Modderboeren 3440 1Vroeger spraken ze van oogstfeest, en deed de hele gemeenschap mee in het oogsten. Die tijden zijn een beetje veranderd.

Het oogsten gaat nu mechanisch, met grote machines en transportwagens. En veel verkeersgebruikers laten zich verrassen en ervaren de oogst als een verstoring van hun eigen plannen.

Maar wat niet veranderd is: dat de oogst uit de grond moet voordat de klei door overmatige regenval onbegaanbaar wordt.

Modderboeren 3443 1Misschien dat daarom de afgelopen dagen tot diep in de nacht door de boeren aan de Paradijsvogelweg geoogst wordt. Wij zien voor onze deur vooral de grote ladingen wortels passeren. Over de weg of door de berm, omdat de wagens elkaar niet kunnen passeren.

Modderboeren 3442 1En alle wagens rijden vanuit het land met hun dikke profielbanden de weg op, en laten een onmetelijk spoor van klei achter. Ook als de boer regelmatig met een schuif voor z'n trekker de overdaad probeert van de weg te schuiven. En de combinatie van klei en veel vocht maakt van de hele Paradijsvogelweg één grote modderbaan, waar automobilisten blij mogen zijn, als hun voertuig op het stuur reageert. En fietsen is al helemaal onmogelijk. Dus dat wordt een paar honderd meter lopen.

Modderboeren 3444 1Een extra complicatie is, dat de Kievietsweg nog steeds dicht is en dat er daarom een grote toevloed van extra verkeer is, ook veel zwaar verkeer. Voor zoveel verkeer is de Paradijsvogelweg helemaal niet geschikt. En mede door al dat verkeer zijn er enorme kuilen en zinken in de weg ontstaan. Zeker het stuk weg langs het bosje van Staatsbosbeheer dat grenst aan onze kavel is zo ingezakt, dat je aan één kant van de weg eigenlijk niet meer kunt rijden, zonder de macht over het stuur te verliezen en in de drassige berm te belanden. Ik wacht altijd respectvol op tegenliggers, maar niet iedereen kent de situatie. Vorige maand is daar al eens een boerenwagen met pompoenen van de weg geraakt en heeft die een boom geramd.

Modderboeren 3449 1En gisterenmorgen ontstond er een heftig verkeersinfarct omdat een vrachtwagen was weggeslipt en dwars op de weg was terecht gekomen. Dus hielp buurvrouw Marjon alle aanrijders om bij onze afslag om te keren en een andere weg te zoeken.

Modderboeren 3447 1Modderboeren 3451 1Maar, laten we wel zijn: oogsten hoort er bij. Oosterwold is landbouwgebied. En Flevoland is nu eenmaal geen zandgrond.

Modderboeren 3469 1En het is ook een imponerend spectakel, dat zich afspeelt voor je eigen deur. De enorme wagens met lading, en bovendien 's avonds lichtinstallaties die de Flevolandse akker lijken te veranderen in een landingsbaan. En het levert zeker spectaculaire plaatjes op. Hopen maar dat er geen schade is opgelopen door omwonenden en bezoekers, en dat de boer zijn oogst op tijd binnen krijgt.

primi sui motori con e-max.it