Wezenaar10 192831Ik heb al een hele tijd een bijzonder boek te leen van Hajo, verre buurman. Hij woont in het voormalige huis van de schrijver van dit proefschrift uit 1994, met de titel:  Buiten Westen; planologie op avontuur aan de stadsrand. De auteur is Han Wezenaar.

Het is bijzonder voor mij als inwoner van Almere Oosterwold, omdat dit promotieonderzoek grotendeels gaat over Oosterwold, voordat Oosterwold bestond. En ook omdat Wezenaar zijn studie wijdt aan de rafelranden van de stad, en daarbij zoekt naar de positieve ontwikkelingen aan die rafelranden. Dat was zeker in 1994 nieuw, en zo nieuw dat Wezenaar als ambtenaar, in ieder geval naar eigen bevinden, te weinig grond onder de voeten kreeg, en gedesillusioneerd naar het buitenland is vertrokken.

Ik kan het (uiteraard) niet laten om dit boek te lezen als een prelude op de latere ontwikkeling van Oosterwold. Was Wezenaar zijn tijd te ver vooruit? De sympathie en aandacht voor rafelranden van de stad en de kansen en wensen van burgers om daarvan gebruik te maken, resoneren met de plannen voor Oosterwold, die zo’n twintig jaar na het verschijnen van dit proefschrift gestalte kregen.

Een lange tijd heb ik aangehikt tegen het afronden van deze boekbespreking, en ik wist niet waarom. Nu vermoed ik waarom: dit boek schrijft in positieve termen over de rafelranden van de stad, als broedplaats van vernieuwing en creativiteit. En wat zich de afgelopen jaren voltrekt in Oosterwold is te interpreteren als het weg-organiseren van juist de rafelranden in Oosterwold. Oosterwold moet in vrijwel alles voldoen aan dezelfde eisen als de rest van het aangeharkte Almere: riolering erbij, de gemeente gaat kavelwegen en nutsvoorzieningen aanleggen. Om maar een paar zorgpunten te noemen. Daardoor raakt dit boek mij ook persoonlijk. Maar het zou zonde zijn om daarom deze recensie niet af te ronden en te delen. Er is dertig jaar na het verschijnen van dit promotieonderzoek nog veel van te leren.

Wezenaar kan een positieve waardering van de ongeregelde rafelranden aan de stedelijke ontwikkeling zeker opbrengen. Zelfs met een licht anarchistisch tintje, en soms met een stijl die een beetje ruikt naar geiten-wollen-sokken. Maar het boek stemt niet altijd optimistisch. Ook Wezenaar constateert al in 1994 dat ambtenaren en juristen zich niet voldoende openstellen om de wensen van bewoners van de rafelranden te leren kennen, en zich verschuilen achter regels. Terwijl deze rafelranden juist baat hebben en gedijen bij ongeregelde ruimte.

Wezenaar beschrijft het ontstaan van het buurtschap bij de Paradijsvogelweg als een groep ‘paradijsvogels’ die aan de stadsrand ruimte zoekt voor hun uit de hand gelopen hobby. Hier ziet hij ook zelforganisatie en community-vorming zoals dat later ook van Oosterwold verwacht wordt. Misschien is wel een zwakte van Oosterwold, dat ambtenaren toch proberen de regels voor organische ontwikkeling vast te leggen in bestemmingsplannen, en recentelijk ook in nieuwe ‘verbeterplannen voor Oosterwold’.

Ook lezen we in dit boek een waarschuwing, om de bouwdichtheid niet te hoog te maken. Een advies wat de ambtenaren en gemeenteraad niet ter harte hebben genomen, ondanks de vele zienswijzen van bewoners tegen de plannen zoals we de in het project ’t Groene Wold gestalte hebben zien krijgen.

Ondanks dat Wezenaar geen standaardoplossing ziet voor stadsrandproblemen, verwacht hij wel dat oplossingen van onderop komen, uit de initiatieven van bewoners zelf. Dan zal de gemeente daarvoor wel open moeten staan, en ruimte maken om deze rafelige initiatieven positief te waarderen. Zou het Oosterwold gegund worden om rafelrand te blijven? Ik vrees met grote vrezen.

De boekbespreking is uitgebreider, en dat verdient het boek, te meer omdat het niet meer te verkrijgen is. Daarom heb ik in het bijgevoegde document veel citaten opgenomen, die Han Wezenaar zelf aan het woord laten. Van harte aanbevolen, voor Oosterwolders en ook ambtenaren, bestuurders en raadsleden.

Oh ja, voor ik het vergeet: Hajo, super dank voor het veel te lang lenen. Ik nodig je uit voor een borrel op Wezenaar, zijn mooie huis, nu van jullie, en op een rafelige toekomst van Oosterwold.

Boekbespreking Wezenaar Buiten Westen

 Hieronder een afbeelding uit het proefschrift met de verwachte ontwikkeling anno 1993-4 voor Almere Hout.

Wezenaar22 133044

Burendag1Afgelopen zaterdag 16 maart 2024 hebben we in de wijk weer eens een ouderwets gezellige burendag georganiseerd. We hebben daarbij een beetje meegelift op het initiatief Burendag van het Oranjefonds. We hebben ons aangemeld en zowaar 350 euro subsidie gekregen voor het maken van vier extra bloembakken voor de straat. Dat is uiteraard meer dan welkom, en tegelijkertijd een mooie gelegenheid om de buren weer eens bij elkaar te vragen voor een klus en daarna voor een buurtborrel.

Burendag15 112800Het doel van de extra bloembakken is om het verkeer over de Frederik van Eedenweg iets meer af te remmen. Er zijn nog steeds te veel Burendag15 112831bezoekers die veel harder rijden dan de toegestane 30 km/u die toch al te snel is om de weg echt veilig te houden voor kinderen en andere weggebruikers. En om schade aan de weg te voorkomen. Want veel auto's nemen de binnenbocht, dat wil zeggen, ze snijden de bocht zo ver af, dat ze meer dan een halve meter van de verharding af raken. Dat beschadigt de berm en dat is natuurlijk niet de bedoeling. De sporen en kale modderstroken vertellen het verhaal.

Burendag15 135701Burendag 163322

Burendag 9749

Bertel heeft de taak op zich genomen om de Bloembakken voor te bereiden: ontwerp uitwerken, hout bestellen, zagen en de binnenbakken in elkaar zetten. Menig avonduur en ochtenduur is hierin gaan zitten. Overigens is het ontwerp eerder gemaakt door Rob, en hetzelfde als de acht bloembakken die we twee jaar geleden eerder maakten, zoals te lezen in deze blog. De binnenbak is gemaakt van betonplex, dat redelijk weersbestendig en waterresistent is.

Burendag2Marien heeft de latten van tevoren al geschuurd en in de lijnolie gezet. Daardoor kunnen de bakken meteen op z'n plek gezet worden als ze klaar zijn.

We hebben onze parkeerplaats leeggeruimd en vlaggen en een banner van NL-Doet opgehangen. Dat verhoogt meteen de feestvreugde.

Burendag 9772

De buitenbak is gemaakt van douglasbalken en latten. Omdat Bertel de binnenbakken al

Burendag3

in elkaar heeft gezet, kunnen we nu de buitenkant erop schroeven en toplatten erop zetten. Er is een flinke groep vrijwilligers, die uitgerust met gereedschap en menskracht de klus met beide handen aanpakt.

Zo gaat het snel, en het is ook heel gezellig werken. Burendag 9761 002

Burendag 9753 002

Zelfs het weer werkt mee: droog en we krijgen af en toe een streep zon. Ook kinderen doen mee, compleet met skelters en gereedschapskoffers. Uiteraard is er ook koffie en thee, en zelfgemaakte cake. Dorien van de VMCA (vrijwilligersorganisatie Almere) komt zelfs nog langs om ons aan te moedigen en extra koeken als versterking te schenken. Heerlijk!

Niet voordat er aanbeide kanten vier reflectoren geschroefd zijn, zodat de bakken ook in het donker goed te zien zijn. Aan de binnenkant leggen we een folie, die de onderkant van de bak waterdicht maakt. Dat voorkomt dat er permanent water op de binnenkant drukt, en ook dat in de zomer de bak te snel uitdroogt.

Burendag 9773

Burendag 9774

We hebben van tevoren nagedacht over de opstelplek voor de extra bakken, maar het blijft een beetje improviseren en schuiven.

De bakken moeten werken om het verkeer af te remmen, maar ze moeten niet hinderen voor bewoners die hun inrit in of uitrijden. We maken drie chicanes, dat wil zeggen twee bakken geschakeld aan weerskanten van de weg, zodat een voertuig er enigszins schuin tussendoor moet rijden. Dat geldt voor personenauto's maar uiteraard ook voor lange vrachtwagens, die niet klem mogen komen te zitten. Één bak stellen we op in de binnenbocht waar veel auto's door de berm rijden.

Burendag16 152042

Burendag16 152032

Burendag16 142330

 

Burendag 9778

Als de bakken op z'n plaats staan, komt er eerst een zak grind in voor de afwatering, en vervolgens 5 zakken tuingrond gemengd met een zak zand. Ik dacht van tevoren dat we het wel met 3 zakken grond zouden redden, maar mijn rekensom klopte niet helemaal, dus moest ik 's middags nog even heen en weer naar het Bomencentrum om extra grond te halen. Gelukkig dichtbij.

Marien heeft ook van tevoren heestertjes gehaald bij het Bomencentrum, en Alie van de Kruiderij regelt een vijftal kruiden per bak. Zo zien ze er meteen mooi en groen uit. Nu maar hopen dat ze ook een beetje werken om het verkeer af te remmen. In ieder geval hebben we hiermee de weg weer wat meer aangekleed.Burendag 20240317

Als alle bakken klaar zijn is het tijd voor de buurtborrel die we in de Tuinkamer houden. Iedereen neemt wat te eten mee, Zo zitten we in een flinke kring, en we Burendag4halen ook herinneringen op aan de eerste buurtborrels, toen we nog allemaal aan het bouwen waren, zeven jaar geleden. Er is veel gebeurd sindsdien, gelukkig ook veel samen, en het is een mooi initiatief om in ere te houden: Burendag en buurtborrel houden we erin. Niet te vergeten: Heel veel dank aan iedereen, als eerste aan Bertel voor de geweldige voorbereiding. En ook: Albert, Jeroen, Eduard, Harry, Marc, Joost, Erwin, Suzanne, Hien, Marjon, Alie, Jan, Kya en tenslotte iedereen die is aangeschoven bij de buurtborrel.

 Omdat de klussen zo fotogeniek zijn kan een foto-verslag uiteraard niet ontbreken.

BurendagPanorama 1

BurendagPanorama 3

24 februari was het weer zover! Er was weer een Paradijsvogelpodium. Het podium van september was alweer te lang geleden! Voorafgaand aan de avond eten we met elkaar. Een potluck waarbij iedereen iets te eten en/of te drinken meebrengt. Een zoete inval is het dan. Her en der nog wat oefeningen op het laatste moment. Zo kruipen vriendinnen en achternichtjes Maud en Irene nog even samen in het kleine huis. Auto's worden niet alleen bij ons maar ook bij Eduard en Zilla geparkeerd.

2402paradijsvogelpodiumPan4

2402 paradijsvogelpodium005 1En dan gaat de deur van de Tuinkamer nog even dicht. Ook ik loop nog even met Marien wat door. Onverwacht komt Matthieu binnen met zijn accordeon. De sfeer zit er snel in.

En na een lekkere soep, salades, brood, toost, smeersel en 2 toetjes, schenken we koffie en thee en gaan we om 20 uur van start.

2402 paradijsvogelpodium018 1

De alt van ons kwartet is ziek, dus daarmee kunnen we niet openen. Daarom bijt ik zelf het spits af samen met Marien. Spannend om Allerseelen van Strauss dat ik vorig jaar met mijn kamerkoor Victoria zong, nu alleen te zingen.

2402 paradijsvogelpodium021 1

Dan zijn Wilma en Josien aan de beurt. Op piano en klarinet spelen zij uit opera's van Bizet en Mozart en daarna Ierse volksmuziek. Behalve samenspelen blijken ze ook voor elkaar te denken, horen we in de onderlinge opmerkingen.

2402 paradijsvogelpodium031 1

 Dan improviseren Cora en Ileine met een rode neus. Op de foto zien we de fascinatie voor de camera.

Dan neemt John ons mee naar de Winterreise van Schubert.

Daarna speelt hij viool in het (ad hoc) strijktrio met Marien (altviool) en Maud (cello), dat Carolien begeleidt. Ze zingt en zij spelen 2 prachtige liederen van John Dowland.

2402 paradijsvogelpodium049 1

M2249070

Net voor de pauze laat ik accordeonist Mathieu inbreken op het programma. We zetten gezamenlijk "De klok van Arnemuiden" in. Gelukkig nam Mathieu ons mee in de tekst! En dan is het pauze!

2402 paradijsvogelpodium086 1

Irene en Maud zingen twee "volksliedjes" kondigen ze aan.

Het tweede lied "Ik hou van mij" van Harry (zij noemen m Herrie) Jekkers kwam heel erg binnen. En zo leuk dat deze achternichtjes elkaar hier en hiermee vinden!

Dan is Christof aan de beurt. Die laat zien dat zo'n podium een fijne stok achter de deur is om ook zelf weer liedjes te schrijven. Zingen over waar je blij mee bent, het spelen met dino's en het kijken naar beeldschermen. We herkennen wat ie zingt. En zijn nieuwsgierig naar meer.

2402 paradijsvogelpodium104 1

2402 paradijsvogelpodium118 1

Opnieuw kijken de dames met hun rode neuzen nieuwsgierig de zaal in.

En dan is het de beurt aan Quatuor Antran om de avond af te sluiten. Dit saxofoonkwartet zou in september al optreden, maar toen lag de helft van het kwartet ziek op bed. Nu sloten ze de avond af! En hoe!

Het was weer een fijne avond!

Het volgende Paradijsvogelpodium is op 15 juni 2024.

Wil je uitgenodigd worden als publiek of om op te treden stuur een mail naar: info <  AT  >  paradijsvogelbosje.nl

2402 paradijsvogelpodium124 1

2402 paradijsvogelpodium122 1

07 Boomplantaktie52 8e6b5760Afgelopen vrijdag was het weer zover: voor de negende keer organiseren we de Boomplantaktie Oosterwold in samenwerking met Stichting Heg en Landschap. Er hebben zich 124 Oosterwolders gemeld met een bestelling van in totaal bijna 26.000 stuks jonge bomen en struiken, rozen, bessenstruiken, klimplanten. Als je de bestellijst bekijkt realiseer ik mij ieder jaar hoe rijk het assortiment inheemse bomen en struiken is. 

06 Boomplantaktie56 192901cfWe bereiden deze uitleverdag voor, door alle bestellingen uit te printen en in hoesjes te stoppen, zodat ze hopelijk de regen overleven. En we hebben 1000 labels geschreven om alle soorten van naam te kunnen voorzien. Het weerbericht voorspelde een onstuimige dag, en we hebben dan ook het hele spectrum van regen en wind, maar ook een paar momenten met een lekker zonnetje.

Voor veel bestellers was het niet de eerste keer, en eerder een aanvulling op de inrichting van de tuin. Toch waren er nog een flink aantal grote bestellingen van meer dan 400 stuks en soms tot 32 verschillende soorten. Van tevoren hebben we met Lex Roeleveld van Heg en Landschap overlegd, en een maximum gesteld van 25 duizend stuks. Daar zijn we dus een beetje overheen gegaan, maar de gedachte was ook dat we deze bestelling in één dag zouden kunnen leveren. Dat is een uitdaging, en dat wisten we van tevoren. 

BoomplantAktie9438

Daarom was de vrachtwagen ook om 7 uur 's ochtends besteld. In alle vroegte heb ik een bouwlamp geïnstalleerd. Iets later dan gepland konden we beginnen met BoomplantAktie944009 Boomplantaktie54 d5eeacd4het uitladen van de pallets. Het was zo voorbereid dat de soorten met grote aantallen op onze parkeerplaats konden blijven. Toch moest er nog veel worden gesjouwd. En uiteraard kunnen we dat niet alleen, en daarom zijn we weer enorm blij met de vrijwilligers die helpen met sorteren, sjouwen, en het rapen van bestellingen. En natuurlijk zijn we ook heel blij met de gezelligheid die dat met zich meebrengt. Want het blijft een feest om met elkaar zoveel prachtig plantgoed te verdelen. Alle klanten komen ook in de verwachting om met dit plantgoed hun tuin een stuk mooier te maken. Velen blijven ook even meehelpen, of drinken een koffie of een kop soep met een broodje en koek. Zilla helpt ook dit jaar weer met de catering, en heeft fantastische soep en muffins en broodjes gemaakt. Niet te onderschatten hoe belangrijk het is, als je de hele dag hard werkt, om dan even bij te tanken met een koffie, soep, broodje.

05 Boomplantaktie55 fbf20c8cHet is een lange dag, en wij, Marie-José en Marien worden geleefd door wat zich ieder moment aandient. Marie-José houdt de bestelling bij, en helpt mensen met een kleine bestelling om zelf het plantgoed te rapen. Marien controleert alle grotere bestellingen, omdat het niet altijd goed gaat. Als je het niet gewend bent, lijken veel soorten op elkaar. Ook was het lastig dit keer, dat een aantal soorten in bundels van 10 ingebonden waren, terwijl ze per 25 stuks verkocht zijn. Dus moet je telkens bundels losmaken en delen. Dat geldt nog meer voor de rozen en bessenstruiken die allemaal geteld moeten worden.

BoomplantAktie9444Als het in de loop van de ochtend druk wordt lijkt het wel een Poolse Landdag. En toch gaat het best snel en gestroomlijnd. We hebben ook in de loop van de jaren geleerd om niet overal van in paniek te raken. Het vraagt improvisatie. Zo blijkt 's ochtends pas dat er te weinig Linde en geen Lariks en Walnoot is geleverd. Daarom moeten tientallen bestellingen worden aangepast. Wellicht worden de ontbrekende soorten nog nageleverd, maar dat zullen we niet weten voor januari. 

01 Boomplantaktie54 368f9cf1Een paar mensen hebben vergeten hun bestelling op te halen, en die bellen we vrijdagavond. De laatste bestellingen worden zaterdagochtend opgehaald. Dan blijft er nog wat plantgoed over, dat we via Marktplaats Oosterwold aanbieden, en uiteindelijk zijn we zondagochtend verlost van (bijna) al het plantgoed.

BoomplantAktie9448Dat is voor ons toch ook weer een opluchting. Dan volgt nog de administratieve afhandeling, want hoewel iedereen betaald heeft, moeten we veel mensen iets terug betalen omdat plantgoed niet geleverd is. Dat doen we met z'n tweeën: de ene ingelogd in de BankApp, en de ander typend in het Excel verzamelbestand. Langzamerhand zijn we een efficiënt team geworden.

BoomplantAktie9446Als we de bestellingen van alle negen jaar bij elkaar optellen, dan hebben we dit jaar de grens van 200.000 stuks plantgoed gepasseerd. zo'n 210.000. Dat is een bijna onvoorstelbaar aantal, wat ook aangeeft hoe groot Oosterwold is, en hoeveel groen, hagen, bomen, hoeveel tuinen hun start hebben gemaakt met dit plantgoed van Heg en Landschap. Daarvoor zijn we Lex Roeleveld ook zeer dankbaar. Hij heeft zelfs nog tijd gemaakt om vrijdagmiddag zelf ook een paar uur mee te helpen. 

Veel mensen hebben geholpen. Graag noemen we onze grote hulp: Eduard, Zilla, Vincent, Anna, Gwen, Danielle, Richard, Annemarie, Wilma, Paula, Joep, René, en Lex. Dank voor de hulp en de gezelligheid.

En nu kan half Oosterwold weer fanatiek gaan planten. Het wordt steeds groener in Oosterwold!MarieJoseBoomPlantAktie.gifBoomplantAktie9449

 

PanoramaBoomplantaktie1

SapPers 8616Afgelopen woensdag 11 oktober hebben we sap geperst van eigen fruit. Met dank aan Johan Smits van de Stadsbomerij, die geregeld heeft dat DeSapPers langs is gekomen in Oosterwold. Zij hebben een mobiele Sappers installatie.

Half oktober zijn bij ons alleen de late appels nog geschikt om te persen. De zomerappels zijn uiteraard al op. Wel hebben we ook stoofpeertjes en nog een paar kilogram druiven. Als je meer dan 75 kilogram fruit hebt, mag je je eigen sap persen. Maar wij kwamen tot ruim 50 kilo, dus hebben we ingeschreven op het 'happy hour' vanaf 15:00 uur. Dan worden alle kleinere partijen fruit bij elkaar gegooid en tot een gezamenlijk sap geperst.

SapPers 8619SapPers 8618We waren een half uurtje te vroeg, en dat was maar goed ook, want Douwe van de SapPers vroeg of wij de druiven wilden ontstelen. Dat klinkt simpel maar voor een bak vol met kleine druiventrosjes (het was geen geweldig druivenjaar), ben je toch wel even bezig. Gelukkig kreeg ik hulp van onze stagiar Ruben. We hebben een grote mand met mooie hele appels en ook een mand met appels waar we een plekjes moeten afsnijden. Op advies van Douwe doen we dat op het allerlaatste moment, als het fruit al op de band ligt, want dan verkleurt en oxideert het fruit niet.SapPers 8626

In het 'happy hour' wordt sap van vijf Oosterwoldse telers samengevoegd. Wij hadden het fruit van tevoren gewogen (op de personenweegschaal, met en zonder fruit). Douwe SapPers 8628neemt het beschikbare fruit op en schat de hoeveelheid. Dat zijn verschillende appelrassen, en peren, en onze stoofpeertjes en druiven. Dat maakt best een spannende mix.

Als het fruit op de band is verzameld en de plekjes opgeschoond, gaat de band lopen, en worden de appels gewassen voordat ze in een vijzel in stukjes worden SapPers 8629Panorama 2gemalen. De druiven gaan bovenin de machine, zodat het sap niet wegwast. Via de vijzel komt het in de pers. Die maakt een hele grote druk, en perst daarmee het fruit door een heel fijne zeef. Onder de zeef is een vacuumbuis. Dat heeft twee voordelen. Ten eerst trekt het vacuum het sap uit de pers, en ten tweede voorkomt de machine dat het sap oxideert door blootstellen aan zuurstof. Zo komt het sap in een verzamelketel.SapPers 8630

Er komt ongeveer de helft van het fruitgewicht aan sap uit de machine. Een doorzichtige buis doet dienst als peilglas, zodat je kunt zien hoeveel sap er in de ketel zit. Aan de zijkant wordt de uitgeperste pulp opgevangen in teilen. Nu kunnen we ook het vers-geperste sap proeven. Er zit een heerlijke geur aan en het smaakt ook fantastisch. Ook de mensen van SapPers zijn zichtbaar enthousiast: Juist bij het 'happy hour' krijg je vaak een mooie mix met een

SapPers 8642

goede smaak.

SapPers 8640

 

 

Vanuit de ketel wordt het sap doorgevoerd naar een pasteuriseermachine. Daarmee worden vijf-liter zakken gevuld met een automaat, die zelf het kraantje plaatst, zodat er zo weinig mogelijk lucht bij komt. De zak komt tenslotte in een fleurig kartonnen pak. De zakken voelen behoorlijk warm aan. Het sap koelt maar langzaam af van de goede 80 graden Celcius die het pasteuriseren vereist.

