Zaterdag toch weer een mijlpaal bereikt: We hebben een werkende verwarming in onze grote woning. Ik moet zeggen dat ik me daarover toch wel een beetje zorgen heb gemaakt.
Dat begon ermee dat ik de ruimte voor de installatie toch aan de kleine kant heb gemaakt. Dat wil zeggen dat een standaard CV er gemakkelijk in had gekund, maar dat is wat anders dan twee buffervaten van gezamenlijk 700 liter en een 120 liter warmwater boiler.
Niet alleen was de installatiekamer krap, maar ik wilde ook graag de WC en het halletje optimaal benutten.
En het plafond van de WC moet wel zo stevig zijn dat deze bijna 400 kilo water en installatie kan dragen.
Nu spreek ik over wat er op dat plafond staat. Maar staan is iets anders dan een buffervat van 200 liter bovenop dat hoge vloertje krijgen, langs een stalen profiel en draaien tegen een schuine dakplaat. Gelukkig kon buurman Bertel mij een handje helpen om het buffervat en de boiler samen op het vloertje te tillen. Waar kom je zonder buren!
Eenmaal op zijn plek moeten alle aansluitingen nog gemaakt worden. Met de Hout-CV kachel, de twee buffervaten met elkaar verbinden, de in- en uitgaande leidingen van de vloerverwarming(en) met de buffervaten, en het buffervat met de warmwaterboiler. En dan nog een extra pomp erbij om te zorgen dat het water door de buffervaten heen loopt. In de voorbereiding heb ik dan al een paar uur zitten puzzelen om alle verbindingsstukken, adapters en koppelingen bij elkaar te verzamelen, te bestellen en te laten bezorgen.
Bij de GAMMA heb ik twee buigtangen gehuurd. Dat zijn fantastische apparaten. Zo simpel als maar kan. Helemaal mechanisch. Je kunt er bochten mee buigen in buizen van koper of stalen CV-buizen. En omdat mijn waterleiding 15 mm buizen gebruikt en de CV 22 moet ik met twee tangen aan de slag.
En ook bij het aansluiten van buizen moet je niet alleen bekijken hoe de onderdelen moeten zitten, maar ook hoe je ze in de juiste opening krijgt. Want als het te krap zit krijg je zo'n buis niet op z'n plek. En als je een acht-tal buizen moet aansluiten, zitten die buizen elkaar ook nog in de weg als je niet oppast.
Als eerste heb ik de koud-water-leiding aangesloten, met een extra kraantje erbij voor het vullen van de CV.
En dan van het buffervat (als voorverwarming via een spiraal door het vat) naar de tapwater-boiler. Dan toch nog even controleren of alle warmwaterkranen in het huis dicht staan, om een waterballet te voorkomen, en dan de druk op het water en bidden.... Er moesten een paar knelkoppelingen worden aangedraaid, en dan is die horde genomen. Als ik het overdruk-ventiel van de boiler indruk, komt er een straaltje. Het bewijs is er.
Maar dan nog de verwarming. Daarvoor zijn ook nog zeven stopkontakten nodig op drie stoppen. Dat levert een aardige spagetti aan bedrading op, die ik eerst netjes in de kast moet bevestigen, en overtollige draden inkorten. Daarna nog eens alle koppelingen vastgedraaid. Dan maar de stoute schoenen aantrekken en de vulkraan opendraaien.
Eerst lijkt alles goed te gaan. Het eerste water stroomt natuurlijk naar de laagste punten toe. Plotseling begint er iets te lekken. Shit! En waar ik het niet verwachtte: een van de aansluitingen van de pomp, die met een rubber is afgesloten. Blijkbaar zit een rubber dubbel. Dat betekent dat al het water er weer uit moet! Dat betekent klooien met een emmer, die er natuurlijk niet onder past. Dan maar een verfbakje. En dweilen. Veel dweilen!
Toen de pomp maar weer opnieuw aangesloten, met een beetje vaseline op de rubberring. En afwachten. Yes, nu is deze koppeling wel dicht. Dan maar weer verder met vullen.
Nu gaat het beter. Er blijken nog een paar knelkoppelingen aangedraaid te moeten worden.
Het is een gesis van jewelste als die buffervaten gevuld worden, en die 700 liter lucht eruit moet om plaats te maken voor water.
Het bangst was ik eigenlijk voor de verbinding van de vloerverwarmingsbuizen met de verdeelblokken. Want de afvoerbuizen zitten voor de terugvoerbuizen, en als die terugvoerbuizen lekken, dan kan je er niet met een tang bij. Uiteindelijk blijkt alleen een afvoerbuis in de tuinkamer te druppen, en helpt het aandraaien voldoende.
En als de buffervaten gevuld zijn, is de volgende stap om de pompen aan te zetten. Dan pas worden alle vloerverwarmingsbuizen gevuld. Dat gaat overigens niet in een keer. Het duurt misschien wel een paar dagen voordat alle luchtbellen uit de 1200 meter buis is gepompt.
De laatste stap is het aansluiten van de verwarmingselementen en de tapwaterboiler. En zowaar, na een half uurtje begint de temperatuur in de buffervaten al op te lopen, en een uurtje later pompt het systeem lauw-warm water (niet te warm) door de vloerverwarming. We hebben verwarming! Voordat de winter toeslaat.
Overigens moeten er nog wel twee thermostaten worden verbonden, om de temperatuur preciezer te regelen. Nu doen we het met de thermostaten op de beide buffervaten, maar dat is moeilijk zodanig te regelen dat de kamertemperatuur klopt. Maar het trucje met de thermostaat heb ik ook in de kleine woning al gedaan, dus daar lig ik niet wakker van.