Bijenstal 0277Sinds een paar jaar biedt onze tuin gastvrijheid aan twee bijenvolken. Imkers Marije en Dennis begonnen in april 2017 met een bijenvolk. In het Paradijsvogelbosje bloeit het hele seizoen voldoende voor de bijen. We hebben toen de bijenkasten een provisorische plek gegeven op een palet en een paar stapels stenen. In de winter hebben we daar een dakjes boven getimmerd, maar het bleef wat primitief, en ook een rommeltje.

Bijenhok 115022547Sinds vorig jaar biedt het Paradijsvogelbosje ook tijdelijk onderdak aan een paar bijenvolken als die gaan zwermen en gevangen worden door buurvrouw Marjon of door Björn. Die zwermkasten konden we niet goed kwijt naast de vaste kasten.

Daarom hebben we samen met Marije en Dennis een ontwerp gemaakt van een bijenstal.

Twee weken geleden zijn we begonnen te bouwen met Dennis. Van Douglas palen en balken hebben we een frame gemaakt. Eerst moesten de bijenkasten verplaatst worden. De avond ervoor heb ik de vliegplank opgeklapt en dichtgeplakt met tape. Anders zouden we wel eens belaagd kunnen worden. Bijen zijn niet agressief, maar als je huis er vandoor gaat, dan zijn bijen wel bereid om hun huis te verdedigen.

BijenstalAnimatieBDaarom was het belangrijk dat de bijen nog dezelfde dag op hun nieuwe oude plek konden worden gezet. De volgende dag was het zonnig, en 's ochtends vlogen er een paar duizend bijen rondom de kasten. Ik was bang dat ze alsnog zouden vertrekken, maar na een uurtje keerde de rust terug, en begonnen ze voedsel naar binnen te vliegen.

BijenstalAnimatieAHet frame was nu wel gereed, maar ontbraken nog een paar schraag-planken er zat nog geen dak op. Op marktplaats kon ik gratis oude rode dakpannen ophalen. Van betonplex en vier tengels hebben we een dak getimmerd. Dat is best even uitmeten, want de tengels moeten op de juiste afstand, en er moeten een heel aantal pannen passen. Marie-José heeft voorzichtig gaatjes in de dakpannen geboord om ze vast te kunnnen schroeven.

BijenstalAnimatie1Bijenstal0474 2Vandaag kwam Marije om te helpen bij het monteren van het dak. Het is behoorlijk manoeuvreren met zo'n grote plank. Met wat passen en meten krijgen we hem wel op z'n plaats. Dan moet ie nog vastgeschroefd. En vervolgens moeten de dakpannen er één voor één op. Aan de zijkanten en bovenop schroeven we de pannen vast, zodat ze met een flinke wind niet in het rond gaan vliegen.

Bijenstal0476Als het dak klaar is kunnen de vliegplanken opengemaakt worden. Marije doet voor de zekerheid een bijenpak aan, maar de bijen houden zich rustig. Na een uurtje zien we de bijen weer vrolijk vliegen en voedsel halen.

BijenstalAnimatie2Leuk om dit samen met Dennis en Marije te doen. En we hebben ons keurig aan de anderhalve meter regel gehouden!

Bijenstalanimatie3

Bijenstal0498

Met het oude pannendakje ziet het er leuk uit. Laat de komende maanden de zwermen er maar bij komen.

 

 

primi sui motori con e-max.it