Zo eindigen we het happy hour met SapPers 863925 vijf-literpakken. Wij kunnen er 6 meenemen. Fantastisch om zo een houdbaar product van ons fruit te maken. En dit fruitsap kunnen we ook gebruiken bij onze eigen evenementen. Een kleine

SapPers 8644

winstwaarschuwing: Als je in het happy hour je eigen sap meebrengt, dan betaal je voor zo'n pak met 5 liter sap 6,50 euro. Dat is 1,25 euro per liter. Voor biologisch sap is dat niet duur. Maar als je bij de Supermarkt op steenworp afstand appelsap

 

koopt is dat niet duurder dan dit sap. En hiervoor heb je je eigen vruchten geperst, geplukt, schoongemaakt enz. Kortom, een fantastisch product, maar in feite niet commercieel te SapPers 8632verhandelen, als er nog een tussenhandel bijkomt.SapPers 8647

Misschien ligt hier een uitdaging voor de Coöperatie in oprichting voor Oosterwold. Als we ons organiseren en dan een industriele sappers kunnen veroorloven, dan kunnen we hopelijk een aantal keer per seizoen (10 keer?) uit heel Oosterwold oogst combineren en sap persen. Zou dat zoveel kunnen zijn, dat het voor een lagere prijs zou SapPers 8645kunnen worden geleverd, aan de biologische markt, of in het winkeltje van 4-little-dreams? Dat lijkt mij een interessante business-case om te onderzoeken. Wie pakt de handschoen op?

SapPers 8650uitsnede

 

Panorama 3

Het was zeker een feestelijk evenement. Met veel dank aan Johan Smits, de SapPers en de andere deelnemers aan de 'happy hour'. Het levert ook een vrolijk fotoverslag op.

WalnotenAfgelopen week liep ik met onze stagiair Ruben en promovendus Anna een ronde over de kavel. Toen we bij onze rij notenbomen kwamen, zagen we een man met een stok in de weer om noten uit de bomen te slaan. En hij had een hele Action Big Shopper vol geplukt en geraapt uit onze bomenrij. Ik heb de man aangesproken wat hij kwam doen, en dat dit bomen zijn op privé terrein en dat je in Oosterwold niet zomaar mag plukken. 

In gebrekkig Nederlands sprak hij dat hij niet wist dat het niet mocht. Dat is natuurlijk onzin. Als je niet weet of je bij iemand in de tuin noten mag rapen, dan ga je dat toch eerst vragen. En bovendien ga je dan niet met een telescoopstok op de takken slaan. Bladeren en halve takken lagen naast de bomen. Onrijpe noten in de groene bast in zijn tas. Ik was onthutst. Maar ik was ook helemaal niet voorbereid om als een politieagent of een instant BOA op te treden! 

Ik heb de tas gepakt, gevraagd of de man mee kwam, en heb een ruim deel van de tas omgekieperd in een emmer. Ik heb de man een derde laten houden. Achteraf ben ik daarover helemaal niet tevreden. Het is nog te veel een beloning voor iemand die gewoon iemand anders z'n stadslandbouw oogst loop te stelen.

In de wereld van de wildplukkers geldt de ongeschreven regel, dat je een paar handjes mag meenemen voor privé gebruik. Daar leek dit natuurlijk niet op. Het was wel 15 kilo! En ik weet niet of deze heer niet al eerder is langsgeweest. Want hoe weet hij (woont vast niet in Oosterwold) dat hier notenbomen zijn, en komt hij met een stok speciaal naar deze plek om onze noten weg te halen?

De meneer vertrok met de resterende noten. Omdat ik het toch niet helemaal vertrouwde, liep ik een kwartier later opnieuw naar de noten, en daar stond dezelfde meneer nog. Hij klaagde dat hij de haak die op de telescoopstok zat niet terug kon vinden, want die hing ergens in de boom! Ik heb hem opgedragen weg te gaan. 

Enerzijds ben ik onthutst dat dit gebeurt in schaamteloosheid. Anderzijds voel ik mij ook een botterik dat ik zo moet optreden. Hoe kunnen we hier iets aan doen? Het is toch al onmogelijk om in Oosterwold rendabel stadslandbouw uit te voeren. Maar als enkelingen vervolgens je halve oogst weghalen, dan heeft het hele Stadslandbouw idee toch geen zin?

Ik heb niet het idee dat het plaatsen van bordjes met huisregels helpen. Mensen die beleefd zijn, plukken uit zichzelf niet (behalve een enkele braam tijdens het wandelen, wat ik ze gun). En mensen die op zoek zijn om illegaal te plukken trekken zich ook niets aan van bordjes.

Ik ben reuzeblij dat we na acht groeiseizoenen eindelijk wat noten beginnen te oogsten. Maar dan doemt dit probleem op. Goed om ook van andere mensen te horen welke ervaringen jullie hebben, en of er al suggesties of oplossingen zijn bedacht om hieraan wat te doen.

 

Op 16 september hielden we weer een Paradijsvogelpodium. 

Aangekondigd was ook een saxofoonkwartet, die helaas ten onder gingen aan de heersende griep. Daarom moest in de laatste dagen toch deels een alternatief programma gevonden worden. Dat lukte met dank aan de Emile en Walter.

Als gebruikelijk starten we rond zes uur met een gezellig eten. We kunnen heerlijk buiten zitten. Naast de pan soep van Marien brengt iedereen lekkers mee. Mmmm!

202309 Paradijsvogelpodium8088202309 Paradijsvogelpodium8090

 

 

Met ons Paradijsvogelkwartet beten we het spits af! Een heel religieus blokje muziek. Heerlijk zingen.

202309 Paradijsvogelpodium8125

202309 Paradijsvogelpodium8101

 

202309 Paradijsvogelpodium8137

202309 Paradijsvogelpodium8145 Daarna vertelt Hendrik-Jan in verhaal en haiku over kathedralen. En Doris zingt een lied. Ik vind het altijd heel knap als iemand kan zingen en spelen tegelijk. 

202309 Paradijsvogelpodium8129202309 Paradijsvogelpodium8149202309 Paradijsvogelpodium8163202309 Paradijsvogelpodium8155

Maar ook John verrast ons met zang terwijl hij viool speelt. Marien begeleidt hem op piano. 

 

En dan is het pauze. Een hapje en een drankje en daarna door met Sangdrangh!

 

202309 Paradijsvogelpodium8181202309 Paradijsvogelpodium8184

 202309 Paradijsvogelpodium8332

202309 Paradijsvogelpodium8191

En dan hebben we zomaar een van de heren uit het publiek, Johan, die ook een deuntje mee wil zingen. Emile kan m zomaar begeleiden! Een ware held op blote voeten!

202309 Paradijsvogelpodium8184

 

202309 Paradijsvogelpodium8241

En Emiel vertelt en zingt en speelt muziek van oa Joplin. Een deel uit zijn avondvullende programma A City of a million dreams!

 202309 Paradijsvogelpodium8295202309 Paradijsvogelpodium8244

 

En ook Walter speelt een aantal gezellige melodieën. 

202309 Paradijsvogelpodium8358

202309 Sangdrangh

Wij vonden het weer een geslaagde avond en gaan binnenkort de avonden voor het hele seizoen plannen. Vind je het ook leuk om deel te nemen aan het Paradijsvogelpodium op het podium of in het publiek dan zetten we je graag op de verzendlijst. Stuur ons dan een mailtje via info <at> paradijsvogelbosje <punt> nl. Dan zetten we je graag op de lijst.

Dank aan alle zangers, poéten en musici!

 

SchadeBomen8499Afgelopen dinsdag was er een bijeenkomst gewijd aan de plannen van de gemeente om de Iepenbomen langs de Paradijsvogelweg en Goudplevierweg te rooien en te vervangen. Ik heb bij die bijeenkomst gevraagd om in te spreken. Dat is mij toegestaan, en ik heb in ruim vijf minuten met een presentatie bij de hand geprobeerd de aanwezigen te attenderen op aanvullende informatie. 

De bijeenkomst was aangekondigd in de Burgerzaal, maar werd gehouden in de Zaal Stad. Er waren naar schatting ongeveer 40 Oosterwolders aanwezig (ik heb ze niet geteld). Er werden wel veel zinvolle vragen gesteld. Hopelijk is dit een start van een doorgaande participatie waarbij echt geluisterd wordt naar bewoners.

De gemeente heeft haar onderzoek uitsluitend gericht op de vermeende ziekte (uitgestelde onverenigbaarheid van de ent en de onderstam) en risico's van de bomen. Als er uitgebreide onderzoeken worden aangeleverd, ligt het altijd voor de hand om je te verdiepen in die onderzoeken. Dat heb ik zeker gedaan. Maar minstens zo zinvol is om je af te vragen wat er ontbreekt in de onderzoeken. Daarop heb ik mij gericht. 

Dat gaat over drie zaken:

  1. Ecologisch onderzoek ontbreekt
  2. Onderzoek naar ontbrekende bomen ontbreekt
  3. Onderzoek naar beschadiging van de bomen.

Breed ecologisch onderzoek

Bomen langs wegen leveren voor overheden altijd een dilemma op. Als een boom omvalt kan de overheid aansprakelijk gesteld worden. Maar de overheid heeft ook een zorgplicht voor goede gebiedsinrichting en behoud van natuur en kwaliteit van de natuur en het ecosysteem. Ook heeft de overheid een rol bij het tegengaan van klimaatverandering en negatieve beïnvloeding van bv. Natura2000 gebieden. Oosterwold is geen Natura 2000-gebied, maar toch is het ook een kwetsbaar gebied. Het bestaat uit versnipperde initiatieven die allemaal hun eigen kavel inrichten met stadslandbouw, natuur, doorwaadbare zones, waterberging enzovoort. Maar dat levert niet vanzelf continuïteit en verbinding tussen al die kleine stukjes natuur. En wat is er nu meer duidelijk een verbinding dan de dubbele rij Iepenbomen langs de Paradijsvogelweg, en in het verlengde hiervan de Goudplevierweg en het Paradijsvogelpad. 

SchadeBomen8572Daarom heb ik in mijn betoog een pleidooi gehouden voor een hoogwaardig ecologisch onderzoek. In overheidsland kennen we feitelijk twee soorten ecologisch onderzoek. Het eerste, marginale onderzoek toetst alleen aan de wet natuurbehoud, of er beschermde diersoorten voorkomen die schade zouden kunnen leiden door een maatregel. Dit kennen we ook van de ecologische onderzoeken die wij als Oosterwolders moeten doen om te starten met ons eigen project. 

Het tweede type ecologisch onderzoek probeert een goed beeld te krijgen van de kwaliteit en kwetsbaarheid van het ecosysteem in het te onderzoeken gebied. Daarbij wordt er gekeken naar biodiversiteit, en kwaliteit van de bodem, en algehele beplanting. Daarmee kan je zien hoe dit gebied een biotoop vormt waar dieren en planten zich duurzaam thuisvoelen en kunnen ontwikkelen. Dat geldt niet alleen voor wilde dieren, maar juist ook voor de stadslandbouw die we allemaal moeten uitvoeren, of het nu gaat om dieren (kippen, schapen, paarden, eenden, konijnen enz.) of fruit- en notenbomen, of gewassen in de moestuin. Fruitbomen hebben bijvoorbeeld veel profijt van de luwte die de hoge Iepenbomen creëren. Als het te hard waait, ontwikkelen de fruitbomen zich niet goed, en worden ze ook slechter bevrucht, en waait het fruit snel stuk bij een zomerstorm zoals Poly afgelopen juli.

Ik kreeg een ecologisch onderzoek toegestuurd, maar dat dateert van 2021. Daarbij is een inventarisatie gemaakt van beschermd dieren in Almere Hout. Maar daarbij is bijna uitsluitend geïnventariseerd in Nobelhorst, Vogelhorst en het oude buurtschap van de Paradijsvogelweg. Dus de waar de plannen met de bomen de gehele Paradijsvogelweg en Goudplevierweg betreffen, is er weinig te vinden in dit onderzoek. Bovendien is dat onderzoek niet gedaan om de impact van de maatregel van het vervangen van de Iepenbomen te bepalen. 

SchadeBomen8541

Als je wat verder zoekt zie je adviezen die beginnen met een waardebepaling van bomen die een veel breder zichtveld kiezen. Van rooien naar waarderen: totale ecologische boomwaarde als afwegingskader (boomzorg.nl) is hiervan een goed voorbeeld. 

Ook bestaat er een Boomwaardecalculator, die helpt om niet alleen de waarde te berekenen maar ook aandacht vestigt op een aantal andere aspecten van bomen, anders dan alleen het risico dat ze omvallen.Waardebepaling | VVOG 

Onhoudbare extrapolatie en conclusie in advies

Zorgwekkend is dat de onderbouwing en conclusies uit het Vervolgrapport van GroenAdvies niet kloppen. Op p.10 van hun vervolgonderzoek schrijven zij, dat de trekproeven aantonen dat bij windkracht 10 acht van iedere 14 bomen zouden omvallen. Bij windkracht 9 zouden dat er 3 zijn, bij windkracht 11 zelfs 11. Maar dit rapport is gemaakt voordat superstorm Poly op 5 juli over Nederland, en ook over Oosterwold raasde. Die was ruimschoots windkracht 11 aan de kust, maar in het binnenland met rukwinden ongetwijfeld windkracht 10. Als je de conclusie van GroenAdvies doortrekt naar de 800 bomen langs de Paradijsvogelweg en Goudplevierweg, dan zouden er bij windkracht 10 457 bomen omvallen. Zelfs bij windkracht 9 zouden nog steeds 171 bomen omvallen. Maar hoeveel vielen er om? 3. En in heel Almere zijn er bij die storm kerngezonde bomen omgevallen. Hoe kan de gemeente haar conclusies over de risico's van de bomen baseren op deze onhoudbare berekening en extrapolaties? Daar kan maar één advies worden gegeven: Laat GroenAdvies haar methode en berekening opnieuw doen. 

Onderzoek naar ontbrekende bomen

De gemeente richt het onderzoek alleen op de aanwezige bomen. Maar zoals alle Oosterwolders weten, zitten er al veel gaten in de bestaande dubbele bomenrij. Om dat preciezer te bepalen hebben we onderzoek verricht, waarbij we gebruik hebben gemaakt van het onderzoek van GroenAdvies Amsterdam, dat de gebiedsorganisatie zelf heeft laten uitvoeren. Hieruit komt naar voren dat er naast de ca.800 bomen 508 bomen ontbreken. De hele bomenrij bestaat in feite uit 1250 bomen, waarvan er dus 508 ontbreken. Waarom zijn die nooit vervangen? In andere bomenrijen is die vervanging wel gebeurd. Zoals je bijvoorbeeld kunt zien langs de Ibisweg. Maar ook in vele wegen in Almere stad en Buiten. Dat deze bomen nooit zijn vervangen is zonder meer achterstallig onderhoud. Is het dan niet zinvol dat de gemeente eerst begint met het planten van de ontbrekende 508 bomen? Daarvoor is geen aanvullend onderzoek nodig. Dat kan deze komende winter nog starten! 

Onderzoek naar beschadiging Iepen door maaien.

Tijdens wandelingen langs de Paradijsvogelweg is ons opgevallen dat veel bomen beschadigingen hebben. Bij nadere beschouwing blijken veel van deze beschadigingen het gevolg van het maaibeleid, waarbij de uitvoerder grof te werk gaat, en met de maaibalk diep in de schors snijdt. Om te onderzoeken of dit incidenteel is en op welkeSchadeBomen8582 schaal dit speelt, heb ik met onze stagiar Ruben 233 bomen langs de Paradijsvogelweg beoordeeld. Alle beschadigingen hebben we gemeten en ook beoordeeld of een spoor aanwezig is dat de oorzaak van het maaien aantoont. Dat blijkt het geval bij wel 31 % van de onderzochte bomen. Maar bij 65% van de bomen zijn grote verwondingen aangetroffen. Te verwachten is dat bij meer dan 31% de oorzaak bij het maaien ligt, zeker omdat alle beschadigingen aan de voet van de bomen wordt aangetroffen. Als we dan concluderen dat bij ongeveer de helft van de 700 bomen de uitvoering van het maaien deze bomen ernstig heeft beschadigd, dan wordt pas duidelijk hoe omvangrijk deze schade is. Dat kan ook worden beschouwd als een serieuze aantasting van de levensvatbaarheid van deze bomen in de toekomst.

Helaas is in de onderzoeken door GroenAdvies Amsterdam en Pius Floris geen aandacht besteed aan deze complicatie. Daardoor wordt het ook niet duidelijk of een deel van de zwakte van de Iepen kan worden gewijd aan de beschadiging en niet aan de 'uitgestelde onverenigbaarheid van de ent'. Of daar ooit aanvullend onderzoek naar wordt uitgevoerd mogen we betwijfelen. We eindigen dit onderzoek wel met aanbeveling om per direct ander maaibeleid in te voeren, en controle uit te voeren om beschadigingen in de toekomst te vermijden.

Van de beide onderzoeken hebben we een rapportage gemaakt, die we hebben aangeboden aan de gemeente.

Het onderzoek naar ontbrekende bomen tref je onder deze link

Het onderzoek naar beschadiging van bomen door maaien tref je onder deze link.

Er is een uitgebreide serie foto's gemaakt om de beschadigingen te documenteren. Deze stuur ik op verzoek toe via WeTransfer

De presentatie die ik gebruikt heb bij de bijeenkomst tref je hier aan.

Hoe gaat het nu verder? De gemeente heeft voorgesteld 23 november verder te willen spreken. Save the Date!!!! en laten we met veel bewoners betrokken blijven.

 

 

 

DSC 6184 1De Stichting Heg en Landschap is weer bereid om plantgoed met korting beschikbaar te stellen voor Oosterwold in het komende plantseizoen. Dat is goed nieuws voor een aantal Oosterwolders die mij al bestookten met vragen hierover.

Er is wel minder plantgoed beschikbaar dan vorig jaar. Maximaal 25.000 stuks.

Uiteraard is dit vooral een mooi aanbod voor Oosterwolders die hier pas zijn gekomen, en nog hun kavel moeten beplanten. Daarbij bieden inheemse bomen en struiken een mooie start. Op de bestellijst van Heg en Landschap staan er zo’n vijftig verschillende soorten, waarbij ook eetbare soorten, zoals bessenstruiken, notenbomen, rozen en bijvoorbeeld klimmende kamperfoelie.

Bestelformulier en voorwaarden

Net zoals vorig jaar is er een bestelformulier speciaal voor Oosterwold. Die vind je hier.

Je kunt je bestelling indienen uiterlijk 14 oktober. Er worden geen bestellingen meer in behandeling genomen die later komen! Stuur je bestelling naar info@paradijsvogelbosje,nl door de BEIDE tabbladen van het Excelformulier in te vullen. Op het eerste formulier vul je je persoonsgegevens in, en op het tweede tabblad je bestelling.

Boomplantaktie1649Op het tabblad staat hoeveel stuks je tegelijk moet bestellen. Veel plantgoed is samengepakt in bundels van 25 stuks. Je bestelt dan dus 25 stuks of 50 stuks enz. De prijs is per stuk, dus voor 25 stuks betaal je 25 keer de opgegeven prijs.

Een paar soorten kan je bestellen per 5 of 10 stuks. Kies dan 5 of 10 of 15 enz.

NB: stuur het bestelformulier terug in het originele Excel bestandsformaat. Dus niet als pdf en ook niet als Apple .numbers bestand.

De Stichting Heg en Landschap licht in een document de voorwaarden toe. Deze vind je hier. Door te bestellen ga je akkoord met deze voorwaarden.

PS: De prijzen zijn de kosten die Stichting Heg en Landschap berekent. De Stichting Paradijsvogelbosje verleent hieraan belangeloos en zonder kosten medewerking.

BoomplantaktieLexHet plantgoed en de administratie en het transport met een vrachtwagen naar Oosterwold wordt ondersteund door de Yves Rocher Foundation, waarmee Lex Roeleveld (zie foto) van Stichting Heg en Landschap de organisatie en rapportage voorzijn rekening neemt. Zie ook Boomplantprogramma | Hegen & Landschap (hegenlandschap.nl)

Als je je bestelling instuurt, zullen wij deze verwerken, en sturen we een bevestiging dat we deze bestelling in behandeling nemen. Daarna sturen we een betalingsverzoek, die je dient te betalen voor 1 november.

Voor belangstellenden houden we ook een informatie avond waarin we een toelichting geven over het soort plantgoed en de bestelprocedure.

Uitleveren op 24 november

 

De uitlever dag is al vastgesteld op vrijdag 24 november. Dat is laat genoeg dat het plantgoed in winterrust is, en vroeg genoeg dat er nog geen vorst is en de drukke dagen van december nog wachten. Bovendien is er in november de grootste kans dat het plantgoed nog verkrijgbaar is, want het plantgoed schijnt schaarser te worden bij de kwekers (waaronder Staatsbosbeheer).

Boomplantactie 1732

Het plantgoed wordt afgeleverd door een vrachtwagen bij het Paradijsvogelbosje in Oosterwold. Je kunt het plantgoed ophalen met een personenauto of aanhangwagen, afhankelijk van de hoeveelheid uiteraard. 

Bovenal is de uitleverdag ook altijd heel gezellig. We zoeken ook weer vrijwilligers die willen helpen met het uitladen, sorteren op soort en op bestelling. Wil je meehelpen, stuur dan een berichtje.

Zorg dat je het plantgoed op dezelfde dag, dus 24 november al kunt inkuilen in je tuin. Maak bijvoorbeeld van tevoren een plantgeul, en regel wat losse grond en/of zand om de wortels af te dekken. Het betreft grotendeels bloot wortelgoed, dat bij blootstellen aan zon en wind snel verdroogt, waardoor de wortels beschadigen, en het plantgoed minder goed zal aanslaan.

Je hebt dan tot maart de tijd om het plantgoed op z’n definitieve plek te planten.

Informatieavond 6 oktober

Voor belangstellenden houden we op vrijdag 6 oktober een informatieavond, waarbij we ingaan op de keuze van het plantgoed en de manier van bestellen. Als je hiervan gebruik wilt maken, stuur ons dan een email bericht. De avond gaat alleen door bij meer dan 8 aanmeldingen. Je krijgt daarvan bericht als je aanmeldt. De avond is in de Tuinkamer van het Paradijsvogelbosje, Frederik van Eedenweg 12, aanvang 20:00 uur.

Wil je meer lezen over de Boomplantactie Oosterwold, lees dan deze pagina

We zijn benieuwd naar je bestellingen. Let op de deadline: 14 oktober en bij het overschrijden van 25.000 stuks stopt de inschrijving.

Paradijsvogelpodium16september2023kZaterdag 16 september houden we weer een open podium onder de naam: Paradijsvogelpodium. Dat proberen we ieder kwartaal te doen, maar rond midzomernacht kwam het niet goed uit. Nu hebben we een mooi programma met zang, gedichten en instrumentale muziek. Wij vinden het heel leuk en positief dat er meer aanmeldingen komen van groepen die ook zonder onze inbreng een presentatie verzorgen. Dat is deze keer een saxofoonkwartet Quatuor Antran en Sangdrangh, de zanggroep die al eerder in 2019 hebben opgetreden in ons Amfitheater, zoals je op de foto hieronder kunt zien.. 

We combineren het programma voor de liefhebbers met een hapje en drankje vooraf en achteraf. Wij zorgen voor soep, broodjes, koffie en thee.

Als je wilt komen luisteren, stuur dan een mailtje naar info (apestaartje) paradijsvogelbosje (punt) nl.

Midzomer 9268 001

Quatuor Antran kAls je een optreden of act of presentatie wilt aanmelden voor de volgende keer, horen we dat uiteraard ook graag. En als je op de verzendlijst voor uitnodigingen wilt staan.

Binnenkort maken we de nieuwe data bekend. Dat wordt waarschijnlijk een datum in eind november. 

Hopelijk tot gauw op 16 september of een volgende keer.

 (foto Quator Antran: Miriam van der Pol)

 

 

 

OpstellingOp vrijdagavond 16 juni hebben we drie ecologen uitgenodigd om op het terrein van het Paradijsvogelbosje nachtvlinders te tellen. Dat is niet de eerste keer. In 2018 hebben Ton, Victor en André, die zich het 'Biotrio Almere' noemen, ook nachtvlinders geteld. Een mooie gelegenheid dus om te bekijken of er verschillen zijn. In het landschap zijn de verschillen we enorm. Zaten we in 2018 nog op een open vlakte, nu zitten we in een een ruige bosschage die de term Voedselbos begint waar te maken. 

Nachtvlinders 6699In het Amfitheater heeft Victor een nachtvlinderval neergezet. Dat is een Kist met een sterke lamp erin, en twee doorzichtige plastic platen, die ervoor zorgen dat de vlinders die op het licht afkomen in de kist vallen en er niet uitvliegen. 

