Gisteren zijn we opnieuw bezig geweest met bomen zagen in de bosstrook. Dat wil zeggen, de zagers van het Houthakkersgilde zagen, en Jan, Alie, Michel, Bertel en Johan (van de John Lockeweg) helpen met takken slepen en hout opstapelen. Bijzonder deze keer was dat we een paar bomen hebben geveld die behoorlijk schuin stonden direct aan de bosrand, waardoor ze niet in één keer konden worden omgezaagd; dan zouden ze met veel te veel geweld in de aangrenzende tuinen vallen.

BomenZagenMarien030152Daarom kwam Marcus van het Houthakkersgilde met speciaal gereedschap. Hij bindt een soort metalen sporen aan zijn schoenen en onderbenen, zodat hij zichzelf met iedere flinke stamp in de boomstam kan vastzetten. Met een touw om zichzelf en de boom houdt hij zich stabiel, en zo klimt hij omhoog, alsof hij aan het traplopen is. Spectaculair om te zien. Hij heeft ook een speciale kettingzaag, die hij met één hand kan bedienen, omdat hij zich vaak met zijn andere arm moet vasthouden. Eerst worden de lagere takken één voor één afgezaagd, zodat hij langs de stam verder omhoog kan klimmen, totdat de kruin een omvang heeft, die veilig op de grond kan vallen. Dan probeert hij die tijdens het vallen nog een draai mee te geven zodat ie precies valt waar hij wil. Maar, zo krijgen wij les: de zager heeft een wil, maar de boom ook, dus het blijft oppassen geblazen. Gelukkig was het weer rustig weer, een beetje fris met de oostenwind, maar rustig genoeg om zonder gezwabber in de boom te klimmen. Omdat het een spectaculair gezicht is heeft Michel een filmpje gemaakt en wat foto's toegestuurd; waarvoor dank.

BomenZagenMichel13418

BomenZagenMichel13522

BomenZagenMichel13415

 BomenzagenMichel

BomenZagenMichel15355

Een paar foto's van ons maken het fotoverslag compleet. Er zijn nog veel bomen te gaan, dus voorlopig krijgen we nog vaak op woensdag en zaterdag het Houthakkersgilde op bezoek.

BomenZagenMarien11700panorama

 Welkom, en als we er zijn is er ook koffie en koek.

 

 

 

 

primi sui motori con e-max.it