foundingfathersandmothers 0311uitsnedeEen goed plan heeft vele ouders! Of het er nou aan ligt dat als een plan een succes wordt er ineens vele ouders zijn of dat juist omdat er vele ouders zijn, een plan zo goed geworden is, laten we in het midden. Vandaag trok een grote groep ouders door Oosterwold, ze kwamen met een bus vol. 

En zonder gekheid. Als een aantal bestuurders, maar ook ambtenaren, niet het lef hadden gehad om dit (toch bijzondere) idee jarenlang te ondersteunen en uit te dragen was Oosterwold niet tot stand gekomen.

Vandaag zijn (oud-) vertegenwoordigers aanwezig van Ontwerpbureau MVRDV, de gemeenten Almere en Zeewolde en het Rijksvastgoedbedrijf. Alledrie de gebiedsregisseurs Willem, Esther en Ivonne zijn aanwezig.

foundingfathersandmothers 0312

En founding fathers en mothers zijn avontuurlijke types! Dus bij een rondleiding door de tuin moet natuurlijk de wapperbenenbank toegepast worden!

foundingfathersandmothers 0318En natuurlijk wordt hartelijk bijgepraat. Sommige mensen zijn, hoewel ze intensief aan Oosterwold hebben gewerkt, toch nog nooit live in het gebied geweest.

foundingfathersandmothers 0321Anderen zijn wel in het gebied geweest, maar hebben elkaar al lange tijd niet gezien. Voor al deze zaken is ruimte vanmiddag. 

 

 

Wij hebben onze tuinkamer beschikbaar gesteld voor deze delegatie. Natasja en Ellen komen de ruimte inrichten met extra tafeltjes en stoelen. Wij hebben alle zooi zo veel mogelijk uit de weg geruimd.

De groep luncht bij ons. Gelukkig heeft Maria van 'Maria kookt' deze lunch namens de organisatie verzorgd. Wij hebben ons druk gemaakt om de ergste bouwpuin op te ruimen én op uitdrukkelijk verzoek van Marie-José heb ik me druk gemaakt om een werkend toilet (met een deur!) in de ruimte te installeren. Je stelt soms bijzondere tussendoelen in een bouwproject..

foundingfathersandmothers 0345uitsnedefoundingfathersandmothers 0344

Ivonne vertelt over de ontwikkelingen die het project heeft doorgemaakt. En dat zijn al best veel fasen!

 

Gemeenten, rijksvastgoedbedrijf, waterschap en provincie hebben hiervoor veel moeten regelen. Na de presentatie van Ivonne vult Marie-José haar aan met een toelichting over hoe initiatiefnemers elkaar vinden, versterken, soms bevechten, maar meestal tot gezamenlijke acties komen. Zo wordt al voor dat mensen in Oosterwold wonen een Community opgebouwd. Dit onttrekt zich grotendeels aan het zicht van de gebiedsregisseurs, ambtenaren en bestuurders van Oosterwold, maar is wat ons betreft een onlosmakelijk en onmistbaar onderdeel van de ontwikkeling Oosterwold.

 

Vervolgens heb ik aandacht gevraagd voor wederzijdse verwachtingen in Oosterwold en de noodzaak om hierover in gesprek te blijven. Dat gaat over mijzelf als ik mij afvraag of ik het goed doe, of over de wijk, of we goed afstemmen op elkaar. En het gaat ook over de verwachtingen van initiatiefnemers richting gemeente. Juist als iets niet makkelijk gaat (veel tijd kost, later wordt of anders gaat dan verwacht), dan is het risico groot dat gemeente en initiatiefnemers elkaar tijdens het wachten uit het oog verliezen. Grijp openheid aan, zodat wederzijdse verwachtingen helder zijn, voordat emoties en frustraties hoog oplopen. Het helpt bijvoorbeeld als een initiatiefnemers niet op de laatste dag te horen krijgt dat de vergunningsafhandeling zes weken wordt verlengd. Of kondig tijdig aan als een afspraak over levering van de grond niet haalbaar blijkt. Initiatiefnemers voelen zich heel direct en persoonlijk betrokken, en beleven belemmeringen of vertragingen vaak als een emotionele aanvaring. Die liggen daar wakker van en roepen "ik weet niet of ik in zo'n gemeente wil wonen".  Als een oplossingsrichting breng ik het idee van een Denktank met initiatiefnemers (eventueel samen met professionals, bouwers en aspirant bewoners) waarmee de gemeente spreekt om te horen wat er leeft en waar het proces kan worden verbeterd. We maken Oosterwold immers samen!

Na het onderhoud bij ons maakt het commitee nog een ronde met de bus door Oosterwold, dus wellicht hebben jullie ze ook gezien of gesproken.

primi sui motori con e-max.it