Nachtvlinders 6700Op twee plaatsen op het terrein hebben we een wit laken opgehangen, met Nachtvlinders 6683een sterke lamp erop. Het licht trekt vlinders aan, en vele gaan na enige tijd op het laken stil zitten. Dan zijn ze goed te observeren. Dat gaat tegenwoordig relatief makkelijk door met een telefoon een ingezoomde foto te maken, waarna een identificatie-app de soort met grote betrouwbaarheid identificeert. Het BioTrio zet deze waarnemingen vervolgens op het internet op waarnemingen.nl. 

Er komen niet alleen nachtvlinders af op het licht. Ook ontelbaar veel muggen, torretjes, wantsen, sprinkhanen, sluipwespen, bootsmannetjes, langpootmuggen, een paar Sint-Jansvlinders (wat dag-actieve nachtvlinders zijn). Op de foto hiernaast kan je mooi zien hoe vol het laken zit.

Nachtvlinders 6675Het was die vrijdag heel mooi weer. De ecologen hadden speciaal een nacht uitgekozen zonder maanlicht, want dan kunnen de vlinders veel beter gelokt worden met het licht. Naast het observeren is er ook voldoende tijd en gelegenheid om te kletsen met een glaasje van 't een of ander erbij. En tegelijkertijd verwonderd te zijn over zoveel nachtelijk leven.

PijlstaartenSpectaculair waren vooral twee soorten Pijlstaarten: de Populierenpijlstaart en Ligusterpijlstaart. Hele grote beesten, die na verloop van tijd stil gaan zitten op het laken, of zelfs op je vinger. Maar de ecologen zijn minstens even gebiologeerd door hele kleine motjes; want de sport is vooral om zeldzame soortjes te spotten, ook als dat een normale sterveling ontgaat, omdat alle motjes op elkaar lijken. Als je overigens de gelegenheid krijgt om deze kleine beestjes uitvergroot te bekijken dan wordt de verwondering alleen maar groter over zoveel schoonheid. En dat voor insekten die vooral 's nachts leven!

Ton heeft zelf een bijdrage geschreven voor deze blog, die we graag hieronder weergeven: 

69353114 Koperuil

In de nacht van 16 op 17 juni 2023 heeft het Biotrio Almere voor de tweede keer een nachtvlindersessie gehouden in het Paradijsvogelbosje. Het Biotrio (bestaande uit André van de Berg, Victor Eggenhuizen en Ton Eggenhuizen) hebben zich een aantal jaren geleden ten doel gesteld om de biodiversiteit van Almere in kaart te brengen. Dat het Paradijsvogelbosje een prima plek is om die biodiversiteit te onderzoeken, blijkt wel uit het feit dat het Biotrio voor de tweede keer te gast was. De eerste keer was op 23 juni – 24 juni 2018. De nagenoeg gelijke datum in het jaar maken een vergelijking bovendien goed mogelijk.

In 2018 werden 53 verschillende nachtvlindersoorten geregistreerd, vijf jaar later maar liefst 83 soorten. Toch zijn er niet alleen maar 30 soorten nieuw bijgekomen, want slechts 19 soorten zijn in beide jaren gezien. Dat maakt dat nu in totaal 117 nachtvlindersoorten in het Paradijsvogelbosje zijn genoteerd.

Er waren deze keer ook bijzondere waarnemingen: De Gegolfde Lichtmot en de Grote Spikkelspanner zijn pas een keer eerder waargenomen in Almere

In Nederland komen ongeveer 2400 verschillende soorten nachtvlinders voor, dus die 117 soorten lijkt maar betrekkelijk weinig. Toch is dit aantal voor twee vangsessies heel behoorlijk. De teller van een tuin in Muziekwijk waar al veel langer (en van april tot in oktober) een nachtvlinderonderzoek loopt, staat op 250 soorten en de teller in de Hoekwierde waar ook al veel langer in zelfs drie tuinen wordt gekeken staat op 500 soorten.

69353122GroteSpikkelspannerVeel soorten nachtvlinders vliegen in een beperkte periode van het jaar, iedere soort heeft zijn eigen vliegperiode. Daardoor lijkt een vangsessie vroeger of later in het jaar in het Paradijsvogelbosje zeker kansrijk om de soortenlijst nog verder uit te breiden.69353141 Hopwortelboorder

69353181Oranje Bruinbandspanner bTon, Victor, André, veel dank en uiteraard zijn jullie opnieuw welkom, op andere momenten in het seizoen, en over een paar jaar ook weer, om de groei van biodiversiteit in het Paradijsvogelbosje te monitoren.

De laatste vier foto's zijn van Victor Eggenhuizen, van boven naar beneden: Koperuil, Grote Spikkelspanner, Hopwortelboorder, Oranje Bruinbandspanner.

 

QuirineMelssen6617

De afgelopen jaren hebben we al ervaring opgedaan met het Paradijsvogelpodium, waar vooral Oosterwolders met en voor elkaar muziek maken, gedichten voordragen en samenspelen. Op 12 mei hebben we een nieuwe vorm uitgeprobeerd. Enige tijd geleden zijn we in contact gekomen met Quirine Melssen, die samen met cellist Martin Alvarez Engelstalige Ballads zingt en speelt. Zelf noemt zij haar werk 'Connectie concerten' omdat ze verbinding maakt met het publiek van verschillende komaf, zoals ook voor nieuwkomers. Haar concertprogramma heet 'Reveal' omdat ze zichzelf voor het publiek wil openstellen.

QuirineMelssen6615QuirineMelssen6619Ze was geïnteresseerd om een concert te geven in de Tuinkamer van het Paradijsvogelbosje. Nieuw voor ons is dat Quirine en Martin als professionele musici een toegangsprijs vragen. Terecht natuurlijk, maar dat zijn wij niet gewend, en ook het Oosterwoldse publiek niet. Toch goed om hier ervaring mee op te doen, en te beginnen, al is het klein. We hebben samen met Quirine een poster gemaakt en een evenement aangemaakt op Oosterwold.info en op onze website en marktplaats Oosterwold. Een dag van tevoren hebben we nog afgestemd: wat gaan we doen? Is vijf verkochte kaarten genoeg? Afzeggen is ook jammer. Uiteindelijk heeft Quirine besloten het concert toch door te laten gaan.

QuirineMelssen6631

QuirineMelssen6639's middags voor het concert hebben we de Tuinkamer leeggeveegd, tafels eruit en een opstelling gemaakt met een kleine kring rondom de piano. Quirine en Martin repeteren van tevoren in de namiddag zon. Het is meteen te horen dat de Tuinkamer zich akoestisch heel goed leent voor een dergelijke uitvoering.

Als voor het concert het publiek binnenkomt, serveren wij koffie en thee, en prepareren Quirine en Martin zich voor de opkomst. Quirine heeft een metamorfose QuirineMelssen6637doorgemaakt in een lange knal-rode jurk. Ze praat het concert van engelse ballads aan elkaar met persoonlijke toelichtingen. Martin ondersteunt de ballads met zingende QuirineMelssen6640tegenmelodielijnen. Je kunt horen dat ze zeer goed op elkaar zijn ingespeeld.

Centraal in de ruimte zijn drie groene, donzige herten opgesteld, die een rol krijgen in het concert, omdat Quirine op die dieren haar emoties en gedachten projecteert.

Het kleine publiek was enthousiast en de kleine setting

QuirineMelssen6645

biedt ook de gelegeneheid om na afloop samen na te praten. Dat is zeker de charme van zo'n presentatie met de sfeer van een huisconcert.

Quirine en Martin, heel veel dank, en wellicht een volgende keer met meer publiek. We hebben een start gemaakt van wat hopelijk een terugkerende concertreeks kan worden, met kunstenaars en musici van zeer verschillende pluimage.

 

We discussiëren wat af in Oosterwold, en er komen ook steeds meer theatrale of muzikale evenementen. Maar open gesprekken zoals we dat kennen van bijvoorbeeld Pakhuis de Zwijger kennen we nauwelijks. Misschien kunnen we daarin verandering brengen.

Thrivability550x825Dave Pendle en Michelle Holliday willen daarvoor een eerste aanzet geven in een presentatie en dialoog over Thrivability? ThrivaWat? Thrivability is een nieuw woord dat Michelle Holliday heeft samengesteld uit de engels woorden to Thrive: na te streven of te floreren en Ability: vermogen. Dus het vermogen om te floreren. Dat zijn ingewikkelde woorden voor iets wat wellicht toch heel basaal is: hoe mooi zou het zijn als we niet alleen goed zouden zorgen voor elkaar en voor de natuur, ecosystemen, leefomgevingen, en bij al dat zorgen ook zelf nog zouden opbloeien, tot bloei komen?

Michelle HollidayMichelle heeft hierover een boek geschreven: The Age of Thrivability. Dat is de aanleiding voor een presentatie die inleidend zal zijn op een aantal vragen waarmee de deelnemers aan de slag zullen gaan. Als er genoeg deelnemers komen, kunnen we uiteen gaan in verschillende groepjes, en daarna plenair uitwisselen.

De voertaal tijdens de presentatie is Engels. In de discussiegroepjes, kan waarschijnlijk ook voor Nederlands gekozen worden.

Dave heeft een evenement aangemaakt op www.Oosterwold.info. Je kunt daar ook een kaartje regelen via Event-Brite. We gaan er vanuit dat het niet uitverkocht zal zijn, dus kan je je ook melden aan de zaal. Er wordt een vrijwillige bijdrage of donatie gevraagd voor de gastspreker en een beetje voor de organisatoren en een kopje koffie.

Voor meer informatie lees de beschrijving op Oosterwold.info

Locatie: De Tuinkamer van Paradijsvogelbosje

Aanvang 19:30 uur. Inloop vanaf 19:15 uur. Inclusief koffie of thee. Vrijwillige bijdrage.

 

M4157923 1Het was weer zover! Ik werd weer een jaartje ouder. En.... we hielden weer een Paradijsvogelpodium. en rijkelijk (misschien iets te rijkelijk) gevulde avond, met muziek en vermaak van alle soort. Om te beginnen is het zingen van LANG ZAL ZE LEVEN door 30 behoorlijk geoefende stemmen een feest om te horen! Vrienden en familie van dichtbij en verderaf kwamen langs! En heel langzaam pakte ik mijn podiumcadeau uit. Gabrielle die Schubert speelde, Bart die springmuis vertelde (of was ;-) ). 

M4157929 1

M4157934 1

 Hendrik-Jan kwam met een feestboekje vol toepasselijke haiku's, ik mocht zelf zingen en met Marien en Irene vulden we een blokje net Nocturne, En prière en Ave Verum van Fauré. 

M4157940 1Spannend en heel leuk om samen met je dochter te zingen!

M4157950 1Na de pauze is John aan de beurt met Fauré en Hándel. 

 

 

 

M4157956 1M4157975 1En dan is Jos Bregman aan de beurt. Die een dag vol optredens heeft, omdat ie eerder op de dag ook al een kunstwerk bij de Prieelvogelweg heeft onthuld. Hij laat processen in de iepen langs de Goudplevierweg en Paradijsvogelweg zien. 

Na een Weesgegroet Maria (Ave maria van Verdi) mijnerzijds, zingt Irene met Ronald op de piano J'attendrai. Fijn dat Ronald als pianist instapte, en leuk dat ze bij het volgende concert een project van Ronald gaan doen. M4157995 1

En dan is het tijd voor de diva van de avond, "Caroline: ik moet met microfoon zingen van Marien"

Nou dat zeg ie terecht, want het klonk heerlijk!

M4158007 1

M4158008 1

 

En dan is het uitpakken afgelopen! We drinken er met elkaar nog een borrel op en hebben het gezellig!

Het volgende podium is waarschijnlijk in het amfi theater op 24 juni 2023. 

Vind je het leuk om op te treden op dit laagdrempelige podium, of vind je het leuk om een keer te komen kijken en luisteren en wil je daarvoor op de maillijst stuur dan een mailtje naar INFO     (AT)    PARADIJSVOGELBOSJE.NL, dan zetten we je op de mailinglijst!

We zien u graag!

 

Foto's: Martin Schepers

ZadenBeurs 9606Komende maandag, tweede Paasdag organiseren de Kruiderij en het Paradijsvogelbosje gezamenlijk een zadenmarkt. Neem zelf zaden mee als je die hebt. En je kunt ook zaden ruilen of kopen voor een bescheiden bedrag of vrijwillige donatie.

De locatie is dit jaar bij de Kruiderij Hof van Eeden, Frederik van Eedenweg 40, Almere Oosterwold

Aanvang: 10.00 uur met koffie en thee. Eindtijd: 13:00 uur

Ook jonge plantjes kunnen natuurlijk gebracht, geruild en gegeven of gekocht worden.

We hebben de voorgaande jaren vaker een zadenmarkt gehouden, en dat is iedere keer weer een feestje.

Laten we er deze keer weer een feestje van maken.

Aanmelden hoeft niet. Mag wel.

DSC 2252Zet het in je agenda! Laat die meubelboulevard dit jaar links liggen, kom naar de Zadenmarkt.

De foto's zijn van de vorige lichting

ZadenBeurs 9599

Op 12 mei komt Quirine Melssen een Connectieconcert geven in de Tuinkamer van het Paradijsvogelbosje.

 QuirineMelssenFlyer12mei2023

Ze zingt engelstalige ballads uit haar programma REVEAL, waarbij ze zichzelf begeleid op piano, met begeleiding van Martin Alvarez op cello.

Bij REVEAL komen twee verschillende werelden bij elkaar; de klassieke en de lichte muziek. Dat is een muzikale metafoor voor connectie.

We stellen graag ons Paradijsvogelpodium ter beschikking van kunstenaars die hun eigen programma willen brengen. Daarvan is dit een eerste initiatief.

Voor bestellen van kaarten, zie onderaan deze pagina

Uit de website www.quirinemelssen.nl: 

 “Muziek is zo krachtig en helend. Die kracht wil ik inzetten om zachtheid teweeg te brengen”

Bij de connectie-concerten creëer ik een gevoel van thuis en verbondenheid door een concert waarbij ik mijn persoonlijke gevoelens en ideeën deel. Daardoor ontstaat er een band tussen mij en het publiek maar eventueel ook tussen het publiek onderling. REVEAL bestaat uit Engelstalige ballads waarbij persoonlijke en uiteenlopende thema’s aan bod komen.

Quirine Melssen4WAAROM IS DIT OPTREDEN ANDERS DAN ANDERE CONCERTEN?

Bij het Connectie Concert stel ik mezelf open en kwetsbaar op en ga hiermee een gelijkwaardige band aan met de toeschouwer.

WAAROM CONNECTIE CONCERTEN?

Bij mijn vorige voorstelling “Vannacht naar Dag” ontdekte ik de waarde van het delen van een persoonlijk verhaal. Met name het helende effect en de verbindende werking. Tenslotte zijn we allemaal mens en zijn gevoelens universeel.

Ik mis vaak in de omgang tussen verschillende mensen/groepen het daadwerkelijk openstaan voor de ander. Dat is niet altijd een kwestie van niet willen. Je moet daarvoor ook een situatie hebben waarbij je de ruimte voelt om je open te stellen.

HOE ZIJN DE LIEDEREN VAN HET ALBUM REVEAL ONTSTAAN?

De liederen die ik gecomponeerd heb zijn het resultaat van momenten uit mijn leven waar ik in de knoop zat met iets of nadacht over een thema dat me bezighield. De liederen zijn een antwoord daarop en hebben bijgedragen aan een oplossing. Ze zijn een ideaal uitgangspunt om verder over door te praten en elkaar beter te leren kennen. Ik hoop met de muziek in het hart te raken en tot troost te zijn maar ook te in inspireren en wellicht anderen op nieuwe gedachten te brengen.

Kaarten bestellen:

QuirineMelssenKarawaneGraag van tevoren de kaarten bestellen door het gewenste aantal x 15 euro over te maken naar IBAN: NL10 RABO 0192 3749 31  t.a.v. Stichting Paradijsvogelbosje o.v.v. Quirine Melssen 12 mei. BetaalverzoekQuirineMelssen

U kunt ook klikken op deze link met betaalverzoek of de QR code hiernaast scannen

NB: U kunt aan de zaal wel contant betalen maar en met een betaalverzoek of QR code op uw betaalapp, maar niet met PIN.

Wilt u meer weten? 

Er is meer te lezen op de website van Quirine Melssen, en er staan ook een paar video's en een speellijst op Spotify.

DSC 3189 1 3

Vandaag kwam het bericht dat Adri Duivesteijn is overleden. Ik ga niet een necrologie schrijven. Dat is aan anderen. Toch wil ik bij zijn overlijden stilstaan. 

DSC 3198 1 2

Met Adri heb ik gewerkt aan de groei van de stad Almere. Hij was een founding father van het beeld van de stad dat een volgende groeispurt gaan maken. Vanmorgen dacht ik aan het overleg dat we 10 jaar geleden samen met (toen) minister Plasterk hadden. We maakten Lelystad mooie financiele afspraken maakten waar de stad nog lang plezier van heeft.Toen was al bekend dat ie een paar weken later in Almere zou stoppen. Daar speelde zijn gezondheid een belangrijke rol in.

Maar wij kennen 'm ook in de rol van de zorgzame ouder over een goed plan: Oosterwold. Als geen ander geloofde hij in de kracht van mensen die hun eigen ideeën ontwikkelen, hun eigen omgeving scheppen. Hij wist ook dat dit tot heel nieuwe vormen en ideeën kan leiden. Visionair, maar ook zorgzaam. Want van hem kwam ook altijd de vraag: Lukt het? Het was lastig hë? Maar ook: je kunt het! 

Dankbaar voor alles wat je voor de stad hebt betekent! En voor hoe persoonlijk je daarin kon zijn. 

We wensen Liesbeth en de kinderen alle kracht om je te blijven herinneren. 

Wij herinneren je met de foto's van je bezoeken met PvdA vrienden Rick van der Ploeg en Felix Rottenberg. Met alle founding fathers en mothers van Oosterwold en met founding fathers van Almere. En van al die keren dat je even je hoofd met om het even wie je hoofd achter de deur liet zien! Dank originele denker, die door ruiten en riemen ging om voor hele gewone mensen hun woonwensen uit te laten komen. Dank!

20170330 marienenadri

20170330 mjenadri

 

 

foundingfathersandmothers 0321foundingfathersandmothers 0312DSC 3201 1 4

VAARWEL ADRI!

 

 

MJRozenWe hebben in 2016, toen we begonnen met ons avontuur in Oosterwold botanische rozen geplant, Dat wil zeggen, vooral Hondsroos en Egelantier, maar ook Heggenroos en Bosroos. Dat waren kleine struikjes, die het eerste jaar zelfs nauwelijks blaadjes maken. De opvolgende jaren zijn ze flink gaan groeien. Flink? Enorm. Het vraagt moeite om die rozen te snoeien.

MarienRozenVeel rozen die we tot haag kunnen snoeien, zagen of knippen we af, en in ieder geval de grote takken die meer dan drie meter omhoog schieten.

In ons optimisme hebben we een aantal rozen dicht bij onze voortuin geplant. Dat zijn ondertussen Rozen 142841halve bomen geworden. En stekelige wel te verstaan. Het vraagt moed en beleid om hier mee om te gaan. Dikke leren handschoenen. Maar voor deze was snoeien geen optie. MarienRozen3Daarom hebben we ze bij de grond afgezaagd met een Reciprookzaag. De rozen haken in elkaar alsof het een haag uit het sprookje van Doornroosje was. Ik moet alle kracht zetten om de afgezaagde stronken met een lengte tot vier meter uit de omgeving weg te trekken.

De onderkant van de Rozen is dik en houtig alsof het een boom is. Aan de voet groeien de takken ook nog eens samen tot een soort knolvoet.

We hebben achter het huis een plek gemaakt waar we alle rozen en bramen met stekels stapelen. Daar krijgen ze jaren de tijd om te verteren, zonder dat we die per ongeluk tegenkomen en onszelf open halen aan de doorns die nog jaren kunnen blijven haken.MarienRozen2

 Nu maar afwachten hoe of ze terug groeien.

20230122 161531

En vermoedelijk kunnen we niet alle rozen laten staan. Een Doornroosje haag voor je deur is niet voor iedere prins of prinses een goed idee.

 

 

HoogWater 153324

Wat heeft het veel geregend de afgelopen tijd! En het is nog niet voorbij. Maar in onze vijver is de hoogste stand vandaag voorbij. Dat kan ik vrij nauwkeurig bekijken, omdat bij hoog water de onderkant van de steiger onder water komt. Maar heel zelden, komt de bovenkant van de steiger ook onder water te staan. En dat was deze week ook het geval.

HoogWater 153340Als het achter elkaar dagenlang grauw is, dan ervaar ik wel een gebrek aan licht, dus ik was blij met een paar momenten waarop de winterzon scheen. De lage zon gaf mooie reflecties in de vijver, zeker in combinatie met de dreigende wolken. Op onze kavel, met volwassen uitgegroeide tuin hebben we feitelijk helemaal geen last van hoog water. Het past voor ons bij het seizoen, en de meeste planten profiteren ervan. Zeker de wilgen langs het water, die goed gedijen, ook als ze een poosje met natte voeten staan. Ik maak me veel meer zorgen om de droogte in de zomer, dus wat dat betreft, mag het nog wel even nat blijven.

HoogWater 153437HoogWater 160231Zon en water en een rietkraag, mooi genoeg voor een paar sfeervolle plaatjes. Pas bij het bewerken van de foto's zag ik, dat de foto van mijn voeten op de steiger ook een zelfportet is, omdat de reflectie van mijn hoofd bedekt met mijn telefoon in het water weerschijnt.

Panorama 2

Nu het nieNieuwjaarsgroet Marien en Marie jose4uwe jaar bijna aanbreekt, past natuurlijk een groet aan jullie allemaal!

Laten we er weer een memorabel jaar van maken, met grote en kleine, en genoeg lieve en leuke herinneringen. 

Voorzichtig met de jaarwisseling en tot in het volgende jaar!

 

Marien en Marie-José

20221223 080023 AnibAfgelopen vrijdag hebben we de tweede sessie van de Boomplantactie, lichting 2022-23 georganiseerd, uiteraard weer samen met de Stichting Heg en Landschap. Het was eigenlijk een week eerder gepland, maar toen vroor het zodanig, dat het plantgoed niet uit, en niet in de grond kon. Nu was het een stuk zachter. En zeker de ochtend prima weer; toen nog droog en best warm. Zo stonden we weer om half acht de vrachtwagen op te wachten in het donker, hoofdlamp op, nadat we voor zeven uur de bouwlamp op de parkeerplaats hadden geïnstalleerd. Het plantgoed werd gebracht op Ferro's en houten pallets. Helaas was één pallet krakkemikkig, zodat de chauffeur met z'n kooiaap mopperend trucs moest uithalen om de pallet met plantgoed op z'n plek te krijgen. Uiteindelijk stond alles weer opgesteld en konden we gaan beginnen met sorteren. Het duurde even voordat we overzicht hadden, omdat een bestelbon van één van de kwekers verstopt zat in een pallet met plantgoed. Maar uiteindelijk was de bestelling wonderwel compleet, inclusief het plantgoed dat twee weken geleden ontbrak. Daarmee hebben we veel klanten extra blij kunnen maken.

Boomplantactie 6370 AniCHet was ook even spannend of we voldoende vrijwilligers konden vinden, want die hadden ook op een week eerder gerekend. Ronald en Wilma waren er al vroeg bij, en zo konden we gaan sorteren. Dan leggen we al het plantgoed per soort bij elkaar, en tellen we of de aantallen kloppen. Dat is best een klus want van iedere soort is er maar één bos met een label, en de rest moet je dus zorgvuldig op de stapel leggen. Als alles door elkaar raakt, kan je de soorten vrijwel niet uit elkaar halen. Gelukkig hebben we langzamerhand wel routine opgebouwd. Een slimmigheidje, is dat we de soorten die je snel door elkaar haalt op de twee verschillende dagen hebben laten komen. Dus de eenstijlige meidoorn twee weken geleden, en vrijdag de tweestijlige. En de hondsroos eerst, en vrijdag de Egelantier.

