Houthakken7159Vandaag het het Houthakkersgilde begonnen met het kappen van Essen in de bosstrook van Staatsbosbeheer. Staatsbosbeheer heeft een paar weken geleden de zieke en zwakke essen geblest; vooral die bomen die een risico vormen voor wandelaars. Langs de bosrand staan een flink aantal oranje stippen op de bomen. Die moeten er toch aan geloven.

Houthakken7163Het is heel fijn dat er nu selectief gekapt wordt door het Houthakkersgilde, en dat niet alle bomen mechanisch met een grote trekker worden gerooid. Daardoor kunnen we de sterke bomen en vooral de mooie Haagbeuken en Vlieren laten staan, zodat die de openvallende plekken in het bos kunnen opvullen. Houthakken7173uitsnedeBovenal hopen we natuurlijk dat de bosrand een echte bosrand blijft. Dat is toch een belangrijke kwaliteit voor onze wijk.

Houthakken7178Er waren drie zagers met kettingzagen: Gerard, Frank en Kevin. Die zagen de bomen eerst om bij de wortels, en zagen de stam daarna in moten van een meter lang. Die worden met een aanhanger vervoert voor verdere verwerking. Er zijn veel belangstellenden voor dit brandhout. Wij hebben ook een kuub besteld, en dat is keurig in stukken van 25 centimeter gezaagd. Die hoef ik dus alleen nog te kloven en te laten drogen om later te kunnen stoken. 

Houthakken7167Houthakken7169Er komen ook een viertal mensen helpen uit onze wijk Frederik van Eedenweg en uit de John Lockeweg aan de andere kant van de bosstrook: Bert, Johan, Jan-Kees, Marjon, en ikzelf. De opdracht is om dunnere takken op bergjes in het bos te leggen, en de bruikbare meters naar de aanhangwagen te brengen. Als het een flinke boom is, dan kan je je aardig vertillen aan zo'n meter! Er waren er wel een paar die twee Houthakken7174Houthakken7186sjouwers nodig hadden. Maar dan hebben we na zo'n drie uur ook wel onze workout gehad. 

Houthakken EJGKC3Als een boom omgezaagd is maar blijft hangen in de vork van een andere boom, dan moet er met man en macht geduwd worden. En als ook dat niet werkt, dan wordt de boom telkens een meter korter gezaagd totdat ie loskomt. Ook wel een beetje oppassen, maar dat is de ervaren zagers van het Houthakkersgilde wel toevertrouwd.

Uiteraard nemen we tijd voor een gezamenlijke koffie met koekjes bij ons. Overigens mogen we in onze handen knijpen met het mooie herfstweer: een waterig zonnetje, weinig wind en warm genoeg om alleen in een trui aan de slag te gaan.

Omdat al het gezaagde hout meteen klein wordt gemaakt en uit het bos gehaald, zijn er wel een aantal zaterdagochtenden nodig om alle gebleste bomen in de hele bosstrook te vellen. Hopelijk kunnen we binnenkort ook wat nieuwe struikjes planten in de bosrand, waar er ruimte ontstaat door het kappen.

Houthakken7181

Wordt vervolgd....

Houthakken7198

 

 

 

 

primi sui motori con e-max.it