Staal48We hebben weer een kleine mijlpaal bereikt. Of horde genomen, hoe je het maar wilt noemen. Vanavond hebben we de laatste profielen geschilderd. Dat is wel een klus met historie geworden. Op 1 februari 2017 werden voor de grote woning de stalen profielen gezet. Leuk om toch nog even een plaatje te herhalen.

De stalen profielen waren allemaal in een meniekleur geschilderd. En we hebben een zilvergrijze Hamerslagverf uitgezocht. Een poosje kon je die goedkoop bij de Action krijgen, maar ja, die houdt geen assortiment bij, dus StaalSchilderen 0151moesten we de rest van de verf elders kopen. Dat was nog best een beetje improviseren, want de ene kleur zilvergrijs is de andere niet. Zeker niet met Hamerslagverf.

We zijn al snel begonnen te schilderen, maar vooral het 'laaghangende fruit',  de pilaren en tot zover je er makkelijk met een trapje bij kunt.

StaalSchilderen 0152Maar wij wilden een hoge ruimte met een nok tot zo'n vijf meter hoog. Vandaar dat ik een tijd lang andere klussen heb bedacht, en de laatste profielen tot vandaag moesten wachten voordat ze een verfbeurt kregen.

StaalSchilderen 0154Vorige week ben ik begonnen met de hoogste stukken. Eerst nog de dakplaten afplakken, om klodders op het dak te voorkomen. Maar zelfs een simpel klusje als afplaktape plakken wordt minder simpel als je dat op vijf meter hoog op een ladder, met je kop tegen een profiel aan te volbrengen.

Voor de hoogste stukken moest ik een kunststukje uithalen: de trap was niet hoog genoeg, en dus StaalSchilderen 0159hebben we de trap op de tafel gezet. Ja, ik weet het, de arbo zou er niet enthousiast over zijn.

Ook over de verf overigens niet, want professionals mogen al niet meer met alkydverf schilderen. Maar Hamerslag is altijd alkydverf. Dus toch maar. Kwasten uitspoelen doen we niet: We kopen goedkope bokkepoten bij de Action, en gooien de gebruikte kwasten weg. Beter voor het milieu (en de eigen waterzuivering) StaalSchilderen 0150dan uitspoelen met terpentine of thinner. Een voordeel van de bokkepoot is dat ze een flinke steel hebben, en die heb ik tot het einde moeten gebruiken, met name om de stalen balken tussen de profielen in z'n geheel te schilderen.

Nu is alles dus één keer geschilderd. Misschien is het verstandig om over een goed jaar nog eens een ronde te schilderen. Maar voor nu even genoeg. Er zijn nog wel wat andere klussen te verzinnen.

 

primi sui motori con e-max.it