Boomplantactie 6373

 

 

 

Wel lastig is dat sommige bossen uit 25 stuks bestaan en anderen uit 10. Dat is oppassen met sorteren en met verzamelen van de bestellingen.

Boomplantactie 6381Boomplantactie 6382We wisten dat de kans groot was dat het 's middags zou gaan regenen, dus we hadden in de reminder mail aangegeven dat mensen liever eerder dan later moesten komen. Daarbij hebben we er niet op gerekend dat sommigen al om negen uur aan kwamen lopen, toen we nog aan het sorteren waren. Maar iedereen was bereid mee te helpen, of zelf zijn/haar eigen bestelling bij elkaar te rapen.

Boomplantactie 6388 2Het is ieder jaar weer fantastisch om dit plachtige plantmateriaal te zien van inheemse bomen en struiken. Er zijn ook flink uitgegroeide exemplaren bij: populieren en katwilgen meer dan manshoog. wilde appel, zwarte bes ook fors uitgegroeid. In overleg met Heg en Landschap heb ik gevraagd of we wat extra soorten konden toevoegen aan de bestellijst, zoals bosrank, klimmende kamperfoelie, walnoot, lariks en paardenkastanje. Vooral de Walnoot is ook een aanwinst voor stadslandbouw. Veel klanten hebben dat ook besteld en het is dankbaar om dit assortiment te benutten.

Boomplantactie 6393 anib

Dit jaar hebben we iedereen met kleine bestellingen zelf laten rapen. Dat scheelt veel werk, en met meer dan 140 bestellingen is dat noodzakelijk om binnen een dag iedereen te bedienen. De grotere bestellingen zijn door de vrijwilligers en door ons geraapt.

Na een mooie droge start begon het rond een uur 's middags te regenen, en dat hield niet meer op. Gelukkig waren we er enigszins op gekleed, en vrijwilligers kwamen met regencapes en en regenbroeken. Maie-José vroeg om een regenfoto te maken. Je ziet de druppels op de lens.

Boomplant 182301Boomplant 184745Vooral onhandig was dat alle bestellijsten ook in de plastic hoesjes nat en modderig werden, en dat een bril niet helpt als het regent, omdat je zicht dan tamelijk blurry wordt. Dus heeft Marien als een kippige rondgelopen om zonder bril de bestellijsten te ontcijferen bij de controles. Er is heel veel heel goed gegaan. We hadden één bestelling dubbel geraapt, waardoor we eerst wat mensen moesten teleurstellen, en vervolgens aan het einde van de dag konden vertellen, dat er toch nog een paar bossen waren.

BoomplantPanorama3k

Van twee weken geleden was er nog wat over, wat we hadden ingekuild. En het restant van vrijdag hebben we zaterdagochtend via Marktplaats verkocht. We konden één klant helpen, die zijn bestelling naar een verkeerd emailadres had gestuurd, en nu toch nog een start kon maken met een aardige verzameling.

BoomplantPanorama1k

Aan het einde na de boomplantdag volgt dan alijd nog de administratie, waarbij we een aantal mensen terugbetalen, omdat ze boswilg of amandelwilg minder hadden gekregen. Dat ziet er dan wel meteen chaotisch uit. Een paar honderd hoesjes en afgevinkte natte bestellijsten op de grond. Dan maken we de totaalrekening en maken we het geld over naar Stichting Heg en Landschap.

We maken Oosterwold dit jaar weer groener met 35.000 boompjes. Met de voorgaande zeven edities hebben we al 185.000 boompjes over Oostewold verspreid! Dat is toch naar alle maatstaven indrukwekkend! Dank aan alle vrijwilligers, die volhardend in de regen bezig bleven om bestellingen te verzamelen.Hulde aan Ronald, Wilma, Richard, Lynda, Leah, Vincent, José, Eva en iedereen die spontaan is aangehaakt om te helpen. En iedereen succes met planten.

BoomplantPanorama2

 

 

 

Podium 6297 ANIMATIONGisteren hebben we weer een Paradijsvogelpodium gehouden. Dat leverde deze lichting een zeer gevarieerd programma op. Dat is zeker iets waarnaar we streven, maar je weet dat nooit van tevoren. De week van tevoren waren we al druk met repetities. En de hele zaterdag werd gevuld met voorbereidingen, zowel van repetities als het eten en de opstelling in de Tuinkamer. Gelukkig was Mick, Irene en Jasper al eerder aanwezig.

Geweldig ook dat veel spelers en gasten ook eten en drinken meenemen, inclusief fantastische zelfgebakken taarten. Wij hebben ons toegelegd op soep, broodjes, salade en krentebrood. Met verschillende taarten, hartig, zoet, wraps met zalm en een uitgebreide kaastafel toch zowaar een vorstelijke tafel.

Podium 6305De avond begon daarom rond half zeven met eten, en dan maken veel deelnemers al informeel met elkaar kennis. We zijn zelf dan nog aan het redderen, dus het is ook een soort opluchting als we beginnen met de presentaties iets na acht uur.

Omdat we het leuk vinden om in de kerstsfeer te komen hebben we een gelegenheidskwartet samengebracht bestaande uit buurman Jan, dochter Irene, en Marie-José en Marien. Waarbij ik buiten mijn confortzone moet, om als bariton de tenorpartij te zingen en Marie-José zich als sopraan stort op de altpartij. Zo hebben we 's middags een vijftal bekende kerstcarols ingestudeerd. Dat is best hard werken, en ook nog aan elkaar wennen.

Podium 6350Voor de afwisseling hebben we de bijdrage van verschillende deelnemers opgeknipt. Zo begint het gelegenheidskwartet, dat we de Paradijsvogeltjes hebben genoemd met drie Carols.

Daarna draagt Hendrik-Jan de Wit een aantal gedichten en een zeer-kort-verhaal (ZKV) voor. Hij heeft ook speciaal een paar Haiku's geschreven voor deze gelegenheid, die wij u uiteraard niet willen onthouden:

                achter de bomen / ligt een voedselbos verstopt / paradijs aan huis

En een andere Haiku beschrijft Oosterwold als geen ander:

                God schiep de wereld / de mens schept in de modder /  Oosterwoldse klei

Podium 6286 ANIMATIONDaarna spelen Mick en Marien een selectie van zeven walsen die Brahms componeerde voor piano quattre-mains. Dus met vier handen op één piano.

Podium 6315

 

 

 

 

Podium 6316Vervolgens zingen Truus en Marie-José twee duetten van Purcell en vervolgt Truus, begeleid door Marien met twee delen uit het Nisi Dominus van Vivaldi, waarbij vooral het Cum Dederit heel spannende dissonanten en een gloedvolle uitvoering kreeg.

Podium 6320Daarna luidt Irene de pauze in met een lied van Stef Bos. Ik mocht begeleiden, en Irene wilde dat ik ook zou meezingen, maar dat was beste veel gevraagd. Ik ben niet veel verder gekomen dan het scanderen van een tweede Podium 6344stem bij het refrein: Papa, ik lijk steeds meer op jou!

Na de pauze spelen Mick en Marien nog een Slavische dan van Dvořak voor quattre-mains, gevolgd door Jos Podium 6341Bregman, die een demonstratie gaf van het klimmen in een boom, in vol ornaat met tuig en touwen, waarbij twee buurvrouwen haast zijn meegesleurd. Zo weet hij zijn beleving van de natuur en bomen in het bijzonder heel goed over te brengen. Dat doet Jos door van bomen en van hout en landschap kunst te maken. Dat licht hij toe aan de hand van een bord, waarop de hele akker van Vliervelden is omgetoverd tot een omlijsting van een kunstwerk: de akker zelf.

Podium 6346 2Marie-José zingt vervolgens een bekende aria uit Purcell's Dido and Aeneas in een hertaling van de dit jaar overleden Jan Rot: Als ik straks dood ben.... Niet zo'n vrolijk lied, maar dat heb je vaker bij opera.

Podium 6355 ANIMATIONDaarna draagt Hendrik-Jan de Wit een tweede serie gedichten voor, waaronder een ode aan de slak, waarbij hij bovendien een klein boekje met 15 Haiku's aanbiedt aan Marien. Wat een heerlijk kado. Dat maakt veel van de slakken goed.......

 

Het gevarieerde progamma wordt voortgezet met een vrije vertolking door Caroline van Angel Eyes van Earl Brent en Matt Dennis. Dit lied is beroemd geworden door de vertolking door Ella Fitzgerald, en Caroline brengt hiermee ook een ode aan Ella. Dit is een vrije jazz-versie, en Marien kan de ingewikkelde akkoordschema's niet lezen. Daarom hebben we van het internet een pianopartij geregeld, die tamelijk virtuoos bleek te zijn. Gecombineerd met de vrije vertolking maakte het tot een spannende sessie. Leuk dat Caroline met microfoon zong, zodat ze ook zacht zingend met het warme geluid in de buurt kwam bij de sfeer van Ella Fitzgerald.

Podium 6360 ANIMATIONBijna aan het einde kwam een bijzondere bijdrage van Sharmili en Noortje, die in een improvisatie twee Bengaalse liederen ten gehore brachten. Sharmili gebruikt een achtergrond akkoord dat zij via de tablet aanroept, en dat je al in Indiase sferen brengt. Noortje volgt de zang en ze reageren op elkaar. Zo horen we voor westerse oren hele ongebruikelijke klanken met veel stembuigingen en verglijdende tonen. Heel bijzonder, en we zijn trots dat we ook aan Sharmili en Noortje een podium kunnen bieden om dit ten gehore te brengen. Sharmili heeft een doel om deze klassieke Bengaalse muziek meer onder de aandacht te brengen. Dat doel krijgt hier een mooie start, en smaakt naar meer.

We beëindigen de avond zoals we hem begonnen met het gelegenheidskwartet de Paradijsvogeltjes. Met twee kerstliederen, waarbij O Holy Night op muziek van Adam even opnieuw moet worden opgestart, omdat het met een uurtje repeteren 's middags toch ambitieus was.

PanoramaPodium1Na de voorstelling is er uiteraard ruimte voor een drankje en hapje en een praatje. Het is heel fijn dat uitvoerenden en publiek met elkaar uitwisselen. Dat levert een heel andere sfeer op dan een officiëel concert. Het is ook heel Oosterwolds. Leuk ook dat er een aantal extra bezoekers uit de wijk gekomen zijn.

We hopen volgend jaar ook weer vier keer zo'n Paradijsvogelpodium te organiseren. De eerste op 15 april, daarna midzomernacht op 24 juni, wellicht buiten in het Amfitheater. Ideeën voor een bijdrage, ook en juist van mensen die nog niet hebben opgetreden zijn meer dan welkom. Ook theater, poezie en verhalen, het past allemaal. En vooral dank aan alle deelnemers voor alle bijdragen.

DSC 6178 1 2Afgelopen vrijdag was het weer zover: De Boomplantactie Oosterwold beleefde de eerste uitleverdag.

Het is de achtste keer dat we samen met Stichting Heg en Landschap een Boomplantactie Oosterwold organiseren. Het begon in 2016 als een uitbreiding van onze eigen bestelling, die op verzoek in Oosterwold werd afgeleverd. Inheemse bomen en struiken vormen een mooie start voor iedere Oosterwoldse kavel. Dat gold zeker in 2016 voor ons voedselbos ontwerp. Sindsdien is voedselbos een vlucht gaan nemen in Oosterwold, naast de vele hagen en boomsingels die sindsdien zijn geplant.

DSC 6179 1Aanvankelijk kregen we van Heg en Landschap in Oosterwold een limiet van 25.000 stuks opgelegd. Maar de bestellingen bleven komen, en Lex Roeleveld van Heg en Landschap heeft toegelaten dat we de bestellingen tot ruim 35.000 stuks konden honoreren. Maar dat past niet in één leverdag. Dus moesten we splitsen. We hebben ervoor gekozen om in de eerste dag alle soorten te leveren waarvan grote aantallen zijn besteld. Dat levert de eerste dag 22.000 stuks op.

DSC 6181 1 2Vandaag dus de eerste dag. De chauffeur van Transporteur De Haan stond keurig om half acht gereed bij onze oprit, Het is helder en het heeft licht gevroren. Het is nog donker dus we zetten een bouwlamp neer en lopen het eerste half uur rond met hoofdlampen. We hebben speciaal gevraagd om een vrachtwagen met kooiaap, want anders krijgen we de enorme stalen pallets (die Ferro's worden genoemd) nooit uit de vrachtwagen. De Chauffeur draagt iedere Ferro eerst uit de vrachtwagen, en daarna snijden we het plastic weg en tilt hij het plantgoed op een pallet uit de Ferro en op z'n plek op onze parkeerplaats. Boomplantdag1Daar kunnen we alle stapels net kwijt. Maar dan begint het pas voor ons. En het begint met sorteren, want alle soorten liggen op elkaar gepakt. En omdat van iedere soort telkens maar één bundel een label heeft, komt het erop aan om alles keurig te scheiden en per soort op stapel te leggen. Dan tellen we ook tegelijkertijd de aantallen, om de bestelling te controleren. Dat vraagt een speciale coördinatie, Marien pakt de bundels, twee anderen leggen die bundels op de stapel, en de vierde telt. De ervaring leert dat je niet kunt sjouwen en tellen tegelijk. Zo ontstaat meteen een efficiënte samenwerking. Helaas zijn er ieder jaar wel afwijkingen in de bestelling, en zo ook dit jaar. Helaas geen Gele Kornoelje, geen wilde Peer en te weinig Hazelaar en Kardinaalsmuts. Dan moeten we meteen gaan schakelen om te bedenken hoe we dit gaan oplossen met de 140 bestellingen.

DSC 6182 1 2Een voordeel is dat er twee dagen zijn, en dat we kunnen proberen de tekorten van de eerste dag na te laten leveren op de tweede dag. Laten we hopen dat dat gaat lukken.

Vanaf acht uur krijgen we al hulp van vrijwilligers. Logan loopt een maatschappelijke stage, en we hebben hem de dag van tevoren al een toelichting gegeven van het werk. Ook andere vrijwilligers zijn vroeg van de partij.

Boomplantdag2Na het sorteren, gaan we de grote bestellingen voorbereiden. Dat wil zeggen de bestellingen met meer dan vier verschillende soorten. Er zijn ook kleinere bestellingen en bestellingen met heel veel van één soort. Dat kunnen de mensen het beste zelf rapen. Maar alle vrijwilligers zijn druk met het voorbereiden van de grotere bestellingen, en na een uur ligt de hele oprit en langs de weg vol met bergjes bestellingen.

DSC 6183 1Marie-José coördineert zoals altijd de bestellingen. We hebben van iedereen de bestellijsten uitgeprint en in plastic mapjes gedaan. Ook hebben we voor alle bestellingen labels voorbereid, zodat iedereen het plantgoed gelabeld mee kan nemen. Vanaf tien uur komen de eerste bestellers al langs om op te halen. Soms zetten we ze aan het werk om zelf te verzamelen. Anderen liggen al klaar.

Boomplantaktie 155517Marien controleert alle bestellingen voordat ze worden meegenomen. We hebben immers precies zoveel plantgoed als besteld is. Als er bij één bestelling iets fout gaat, dan gaat er ook bij andere bestellingen iets fout. Gelukkig is bijna alles correct, en alleen een paar afwijkingen maken dat het controleren niet voor niets is.

DSC 6185 1 2Gelukkig hebben we af en toe ook even tijd om koffie te drinken, met koek, gebak, en om 12 uur met Winterse Soep en broodjes. Als een groep vrijwilligers in de kou druk bezig is, dan hoort daar ook Catering bij. Fijn dat An meehelpt om alle catering te regelen.

DSC 6184 1Het was fijn dat deze keer vrijwel alle bestellers vroeg kwamen, zodat we rond drie uur de meeste bestellingen al kwijt waren. Uiteraard moet iedereen met dit licht vriezende weer zelf het plantgoed nog inkuilen. Maar wij zijn ook blij dat we na een lange dag, rond vier uur de levering kunnen afronden. Een paar overgebleven bundels heb ik nog snel in de moestuin opgekuild.

DSC 6183 uitsnedeAlle bestellers wensen we uiteraard succes met het inkuilen en uitplanten. En we zien iedereen nog de tweede leverdag terug. Even duimen dat het niet te hard gaat vriezen, want dan is er een kans dat de levering wordt uitgesteld....

Het was weer een geslaagde dag. Met veel dank aan alle vrijwilligers: Logan, Laurette, Ronald, Margriet, Danielle, Michelle, José, Lynda, An, Wendy, Sanneke, Vincent, Lea, Richard en Jan. En de buren voor het lenen van de kruiwagens.

 

 

DSC 6077 1Afgelopen donderdag werd ik 's ochtends opgeschrikt door het geluid van kettingzagen. Ik dacht eerst dat ze vanuit Staatsbosbeheer begonnen waren met het beheer van de bosstrook. Maar bij nader inzien blijkt dat een aantal mensen in opdracht van de gemeente bezig zijn om de grote iepen langs de Paradijsvogelweg om te zagen.

We hebben hierover wel een bericht gelezen in de nieuwsbrief en op de website MaakOosterwold . Daar lezen we:

"De gemeente Almere heeft de iepen van de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg laten onderzoeken. De conclusie van dit onderzoek is dat de iepen last hebben van ‘uitgestelde onverenigbaarheid’. Uitgestelde onverenigbaarheid is het op latere leeftijd ‘afstoten’ van de ent (het bovengrondse deel) van de onderstam waardoor ze kunnen omvallen.

Een vervolgonderzoek is nodig om mogelijke schade te voorkomen en deze risico’s nader in kaart te brengen. Het advies- en ingenieursbureau Groenadvies Amsterdam start in week 46 (vanaf 14 november 2022) met het onderzoek. Dit vervolgonderzoek bestaat uit een aantal trekproeven. Hierbij wordt gekeken hoe de bomen reageren als er aan getrokken wordt. In principe blijven deze bomen gewoon staan.

Daarnaast graaft het adviseursbureau een aantal bomen vrij om te kijken hoe de ent-onderstam zich heeft ontwikkeld. Voor deze bomen geldt dat ze na het onderzoek niet meer levensvatbaar zijn. Dit onderzoek is nodig om een goed beeld te krijgen van het probleem."

DSC 6080 1Maar wat is 'een aantal bomen'? Wat ik direct zag, was meer dan een aantal. Ik ben naar de uitvoerders toegelopen en gevraagd wat ze aan het doen waren. Daarbij werd toegelicht dat zij de opdracht hadden om veertien iepen om te zagen. Veertien! Dat is geen onderzoek. Dat is preventief ruimen! Op één boom na, die al dood was, zien alle omgezaagde iepen er gezond uit. Vol in het blad. Geen rot in de omgezaagde stammen.

Er is al jaren gedoe over deze Iepen. Ambtenaren hebben zich al eerder uitgesproken dat ze het liefst een rij of zelfs alle Iepen zouden willen omzagen.

Van onderzoek onder het maaiveld, is tot op heden geen enkel spoor.

voordelen oude bomen

Bewoners waaronder wijzelf hebben hun plek in Oosterwold vaak juist uitgekozen omdat ze in de nabijheid van deze fantastische volwassen Iepen wilden wonen.

Er is veel te doen over Stikstof en CO2. Het spreekt voor zichzelf dat iedere Iep langs de Paradijsvogelweg of Goudplevierweg voor tonnen aan Stikstof en CO2 bindt. 't Zijn immers mooie volwassenbomen. Als je zo'n boom omzaagt, duurt het wel twintig jaar voordat een nieuw geplante boom evenveel CO2 en Stikstof bindt per jaar. In het Bomenkader laat de gemeente dit zelf in een mooi figuur zien.

Wij hebben net als iedere andere Oosterwolder bij de start van ons project ecologisch onderzoek moeten doen. Daarbij is er vanuit gegaan dat de dubbele bomenrij langs de Paradijsvogelweg onderdeel uitmaakt van de ecologische hoofdstructuur. Zo staat het ook in het Bomenkader, opgesteld door de gemeente Almere. Ze behoren tot de meest volwassen bomen in heel Zuidelijk Flevoland en Almere. Ze zijn ook belangrijk als orientatieroute voor vleermuizen in de regio.

Onze ecoloog Ben Kruijsen ontdekte op de stammen van de Iepen zeldzame mossoorten die hij nergens anders in Nederland heeft aangetroffen.

DSC 6084 1 2bomenkader voorkantDoor veertien bomen uit de rij weg te zagen wordt ook de continuïteit van de bomenrij doorbroken. Alleen al dat doorbreken maakt, dat de overgebleven bomen kwetsbaarder worden voor storm. Hun goede buur is immers verdwenen en die eerste boom na het gat in de rij, moet de volle laag in z'n eentje opvangen. En dan kan de gemeente zeggen: zie je wel!

Het argument waarmee de gemeente telkens schermt, is dat de bomen zouden kunnen omvallen en dat ze ziek zijn. Ja, als het stormt valt er wel eens een boom om. Maar als je het nieuws volgt, vallen er heel vaak ook gezonde bomen om. Dat is grotendeels toeval. En als het windkracht 12 waait, dan stuurt niemand z'n kinderen op de fiets alleen over de Paradijsvogelweg. Het probleem is dat je onder het mom van veiligheid alles kapot kunt maken, zolang je dat niet afweegt tegen de waarde die die bomen vertegenwoordigen: cultureel, milieutechnisch, ecologisch, stikstofproblemen enz. En die afweging wordt niet gemaakt. Als je alle bomen die misschien niet voor honderd procent betrouwbaar zijn, preventief gaat ruimen, dan pleeg je kaalslag, en draag je bij aan klimaatschade, nog afgezien van de culturele schade die voor tientallen jaren onherstelbaar zal blijven.

De hamvraag, naar aanleiding van de aankondiging van de gemeente is natuurlijk: als je onderzoek doet, om de bomen te sparen, dan ga je toch eerst één boom onderzoeken en uitgraven? En als je dan nog twijfelt, misschien nog één boom. Maar bij voorbaat 14 bomen omzagen is geen onderzoek. Dat is vernietiging.

Wat gebeurt er nu verder? Uiteraard wordt er een soort onderzoek gedaan. Maar omdat de aangerichte schade al zo groot is, is er de gemeente veel aan gelegen dat de uitkomst van dat onderzoek wordt, dat de bomen te ziek zijn en dat ze gerooid moeten worden. Anders zouden ze aangesproken kunnen worden, dat ze disproportionele schade hebben toegebracht.

Panorama 1Het kan er bij mij, ook als onderzoeker en methodoloog niet in dat de gemeente zo grof te werk gaat. Ik kan het ook niet anders uitleggen, als dat de gemeente voorsorteert op het ruimen van al deze waardevolle bomen.

Wat het met mij doet? Ik word er vooral heel verdrietig en moedeloos van. Die bomen zijn na jaren een stuk van mijn ziel geworden, en iedere omgezaagde boom is een kras op mijn ziel. Vooral vanwege de harteloosheid die uit deze actie spreekt. Dat wordt nog versterkt door de misleidende toelichting: 'een aantal', je verwacht dat alles wordt gedaan om levens van bomen te sparen. Veertien bomen preventief ruimen, die wellicht ook kerngezond kunnen zijn. Dat is destructief, misleidend, respectloos en nu al onherstelbaar.

teun koolhaas kIn Oosterwold moeten wij als bewoners een duurzame wijk inrichten. Maar als de gemeente de meest waardevolle bomen omhakt, gaat het niet lukken met die duurzame, organische ontwikkeling.

Dat respect lees ik nog wel in een citaat van één van de peetvaders van Almere, die in 2008, twee weken voor zijn dood het voor zich sprekende citaat liet optekenen.

(PS: Op de foto met uitvoerders zijn de gezichten geblurd)

 

 

In de droge zomermaanden hebben we deels water kunnen gPutSlaan3even uit onze grote vijver, maar toch ook van leidingwater gebruik moeten maken omdat we niet de hele tuin kunnen bereiken met de pomp en slangen.

