KadastralekaartVandaag hebben we in onze wijk Frederik van Eedenweg definitieve kadastrale grenzen vastgesteld voor alle kavels. Dat klinkt triviaal en simpel, maar dat was het niet. Dat blijkt al uit het feit dat er in heel Oosterwold nog geen enkele kavel definitieve grenzen heeft gekregen.
De gemeente levert de grond bij verkoop met zogenaamde ‘voorlopige grenzen’. Dat brengt met zich mee dat na verloop van tijd, meestal een half jaar later het Kadaster de grenzen komt inmeten. Maar dat gebeurde niet in Oosterwold. Dat lag wellicht aan miscommunicatie tussen gemeente en Kadaster, en doordat niemand wist wie initiatief moest nemen om de grenzen vast te stellen.

DSC 3506 1Daarom hebben we een jaar geleden contact gezocht met het Kadaster. Die hebben er een project van gemaakt met onze wijk als proeftuin om een bruikbare procedure voor Oosterwold te bepalen. Dat had ook te maken met de noodzaak om een aantal wegstukken over te dragen aan een nieuwe eigenaar. In onze wijk waren drie initiatiefnemers sneller met de levering van hun kavel dan buren, waardoor zij tijdelijk een stuk van de weg moesten kopen. Die wegstukken moeten dus teruggeleverd worden aan de beoogde eigenaren van de kavels, volgens de Oosterwoldregels. Ook dat klinkt simpel, maar doordat die wegstukken gesplitst moesten worden, dreigden veel extra notariële en kadastrale kosten bovenop deze transakties te komen. In overleg met het Kadaster hebben we hiervoor een regeling getroffen, en ook een beetje korting bij een notaris. Zodoende hebben we de afgelopen maanden deze overdracht van wegstukken geregeld.DSC 3499 1 2

En konden we de vaststelling van definitieve grenzen verder voorbereiden. In een ledenvergadering hebben we er gezamenlijk voor gekozen om de rijkscoördinaten waarmee de gemeente de kavels heeft ingemeten leidend te laten zijn. Daarom hebben we bij de gemeente allemaal de coördinaten opgevraagd, en heeft Jan een fantastische interactieve webapplicatie gemaakt waarin alle coördinaten zichtbaar en op te roepen zijn.
Als het Kadaster komt om de grenzen in te meten, moeten de verkopende en kopende partij, dus de gemeente en de initiatiefnemer de grens aanwijzen.

Het DSC 3529 1heet dat het Kadaster DSC 3504 1 2'volgend' moet zijn op het aanwijzen van de betrokkenen. Je kunt dus niet de coördinaten van de gemeente oplezen en DSC 3505 1 2aan het Kadaster vragen om dat punt op te meten. Daarom hebben we een eigen landmeter geregeld, Harm van MBMaatvoering.

Hij meet dus de door ons opgegeven coördinaten op met zijn GPS landmeter, en zet een piketpaaltje. De medewerker van het Kadaster zet vervolgens zijn (dezelfde) meter op hetzelfde punt en meet het punt op. Eigenlijk wel gek en omslachtig, maar het schijnt zo te moeten.

DSC 3506 1 2Alle bewoners in onze wijk hebben van het Kadaster van tevoren een brief gekregen die het inmeten van de grenzen aankondigt. Je moet ook iemand anders machtigen als je er niet zelf bij kunt zijn, en dat geldt ook voor alle partners.

DSC 3510 1Toen het vannacht begon te hozen van de regen, hield ik mijn hart vast. Dat lijkt een nat dagje te worden. Maar in de loop van de morgen DSC 3508 1werd het toch droog, en hebben we zelfs nog een half zonnetje gezien.

De dag begon ’s ochtends met ontvangst van de twee medewerkers van het Kadaster en onze landmeter Harm. Toen bleek dat de gemeente ook nog een aantal punten had uitgezet, vooral van nog niet uitgegeven kavels en de grens van de wijk met Nobelhorst. Het is wel jammer dat de ambtenaar van de gemeente alleen met de medewerkers van Kadaster deze punten aanwijst, en niet de betreffende kaveleigenaren betrekt bij deze aanwijs. Deze ambtenaar wilde met beroep op AVG ook niet op de foto, dus hoewel het hele leuke foto’s zijn mag ik ze hier niet tonen. Jammer.DSC 3515 1 2

Verder is het hele proces soepel verlopen met medewerking van alle bewoners. En zowel landmeter DSC 3513 1 2Harm als de twee medewerkers van Kadaster hebben er zichtbaar plezier in. En ze hebben veel geduld met ons, om alle punten op te zoeken, of zelfs hoekpunten tussen het struikgewas te zoeken.

