LageKas0318 175445Langzaam komt het voorjaar eraan. Ofwel langzaam? Met de stormen leek het twee maanden lang we herfst, maar qua winter hebben we niet veel gekregen. En dat is aan de natuur goed te merken. Veel kruiden zijn groen gebleven. Een dagkoekoeksbloem heeft de hele winter door gebloeid. En veel voorjaarsbloeiers zijn nog vroeger dan anders.

Maar voor de moestuin kan je het niet helemaal op de natuur laten aankomen. Je moet wel op tijd met zaaien beginnen.

LageKas0318 175507We hebben een paar jaar geleden een lage kas geïmproviseerd van grindtegels met vijf éénruiters. Maar met een storm vorig jaar waren er drie ruiten gesneuveld. Dus toen we een advertentie op marktplaats zagen hebben we een rit naar Alphen gemaakt om zes vervangende eenruiters aan te schaffen. Die hebben we eerst geschilderd. 

En de lage kas zat vol met onkruid, die eerst verwijderd moest worden. Vervolgens een laagje bemeste tuingrond en zand gemengd in ingewerkt. 

En uiteraard hebben we enthousiast nieuwe groentezaden gekocht. Zoveel mogelijk biologisch, maar we zijn daarin niet heel principieel. Op een spreadsheet een zaaikalender gemaakt welke zaden het eerst kunnen worden voorgezaaid. En welke binnen gezaaid kunnen en welke in de lage kas. Het blijft ook een beetje op de gok bij ons. We willen een aantal zaden IMG 20200318 174500voorkweken binnen, omdat vorig jaar buiten uitzaaien in de volle grond slecht is bevallen. De kiemen zijn dan later, en worden opgegeten door muizen en slakken voordat ze krachtig genoeg zijn.

LageKas0318 1841122En dan het zaaien zelf: spinazie op een klein veldje in de lage kas. En rijtjes van een tiental andere kruiden en groenten. We hebben een voorliefde voor wat alternatieve groenten en kruiden, zoals bladmosterd, Koolrabi, Ananaskers, Raapstelen. Het zakje omgekeerd op een houten paaltje, zodat we nog weten wat er gezaaid is. En dan de eenruiters erop. Ziet er toch weer gecultiveerd uit!

Voor het binnenzaaien maken we een tafel van drie steigerplanken en twee schragen. Daarop passen 17 kleine bakjes, waarin we van alles hebben gezaaid, van pompoen, tot verschillende soorten tomaten, en mijn favoriet: zeekool van zaad, gewonnen op vakantie in Denemarken.Zaaien330 1

En nu maar wachten op het ontkiemen. En tijdig uitplanten. Maar daarover later.

 

 

 

  

 

Zaaien336 1

 

 

 

Zaaien335 1

primi sui motori con e-max.it