Toen het Waterschap in de zomer aankondigde dat in de nieuwe Waterverordening een meldingsplicht zou gelden voor het slaan van putten in Oosterwold, heb ik een zienswijze ingediend, dat het mij wenselijk lijkt dat het Waterschap eerst zorg draagt voor een integraal waterbeheerplan, dat voorziet in voldoende water in de zomer. Mede uit nieuwsgierigheid, hoe zo'n melding dan wel zou verlopen, heb ik de proef op de som genomen.

PutSlaan 5678Het leek ons toch al een goed plan om een put te slaan. Wij beschikken zelf niet over een sloot waar in droge periodes water aangevoerd kan worden. Zelfs als het Waterschap PutSlaan 5681de bestaande sloten zou vullen.

We hebben PulTechniek uit Putten bereid gevonden om een put te slaan. We hebben dit eerst gemeld bij de omgevingsdienst. En daarna nog eens bij het Waterschap. Voorheen kon je een put laten spuiten. Dat gebeurde met een soort hogedruk spuit. Dat is goedkoper en minder werk. En bovendien kan de uitvoerder zowat overal zo'n installatie aan de slag. Maar dat mag niet meer, omdat de overheden vrezen dat daarmee de verschillende lagen van de grond en daarmee waterlagen in contact met elkaar komen. Daarom moet het gat geboord worden. Dat noemen ze een PutSlaan4spoelboring. En daarvoor gebruikt PulTechniek een PutSlaan 5689rupsvoertuig van 4 meter lang, dus daar moet je wel rekening mee houden als de je locatie bepaalt voor de bron. Van tevoren had ik al gehoord van de uitvoerder dat hij gecertificeerd is voor de uitvoering van spoelboringen en in dat gesprek klonk trots door dat hij zich zorgvuldig aan het protocol houdt. Na afloop levert hij ook een rapport op van de uitvoering van de boring.

We kregen vrij snel goedkeuring van de Omgevingsdienst om de put te laten slaan. Het Waterschap stuurde een formulier en vroeg daarna nog meer informatie. Ook eist het Waterschap dat je de boring vier weken van tevoren aanvraagt, terwijl de omgevingsdienst tevreden is als het twee weken van tevoren wordt aangevraagd. Opgeteld bij de weken afstemming met het Waterschap dus een behoorlijke rompslomp. Je krijgt ook de indruk dat de Omgevingsdienst en het Waterschap niet met elkaar afstemmen. Dat bevreemt PutSlaan 5695omdat de omgevingsdienst toch de verschillende overheden bundelt? Of is het in de praktijk toch alleen de Provincie?

PutSlaan 5693Kortom, donderdag om 9.00 uur stond de vrachtwagen voor de deur. Met een kleine kraan om te graven en de boorinstallatie. We hebben de locatie zo gekozen, dat de boormachine met rupsbanden over de hele oprit rijdt en langs het PutSlaan 5699huis totdat hij op de tuin stuit. Dat was zo ongeveer ook de enige plek waar het apparaat kon komen.

Ik hoorde pas die ochtend dat er een flinke bak werd neergezet, dus heb ik fanatiek zoveel mogelijk planten uitgespit om ze te redden van de modderdood....

 

PutSlaan 5701

PutSlaan 5702

Het was ook bijzonder om te horen van de eigenaar dat hij als werktuigbouwkundige zelf deze machine heeft ontwikkeld, zodanig dat het mogelijk wordt om voor particulieren putten te boren van bescheiden afmetingen, en voor een betaalbare prijs (nog altijd zo'n 1600 euro).

Eerst wordt een stalen koker ingegraven, waarbinnen de boring zal plaatsvinden. Dan plaatsen ze met de kraan een stalen bak (zonder bodem) om deze koker. Daar komt een plastic folie in, met een gat rondom de koker, zodat het water wordt opgevangen.

PutSlaan 5704Daarna wordt de boor in stelling gebracht. De buis van de boor is hol, en daardoor wordt met een pomp water gespoten. Tijdens het boren wordt zo het losgeboorde zand en klei en veen naar boven gespoeld en opgevangen.

De boor bestaat uit allemaal elementen van zo'n 4 meter lang die machinaal in elkaar worden geschroefd. De machine begint dus met één lengte van 4 meter, en kan, als het moet tot een diepte van 40 meter boren. Maar bij ons mag dat niet, omdat de bodem onder 20 meter onder NAP beschermd drinkwatergebied is. Rekening houdend met een maaiveld van 4,7 meter onder NAP, mogen we ongeveer 14 meter boren.

PutSlaan 5706Tijdens het boren bekijkt de uitvoerder per meter wat voor grond er uit de boorput komt. Ze vangen dit op met een emmer. Als ze het water afgieten blijft voldoende monster over om te beoordelen wat de grondsamenstelling is. PutSlaan 5707De reden hiervoor is dat alleen de zanderige lagen geschikt zijn om PutSlaan 5715water te verplaatsen. De kleilagen zijn zo dicht dat ze ook zo goed als ondoordringbaar zijn voor water. Daaruit krijg je dus geen water. Zo ligt er in de loop van de ochtend op het dekzeil een rijtje met monsters, ter beoordeling.

PutSlaan 5716 2PutSlaan 5713De omgevingsdienst had al gevraagd hoe laat de uitvoerder zou gaan boren. En even voor elf uur kwamen twee mensen langs om de boring te controleren. Er werd vriendelijk overlegd met de uitvoerder, en het voelt goed dat de omgevingsdienst veel zorg besteedt aan de PutSlaan 5711zorgvuldigheid van de uitvoering.

PutSlaan 5712 2Nadat de uitvoerder 12,5 meter diepte had bereikt constateerde hij dat dieper gaan geen zin heeft, omdat daar een kleilaag begint. Daarom is onze put op 12,5 meter gestopt. Er is nu dus een gat geboord, maar er zit nog geen pijp in. Die wordt nu gemaakt, met eerst een filterstuk met kleine spleetjes overlangs. Er worden van een stuk tyleenbuis afstandhouders gemaakt die ervoor moeten zorgen dat de buis in het midden van het boorgat blijft.

Het filterstuk wordt met PutSlaan 5722pvc-buizen verlengd totdat de pijp boven de grond uitsteekt.

 

Daarna wordt er eerst grof filterzand in het boorgat gestrooid, dus rondom (en niet in de pijp). Dat filterzand zorgt ervoor dat het water kan doorstromen, maar dat er geen klei- en veendeeltjes de pijp in komen.

PutSlaan 5723

PutSlaan 5739Putslaan2PutSlaan 5737Vervolgens wordt met een paar zakken kleikorrels de bovenlaag waterdicht afgesloten, zodat er geen contact ontstaat tussen de onderlagen met zuiver water en de bovenlaag, waar met regenwater vervuiling mee zou kunnen spoelen. Die kleikorrels zetten uit in de grond, en vormen dan weer een ondoordringbare laag. Mooi dat zo'n eenvoudig middel zo effectief is.

Vervolgens eerst de stalen koker weer verwijderd en daarna de stalen bak. Dan blijft er een hoop modderig zand over, waaronder de plastic folie, die voorzichtig wordt weggetrokken. Dat modderige zand krijgt wel weer een plekje in de tuin.

PutSlaan 5747De PVC buis wordt op de juiste hoogte afgezaagd met een haakse Putslaan1slijper.Vervolgens pompt de uitvoerder met z'n industriële pomp al het vuile water met kleiresten uit de put, totdat er schoon water naar boven komt.

 

Van een kunststof tegel en een pallet wordt een plateau'tje geïmproviseerd, waarop de pomp kan worden opgesteld.

Nu wordt de pvc-buis afgesloten met een dop waardoor een tyleenbuis past, die wordt aangesloten op de pomp. Nu nog een verlengsnoer, en kan

PutSlaan 5745 2

de pomp z'n werk doen. Eerst vullen, want anders pompt ie droog. En dan hebben we water! en met flinke waterdruk. Daar kan mijn buitenkraantje voor leidingwater niet aan tippen!PutSlaan 5746

 

 

 

PutSlaan 5739

Het is een goed gevoel dat ik volgend seizoen de hele tuin rondom deze bron met eigen water kan beregenen. Evenals het grasdak op de woning. Dat scheelt al gauw een aantal kuub leidingwater. Ook weer een stapje duurzamer.

Dan is het alleen nog wachten op een goed waterbeheerplan waarmee het Waterschap en gemeente zorgen dat het grondwaterpeil in droge periodes

PutSlaan 5714

op peil blijft. Anders dan krijgen we ongetwijfeld te maken met versnelde bodemdaling. Dat is de volgende opgave, waarvoor we aan de slag gaan met de gemeente en het waterschap en wellicht ook de gemeente.

Voor nu is de nieuwe pomp een mooie aanwinst voor ons voedselbos. Er moet nog een mooie plateau en ombouw gemaakt. Dat is een goed klusje voor mij alleen.

En uiteraard weer een mooie gelegenheid voor een actie fotoverslag.

PutSlaan Pomp

PutSlaan 5744

 

IMG 20220530 201114Eind mei hadden we een calamiteit, omdat een busje dat post kwam brengen bij buurvrouw 4LittleDreams ons straatnaambord inclusief paal omver had gereden.

Dat leek op een simpele schade dat we in een korte administratieve handeling met PostNL zouden kunnen afhandelen. Niets was minder waar. Eerst konden we PTT niet bereiken. Toen hebben we het schadeformulier naar hun hoofdkantoor gestuurd. IMG 20220530 201431Bleek, dat het busje formeel niet van PostNL was, maar van een 20221016 142154onderaannemer. Het kwam zodanig in een impasse terecht, dat we de verzekering van de Vereniging hebben aangesproken om rechtsbijstand te verlenen. Dat heeft dus geduurd tot vorige week. Maar toen kregen we toch groen licht voor het vervangen van de kapotte paal en borden.

20221016 14230320221016 142540De nieuwe paal en borden hebben we vanmiddag geplaatst. Zo ziet het er weer spik en span uit. Het is toch de entree van de wijk!

Blij dat het weer geregeld is.

 

Op de informatieavond voor Heg en Landschap hebben we weer inspiratie opgedaan om de Workshop Ontwerp je Eigen Kavelbeplanting te geven. En we hebben al drie aanmeldingen! Er kunnen er nog maximaal vijf bij. Twee avonden 19 oktober en 2 november, en een individueel coachingsgesprek er tussenin. Aanmelding welkom, liefst vòòr 12 oktober. Zie verder de tekst op de flyer hieronder. 

Workshopokt2022k

IMG 20220927 infodagGisterenavond heeft Marie-José de informatieavond voor de Boomplantactie Oosterwold gehouden. Ik was samen met Johan Neuts naar het Waterschap om in te spreken voor beter waterbeheer in droge periodes. Dus aan het einde van de avond mocht ik nog even aanschuiven en deze foto maken van het kleine groepje, dat graag meer informatie wil over de soorten en bestelling. 

Veel informatie is ook terug te vinden op het verslag dat we vorig jaar van de infomatieavond hebben gemaakt.

Het was dit jaar een klein groepje van 10 mensen. Zeker ook heel gezellig. 

Vanochtend sprak ik Lex Roeleveld van Stichting Heg en Landschap, en hij wist mij te bevestigen dat de extra soorten op de lijst inderdaad verkrijgbaar zijn. 

LariksOok zijn er nog een paar extra soorten bijgekomen: Larix, Wilde Clematis (ofwel Bosrank) en Wilde Peer. Dat biedt een mooie aanvulling op het assortiment. Larix is een mooie naaldboom. En Wilde Peer WildePeergroeit ook heel goed in een gemengde haag, zoals ik op vakantie in Normandië heb kunnen constateren.

Mensen die de Bestellijst opnieuw downloaden treffen deze soorten aan in de lijst. 

Mensen die al besteld hebben en toch nog extra willen bestellen kunnen dit per email laten weten. 

NB: De deadline is 14 oktober, maar het loopt aardig storm en 25.000 stuks is een absoluut maximum dit jaar. Dus wacht niet te lang. Mogelijk moet ik de aanmelding eerder stoppen.

We maken er weer een feestje van op 9 december

 

Logo Heg en landschapIn overleg met de Stichting Heg en Landschap organiseren we dit jaar weer een Boomplantaktie Oosterwold. 

Net als vorig jaar organiseren we vanuit de Stichting Paradijsvogelbosje een gezamenlijke bestellijst, waarbij we regelen dat de bestellingen op locatie in Oosterwold worden afgeleverd. Dat levert ieder jaar weer leuke dagen met mooie ontmoetingen en gesprekken, en ook fantastisch plantgoed op.

Er zijn een aantal aandachtspunten dit jaar:Boomplantaktie 4237

Heg en Landschap heeft de bestelling in Oosterwold gelimiteerd tot 25.000 stuks. Daar gaan we niet overheen. Dat betekent dat we proberen iedereen te bedienen. Bij overtekening kunnen we in overleg met Heg en Landschap wellicht grote bestellingen met grote aantallen per soort inperken / afromen. Hopelijk is dat niet nodig. Ook proberen we vroege bestellingen te honoreren. 

In overleg proberen we een paar extra soorten geregeld te krijgen: Paardekastanje, Klimmende Kamperfoelie en Walnoot. Je kunt deze invullen op de bestellijst, maar de levering is onder voorbehoud. Mogelijk kunnen er ook nog wat prijsverschillen ontstaan, bijvoorbeeld als de kweker authentiek Nederlands genetisch materiaal kan leveren. De Soortenlijst (dit is geen bestelformulier) kan je HIER downloaden.

De bestellijst werkt hetzelfde als vorig jaar: je kunt deze BESTELLIJST HIER downloaden. Vul op het eerste werkblad de aanmeldgegevens in, en op het tweede werkblad de bestelling. Stuur de bestellijst op ALS EXCELL. Bestellingen als pdf. opgestuurd kunnen we niet in behandeling nemen!

De deadline voor bestellingen is uiterlijk 14 oktober. Latere inzendingen worden niet in behandeling genomen.

DSC 3259 002Voor belangstellenden houden we weer een informatieavond op dinsdag 27 september om 20:00 uur. Het bijwonen van deze informatieavond is niet verplicht. Veel initiatieven hebben al eerder besteld en weten prima hoe en wat. Voor belangstellenden wordt dit vast weer een leuke bijeenkomst met ruimte voor uitwisseling, zowel over de wijze van bestellen als ook de keuze uit de soorten en inpassen in het ontwerp van je kavelbeplanting. Save the date!foto16

De afleverdatum voor het plantgoed is al bekend: vrijdag 9 december. Er komt maar één leverdatum. Save the date!

NB: Maak gebruik van deze gezamenlijke bestel-actie Oosterwold. Bestellingen die buiten deze actie om apart naar Heg en Landschap worden gestuurd, kunnen niet samen met de grote bestelling in Oosterwold afgeleverd worden.

Het meeste plantgoed wordt geleverd in bossen van 25 stuks, gebundeld, en zonder pot of aarde. Heb je teveel aan één bos van 25, maak dan met anderen afspraken over het delen van een bos via Marktplaats Oosterwold. Het is belangrijk dat we niet teveel bestellen en daardoor over de limiet van 25.000 heen gaan. 

Het wordt vast weer een mooie Boomplantaktie met een leuke informatieavond en uitlevering van fantastisch plantgoed. We zien de bestellingen graag tegemoet. En voor velen: tot de informatieavond op dinsdag 27 september en uitlevering op 9 december.Boomplantactie 1709 2Boomplantactie 1707

 

 

 

ParadijsPodium4432

Gisteren hebben we een traditie nieuw leven in geblazen: Paradijsvogel Podium hebben we het genoemd. De afgelopen jaren hebben we vaker een muziek- en theaterpresentatie gehouden. Door Corona was daar de klad in gekomen, maar graag pakken we de draad op.

ParadijsPodium4431We hebben getwijfeld of we de presentatie in het Amfitheater zouden houden, maar het leek ons toch te donker, iets te koud, en te veel muggen 's avonds buiten. Dus hebben we de ParadijsPodium4437Tuinkamer ingericht. Tafels ParadijsPodium4436eruit; dan voelt het meteen weer als een grote ruimte!

Voor de uitvoerenden hebben we van tevoren een linzen-courgettesoep gemaakt, met broodjes en een Quinoa-salade. En een kruisbessentaart. Kortom de catering was op orde. Het weer was geweldig, dus we hebben buiten in een grote kring gegeten.

Marie-José opende de avond en zong drie liederen van Brahms.

Beatrijs speelden een Sonate van Loeillet op tenor-blokfluit begeleid door Wilma op de piano.

ParadijsvogelPodiumIreneParadijsPodium4440Onze dochter Irene zong een klassieker: Se tu ma mia, toegeschreven aan Pergolesi. En samen met Marie-José een duet van Purcell.

ParadijsPodiumRuudRuud speelde een improvisatie solo op trompet. Marien zong en begeleide zichzelf in een lied van Frank Bridge en twee liederen van Vaughan-Williams.

ParadijsPodiumMarien

ParadijsPodium4458uitsnedeWilma zong een Engels volkslied, the Ashtree, begeleid door Christof.

ParadijsPodium4453Carolien en Truus zongen twee duetten van Brahms, begeleid door Marien.

Tot slot zongen vijf leden van het zang-oktet 'Kamer 2.04', Saska, Mureen, Ad, Hans en Jan liederen van Hindemith en Mendelssohn.

ParadijsPodiumKamer204

ParadijsPodiumCarolienTruus

 

ParadijsPodium4475Veel zang deze keer, en toch zeer afwisselend met een grote groep uitvoerenden.

Leuk ook dat iedereen de moeite neemt om zelf de uitvoering in te leiden met een korte toelichting. Zo krijgt ieder stuk een persoonlijk noot.

Na afloop wordt er uiteraard nagepraat met een drankje en hapje. Leuk dat velen ook wat extra te eten en te drinken hebben meegenomen. Hartverwarmend in alle opzichte.

Graag maken we hier weer een traditie van, zodat we vier keer per jaar zo'n open Paradijsvogel Podium kunnen houden. Daar werden al meteen nieuwe plannen voor gesmeed. Ook nieuwe aanmeldingen zijn uiteraard meer dan welkom.

ParadijsPodiumPanoramaOnze voorlopige data (onder voorbehoud) zijn: 8 oktober, 17 december, 15 april en 24 juni. Locatie: Paradijsvogelbosje, in Juni in het Amfitheater en de andere keren in de Tuinkamer.

Ook voor deze keer: super veel dank voor alle uitvoerenden en leuk dat er mensen kwamen luisteren. Tot een volgende keer!

 

 

Foto2b2Afgelopen zondag hebben we niet alleen onze weg ingewijd, maar ook een lezing gehouden in de Tuinkamer van het Paradijsvogelbosje, over Frederik van Eeden. Hij is de naamgever van onze weg, en niet voor niets. Volgens de bedenkers van de straatnamen moesten we namen kiezen van Grote Denkers en sociale vernieuwers. Oorspronkelijk had de naamgevingscommissie voor ons de naam van Robert Fruin in gedachten. Dat vonden we niet klinken. Toen bleek dat deze Fruin het niet zo op had met algemeen stemrecht, hebben we dat aangegrepen om een andere straatnaam te vragen. Daarbij hebben we een lijstje ingediend waarop Frederik van Eedenweg als eerste prijkte. Zo is het gekomen.

VanEedenLezingPanorama2

 

 

Foto3l2

We hebben beide wel De Kleine Johannes gelezen in onze schooltijd, en we wisten ook van de Kolonie Walden, maar verder niet zoveel. Dus het was heel leuk en interessant om de presentatie van Roel Jonker van het Frederik van Eeden Genootschap bij te wonen. Hier zien we Frederik staan voor één van de hutjes die op Walden zijn gebouwd.

VanEedenLezing 4218 1Na alle Corona perikelen vind ik het nog steeds niet gewoon dat we een flinke groep mensen in onze Tuinkamer kunnen verwelkomen. Maar daar is die wel voor gemaakt! We wisten niet van tevoren hoeveel buren de lezing zouden bezoeken, maar al een half uur van tevoren stromen ze binnen.

We hebben de beamer gereed gezet, en zo'n dertig stoelen, maar we moeten er zelfs nog wat bijzetten. Het voelt ook feestelijk, en sommigen hebben al lawaai-instrumenten bij zich voor de volgende inwijding van de Frederik van Eedenweg. Vandaar deze compromitterende foto van Jan en Harry.

VanEedenLezing 4223 1 2Roel Jonker heeft veel te vertellen, maar maakt er graag zelf ook een uitje van en heeft zijn vrouw ook meegenomen. Jannie, die voor de lezing het contact heeft gelegd, raakt al snel persoonlijk in gesprek met Roel en zijn vrouw.

VanEedenLezing 4224 1Roel leest enkele gedichten voor en fragmenten uit De Klein Johannes. Direct valt weer op wat een innemende en poetische taal Frederik van Eeden schrijft. Frederik van Eeden maakte veel contacten in binnen- en buitenland, VanEedenLezing 4230 1in artistieke kringen van schrijvers, en vooruitstrevende artsen en psychiaters, tot en met Freud. Hij reisde ook veel en in Amerika deed hij bij Thoreau inspiratie op voor een sociale VanEedenLezing 4222 1 2Kolonie, die hij naar het voorbeeld van Thoreau ook Walden noemde. Die verrees in Bussum, mede met steun van de familie van zijn toenmalige vrouw Martha van Floten en andere gegoede kringen.

Walden was niet een enorm succes, door de botsing van idealisme en gebrek aan praktische uitwerking. Volgens Van Eeden moest je VanEedenLezing 4301uitsnedealleen werken als je er zin in had, en zo waren er veel die in de Kolonie wilden zijn, zonder bij te dragen aan de productie van eten, landbouw, bouwen enz. Wel lijkt een bakkerij enkele jaren succesvol, todat deze na ruzies uit Walden vertrekt, maar wel de naam Bakkerij Walden blijft voeren.

VanEedenLezing 4244 1Het was een roerige tijd tussen 1898 en 1907, en de jaren erna leiden naar de Eerste Wereldoorlog, waarin Nederland weliswaar neutraal was, maar het ontnam Frederik van Eeden wel veel internationale contacten.

Aan het einde van zijn leven zou Frederik van Eeden geestelijk zijn gaan 'dwalen'. Alzheimer en Parkinson worden genoemd. Een filmpje doet mij ook wel denken aan psychiatrische toestand. We zullen het nooit weten. Frederik van Eeden zal wel verbitterd zijn geraakt door het verlies van contacten met kunstenaars en internationale voorvechters van sociale vernieuwing. De dood van zijn zoon Paul, heeft geleid tot het boek Paul's ontwaken, maar heeft grote impact op zijn leven. En z'n financiële situatie zal er ook niet aan hebben bijgedragen. Wel schijnt hij met zijn tweede vrouw Betsy van Hoogstraten een aantal jaren gelukkig te hebben samengeleefd. Voor onze wijk is het nog een leuk weetje, dat Frederik van Eeden ook schreef onder het pseudoniem Cornelis Paradijs. Dan zitten we met de Paradijsvoelweg en het Paradijsvogelbosje toch dicht bij dezelfde bron van inspiratie.......

Roel en z'n vrouw lopen nog mee in de stoet voor de inwijding, wat gelegenheid biedt voor een goed belichte foto. Roel, en de 'rituelen commissie', dank voor het organiseren. Het was informatief, leuk en gezellig. En hiervoor hebben we de Tuinkamer zeker ook gebouwd.VanEedenLezingPanorama4

 

WegFeest 4247Afgelopen zondag hebben we met de bewoners van de wijk de Frederik van Eedenweg feestelijk ingewijd. Dat begon 's middags met een lezing over Frederik van Eeden, waaraan we een aparte blog zullen wijden.

WegFeestStartWegFeest 4251Daarna verzamelden we bij de noordelijke oprit vanaf de WegFeest 4261Paradijsvogelweg. Daar heeft Zilla de ceremonie ingeleid, waarna officieel de weg werd geopend door het doorknippen van het vlaggetjeskoord door de jongste bewoners (die een schaar konden vasthouden). Daarna ging de optocht op luidruchtige wijze met rammelende blikken en muziekinstrumenten wandelen door de hele lus die de Frederik van Eedenweg maakt. Voorop loopt Kia met de vlag met logo die Marie-José speciaal heeft gemaakt met Cyanotype blauwdruk. Bram op de tractor, Henri op klompen, Vera met rammelende blikjes. Het lijkt Luilak wel!

