Pesto 1319Hallo allemaal. Mijn naam is Lukas van den Berg. In de periode van augustus, september en oktober 2021 loop ik stage bij het Paradijsvogelbosje Oosterwold. Een leuke activiteit wat mijn stagebegeleider Marien Abspoel en ik hebben gedaan is het maken van pesto met eetbare wilde planten uit het voedselbos. In deze blog wil ik met jullie het recept en de ervaringen delen van het maken van de ‘wilde pesto’. Laten we beginnen met hoe het begonnen is.

Er zijn veel eetbare wilde planten in het voedselbos Paradijsvogelbosje Oosterwold. Deze eetbare wilde planten worden tot nu toe nog niet zo vaak benut. De wilde pesto is een manier om met veel verschillende soorten eetbare wilde planten iets lekkers te maken. Voor deze pesto staat de hondsdraf in het zonnetje.

Hondsdraf is een fijne plant voor de pesto, onder anderen omdat de blaadjes lekker zacht zijn. Maar je kunt veel meer planten verwerken in een pesto. Volgens het recept waar we onze eigen uitvoeren op baseerden zijn de volgende planten ook lekker: brandnetel, zevenblad, look-zonder-look, duizendblad, munt, paardenbloemblad, madeliefje, daslook en rucola. Dit is volgens het recept voor wilde pesto uit het boek ‘wild plukken’ van Leoniek Bontje.

Ons recept week wat af van het originele recept. Wij gebruikten voor onze wilde gemengde pesto naast hondsdraf: engelwortel, zwartmoeskervel, paardenbloem, brandnetel, spaanse zuring, lievevrouwebedstro, look zonder look, duizendblad, bijvoet, rode klaver, smalle weegbree en bieslook. Dat zijn er heel wat!

Pesto 1321

Ingredienten:                      Omgerekend bij 100g kruiden

30g knoflook                                         10g knoflook

70g kaas                                               25g kaas

270g gemengde kruiden                      100g gemengde kruiden

75g hazelnoten                                     30g hazelnoten

30g zonnebloempitten                          10g zonnebloempitten

340g olijfolie                                         125g extra vierge olijf olie

10g balsemienzaden                            4g balsemienzaden

10g bramen                                          4g bramen

Pesto 1322

 Bereidingswijze

Rooster de geroosterd noten goudbruin in een droge koekenpan. Daarna mag de kaas worden fijn geraspt en de knoflook in kleine stukjes gesneden. De kruiden worden gewassen en in een kom gedaan samen met alle andere ingrediënten. Snij eerst alle kruiden fijn zodat ze later goed kunnen worden fijn gemaald. Maal dan alle ingrediënten samen tot een puree. De puree moet geen moes worden, daarom is het handig om op te letten wanneer de massa dun genoeg is. Na smaak kan er peper en zout worden toegevoegd.

Uiteindelijk hebben we 7 mooie potjes als resultaat. In eerste instantie zat er te weinig olijfolie in te pesto. Deze werd later aangevuld tot de hoeveelheid dat aangegeven staat in de ingrediëntenlijst. Dit is de eerste keer dat we pesto hebben gemaakt. De eerste potjes zijn niet helemaal gemaakt met biologische ingrediënten. Behalve de zelf geplukte kruiden zijn ook de Extra Vierge Olijfolie en knoflook biologisch. De zonnebloempitten, hazelnoten en kaas waren deze keer niet biologisch. Als er meer pesto gemaakt word zal deze bestaan uit alleen maar biologische ingrediënten zodaes worden, daarom is het handig om op te letten wanneer de massa dun genoeg is. Na smaak kan er peper en zout worden toegevoegd.

Pesto 1325De pesto hebben we op het eind gevuld in kleine potjes. Om luchtbellen in de potjes te voorkomen word de pesto goed aangedrukt. Zo word de houdbaarheid gewaarborgd. Er moet ook voldoende olijfolie in de pesto zijn als je de pesto langer dan een aantal dagen wilt bewaren. Als je de pesto aandrukt, dan zou er op de oppervlakte olijfolie te zien moeten zijn. 

Pesto 1330Uiteindelijk hebben we 7 mooie potjes als resultaat. In eerste instantie zat er te weinig olijfolie in te pesto. Deze werd later aangevuld tot de hoeveelheid dat aangegeven staat in de ingrediëntenlijst. Dit is de eerste keer dat we pesto hebben gemaakt. De eerste potjes zijn niet helemaal gemaakt met biologische ingrediënten. Behalve de zelf geplukte kruiden zijn ook de Extra Vierge Olijfolie en knoflook biologisch. De zonnebloempitten, hazelnoten en kaas waren deze keer niet biologisch. Als er meer pesto Pesto 1331gemaakt word zal deze bestaan uit alleen maar 

biologische ingrediënten zodat het ook biologische pesto mag heten. 2 dagen na het inrotten van de pesto kwamen we nog wat anders tegen. De olie is uit de potjes gaan lekken omdat schijnaar er in de potjes druk is gaan opbouwen. Dat is dan een tweede aandachtspuntje voor de volgende keer. Dat doet ons afvragen hoe de supermarkt die potjes zou lang houdbaar krijgt. Je kunt de olijfolie immers niet koken… Als oplossing vriezen we onze pesto in.

De pesto smaakte "groen". een beetje wild. Je hebt al die verschillende kruiden met hun eigen smaken die samen een sterke smaak vormen. Zelf eet ik graag pesto met pasta of geroosterd brood samen met pijnboompitten, kaas en tomaat.

 

 

 

 

primi sui motori con e-max.it