Zaterdag kwam Julian de Rooij om onze Hout-CV-kachel te installeren. Ik had hem met de aannemer Gerard nog op z'n plek gezet, en zelf de schoorsteen-buis opgebouwd en door het dak gevoerd. Klaar is Kees, zou je zeggen, maar zo werkt het niet bij een Hout-CV-kachel. Die wordt namelijk aangesloten op het Centrale Verwarmingssysteem. Dat gaat niet zomaar. Er loopt een waterspiraal door de kachel, die de warmte kan voeren naar een Buffervat. Daar hoort ook een pompunit bij, en een klep die opent als het water warm genoeg is voor het Buffervat.
Kachel puin39Daarnaast is een van de belangrijkste elementen een oververhittingsbeveiliging. Als je lekker gaat stoken, en het water zou warmer worden dan 100 graden, dan zou het water gaan koken, en dat is gevaarlijk. Er kan dan een enorme druk ontstaan, omdat waterdamp veel meer ruimte inneemt en dus druk geeft dan het water. Daardoor kan de kachel en het CV-systeem ontploffen. Daarvoor zit er dus een beveiliging in, die koud water uit de kraan gaat bijmengen als er oververhitting dreigt, en er wordt overtollig water in de afvoer gegooid.

Is het nu klaar? Nee dus, want het buffervat is nog niet klaar. Er moet nog een horizontaal buffervat worden ge-installeerd boven de WC. Daarna kunnen alle leidingen worden verbonden. Dat hoop ik zonder specialistische hulp voor elkaar te krijgen. En dan moet het systeem gevuld worden met water. En dan heel hard duimen dat er geen lekjes her en der zich druppelend laten horen.

Ondertussen hebben we de afgelopen twee weken ook beplating gezet tegen de binnenwanden. De vertikale staanders van de houtskeletbouw zijn opgevuld met Rockwool, vooral als akoestische isolatie, en vervolgens MDF-platen met een witte papierlaag erop. Die kan je eenvoudig schilderen.

Marie-José heeft de duizend schroefgaatjes, die ik erin heb geboord, gevuld met houtvuller, zodat alles binnenkort kan worden gegrond en afgelakt.

En ik ben nog wel even bezig met mijn installatie-vlieringkje.

Wordt vervolgd.

primi sui motori con e-max.it