Aan de zuidzijde heeft jan een ereboog gezet met vlaggetjes en een riante tafel samengesteld uit vijf picknick-tafels.

Daar aangekomen zingen we met z'n allen het lied 'Onze Weg', waarvoor Beatrijs een nieuwe tekst heeft gemaakt. Beatrijs op de gitaar en zingend met WegFeestKnippenmicrofoon. Marien heeft de electrische piano en luidsprekers meegetorst.WegFeestWandelen

KiaWegFeestDaarna is er natuurlijk feestelijk drinken en eten, zoals we traditioneel buurtborrels houden, een goede traditie om in ere te houden.

Wat is het heerlijk, dat er zoveel unaniem enthousiasme is voor de keuze van het type weg, het overleg om in drie jaar zover te komen, en natuurlijk het mooie eindresultaat. Hulde ook voor de aannemer Erik Brouwer Bestratingen, met Jaap als voorman en collega's!

En goed om met een lekker feestje in te wijden. Tevens heten we onze nieuwe buren Leendert en Linda welkom. Voor de hele buurt een gelegenheid om ook bij te praten, voor de kinderen om op de weg te spelen. En om de jongstgeboren bewoner, Frederieke te bewonderen.

En natuurlijk weer een reden voor een fotoverslagje.

WegFeestBogenWegFeestTafel

WegFeestCloseUp

Panorama 5

Panorama 8

Panorama 7

WegFeest 4263

WegFeest 4304

WegFeest 4292

WegFeest 4306

WegFeest 4248

WegFeest 4268

WegFeest 4321

Panorama 10

Panorama 9

Inrit3664

Vorige week zijn de werkzaamheden aan de Frederik van Eedenweg afgerond. We hebben een weg!

Behalve dat de weg is aangelegd, hebben alle bewoners ook een inrit gekregen. Dat was bij de meeste bewoners maatwerk, zo ook bij ons.

Wij wilden een extra brede strook grastegels langs de weg, omdat er bij ons regelmatig extra geparkeerd wordt. En omdat er regelmatig auto's bij ons op de inrit keren, hebben we de inrit met betonklinkers een meter dieper laten aanleggen. Zo kunnen de auto's keren, zonder dat ze van de inrit af hoeven te draaien.

Inrit3672Toen de wegwerkers aan onze inrit begonnen, merkten we, dat de banden met een straal van R=2, dus een straalInrit3679 van twee meter, toch krap aanvoelen. Daarom hebben we de inrit een ruimere bocht meegegeven. Een aantal banden van R=6, en de inrit begint al in een hoek die direct breder wordt. Inrit3801

De wegwerkers hebben de berm eerst flink uitgegraven. Vandaar dat er halverwege het werk een forse berg puin op de weg ligt. Als de banden zijnInrit0616 105904 vastgezet met stampbeton en de bodem voor de grastegels is aangetrild, ziet het er weer strak uit. 

Nu de weg gereed is, kunnen we onze eigen inrit laten aansluiten op de inrit die de wegwerkers hebben aangelegd. 

Daarvoor laten we vijf bigbags van ieder een kuub gewassen schelpen leveren. De vrachtwagen kan net de weg op draaien en met z'n kraan lossen.

We kunnen 28 kunststof grindtegels van onze buren Marjon en Bertel hergebruiken. Fantastisch! 

Het is onhandig, dat twee bigbags schelpen op de inrit staan. Inrit0616 142950Dus die moet ik eerst leegscheppen, voordat ik de grindmatten in de inrit leggen. Daarna vullen we de matten met schelpen, en is de inrit zowaar gereed. Op deze warme dagen wel een klusje dat je met een douchebeurt beëindigt. Maar dan heb je ook wat. Als we ook het jonge gras zien ontkiemen, dan wordt het straatbeeld compleet. We zullen de afzetpaaltjes en lint nog een aantal weken houden, om te voorkomen dat het jonge gras wordt overreden en kuilen ontstaan voordat de grasmat stevig genoeg is. 

AndereGids0616 125034

Inrit4110

Inrit4112

Inrit4114

Inrit4116

DSC 3986 1Net voor het grote oogsten van dit jaar weer begint heb ik een paar weken geleden de laatste oogst van vorig jaar naar jampotten gewerkt. Zo'n 70 potjes zijn naar buurvrouw Marjon gegaan om in de winkel van 4 little dreams te verkopen: brave bramenjam (gewoon lekker), brutale bramenjam (met dronken rode bessen), rode bessen met duindoorns in de jam, kortom allemaal lekkers!

En als klap op de vuurpijl ook een nieuwe voorraad pittige en witte duindoornmosterd gemaakt!

Nieuw is de vlierbloesem gelei. Heerlijk. Hij is een beetje dun, maar goed smeerbaar op brood of pannenkoek. Maar een scheutje op ijs of in het toetje is ook heel lekker. 

Eet smakelijk!

OpenVoorGroen dag WEB2 1Komende zondag, 19 juni houden we twee rondleidingen over het Paradijsvogelbosje. Dat doen we samen met organisaties Avanti uit Almere en Pakhuis de Zwijger uit Amsterdam. Onder de bezielende slogan: We make the City Green. Er doen veel initiatieven mee in Amsterdam en in Almere. Die zijn te zien op de website van de Open Groen Dag.

In Oosterwold doen ook de Kruiderij Hof van Eeden het het Polderhuyske mee, Boerderij Uniek Leven, de Stadsbomerij, Atelier de Amtelijke Korf, Live to Be, Imkerij KirstenBosch en Land Art Groene Kathedraal (de stip staat niet op de goede plek op de kaart). En er zijn nog meer activiteiten in Almere.

Wij geven een rondleiding om 10 uur en om 14 uur, met een kopje koffie erbij. Het is bijna midzomernacht, en de bomen en struiken in ons voedselbos zijn weer flink gegroeid. Zo kunnen bezoekers zien hoe een jong voedselbos er na zeven jaar uit kan zien. We kunnen ieder jaar weer een ander verhaal vertellen, omdat we zelf meegroeien met het Voedselbos. Met het groeien verandert het landschap en het evenwicht in de natuur. Vorige week hebben we vijf flinke bomen van 6-7 meter met flinke stammen gekapt, om ruimte te maken voor omringende bomen. Waar het twee jaar geleden nog prima paste, moeten we nu kiezen, en dan kiezen we voor bomen die duurzaam een rol kunnen spelen in het voedselbos, zoals tamme kastanje, hazelaars, notenbomen en besdragende struiken. 

Uiteraard zijn mensen uit Oosterwold en de rest van Nederland meer dan welkom. start om 10 uur en 14 uur. Frederik van Eedenweg. Hopen op twee leuke rondleidingen met geïnteresseerden uit Almere en Amsterdam.

Zie hier onze pagina op de website van Open GroenDag. Voor een actuele foto ben ik maar weer eens op ons dak gaan staan om een panorama van ons voedselbos te maken. 

Panorama 4d

Paaltjes0601 162502Deze week heeft onze aannemer Erik Brouwer Bestratingen de weg gereed gemaakt. De bermen met grastegels zijn met grond afgevlakt. Alleen moet er nog gras ingezaaid worden. Maar voor die tijd willen we de witte reflectorpaaltjes plaatsen langs de weg. Eerder hebben we de eerste helft al van paaltjes voorzien. Nu is de noordelijke helft van de weg aan de beurt. 

Paaltjes0601 162446In de voorbereiding heb ik weer paaltjes geschilderd en oude paaltjes gerenoveerd: dikkere palen konden met een verfbeurt volstaan, en de dunnere paaltjes heb ik telkens met twee stuks aan elkaar gelijmd. We zijn zunig en gooien ook niks weg. 

Gisteren heeft Erwin geholpen met het uitleggen van alle paaltjes. Het is telkens weer puzzelen hoe de paaltjes het beste geplaatst kunnen worden. Aan weerszijden van de inritten, en dan een paar paaltjes tussen de inritten in. Dus geen wetenschap maar op het gevoel.

Vandaag waren we met een flinke ploeg: Joost, Jan, Zilla en Maite, en wat hulp van de kleine bewoners uit de wijk.

De langere oude palen zijn meer werk omdat ze Paaltjes0601 162542dieper in de grond moeten. Meestal lukt het goed, maar soms loop je vast in puin. Dan komt er behalve een spade en een grondboor ook nog een houweel aan te pas, of moeten we hakken met een spade.Paaltjes0601 164011Paaltjes0601 164024

Paaltjes0601 171152

Paaltjes0601 162644Paaltjes0601 171425

 

 

En met de hand uitgraven. Maar uiteraard geven we ons niet gewonnen. Na een kleine twee uur zitten alle paaltjes erin! Nu komende dagen een paar paaltjes bijwerken met een likje verf en dan alleen nog reflectoren erop schroeven.

Dank Erwin, Joost, Jan, Zilla, Maite!Paaltjes 4012 1Paaltjes 4016 1

 

 

Op Oosterwold Ontkiemt hebben we de Workshop al aangekondigd: Ontwerp je eigen kavelbeplanting. Op 8 en 22 juni, twee avonden met daar tussening en individueel coachingsgesprek. Aanmelden per email, vragen per telefoon:

Workshopjuni2022k

Dodenherdenking 195125

Dodenherdenking 195551Gisteren was het 4 mei. De dag van de Nationale dodenherdenking. In de laatste twee jaar werd in verband met de COVID maatregelen geen of een zeer beperkte lokale dodenherdenking georganiseerd. In het eerste jaar van COVID was er een oproep aan trompetisten in Nederland om in hun straat de taptoe te spelen.

De taptoe was traditioneel een militair commando dat in het begin van de zeventiende eeuw is ontstaan. Het werd toen dagelijks gespeeld om in de kazernes het eind van de dag aan te kondigen. Taptoe komt van ‘tap toe’: aan het einde van de dag ging de bierkraan dicht.

Dus in 2020 hebben we Marjon uitgedaagd of zij bij ons in de straat de taptoe wilde spreken. Die uitdaging pakte ze op en daarbij ontstond het idee om ook het Wilhelmus te zingen. Marien heeft een zelf een vierstemmige versie gemaakt omdat hij de versies op het internet niet goed vond. Zo hebben we in 2020 met z'n achten gezongen en in 2021 met z'n vieren (toen waren de maatregelen heel streng) buiten.

Deze kleinschalige herdenkingen in COVID tijd zijn eigenlijk heel goed geweest. Het is zo bijzonder om dit in je eigen omgeving te doen, dat we half april tegen elkaar zeiden: dat doen we weer.Dus hebben we de zangers van vorige jaar gevraagd, of ze ook dit jaar mee wilden doen, zodat we zeker wisten een vierstemmigheid te kunnen doen. In de aanloop konden we alle stemmen verdubbelen. Nu de corona maatregelen waren opgeheven konden er ook meer mensen komen. Daarom stuurden we een uitnodiging naar onze buurwijken. We waren voorzichtig met een hele brede uitnodiging verspreiden.

Zilla startte met een inleiding en sprak een tekst naar aanleiding van het gedicht Drenkelingen van Ruben van Gogh.

Marjon speelde het taptoe signaal en was keurig om acht uur klaar. Waarna we twee minuten stil waren.

Dodenherdenking 195849

Daarna was ons "koortje" aan de beurt. Als sopraan mag ik altijd de "gewone" melodie zingen. Ik vind het altijd heel bijzonder op zo'n beladen lied te zingen op de liggende accoorden die daaronder gezongen worden. Hadewych, die dit jaar met me meezong, had dat gevoel ook.

En na twee coupletten Wilhelmus, waar dit jaar goed werd meegezongen (!) was het ritueel alweer voorbij! Het voelt zo goed om dit te doen.

Dit jaar waren we voorzichtig met anderen in/uit Oosterwold uitnodigen. Is het veld daar groot genoeg voor? Komen er niet veel te veel mensen? Maar we gaan het volgend jaar gewoon weer doen en jullie zijn van harte welkom! Als het succes zo groot wordt dat het echt dringen wordt, gaan we naar een andere oplossing zoeken. En we proberen een iets completer programma/ritueel van te maken, zonder het heel groot te maken. Want compact is heel fijn.

Dank aan Zilla, Marien, Jan, Bart, Ruud, Maja, Marjon, Jirja, Hadewych en Eduard voor het faciliteren en de foto's!

Dodenherdenking 200446Dodenherdenking 200557

Dodenherdenking 200244

Paaltjes 3079We zijn over de helft met de aanleg van de toplaag van de Frederik van Eedenweg. De laatste stap voordat de aannemer de bermen en grastegels gaat inzaaien, is dat we reflectorpaaltjes langs de weg zetten. Bij de bouwweg hadden we ook wel paaltjes staan, maar van de dunnere varianten waren er aardig wat gesneuveld. Mede door het bouwverkeer. De nieuwe aanleg was dus een mooie gelegenheid om de paaltjes te vernieuwen. De bruikbare oude palen geven we een opknapbeurt. Omdat het zonde is om de goede dunne paaltjes weg te doen, plakken we ze telkens met z'n tweeën op elkaar, zodat we ze extra stevig maken. Omdat we meer paaltjes willen plaatsen hebben we uit hardhouten balken nieuwe paaltjes gezaagd.

Paaltjes 2988Samen met Zilla, Harry en Bert schuren we de paaltjes, en schilderen ze wit. Eerst met grondverf en dan met hoogglans. Dat is geen moeilijke klus, maar als het om meer dan honderd paaltjes gaat, dan is het heel fijn om dat met een paar mensen uit de wijk samen te doen.

PaaltjesZillaBertDaarna moeten de paaltjes nog geplaatst. Dat vraagt nog enig beleid. We hebben 27 inritten. Daar zetten we telken aan weerszijde twee paaltjes, en verdelen de paaltjes vervolgens over de weg zodat er een regelmatig patroon komt. Het uitleggen en uitlopen van de paaltjes heb ik in een paar ritten met de kruiwagen gedaan.

Paaltjes 3092De volgende dagen zetten we de paaltjes, met hulp van Harry, Jan, Harry en Eduard. En als laatste schroeven we de reflectoren op de paaltjes. Rode rechts en witte links, zoals het hoort. En de foto's van Eduard met mij zijn gemaakt door Kya.

Paaltjes 3106

PaaltjesJan

De berm kan ingezaaid, en nu maar hopen op een paar druppels regen. Veel dank: Zilla, Harry, Bert, Eduard, Harry en Jan!Paaltjes0429 203350

Paaltjes0429 200759

Paaltjes0503 175556

Paaltjes0503 175608

Paaltjes0501 155929

PaaltjesEduardMarien

Paaltjes 3098

Paaltjes 3094 2

Paaltjes 3108

ALVPanorama 2bWe zijn met de wijk actief geweest afgelopen week, dus dat levert veel blogjes op. Afgelopen zaterdagmiddag hebben we een ledenvergadering van de Vereniging Frederik van Eeden gehouden. Sinds Corona doen we de vergadering het liefst buiten, en dit keer werkte het weer zeker mee. Dus toog iedereen rond vier uur met eigen stoeltjes naar de grote tuin van Joost en Aletta.

ALV april 3170Marie-José heeft als voorzitter de agenda minitieus voorbereid; bij gebrek aan een powerpoint presentatie in de buitenlucht plakt ze een flapover op het raam.

DSC 2839

ALV april 3173

DSC 2850

We zitten midden in onze grootste klus: de aanleg van de definitieve toplaag voor de kavelweg. We hebben afgesproken de leden goed op de hoogte te houden, en een vergadering bijeen te roepen, wanneer we de grens van de onvoorziene kosten bereiken.

Om de opdracht bij de aannemer Erik Brouwer Bestratingen tot een goede afronding te brengen, hebben we aan de leden een iets ruimer mandaat gevraagd, zodat we naar verwachting de aanleg kunnen afronden. Maar dat weten we uiteraard pas bij de eindafrekening. Mooi dat we de besluiten met unanieme stemmen kunnen nemen.DSC 2844

Het is heel fijn dat we de werkzaamheden zien vorderen, zowel voor de klinkerweg, de bermen alsook de 28 inritten, en de 8 bloembakken die dienen als snelheidsremmende maatregel.

 

 

Na afloop is er nog tijd voor een buurtborrel. Ook de jongste buurtbewoner van de nieuwe bewoners Tim en Maite vermaakt zich prima. Fijne wijk hebben we!

 

ALV april 3179

ALV april 3178

ALV april 3176

ALV april 3177

 

 

 

 

 

ALV april 3175

ALV april 3180

ALV april 3171

IMG 20220422 131733We zijn zo ongeveer halverwege met de aanleg van de weg. Aannemer Erik Brouwer Bestratingen legt de weg aan van betonklinkers met aan weerszijden een strook met kunststof grastegels. Hoewel de weg er nu al best robuust uitziet, moet de weg volg Erik Brouwer nog 'zetten'. Dat wil zeggen, dat het voegzand in alle kieren tussen de stenen moet kruipen, en met een paar regenbuien komen alle stenen steviger in de ondergrond te zitten. Als we te vroeg de weg zouden belasten met zware vrachtwagens dan zouden er voren in de weg kunnen staan, of de opsluitbanden aan weerszijden zouden naar de zijkant gedrukt kunnen worden. Daarom krijgen wij het advies om de weg gedurende tenminste zes weken niet zwaarder te belasten dan 10 ton. Dat is dus niet de asdruk, maar het gewicht van de hele vrachtwagen inclusief belading.

IMG 20220422 131738Daarvoor hebben we van Erik Brouwer twee overtollige verkeersborden gekregen. Daar halen Jan en Marie-José eerst de stickers met pijlen af. Dan komt de föhn goed van pas. Je wordt als Oosterwoldse bouwvakker vanzelf creatief. Lekker bijpassend kleurtje shirt trouwens, Jan....

IMG 20220422 WA0014

Vervolgens maakt Marie-José een sjabloon voor de tekens: 10 ton. Als het sjabloon eraf is getrokken ziet het er al strak uit. Na een avond knutselen en een nacht drogen zijn de borden klaar voor gebruik.

DSC 3110 1

IMG 20220423 WA0003

De borden worden aan weerzijde van de weg gezet, waar de nieuwe bestrating is aangebracht.

Dat biedt Jan een mooie gelegenheid om zijn grote houten Slegge in te zetten.

Dat is in ieder geval duidelijk. Nu maar hopen dat alle bezoeker zich eraan houden.

JanMetHamer2

 

 

 

 

JanMetHamer

 

TonBord 3157

 

TonBord 3159

 

 

 

Bloembakken 3131Een paar weken geleden hebben we tijdens NL-Doet al met de buurt de basis gelegd voor de bloembakken die we op de weg gebruiken als snelheidsremmende maatregel. Dat kan je teruglezen in Deze Blog. Toen hebben we de binnenbakken gemaakt van gerecycled betonplex. Bloembakken 3115Zaterdagmiddag zijn we weer aan de slag gegaan om de buitenkant te maken. Daarvoor heeft Rob een mooi ontwerp gemaakt, waarin hij al zijn kunde als meubelmaker heeft gelegd. Ook heeft hij alles goed voorbereid, zodat al het douglashout gezaagd en al gereed lag om te monteren. Zelfs hulpmallen om de gaatjes op de juiste plek te boren.

Bloembakken 3116Zo konden we aan de slag met een flinke groep buren in de achtertuin van Rob en Tessa. Mooi om te zien dat er vanzelf een soort productielijn ontstaat van duo's die samen een deel van het het werk oppakken. Staanders monteren, zijplanken vasttacken, bovenranden Bloembakken 3118bevestigen, en vervolgens op z'n kop de hardhouten staanders vastmaken.

Als de montage van de bak gereed is, zetten we deze in de gekookte lijnolie, waarvan we zo'n vier liter Bloembakken 3121hebben verwerkt met een viscose sponsje op het ruwe hout. En als kers op de taart monteren we reflectoren aan twee zijkanten op de bak. Grappig is dat het idee pas laat is ontstaan om de bakken in de lengterichting langs de weg te zetten. Dat heeft als voordeel dat ze helemaal op de betonklinkers staan, en niet op de grastegels, die nog moeten worden ingezaaid. Daar moest wel Bloembakken 3120een besluit over genomen worden, zodat we de BloembakkenPanorama 2reflectoren aan de goede zijde monteren. Rood en wit, zoals het hoort, en opdat auto's hopelijk niet per ongeluk tegen de bakken zullen oprijden.

En vervolgens moeten de bakken uiteraard nog een plek krijgen en gevuld worden. We vragen op de ALV wie er een bloembak wil adopteren, wat vooral vraagt dat de bakken in droge tijden voldoende Bloembakken 3160uitswater krijgt. Aan het eind van de middag zetten we er één al vast op z'n plek. We hebben Alie van de Kruiderij Hof van Eeden gevraagd om de Bloembakken 3122samenstelling van het plantgoed in de bakken te coördineren. Bij Elias van het Bomencentrum hebben we een mooie deal gemaakt om drie struikjes per bak te kopen. Daarbij hebben we gelet op struiken die niet te groot worden en zich in een bloembak kunnen redden. Zoals lage conifeer, roos, sierkwee, kleine perenboom, Kruisbessen, kronkelhazelaar en een Bloembakken 3136Photinia. En Alie levert een assortiment kruiden, zodat er een mooie samenstelling in iedere bak komt. 

Bloembakken 3126We vullen de bak eerst met een laagje grind, en compost gemengd met wat zand. Dan maken we een keuze uit de struikjes en kruiden. Het vullen van de bakken wordt vanzelf ook een kinderfeestje. Anna en Bram helpen met grote inzet. Ze hebben wat hulp nodig om water te geven.

Zo is de eerste bak ritueel ingewijd. Nu nog een mooie plek vinden voor deBloembakken 3138 andere zeven. Het duurt nog een kleine maand voordat de weg helemaal klaar is, dus het gaat stapje voor stapje. De bakken zullen de weg zeker opfleuren, en hopelijk niet uitnodigen tot slalomrace.Bloembakken 3183

Bedankt Rob en Jan voor de voorbereiding en alle helpers. Uiteraard weer een mooie gelegenheid voor een fotoverslagje, met een mooie namiddagzon als cadeautje.

Bloembakken 3186

Bloembakken 3190

Bloembakken 3195

Bloembakken 3202

Bloembakken 3205

Bloembakken 3209

Bloembakken 3224uitsnede

Bloembakken 3229

Bloembakken 3219

Bloembakken 180716

Bloembakken 3231 2

DSC 2815 1

Twee weken geleden hoorden we van Lex Roeleveld, dat er nog een restant was van bomen en struiken die Stichting Heg en Landschap dit jaar geleverd heeft.

Dat willen we uiteraard nog een goede bestemming geven, en Lex dacht aan Oosterwold, omdat we hier een goed netwerk hebben. Dus heb ik een advertentie gezet op Marktplaats Oosterwold, en daarna stroomden de bestellingen binnen. Voor het totaal van zo'n 800 planten kunnen we 21 Oosterwolders blij kunnen maken.

DSC 2816 1Omdat veel bestellers meer plantgoed wensen dan er beschikbaar was, heb ik een verdeling gemaakt om zoveel mogelijk mensen tevreden te stellen. En veel mensen zijn blij met een paar exemplaren van iedere soort. Dat is wel een aardige administratie, want we kunnen uiteraard niet verkopen wat er niet is. En we moeten alle bossen plantgoed lostrekken en planten tellen voordat we ze uitleveren.

DSC 2820 1Op zaterdagochtend kwam Lex dus met zijn aanhanger, en om 10:00 uur stonden de eerste afnemers al klaar. En we kregen zelfs nog een zonnetje; na al die sneeuw was dat zeker een bonus.

Er bleek zelfs nog wat meer plantgoed te zijn, dus hebben we mensen nog blij kunnen maken met extra krenteboompjes en hazelaars.

Voor veel bestellers is het de laatste kans om in dit groeiseizoen bomen en struiken in de tuin te planten, dus dat geeft een enorme boost aan de tuin; je boekt een jaar winst in de groei van het plantgoed.

BoomplantaktieLexBoomplantaktieMJEr is altijd wel gedoe in Oosterwold, maar hoe fijn is het dat we met het leveren van plantgoed alleen maar positieve impulsen kunnen delen!

