Wij willen gaan wonen in een kaswoning met een gras- en kruidendak. Het huis gaat daardoor vanuit de noordzijde volledig op in het landschap. Aan de zuid en westzijde biedt het gebouw veel ruimte in de grote kas, alias schuur, alias muziekruimte. De kaswoning is met zijn achterste hoek letterlijk "in de grond" gezakt, en gaat over in een aardwal. Zo ontstaat een grastalud dat vanaf de Paradijsvogelweg en de bosrandzijde gelijkmatig overgaat in het groene dak. Ook biedt de aardwal aan de bosrand ruimte voor een bescheiden en intiem amfitheater. Het talud (dat door bomen omzoomd zal worden) biedt een goed biotoop voor planten die van een droger biotoop houden.

Aan de zuidzijde heeft de kas natuurlijk grote ramen. De schuine vorm vraagt nog een aantal technische uitdagingen, maar dat gaat vast lukken. Door de grote kasramen kunnen we ons huis optimaal passief door de zon verwarmen. De zwarte delen zijn zonnepanelen die optimaal op de zuidzon worden gericht. Waarschijnlijk komen er ook ramen tussen de zonnepanelen.

  

En vanaf de zuidzijde:
       

 

We gaan wonen in het lage deel van de kas en benutten het hoge deel voor de kas, zodat planten hoog kunnen groeien. De kas biedt ruimte voor het voorkweken van planten die later naar buiten gaan. Maar ze is ook ideaal voor meer mediterane planten. We denken aan druiven, dadel en olijfpalmen, maar ook vijgen willen we graag binnenhalen. We zullen de kas ook als atelier gebruiken, om er te klussen, knutselen, muziek te maken en te schilderen. Wij gaan er vanuit dat er ook ruimte zal zijn voor anderen om hiervan gebruik te maken.

   

In de helling aan de noordzijde (tegen het bos van Staatsbosbeheer) maken we een eenvoudig atrium voor een kleine groep mensen. Niet alleen zijn dus kleine voorstellingen en concerten binnen mogelijk, ook buiten is hiervoor een natuurlijke ruimte.

Op de maquette ziet dat er als volgt uit:

 

 

Wanneer we de kavel overgedragen krijgen, willen we zo snel mogelijk in het landschap gaan wonen. Landschap maak je namelijk door de omgeving te voelen en ervaren. Dat lukt het best als je er middenin woont. Daarom bouwen we zo snel mogelijk een "pionierwoning" die eenvoudige zelfstandige woonruimte wordt, die we later als logeerwoning of gastenverblijf kunnen gebruiken.

Het ontwerp lijkt qua dak op de grote woning, maar is (veel) kleiner.

Hieronder een foto van de maquette. (met dank aan Guido voor het maken van de kip)

 

Maar de pionierwoning is in de gesprekken met de architect nog het meest veranderd.

 

Links vanuit de grote woning bezien, rechts vanuit het ZO, waarbij je de grote woning op de achtergrond ziet. (overigens is op deze foto nog niet te zien dat het hele dak met zonnepanelen vol komt aan de Z zijde)

  

Links kijk je vanuit het oosten door het huis heen. Rechts kijk je vanaf het Noordoosten (als je vanaf Almere Buiten aan komt rijden).

 

primi sui motori con e-max.it