DSC 9635bVanmiddag kwamen zo'n twaalf mensen langs voor een excursie bij Paradijsvogelbosje. Wij waren het derde bezoek vanmiddag, omdat de bezoekers eerst bij Johan van Stadsbomerij en bij Tineke van de Stadsboerderij Vliervelden zijn langsgeweest. Zodoende kon ik tijdig uit mijn repetitie terugkomen en de groep begeleiden. Deze excursie komt voort uit het Stadslandbouwplein, Oosterwold Ontkiemt, waar we 22 juni een intekenlijst voor de excursie in onze kraam hebben gelegd.

We hebben regelmatig bezoekers op onze kavel. Maar bijzonder aan deze excursie is dat mensen op bezoek komen met specifieke belangstelling voor de beplanting en invulling van stadslandbouw. Dus dat levert hele leuke vragen op en je merkt dat mensen met 'andere ogen' naar de beplanting kijken.

DSC 9636Er waren ook een aantal mensen die de Workshop Kavelbeplanting volgen, dus het was voor mij een uitdaging om wat anders te vertellen dan in de workshop. Het grote verschil is dat ik nu echt iets over ons project kan vertellen. In het ontwerp, beplanting en onderhoud laten we ons inspireren door ideeën van Voedselbos. Niet zozeer als zaligmakend principe, maar wel als een goed plan om je kavel te beplanten en alle functies die wij op onze kavel willen combineren allemaal een plekje te geven. Omdat we een combinatie van landschaps- en landbouwkavel hebben, willen we in het publiek toegankelijk landschap graag natuur en stadslandbouw combineren. Dus vind je overal waar je loopt ook planten en bomen die iets opleveren, zoals bramen en bessenstruiken en notenbomen. DSC 9637uitsnede

Marie-José was nog bezig om de Wilgenhut bij te snoeien, zodat die weer in vorm is, en uitnodigt om even rustig uit te kijken over de vijver.

Nu het volop zomer is, zie je goed dat bijna vier groeiseizoenen het Paradijsvogelbosje een volwassen tuin is geworden, waar al heuse bomen te vinden zijn. Sommige paadjes worden al echte kruip-door-sluip-door-paadjes.

We zullen komende winter al keuzes moeten maken om sommige bomen de ruimte te geven ten koste van omringende bomen. Zo kunnen we de meest waardevolle bomen behouden. In een Voedselbos zijn dat vooral de bomen die noten en vruchten opleveren. Vooral de Tamme Kastanje en Notenbomen kunnen tot formidabele bomen uitgroeien. Ik hoop het mee te maken. We hebben best wel geduld, als de bomen ondertussen doorgroeien.

DSC 9639DSC 9641En heel leuk om zulke enthousiaste mensen te ontmoeten op onze kavel. Voor herhaling vatbaar dus.

 

primi sui motori con e-max.it