Gelukkig kunnen we nu in de meeste gevallen direct afrekenen. We hebben een geplastificeerde QR-code gemaakt, en dan is de betaling met een paar klikken op de smartphone geregeld.

Leuk dat Lex van Heg en Landschap er zelf ook bij DSC 2818 1was om het plantgoed en de bestellingen te sorteren.

 

 

DSC 2820 1 2Er was de hele ochtend aanloop, en om goed één uur 's middags waren we los.

Vanmiddag heb ik de laatste berken in de bosstrook geplant, en een zakje planten afgeleverd en geplant in de tuin van Daan.

Mooie aktie. In de loop van het voorjaar komen een paar mensen van de Yves Rocher Foundation op bezoek. Hopelijk kunnen we ze dan een leuke rondleiding geven door Oosterwold, en wellicht is er dan volgend jaar weer een Boomplantaktie.

 

 

AEDcursusOverzichtSinds een maand hebben we een AED voor hartreanimatie in de wijk. Een mooi initiatief opgestart door Marjon. Een groot deel van de bewoners hebben bijgedragen, en zo konden we een AED aanschaffen en ophangen bij het winkeltje van Marjon.

AEDcursus2682Maar een AED alleen is niet genoeg. Het is ook belangrijk dat omwonenden kunnen reanimeren. Daarom hebben we de afgelopen twee weken vier keer een reanimatiecursus gehouden, en hebben 23 bewoners deze cursus gevolgd. Marjon heeft de AEDcursus2776inschrijvingen geregeld, en wij hebben de cursus gefaciliteerd in de Tuinkamer met onze mooie beamer erbij.

De cursus wordt gegeven door Johan Neuts, onze buurman van de John Lockeweg, die gecertificeerd trainer is van EHBO- en reanimatiecursussen volgens de internationale Emergency First Respons methodiek. Hij komt met veel materiaal, zoals een oefenpop, oefenbaby, trainings-AED en beschermingsmaterialen. En een zorgvuldige presentatie.

De training gaat niet alleen over de AED maar in bredere zin over hulpverlening bij hartstilstand, inclusief reanimatie. Ook oefenen we door het ensceneren van een noodsituatie, waarbij de deelnemers verschillende rollen aannemen, van eerste hulpverlener, helper, AED-bediening en observator. Johan zelf speelt de 112-lijn.

AEDcursusAnimerenJohan bespreekt telkens de observaties, en zo AEDcursus2790leren we door het oefenen en verbeteren. Best inspannend overigens om tien minuten reanimatie te geven. Gelukkig kan het in ontspannen sfeer met koffie en thee, en niet in een echte crisis-situatie.

Het geeft wel het gevoel dat we enigszins zijn voorbereid mocht het ooit nodig zijn om te reanimeren. Laten we hopen dat het niet hoeft, maar voorbereid AEDcursusSimulatiezijn is goed. In ieder geval hebben we allemaal al een hulpmiddel bij ons: de 'Kiss of Life', een plastic lap met een ademdoekje, als bescherming bij het mond-op-mond beademen; past aan je sleutelbos.

Toen afgelopen week een AEDcursusHelicopterambulance-helicopter laag over de wijk cirkelde, hield ik m'n hart vast, maar het leek toch een oefenvlucht. Gelukkig maar.

Dank Marjon voor het organiseren en Johan voor de fantastische trainingen.

Ik mocht een van de avonden meedoen, en op de laatste avond met toestemming van de aanwezigen een aantal foto's maken, waarvoor dank.

KasBouwen14 085754We hebben al wel een paar jaar een lage kas geïmproviseerd, maar een echte kas is er tot op heden niet van gekomen. Een complicatie was ook dat we niet de ideale plek konden vinden. Daar is verandering in gekomen sinds het nieuwe bestemmingsplan toe gaat staan dat een kas (van max.15 m2) buiten de roodkavel mag staan. Daardoor konden we ons plan omgooien en een kas in de moestuin maken. Dat was wel precies de plek waar de lage kas stond, dus de eerste actie was om de lage kas te verplaatsen naar een ander veldje in de moestuin.

KasBouwen15 181332KasBouwen2536KasBouwenRoy3We wilden graag een kas met zwarte stijlen. Die hebben we gevonden bij ACD, een leverancier uit België, die via verschillende tuincentra in Nederland deze kas levert. De kas is 306 x 445 cm, maar die komt als een compakt pakket met zes dozen en een pallet met glas uit de vrachtwagen.

KasBouwenRoy2Ik heb hulp ingeroepen van onze zoon Roy, die zich een paar dagen kon vrijmaken. We hebben de afmetingen van de kas uitgezet in de moestuin, en de grond globaal losgemaakt en geëgaliseerd, en vervolgens zes putten gegraven voor de verankering van de kas. Daarna zijn we naar binnen gegaan om de panelen van de kas in elkaar te zetten.

Het is een zelf-bouw pakket met een uitvoerige maar daardoor ook onoverzichtelijke handleiding, en een grote berg onderdelen. KasBouwen2556Vrijwel alles zit met boutjes en moeren in elkaar. Het oogt niet super degelijk en stabiel, maar hopelijk wordt het steviger als alles straks in elkaar zit. De eerste uren gaan dus op aan het lezen en bestuderen van alle onderdelen. Daarna zijn we begonnen met de achtergevel en hebben we alle onderdelen uitgelegd om overzicht te krijgen. Vervolgens de zijgevels en voorgevel.

KasBouwen16 115821Daarna moeten de vier zijden aan elkaar worden geschroefd. Dat doen we uiteraard ter plekke, en met wat acrobatiek lukt het om twee zijden in elkaar te zetten. De andere twee zijn meer van hetzelfde. Vervolgens moeten de ankers worden aangeschroefd. Die zorgen ook voor extra stabiliteit, omdat daarmee de hoekpunten ook beter vast komen. De fabrikant heeft maar 4 ankers op de hoekpunten van deze kas. Over de lengte van de kas, 4,45 meter vond ik dat te weinig, dus ik heb aan iedere zijde een extra anker gemaakt van een draadstang met een hoekplaat.KasBouwen2564

Voordat we de kas kunnen vastzetten, moet die eerst horizontaal afgesteld worden. Dat doen we door de kas te stutten met stenen. Daarna storten we bij ieder anker een zak betonmortel.KasBouwenAnker2

KasBouwenAnkerDe volgende dag is de verankering stabiel genoeg om verder te bouwen aan het dak. Eerst de stijlen, en daarna het glas. Het is wel fijn dat deze kas geleverd wordt met gehard glas. Dat maakt de kans groter dat het bij een storm heel blijft. In het dak zit gebareld glas om het licht te verstrooien. KasBouwen18 102436Handig dat er bij de werkset een goede zuignap zit, waarmee we het glas op z'n plek kunnen tillen. Dit is ook bepaald een klusje dat je niet in je eentje kunt klaren. KasBouwen18 103909Het is ook gezellig om samen te klussen en we hebben bovendien prachtig weer.

Het glas moet met rubbers worden vastgezet in de KasBouwen19 185934aluminium profielen. Dat vraagt wel een handigheid, die je pas na een paar keer leert uitvinden. En op het dak moet je je ook in bochten wringen om bij de nok het rubber te kunnen bevestigen.

KasBouwenRoy1

 KasBouwenPlankWe hebben gekozen voor een dubbele schuifdeur. Ook heeft de kas twee ramen, die met een automatische raamuitzetter wordt uitgerust. Dat is een fantastische uitvinding: een cilinder met een soort olie reageert op de temperatuur en door het uitzetten drukt die cilinder het raam open als het warm wordt. Zonder verdere bediening of stroomgebruik!

Als de kas staat zijn er nog een aantal extra klussen. Om te beginnen hebben we ook een werktafel en zaaitafel bij de kas gekocht. Die hangen aan weerskanten aan de zijgevels. Dat is heel handig want daardoor blijft de grond vrij om te beplanten.

KasBouwen22 172658De kas zit wel met zes ankers vast, maar er zitten nog kieren onder de kas. Die vul ik in door betonnen KasBouwen 2739opsluitbanden in te graven. Dat is toch nog een flinke klus, vooral om die banden goed te stellen. Ik heb de kunst een beetje afgekeken van de aannemer, die bij ons in de kavelweg de opsluitbanden met beton vastzet. Dat heb ik dus ook gedaan. Daarmee zijn nog niet alle kieren dicht, dus dat regel ik met montagekit en purschuim. Dat lijkt voldoende om slakken voorlopig buiten de kas te houden. Muizen kunnen wellicht onder de fundering doorgraven, maar we hebben het ze wel een beetje moeilijk gemaakt zo. Voordeel van de kit is ook dat de gevels niet meer zwabberen maar over de hele lengte aan de fundering vastzitten. Vooral bij de deur is dat geen overbodige luxe.

KasBouwen30 164653Rondom de kas moeten we een nieuw looppad door de moestuin aanleggen. Het vorige pad was ook door woelratten ondergraven en schots en scheef geworden. Met een stukKasBouwen30 164843 of 15 zakken zand egaliseren we de ondergrond. Via markplaats kon ik 24 grindtegels ophalen, waarmee we het looppad meteen wat konden upgraden. Ook in de kas komt een looppad met tegels.

Hoewel we van tevoren de grond hebben afgegraven en al een paar kruiwagens compost hebben KasBouwen30 174852neergelegd, is de kleigrond onder de kas in de twee droge weken weer heel hard geworden. Dat wordt dus spitten. En na een paar uur ligt de kas vol met kleibrokken. Gelukkig heb ik ook compost laten komen, en na zes kruiwagens compost ziet het er toch al weer bijna uit alsof je iets in de kas kunt planten.

KasBouwen30 181422

 

Nu het plotseling weer winter wordt met sneeuwbuien, merk je meteen wat de kas doet. De olijfboompjes en een paar kwetsbare planten kunnen prima de nachten doorkomen. De kas is gereed om te zaaien. Nog wat zaaigrond mengen, maar dat komt zodra we aan het zaaien toezijn.

Roy, zeer bedankt voor je werk en assistentie.

IMG 20220331 153412

We hebben sinds een paar jaar een mooie ruigtemaaier met een maaibalk, die zich overal doorheen maait. Overal? Welnu, ook door tuinslangen. We hebben een mooie 20mm dikke, 40 meter lange slang, die van de enige buitenkraan naar de moestuin is gelegd. Daarvoor moet ik twee wandelpaden oversteken. Eigenlijk hoef ik bij het maaien alleen de maaier een beetje op te tillen, zodat die over de slang kan heengaan. Dat gaat inderdaad soms goed, maar toch ook tenminste twee keer niet goed. Dus heb ik de tuinslang op twee plekken doorgemaaid. 

IMG 20220331 153416IMG 20220331 162708Nu we een nieuw kasje hebben gebouwd, is het toch wel handig dat we daar met de tuinslang bijkunnen.

Dus maar een goede oplossing gezocht: de slang in een pvc-buis onder de paden doorgraven. En uiteraard komen er nog twee koppelstukken aan tepas om de slang te repareren. Zowaar, het werkt. En hopelijk hoef ik niet opnieuw een koppelstuk eraan te besteden.......

SaharaZandMJ2Wat was het fantastisch weer de afgelopen weken! Daarvan heeft onze aannemer van de bestrating van de Kavelweg zeker ook geprofiteerd. Maar wij zeker ook, terwijl het voorjaar ontwaakt in het voedselbos.

Zon betekent uiteraard ook meer energieopbrengst van de zonnepanelen. En gratis opwarming van de woonkamer en Tuinkamer door de instralende zon.

Maar rond 17 maart hoorden we al op het weerbericht, dat er Saharazand zou neerdalen. Dat konden we goed merken. Eerst aan de glimmend zwarte kas die ik met onze zoon Roy aan het bouwen ben, en die er 's ochtends uitzag alsof er iemand met een oranje-oker spuit had rondgezwaaid. Maar ook de zonnepanelen lagen bedekt met een laag stof.

SaharaZandMJDaar heeft Marie-José een remedie op verzonnen: een dweil op een telescoop stok. Daarmee is ze op het dak geklommen, en kon ze net het hele vlak van de zonnepanelen bereiken.

SaharaZand 2729SaharaZand 2734Bij het kleine huis mocht ik de zwabber bedienen, want daar zijn de zonnepanelen drie lagen hoog, en dan kan ik net iets verder reiken met mijn armen. Met de ladder erbij lukt het dan net.

Dat scheelt voor de opbrengst van de zonnepanelen vast een slokSaharaZand 2738 2 op een borrel. Hoewel ik hoorde dat er deze week al weer Saharazand neerdaalt. Maar wellicht ook weer een buitje.

BoomplantAktie 8439

Restanten laatste plantgoed Heg en Landschap te bestellen en te koop op 2 april. 

Heb je de Boomplantaktie Oosterwold gemist, of wil je nog aanvullend plantgoed gebruiken, of ben je net begonnen met de inrichting van je kavel?

Op 2 april komt Lex Roeleveld van Stichting Heg en Landschap naar Oosterwold om het laatste beschikbare plantgoed van dit seizoen aan te bieden.

In de bijlage kan je zien welke keuze nog beschikbaar is.

Je kunt plantgoed bestellen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. graag met een cc naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De bestellingen zullen gereserveerd worden op volgorde van aanvraag.

Op zaterdag 2 april is het niet-gereserveerde plantgoed ook ter plekke te koop.

We maken er een gezellige markt van.

Waar: Paradlijsvogelbosje, Frederik van Eedenweg 12, Almere Oosterwold

Van 10:00 tot 14:00 tot zover de voorraad strekt.

Ophalen moet op 2 april, en direct dezelfde dag uitplanten of inkuilen is gewenst om de kwaliteit en kracht van het plantgoed te bewaren.

Betalen met een Tikkie of QR-code of contant.

Met koffie en thee.

Soort aantal beschikbaar minimale afname kosten per stuk
Acer campestre  Spaanse aak/Veldesdoorn 20 10 0,50
Alnus glutinosa  Zwarte els 25 10 0,50
Betula pendula   Ruwe Berk 25 10 0,50
Cornus sanguinea  Rode kornoelje 5 5 0,50
Corylus avellana  Hazelaar  50 10 0,50
Crataegus monogyna  Eenstijlige meidoorn 100 10 0,50
Euonymus europaeus  Kardinaalsmuts 30 10 0,50
Lonicera xylosteum Rode kamperfoelie 25 10 0,50
Malus sylvestris  Wilde appel 20 5 0,50
Mespilus germanica  Wilde mispel 15 5 2,00
Prunus avium  Zoete kers of Boskriek 15 5 0,50
Prunus padus  Inheemse vogelkers 75 10 0,50
Prunus spinosa Sleedoorn 50 10 0,50
Rhamnus catharticus  Wegedoorn 80 10 0,50
Ribes rubrum Aalbes 25 10 0,80
Rosa canina  Hondsroos 45 10 0,50
Salix alba Schietwilg 100 10 0,50
Salix caprea Boswilg 25 10 0,50
Salix fragilis Kraakwilg 50 10 0,50
Salix triandra Amandelwilg 25 10 0,50
Salix viminalis Katwilg 35 10 0,50
Sambucus nigra  Gewone Vlier 60 10 0,50
Ulmus laevis  Steel-/Fladderiep 85 10 0,50
Viburnum opulus  Gelderse Roos 50 10 0,50

 Een bestellijst in Excel is ook te downloaden. Klik Hier

 

Bloemjbakken 2385Afgelopen zaterdag hadden we een dubbel feestje. Aan het eind van de middag hebben we de eerste stenen gelegd in de Frederik van Eedenweg. Daarvan hebben we gisteren al een blog gepost. Aan het begin van de middag hebben we met een grote groep bloembakken in elkaar gezet. De acht bloembakken worden gebruikt als snelheidsremmende maatregel op onze kavelweg, door ze zo op te stellen dat auto's bochtjes om de bloembakken moeten maken, en dus niet met volle vaart over de weg gaan scheuren (hopen we). Rob heeft het plan en ontwerp gemaakt. We beginnen met een binnenbak van betonplex. Rob kon een betaalbare partij hergebruikte platen op de kop tikken. Samen met Jan heeft Rob alle stukken voorgezaagd, zodat we ze zaterdag met z'n allen in elkaar kunnen zetten.

Bloembakken 2389Dinsdag komt het douglashout, dat we als omkleding op de bakken zullen aanbrengen. Helaas kon dat er niet op tijd zijn, maar dit was precies een mooie klus voor zaterdagmiddag. De rest komt dus later. Houden we de spannning er nog een beetje in.....

Bloembakken 2391Bloembakken 2387Wat was het heerlijk weer, en wat is het geweldig om weer met de mensen van de buurt samen aan de slag te gaan! Dat zijn we met twee jaar Corona bijna vergeten, maar gelukkig niet verleerd.Bloembakken 2392

Voor de gelegenheid van deze klus hebben we ons ook laten inspireren door de landelijke vrijwilligersactie NL-Doet. Via onze Stichting Paradijsvogelbosje hebben we het plan voor de bloembakken ingediend en zowaar een bijdrage ontvangen om deze buurtactiviteit te ondersteunen. Mooi meegenomen! En we kregen er ook een pakketje met een vlag en vlaggetjesslinger bij. Dat fleurt de boel nog extra op.

Rob en Jan super bedankt voor je voorwerk. En uiteraard alle andere klussers ook bedankt! We kijken uit naar het vervolg. Daaraan zullen we vast ween een nieuwe blog wijden. Een fijn fotoverslag kan niet uitblijven.

Bloembakken 2394

Bloembakken 2401

Bloembakken 2409

Bloembakken 2408

Bloembakken 2414

Bloembakken 2410

 

Bloembakken 2417

PanoramaBloembakken

eerstesteen426Onze Jaap en Nick zijn namens Erik Brouwer klaar met het leggen van de banden in het eerste wegdeel van de Frederik van Eedenweg. Daarom leggen we gezamenlijk op 12 maart de eerste stenen van de Frederik van Eedenweg.

Toen duidelijk werd dat het aanleggen van de weg nu echt van start gaat (en de corona maatregelen fors versoepelen) is de behoefte om feestjes te vieren groot. Daarom hebben we bij de laatste ALV een commissie "ritueel" ingesteld. Hoe vier je wat je met elkaar bereikt hebt of gaat bereiken? Nou uitgebreid dus!

In de ochtend doen we een NL doet werkdag, waarbij we bloembakken in elkaar schroeven. Bloembakken die op de weg komen te staan. Binnenkort hierover ook een blog. 

eerstesteen435

En dan is het half vijf en stromen de bewoners van de Frederik van Eedenweg toe. Bijna iedereen is er. Het is ook wel zo leuk om elkaar weer eens uitgebreid te spreken.  De buurtbankjes die we 4 jaar geleden samen hebben gemaakt worden erbij gehaald.En kunnen wij ons zetten aan het leggen van de eerste stenen. Of nou ja, het leggen van stenen is toch zo specialistisch dat Jaap en Nick dat voor ons voorbereiden. Zo kunnen wij leggen wat we willen en wordt het toch een stevige weg. 

eerstesteen446

Grote trekker van de rituele commissie, Zilla,  neemt als eerste het woord. En dat doet ze met eerstesteen450verve. Er is geen weg naar geluk, maar geluk is de weg. Het geeft weer hoe blij we samen zijn in dit stadium te komen. En ook zoals Edith deze week appte: We krijgen de mooiste weg van Oosterwold. En hoe doe je dat dan het leggen van een eerste steen als je met 26 huishoudens en met nog meer mensen bent? Dan bedenk je een patroon om in de weg te leggen, zodat iedereen een zwarte of witte steen bij kan dragen aan de eerste steneneerstesteen451.Maar eerst pakken we allemaal een steen vast en wegen samen hoe zwaar dat is, voordat we met z'n allen aan het leggen van het patroon beginnen. 

eerstesteen455 1Judith licht toe dat we een patroon  FvE (Frederik van Eeden) en 2022 (het jaar van aantal) vereeuwigen in de weg. In het wegdeel dat Jaap en Nick hebben voorbereid leggen we met z'n allen de zwarte en witte stenen. 

En dan begint het grote krioelen, waar woorden niets aan een foto verslag toevoegen: 

eerstesteen460eerstesteen467

eerstesteen472 1eerstesteen483

 

 

 

 

 

 

 

 

eerstesteen484eerstesteen463eerstesteen485

En langzaam maar zeker vordert het leggen van de patronen. Gelukkig let Jan goed op want als we denken klaar te zijn blijken er toch twee stenen fout te zijn gelegd. Snel corrigeren we die twee stenen nog. We zijn allemaal zo trots dat we allemaal het beeld goed op de foto willen vastleggen.

 

EersteSteenPanorama5

eerstesteen504En wat is er dan te zien?

eerstesteen509Maar het ritueel is nog niet voorbij!EersteSteenPanorama6

 

eerstesteen495

eerstesteen493

Want naast een heleboel gezelligheid waar we van genieten, is voor de opening van de Frederik van Eedenweg idoor Ruud, Erwin en Beatrijs een heus lied geschreven op de melodie van Our House (Crosby Stills Nash en Young) Nadat Beatrijs en Ruud hebben voorgedaan hoe het lied gaat, zingen we het allemaal met een (beetje) volle borst mee. 

Ruud speelt de piano en Beatrijs heeft de gitaar weer uit de hoes gehaald. 

eerstesteen517eerstesteen518

 

 Ën daar zijn korte filmpjes van: 

EersteSteenPanorama7b

En dan rest ons alleen nog te proosten op het resultaat! Op naar de mooiste weg van Oosterwold!

Dank Zilla, Janny, Ron, Erwin, Ruud, Judith, Beatrijs. Fijn dat ik ook mee mocht doen.

StartWeg 2328Vandaag zijn de wegwerkzaamheden begonnen om de definitieve bestrating aan te leggen. Een mijlpaal voor de Frederik van Eedenweg, waar we jarenlang naar uit hebben gezien. Een paar weken geleden hebben we met de landmeter al de weg opnieuw opgemeten (in ligging en hoogte) en 'verklikt' op paaltjes langs de weg.

Daarna hebben we met de aannemer Erik Brouwer Bestratingen het hoogtepeil voor de aanleg vastgesteld. De weg wordt enigszins bol gelegd, zodat de weg goed afwatert naar beide bermen. Het werk is ingedeeld in vijf etappes van ieder zo'n 100 meter lang, zodat de woningen zo veel mogelijk bereikbaar blijven.

StartWeg 2331Vanochtend vroeg zijn de afzettingsborden al aan beide kanten van de weg gezet. Aan het begin van de weg om aan te geven dat de weg verderop is versperd, en een echte afzetting waar de werkzaamheden worden uitgevoerd.

StartWeg 2336Vanochtend ook nog de brandweer gebeld en van tevoren een schema toegestuurd voor bereikbaarheid voor de hulpdiensten. Het hoort er allemaal bij.

De Frederik van Eedenweg krijgt bestrating met betonklinkers, en aan weerszijden kunststof grastegels. De bouwers met voorman Jaap en Nick beginnen met het uitzetten van de opsluitband die straks de klinkers op hun plek zal houden. Er moet worden uitgegraven omdat die band hoog is en dieper komt te liggen dan het huidige niveau van de puinweg.

StartWeg 2341Tegelijk met de weg zal de aannemer alle inrittenStartWeg 2338 voor de 26 woningen aanleggen. Dat is stuk voor stuk maatwerk, maar krijgt toch een uniforme uitstraling. Het is ook nodig omdat de inritten uiteraard niet over de grastegels zullen rijden. In die inritten wordt de bestrating doorgetrokken.

Het worden spannende tijden. Als het met dit prachtige weer kan,

StartWeg 2340

knijpen wij in onze handen. En de wegwerkers kunnen ook goed uit de voeten. We zijn op weg! en wordt vervolgd.

 

DSC 2107 1Sinds het eerste jaar hebben we een wilgenhut, die gebouwd is door onze dochter Irene. Hoe? Dat lees je hier. Deze hut snoeien we ieder jaar bij, omdat er telkens een pruik van anderhalve meter hout op groeit. In de hut hadden we een provisorisch bankje gemaakt van een berg dunne wilgentakjes. Maar die waren vergaan.

