Gisteren hebben we de eerste Aflevering van het plantgoed van de Stichting Heg en Landschap gehad.
Een zevental mensen heeft de voorkeur aangegeven om nog in December het plantgoed te ontvangen.
Dat waren 3537 stuks plantgoed. Daarbij kwamen nog eens 885 boompjes en struiken die door drie andere bestellers bij Heg en Landschap waren aangevraagd, en die het plantgoed in Oosterwold wilden ophalen.

DSC 0163 DSC 0168

DSC 0162DSC 0171De vrachtwagen kwam al om 7.30 vroeg. Laadpunt was ditmaal op de Max Weberweg. De chauffeur belde al om kwart over zeven, want hij kon de route toch niet helemaal vinden. Nadat wij hem hadden toegelicht, kwam ie keurig aanrijden. Dus stonden we met de eerste aanwezigen al om half acht uit te laden. In het donker dus. Gelukkig had de vrachtwagen een kraan, en konden de pallets eerst op de grond worden gezet.
Toen begon het grote sorteren.

 

 

 

 

 

 

DSC 0177 DSC 0194
DSC 0178 DSC 0186

Want dit bosplantsoen is een dag eerder nog in de kwekerij uit de grond gehaald. Dan wordt er één bos gelabeld, en stoppen ze de overige bossen er zonder label bij. Dat wisten we al van de vorige keren, dus waren we op onze hoede. Met de bestellijst erbij turven, en de ongelabelde bossen bij de gelabelde leggen. Als je goed kijkt, kan je zelfs aan boompjes zonder bladeren wel zien wat het is, aan de kleur van het hout en vorm van de knoppen.
Vervolgens hebben we alles soort bij soort uitgelegd langs de zijkanten van de Max Weberweg. Fijn dat die een brede grasstrook aan de zijkanten heeft. DSC 0170uitsnede
Het klopte bijna. Alleen ontbraken Kruisbessen. Bij navraag bleken die op de verkeerde vrachtwagen terecht zijn gekomen, aan de andere kant van Nederland. En een bosje Hazelaars, die we hopelijk nog in februari kunnen bijleveren.
Omdat Eloïne, Marjolijn, Jacqueline, Floris, Akke, Anne-Marie en Walter er bij waren werkte het snel.
En gezellig om bij Eloïne tussendoor koffie te drinken met gebakjes van Marjolijn.
Toen alles gesorteerd was per soort, konden we de bestellingen groeperen.
Dat leverde nog een puzzeltje op, want soms bleken de boompjes niet per 25 gebundeld, maar per 10. Of per vijf. En bij rozen kan je dat bijvoorbeeld aan de buitenkant van de bos niet zien. Dat betekent dus de bos opensnijden en tellen.
Even na elf uur was alles gesorteerd per bestelling en ging het op aanhangwagentjes naar de kavel waar het planten verder gaat.
Dit was een prima vingeroefening voor begin februari als we de overige 27000 boompjes en struiken gaan verwerken.
Dat wordt ook nog wel een logistieke operatie om een beetje voor te bereiden.
Wordt vervolgd. Iedereen succes met planten!

DSC 0193 DSC 0189
primi sui motori con e-max.it