We hebben gisteren de houtkachel in de grote woning uitgeprobeerd. Die kachel wordt ingebouwd in een hoek die centraal in de woonkamer zit.

De installatie is al een tijdje aangesloten, inclusief de verbinding van de Houtkachel met het Buffervat. Maar we moesten nog een thermische afscherming maken om de hitte van de kachel weg te houden bij de CV-buizen (met kunstof isolatie).

De Houtkachel is een hoekkachel van het mer Kratki, Pools dus. We hebben een RVS rookkanaal gemaakt, dat alleen in de dakdoorvoer dubbelwandig en geisoleerd is. Dus als de kachel aangaat, wordt dat rookkanaal heel heet.

HoutKachel868HoutKachel871Nu hebben we met onbrandbare en brandwerende plaat Promatect het Rookkanaal afgeschermd.

Aan de buitenkant van de kachel moet de plaat nog worden aangebracht, maar als je dat gedaan hebt, kan je ook nergens meer bij.

Dus eerst maar eens proberen. De eerste test is geslaagd. Hij brand!

En er lijkt niets te smelten of te gaan stinken :-)

Maar dan wordt er nog niet zomaar energie opgeslagen in het buffervat. Er zit eerst een thermostaat, die aan de waterbuis moet voelen dat het ongeveer 45 graden is, voordat de pomp gaat werken. En dan is er een thermostaatklep ingebouwd, die het water pas naar het buffervat brengt als het water meer dan 55 graden is. Daarvoor moet je dus best stevig stoken. Dat komt een volgende keer. En hopelijk zijn we dan ook verder met de afwerking van de schoorsteenmantel en wanden.

primi sui motori con e-max.it