bomenenstruikendag3dVorig jaar (februari 2017) organiseerden we voor de tweede keer een bomen- en plantendag Oosterwold samen met de stichting Heg en Landschap. (zie de link voor het verslag van vorig jaar)

We zijn blij om te kunnen melden dat we dit jaar een dergelijke dag wederom (mede) kunnen organiseren. Op de facebookpagina Almere Oosterwold (besloten) heeft Anne-Marie Tholen al een aantal mensen enthousiast gemaakt om gezamenlijk een aanvraag bij Heg en Landschap te kunnen doen.

Het is (voor Oosterwolders of natuurprojecten in Almere) nog mogelijk om je aan te melden. De mensen die zich al hadden aangemeld bij ons of bij Anne-Marie hebben inmiddels onderstaande mail gehad. Op 15 november is bij Paradijsvogelbosje een informatie-avond.

Om het werk overzichtelijk te houden, vragen we je je alleen voor deelname aan te melden ALS JE JE NOG NIET HEBT OPGEGEVEN BIJ ANNE-MARIE! 

 Beste Oosterwolder, 

Je hebt aangegeven belangstelling te hebben om deel te nemen aan de Boomplantactie. We willen net als vorig jaar weer een gezamenlijke aanvraag opzetten voor initiatieven in Oosterwold. Hierbij ontvang je de eerste informatie met betrekking tot de Boomplantactie van Stichting Heg en landschap. De actie wordt gesponsord door Stichting Yves Rocher. 

De stichting Heg&Landschap heeft ook dit seizoen weer de mogelijkheid om plantgoed voor inheemse bomen en struiken te leveren. Particulieren, lokale groepen en organisaties kunnen tegen een minimale vergoeding plantgoed ontvangen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een samenwerkingsovereenkomst tussen de stichting Heg&Landschap en de Fondation Yves Rocher. Deze Franse organisatie stimuleert wereldwijd het aanplanten van bomen (zie bijv. Ethiopië verslag) om de biodiversiteit te ondersteunen. Heg&Landschap organiseert het Plant-for-the-Planet programma van de Fondation in Nederland voor het 5e achtereenvolgende jaar. Dit jaar met een maximaal aantal planten van 50.000 stuks.Het gaat hier om inheems plantgoed, zoveel mogelijk van autochtone afkomst. Hoofddoelstelling van het programma is het verwerken van biodiversiteit door het planten van inheemse bomen en struiken. Men ondersteunt daarom vooral initiatieven die zich richten op: 

  • aanleg voedselbossen, permacultuur en ecologische tuinderijen
  • integratie van bomen in agrarische bedrijfsvoering
  • aanleg ecologische wijken , in parken
  • herstel cultuurlandschap

Zoals je begrijpt is een project als Oosterwold zeker geschikt voor deze actie, sterker nog: er zijn Oosterwolders die op zich ,met hun eigen kavelgrootte, al als losstaand project in aanmerking kunnen komen. De krachten bundelen is echter veel beter zodat we zoveel mogelijk mensen mee kunnen laten doen aan dit initiatief.
Stichting Heg en Landschap legt verantwoording af aan de Sponsor door de resultaten van de plantactie te rapporteren. Daarvoor hebben zij feedback nodig van deelnemers, bijvoorbeeld waar de bomen en struiken geplant zijn en of de planten aanslaan.
Daarom vinden wij het leuk ( en nodig) om deze informatie terug te geven aan hen. Denk hierbij aan foto’s, waar is een en ander geplant, hoe staat het er bij, en ook …..hoe hebben we een en ander opgestart. Als je deelneemt aan deze gezamenlijke actie verwachten we dus ook dat je deze feedback aanlevert. Wij zullen hierom vragen in een bericht, wanneer Heg en Landschap dit vraagt. In de afgelopen jaren is Oosterwold al voorzien van plantgoed van deze actie dus we hopen dit jaar weer ondersteuning te krijgen.
Het aanmelden bij de Stichting Heg en landschap loopt via ondergetekenden. Wij hopen binnen enkele weken van Heg en Landschap te horen of we als collectieve aanvraag mee kunnen doen met de Boomplantactie. Wanneer we mee kunnen doen, zullen we een bestellijst samenstellen en rondsturen in Excel waarop je kunt aangeven wat je wilt afnemen. (let op: we verzamelen alle orders en kijken dan hoe we iedereen kunnen voorzien, een aantal soorten gaan per 5 of 25 stuks).
Het einde van de bestelperiode ligt waarschijnlijk op 1 december 2018. Uitlevering van het plantgoed zal rond februari zijn verwachten we. (PS: vul niet de PDF van Stichting Heg en Landschap in, want dan moeten we alles handmatig verwerken).
We kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn: hoeveel bomen en struiken moet ik planten? Welke struiken passen bij elkaar? Wat voor soort beplanting is het? Moet ik de grond verrijken? Er is veel kennis onder de Oosterwolders, en die delen we graag. Daarom organiseren we een voorlichtingsavond. We wisselen dan informatie en praktische tips uit. Ook zullen we aangeven wat er van ons allen aan verslaglegging terug verwacht wordt.

Deze informatieavond is op woensdag 15-11 aanstaande. Start 19.30uur.

Paradijsvogelbosje, Frederik van Eedenweg 6 Almere.

Deze informatieavond is (uiteraard) niet verplicht, maar vast heel leuk. Geef even aan in een email of je komt.
Hieronder nog een paar links voor wie zich in wil lezen.
Het boomplantprogramma van Heg en Landschap
Prijslijst en soortenoverzicht van te bestellen planten (let op meeste soorten verplicht 25 afnemen)
Toelichting op te bestellen soorten (locatie, grondsoort, bloeiwijze etc) (LET OP: prijslijst hiervan is niet van toepassing)

PS: let even op bij de onderste link kun je alle informatie gebruiken maar is de daar vermeldde prijslijst niet van toepassing.

Met vriendelijke groet
Marien Abspoel en Marie-José Deckers
Anne-Marie Tholen

Willen jullie bij een reactie altijd naar beide email-adressen antwoorden?
info(AT)paradijsvogelbosje.nl
walter.annemarie(AT)ziggo.nl

primi sui motori con e-max.it