Voor de landmeter was de belangrijkste klus om alle punten in het midden van de weg op te meten. Daar waren immers alle uitgezette meetpunten verdwenen. We hebben deze gelegenheid ook gebruikt om de positie van de weg opnieuw te ijken. De weg ligt over het algemeen goed, maar je merkt dat veel auto’s in bochten de binnenbocht nemen, en daardoor verloopt het tracé toch iets. Heel goed dus dat we met deze nieuwe meting de positie hebben hersteld. Dat kunnen we goed gebruiken als we over enige tijd de weg gaan verbeteren.

Met de bewoners hebben we samen de meetpunten in de weg gemarkeerd met aan weerskanten twee paaltjes, vier meter van het midden van de weg. Veel bewoners hebben meegeholpen, en Johan heeft de meeste paaltjes geslagen. Het punt midden in de weg hebben we gemarkeerd met grote spijkers en een metaal plaatje dat Harm had meegenomen. Alles fleurig roze gespoten met spuitverf.

DSC 3516 1Speciale aandacht vragen de bochten in de weg. Want met hoeveel punten moet je een bocht meten? Het Kadaster doet dat het liefst door een curve te tekenen op basis van de twee uiterste punten en een middenpunt. Maar dan moet je wel zeker weten dat de bocht één kromming heeft. Daarom moesten we toch een flink aantal punten inmeten.
DSC 3518 1Nadat alle ontbrekende punten zijn uitgezet, maken we een nieuwe ronde langs alle kavels, zodat de eigenaren en buren gezamenlijk de juiste punten aanwijzen, en akkoord gaan met deze punten voor de definitieve grens. Bijna alle bewoners zijn hiervoor thuis gebleven. Het Kadaster en de Landmeter vinden het zelf ook een bijzondere ervaring om hun werk te doen met zoveel toeschouwers. DSC 3523 uitsnedeMaar alles ging in goede sfeer: we hebben er zo’n beetje een wijkfeestje van gemaakt. Hieraan zie je ook dat Oosterwold heel bijzonder is. Veel kavels hebben bijzondere vormen, en soms moeten grenzen zelfs in een sloot of vijver worden opgemeten.
DSC 3522 uitsnedeDSC 3527 1 2

 

 

 

DSC 3530 uitsnede

 

Aan het eind van de middag, even voor half vijf was alles ingemeten en hebben alle bewoners de grenzen aangewezen. Toen begon het ook weer te regenen dus het was mooi geweest.

 

 

 

DSC 3531 1

 

 

DSC 3535 1

 

 

 

 

DSC 3539 1

 

 

 

 

 

 

DSC 3542 1

 

Nog een paar tips voor Oosterwolders en Verenigingen die hiermee in de toekomst te maken krijgen:

  • Zorg dat je alle rijkscoördinaten weet,
  • en dat je een landmeter hebt om het in te meten. We hadden niet geweten hoe we grenzen moeten opzoeken als we deze punten niet konden opzoeken.
  • Zorg dat de hele wijk tegelijk wordt ingemeten. We zijn immers allemaal buren van elkaar, en je moet als wederzijdse buren de grenzen aanwijzen en akkoord verklaren.
  • Regel transacties met wegstukken goed van tevoren met een notaris en zonodig afspraken met het Kadaster.
  • Regel een coördinator, die het inmeten voorbereid en plant met het Kadaster, en die overzicht heeft over de kavels en benodigde meetpunten.
  • Je kunt een overzicht van de kavels in de wijk vinden op een aantal websites zoals https://kadastralekaart.com/
    We zijn heel blij dat we deze klus hebben geklaard, met medewerking van iedereen. Veel dank Johan en Jan voor je hulp, Harm voor het inmeten en ook de medewerkers van het Kadaster voor de plezierige samenwerking!DSC 3536 1 3

DSC 3544 1 3

primi sui motori con e-max.it