DSC 2112 1In de wilgenhut hebben we vier stammetjes neergezet die we twee jaar geleden van het Houthakkersgilde hebben gekocht, maar nog steeds niet opgestookt. Die kunnen mooi dienst doen als pootjes.

Van de oude tuinbank die we gedemonteerd hebben, kunnen we resthout gebruiken, en uit de beste en dikste plank hebben we twee planken gezaagd die we met drie dwarsbalkjes aan elkaar hebben DSC 2115 1geschroefd. We hebben de gaten gevuld met houtlijm, zo goed als het gaat bij deze hergebruikte planken. Vervolgens een schuurbeurt, en twee lagen grondverf, en dan twee lagen mooie glanzende groene verf. Voorwaar ziet dat er weer uit als een nieuw bankje. Even poseren in het zonnetje dus.

DSC 2116 1

DSC 2113 1

DSC 2114 1

DSC 2119 1Deze week heb ik het riet gemaaid dat groeit in het Helofytenfilter. In de winter verdorren de rietstengels boven de grond, terwijl de wortels blijven leven. Het verdorde riet moet worden afgevoerd, omdat dit riet anders gaat composteren en teveel voedsel inbrengt in het filter. Ook kan in het voorjaar het jonge riet makkelijker opgroeien. Ik heb net een nieuwe zeis met een kort ruigteblad. Maar ik moet constateren dat de rietstengels zich maar moeizaam met zo'n zeis laten ommaaien. DSC 2121 1Dus toch maar de accu-bosmaaier met stalen mes erbij gepakt. Die DSC 2120 1heeft zoveel snelheid, dat het riet mooi kort boven de grond kan worden afgemaaid. Daarna moet uiteraard al het riet worden afgevoerd. Het valt op dat er behalve de rietstengels best veel bladresten van riet op het filter ligt. Met een hooihark kunnen we het blad zover weghalen dat de schelpenlaag weer zichtbaar wordt. Het riet gaat naar de houtril. Weer een klusje voor de winter.

DSC 2123 1

 

DSC 2122 1

WegInmeten 2097Voor de Frederik van Eedenweg komt de aanleg van het definitieve wegdek steeds dichterbij. Volgens planning begint Erik Brouwer Bestratingen rond 1 maart met de werkzaamheden. Die zullen wel een kleine twee maanden duren.

WegInmeten 2094Donderdag hebben een begin gemaakt met de voorbereiding. Omdat we een puinweg hebben, zijn de grenzen vervaagd, en moet het definitieve tracé van de weg weer worden vastgesteld. Daarvoor hebben we een Harm ingehuurd, dezelfde landmeter die twee jaar geleden de kadastrale grenzen heeft uitgemeten. In onze vereniging nemen we de officiële coördinaten die we van de gemeente hebben gekregen als maatstaf.

Die punten hebben we dus van tevoren aan de landmeter doorgeven. Hij kan die punten dan van tevoren in zijn systeem inladen. Dat is een kastje aan een paal. Die maakt contact met de GPS informatie van satelieten, en daarmee kunnen de coördinaten tot de centimeter nauwkeurig worden bepaald. Harm gebruikt een WegInmeten 2096spijker met een grote carosseriering om het midden WegInmetenEduardvan de weg vast te leggen. Harm was de spijkers vergeten, maar gelukkig bleek ik nog een pot met lange verroeste spijkers en ringen te hebben. Het lijkt wel of we voorbereid zijn!

Samen met Eduard en Joost verklikken wij deze punten midden in de weg met piketpaaltjes aan weerskanten van de weg, zodanig, dat straks de stratenmakers hun werk kunnen doen, en dat de paaltjes kunnen bljiven staan. We schrijven het paalnummer en de afstand van het midden op de paal en spuiten fluorizerende roze verf op de paal voor de herkenbaarheid. Dat gaat mooi met z'n drieën. Er ontstaat een natuurlijke taakverdeling. Joost houdt in het midden het meetlint op 4 meter, en Eduard en ik slaan aan weerskanten het piketpaaltje.

Ook hebben we samen met de landmeter het hoogtepeil van de weg opgemeten. WegInmeten 2099Gelukkig ligt die weg behoorlijk vlak. Er zit nauwelijks meer dan vijf centimeter verschil over de 480 meter lengte!

Met vijf flinke palen hebben we ook het hoogtepeil verklikt. Op die palen staan nu streepjes op -4,5 en -4 meter NAP. Op basis van deze meting kan Erik Brouwer het gewenste bouwpeil bepalen, en met de laser door de hele wijk aflezen. De weg wordt straks ook rond oftewel bol gelegd, zodat het water goed naar de zijkanten kan aflopen. Dus er moet ook nog wat hoogte bijkomen op de kruin van de weg.

We kunnen haast niet wachten, maar hebben in ieder geval weer een stap gezet. Met veel dank Eduard en Joost! En Harm voor de plezierige samenwerking.

MickWilgenWe dachten even dat we bijna klaar waren met wilgen snoeien. Afgelopen maandag kwam mijn jeugdvriend Mick een dag op bezoek met de wens om een flinke klus buiten op te pakken. Toen we een eerste rondje liepen zagen we al dat er nog een flink aantal wilgenstaken stonden, die vroegen om een stevige knotactie.

MickWilgen2077Omdat we twee accu-zagen hebben kunnen we allebei flink aan de slag. Behalve wilgen, zien we ook nog twee Boskrieken (of zoete kers) staan, die dicht bij elkaar staan maar zo gegroeid zijn dat ze niet allebei groot kunnen worden. Daarom vellen we de kleinste, die toch zeker zo'n zes meter hoog is en een stam heeft van zo'n tien centimeter doorsnede. Het gaat even aan m'n MickWilgen2080hart, om zo'n mooie boom om te zagen, maar als ik dan zie dat we een nog mooiere boom extra ruimte geven, dan is het duidelijk een goede beslissing.

MickWilgen2088

Na het zagen moeten alle takken, of liever halve bomen naar de parkeerplaats gesleept en ontdaan van alle zijtakken. En dan ligt toch weer de hele parkeerplaats vol! Gelukkig lukt het om de meeste takken weg te werken, zodat de parkeerplaats ook weer vrij komt.

MickWilgen2081

's Middags breekt nog heel even de zon door en zien we de berken en gezaagde takken mooi de zon reflecteren.

Uiteraard eten we 's avonds, en beëindigen we de dag met een brede discussie waarin filosofie, de wereldpolitiek en hele mensheid langskomen, maar daar hebben we geen foto's van.

MickWilgen2082

Mick, dank en tot een volgende keer.

 

MickWilgen2089

Wilgenknotten11 155558We proberen het knotten van de wilgen ieder jaar te plannen rond half januari. Dan zijn de wilgen allemaal in winterslaap, en verstoren we niet de sapstroom die tijdens het groeiseizoen door alle takken stroomt. Ook is januari de beste tijd om de staken van de wilg te planten als je die wilt laten uitgroeien tot een nieuwe boom. En het geeft ons altijd een fantastisch gevoel als wilgenstaken elders in Oosterwold een nieuwe bestemming vinden.

Wilgenknotten14 155702cEen weekje geleden ben ik al begonnen met het knotwerk. We hebben een paar honderd wilgen staan, dus dat vraagt een aantal dagen. Omdat het best pittig werk kan zijn, spreid ik het zagen over een aantal dagen. En niet onbelangrijk: als je een uurtje lekker hebt gezaagd, dan hebben we de hele oprit en Wilgenknotten15 115503terras volliggen met indrukwekkende bomen. Want hoewel de takken ter hoogte van de knot worden afgezaagd, is er in twee jaar tijd meer dan vijf meter hout gegroeid, en sommige takken zijn meer dan tien centimeter dik.

Als we de takken klaar maken om te kunnen planten, halen we alle zijtakjes eraf. Ook kromme onderkanten zaag ik eraf. Die kunnen we prima opstoken in onze houtkachel.

Wilgenknotten15 115008We hebben hulp gekregen bij het knotten, en ook hebben een aantal mensen wilgen meegenomen om thuis te planten. Vrijdag hebben Suzanne en Richard meegeholpen. Zaterdag hebben Marc en Wilma geholpen. Marc heeft zijn eigen zaag meegenomen, en we konden hem nauwelijks onderbreken voor een koffie of een kop soep. We kunnen stellen dat wilgen knotten verslavend werkt.

EmmyWilgen

 

 

 

Emmy heeft veel takken schoon gemaakt en een aantal kruiwagens met takken meegenomen om haar takkenril te vullen.

WilgenKnotten 2030 2We spreken makkelijk over wilgen, maar er zijn veel verschillende soorten, en ik heb er een vijftal gesnoeid: schietwilg, gele (kraak-)wilg, geoorde wilg, katwilg, amandelwilg en grauwe wilg. We hebben ook boswilg, maar die kan je niet stekken; die moet je zaaien als je die wilt WilgenKnotten 2034 2vermenigvuldigen. En dan zijn wilgen ook nog tweehuizig; dat betekent dat iedere plant een mannetje is of een vrouwtje, maar niet allebei. Daardoor bloeien de mannetjes anders (met stuifmeel) dan de vrouwtjes (met nectar).

Jos is langsgekomen om een aantal aparte soorten wilg mee te nemen. We konden samen rondlopen en een paar mooie takken uitkiezen. Wilgenknotten13 142750Een extra uitdaging was dat hij met de bakfiets was, en met kunst en vliegwerk is het gelukt om alles op te laden.

Een zevental takken van de kronkelwilg vonden grif aftrek via een advertentie op Marktplaats Oosterwold.

Ook Helga kwam met haar dochter om een wagen vol te laden met takken. De wilgen verspreiden zich over Oosterwold. Het lijkt wel een virus. Maar er is geen vaccin nodig.

MJHakselenEr blijven ontelbaar veel kleine takjes over. Daarvoor heeft Marie-José een nieuwe methode bedacht. Met de accu-heggeschaar zaagt ze deze takjes, samengebonden tot een grote bundel, in kleine stukjes, en die gebruiken we als houtsnippers op het pad langs de vijver. Dit werkt vooral goed als Marie-José het krat gebruikt dat we nog hebben staan van Heg-en-Landschap, zodat ze op hoogte kan zagen.

WilgenKnotten 2069Een aantal wilgen krijgen ook katjes, en het is leuk om die takken op een vaas te zetten, zodat de katjes gaan bloeien. Van het snoeien hebben we genoeg takjes met katjes en dikke knoppen over om ze weg te geven aan bezoekers. Ook een aantal bezoekers van het winkeltje van Marjon hebben een bosje meegenomen. Zo kan je het voorjaar uitdelen.

Dank voor alle hulp, Richard, Marc, Wilma, Suzanne, Emmy. Het zijn supergezellige dagen om zo samen te werken en takken een nieuw leven te geven. Daarbij past ook een fotoverslag.Wilgenknotten15 114959

WilgenKnotten 2037

WilgenKnotten 2042

WilgenKnotten 2058 3

WilgenKnotten 2048 2

WilgenKnotten 2044 2

WilgenKnotten 2046 2

WilgenKnotten 2067

WilgenKnotten 2073

WilgenKnotten 2076

WilgenKnotten 2049

WilgenKnotten 2072WilgenKnotten 2075

WilgenKnotten 2058

WilgenKnotten 2064 2

Boomplantactie 1682Dit jaar hebben we een record aantal planten uitgeleverd in de Boomplantactie samen met Stichting Heg en Landschap. Om alles goed af te handelen, hebben we de levering verdeeld over twee weken, met telkens de helft van het aantal soorten. We hebben geleerd van voorgaande jaren, toen het lastig bleek om in één dag een vijftigtal soorten te sorteren. Door te splitsen blijft er per dag nog een  ruime 20 soorten over. Met een beetje passen en meten kunnen we dat net kwijt op en rondom onze parkeerplaats (die wordt dus marktplaats...)

Boomplantactie 1692Ook afgelopen vrijdag stond de vrachtwagen al ruim voor zeven uur voor de deur. Boer Henk kon ons weer helpen met zijn heftruck, om de reusachtige pallets (Ferro's genoemd omdat ze van staal zijn) uit te laden. Omdat de Ferro's weer terug moeten met de vrachtwagen, tilt Henk het plantgoed uit de Ferro. Dat is een beetje riskant, en dat bleek bij de derde Pallet, die de kweker onvoldoende had ingepakt. Toen het plantgoed omhoog werd getild, brakt de stapel plantgoed door de verpakking, waardoor er een berg planten bovenop de Heftruck belandde. Gelukkig heeft die een stevig dak. Met wat kunst en vliegwerk konden we de heftruck bevrijden. Het vraagt ook wat extra aandacht om de planten goed te sorteren. Omdat het nog donker was, konden we eerst nog even een stevige kop koffie drinken samen met de eerste vrijwilliger, Froukje, die zich in alle vroegte al had gemeld. Zodra het licht werd, hebben we al het plantgoed gesorteerd per soort. Zo hebben we even na negen uur al het 'winkeltje' ingericht, en kunnen we met vrijwilligers beginnen om bestellingen te rapen en gereed te leggen.

Boomplantactie 1693Vanaf een uur of tien kwamen de eerste bestellers al hun plantgoed ophalen. Veel mensen konden zelf hun bestelling verzamelen, met de krui/winkelwagens die we in de wijk geleend hebben.

Er zijn wel wat drukke momenten geweest, maar de meeste bestellers konden direct aan de slag en hun bestelling ophalen.

Boomplantactie 1700Marie-José checkt met de bestellers alle facturen, en Marien controleert alle bestellingen. Gelukkig kloppen de meeste bestellingen helemaal. Alleen aan het einde moeten een paar bestellingen gecorrigeerd worden.

Boomplantactie 1706We hebben weer heel veel hulp van vrijwilligers en we Boomplantactie 1710maken er met elkaar een fantastische dag aan. Lex Roeleveld van de Stichting Heg en Landschap komt ons ook een ochtend helpen, en hij krijgt zo een mooie indruk van hoe gestroomlijnd de uitgave van het plantgoed verloopt. Ook bij de bestellers kan je het plezier van het gezicht lezen om aan de slag te gaan met het plantgoed. De Boomplantactie is ook een sociale gebeurtenis. We voelen ons weer even het dorpsplein van Oosterwold.

Tussendoor maken we even tijd om te lunchen met de vrijwilligers. Stevige bonen-pompoensoep en broodjes en kerstbrood, aangevuld met koffie. Zilla ontfermt zich over de catering en aan het einde van de dag is zelfs de afwas gedaan. Dat voelt als een warm bad!

Veel plantgoed is groot dit jaar: Rode Bes, Sporkehout, Egelantier, Duindoorn, Boomplantactie 1707Kamperfoelie, Katwilg: geweldig.

Boomplantactie 1703Aan het einde van de dag heeft bijna iedereen de bestelling opgehaald. Zoals ieder jaar gebruiken we de zaterdag om de laatste restjes via Marktplaats Oosterwold te verkopen. Omdat het 'bosplantsoen' allemaal bloot wortelgoed is, moet het liefst binnen een dag verkocht en ingekuild. Dat lukt aardig. Alleen blijft er nog wat Gelderse Roos (Viburnum) over, die we vorige week al hebben ingekuild.

Boomplantactie 1708Nu kan iedereen verder aan de slag met planten. Wij hebben dit jaar alleen wat Duindoorn ter aanvulling van onze bestaande beplanting. Dat gaan we de komende week planten. Het is leuk dat er ook een levendige handel is tussen verschillende bestellers. Omdat 25 stuks van een soort voor velen te veel is, komt het goed uit als mensen halve bossen met elkaar uitruilen. Wel fijn dat wij dat niet moeten regelen, want aan deze Boomplantactie hebben we onze handen vol.

Boomplantactie 1711Gelukkig storen de buren zich niet te veel aan de enorme toeloop. Op momenten staat zowel de hele kavelweg als de Paradijsvogelweg vol met auto's, aanhangers en kruiwagens met plantgoed. Dank buren voor het leveren van jullie winkelwagens (kruiwagens) en geduld met de overlast van hen die plantgoed ophalen.Boomplantactie 1713

Boomplantactie 1709 2Boomplantactie 1742Als we bedenken dat er in de afgelopen 7 jaar ruim 150.000 stuks plantgoed is Boomplantactie 1714 2geleverd, en dat al die bomen en struiken een plekje krijgen in Oosterwold, dan kunnen we met recht zeggen dat Oosterwold een groene wijk wordt. En dan vullen bewoners dit plantgoed uiteraard nog aan met tal van andere planten en bomen.

Hoewel het plantgoed klein begint, zien wij na zes groeiseizoenen al hoe groot de bomen worden. Ik ben heel benieuwd hoe Oosterwold er over vijf jaar uitziet.

Tot slot bedanken we graag weer al onze vrijwilligers: Froukje, Richard, Jan, Wilma, Nenneke, Michèle, Koos, Arjen, Marion, Els, Zilla, Daan en alle anderen die nog even bleven meewerken: super bedankt. En natuurlijk weer een foto verslagje.

En wat zijn we blij dat we de laatste dag voor de lockdown zo mochten vullen!

Boomplantactie 1726

Boomplantactie 1716 2

Boomplantactie 1717 2

BoomplantactiePanorama 4

BoomplantactiePanorama 3

Boomplantactie 1719

Boomplantactie 1726

Boomplantactie 1733 2

Boomplantactie 1732

Boomplantactie 1736

PanoramaBoomplantaktie2bDit jaar hebben we een record aantal van 147 klanten en 43.000 stuks bomen en struiken in de bestelling. We hebben weken gepuzzeld hoe we de uitlevering kunnen organiseren. Samen met Lex van de Stichting Heg en Landschap zijn we uitgekomen op twee leverdagen, waarin we telkens de helft van de soorten leveren. Gisteren dus de eerste dag.

Boomplantaktie1639Gisterenochtend startte de dag vòòr zeven uur met een telefoontje van de transporteur, die 25.000 boompjes kwam brengen. opeen gepakt in vier reusachtige Ferro's, stalen pallets. Anders dan vorige jaren had de transporteur geen kooiaap, en daarom hebben we buurman, boer Henk gevraagd te assisteren met zijn heftruc. Het was nog helemaal donker, dus we hebben een bouwlamp opgezet, en met het licht van de heftruck konden we de Ferro's uitladen.

Boomplantaktie1642Dan begint de echte klus met het uitsorteren van de verschillende soorten. Mara was er al vroeg bij om ons te assisteren. Het werkte wonderwel, dat we minder soorten op één dag hebben, want we konden alle soorten op onze parkeerplaats kwijt. Zo hebben we een 'winkeltje' ingericht, waar mensen zelf hun eigen bestelling konden rapen.

Marie-José houdt de administratie bij in een grote map met alle bestellingen. Gelukkig komen de mensen verspreid over de hele dag. Er is maar één keer een aardige rij ontstaan, die we natuurlijk op de foto hebben gezet. Je krijgt toch het idee dat we even het dorpsplein van Oosterwold zijn! Er is ook voldoende te kletsen, dus niemand heeft zich verveeld.

Boomplantaktie1649Marien krijgt de rol om alle bestellingen te controleren, voordat ze worden ingeladen. Omdat het allemaal plantgoed zonder bladeren is, moet je aan het hout onderscheiden wat welke soort is. En sommige soorten zijn per tien verpakt en andere per 25. Jan heeft er z'n taak van gemaakt, om de rozen per 5 en 10 stuks om te pakken, zodat mensen direct het juiste bosje kunnen meekrijgen.

Boomplantaktie1646We hebben veel hulp van mensen die komen helpen, met sorteren van plantgoed, het verzamelen van bestellingen, en ook met de catering van koffie, koek, gebak, broodjes, en goed gelukte bonen-pompoensoep. Ook hebben we uit de buurt vijf extra kruiwagens geleend, die als winkelwagentjes dienst doen.

Boomplantaktie1653We hadden ons voorbereid op een natte dag met sneeuw, maar eigenlijk was het fantastisch weer. Niet te koud, en op een paar druppels na droog. Op de drukke momenten staat een groot deel van de straat vol met ladende mensen, kruiwagens en auto's met aanhangers. Fijn ook dat we meedenkende buren hebben, die een beetje overlast toelaten en kruiwagens leveren. Dank!

Boomplantaktie1650

Boomplantaktie1660

Het einde van de dag is iedere keer weer spannend, omdat we dan pas merken of de aantallen kloppen. En het klopt nooit helemaal. Het blijft mensenwerk. En je kunt ook nooit achterhalen of er bij de kweker of bij het tellen wat afwijkt. Maar aan het einde van de dag is er heel veel goed gegaan. Maar 1 procent van de bestellingen vraagt een correctie, en wellicht kunnen we dat met de levering van volgende week nog aanvullen.

Dus volgende week nog een keer voor de meeste bestellers. We kijken er naar uit. En nogmaals veel dank aan alle helpende handjes, vooral Froukje, Richard, Mara, Jan, Daan, Loes, Arjen. En omdat het zo'n vrolijke bedoening is volgt uiteraard een foto-verslag.Boomplantaktie1643 uitsn

Boomplantaktie1636

Boomplantaktie1647

Boomplantaktie1657 3

Boomplantaktie1656 2

Boomplantaktie1654

Boomplantaktie1661 2

Boomplantaktie1655

Boomplantaktie1664

PanoramaBoomplantaktie

Pesto 1319Hallo allemaal. Mijn naam is Lukas van den Berg. In de periode van augustus, september en oktober 2021 loop ik stage bij het Paradijsvogelbosje Oosterwold. Een leuke activiteit wat mijn stagebegeleider Marien Abspoel en ik hebben gedaan is het maken van pesto met eetbare wilde planten uit het voedselbos. In deze blog wil ik met jullie het recept en de ervaringen delen van het maken van de ‘wilde pesto’. Laten we beginnen met hoe het begonnen is.

Er zijn veel eetbare wilde planten in het voedselbos Paradijsvogelbosje Oosterwold. Deze eetbare wilde planten worden tot nu toe nog niet zo vaak benut. De wilde pesto is een manier om met veel verschillende soorten eetbare wilde planten iets lekkers te maken. Voor deze pesto staat de hondsdraf in het zonnetje.

Hondsdraf is een fijne plant voor de pesto, onder anderen omdat de blaadjes lekker zacht zijn. Maar je kunt veel meer planten verwerken in een pesto. Volgens het recept waar we onze eigen uitvoeren op baseerden zijn de volgende planten ook lekker: brandnetel, zevenblad, look-zonder-look, duizendblad, munt, paardenbloemblad, madeliefje, daslook en rucola. Dit is volgens het recept voor wilde pesto uit het boek ‘wild plukken’ van Leoniek Bontje.

Ons recept week wat af van het originele recept. Wij gebruikten voor onze wilde gemengde pesto naast hondsdraf: engelwortel, zwartmoeskervel, paardenbloem, brandnetel, spaanse zuring, lievevrouwebedstro, look zonder look, duizendblad, bijvoet, rode klaver, smalle weegbree en bieslook. Dat zijn er heel wat!

Pesto 1321

Ingredienten:                      Omgerekend bij 100g kruiden

30g knoflook                                         10g knoflook

70g kaas                                               25g kaas

270g gemengde kruiden                      100g gemengde kruiden

75g hazelnoten                                     30g hazelnoten

30g zonnebloempitten                          10g zonnebloempitten

340g olijfolie                                         125g extra vierge olijf olie

10g balsemienzaden                            4g balsemienzaden

10g bramen                                          4g bramen

Pesto 1322

 Bereidingswijze

Rooster de geroosterd noten goudbruin in een droge koekenpan. Daarna mag de kaas worden fijn geraspt en de knoflook in kleine stukjes gesneden. De kruiden worden gewassen en in een kom gedaan samen met alle andere ingrediënten. Snij eerst alle kruiden fijn zodat ze later goed kunnen worden fijn gemaald. Maal dan alle ingrediënten samen tot een puree. De puree moet geen moes worden, daarom is het handig om op te letten wanneer de massa dun genoeg is. Na smaak kan er peper en zout worden toegevoegd.

Uiteindelijk hebben we 7 mooie potjes als resultaat. In eerste instantie zat er te weinig olijfolie in te pesto. Deze werd later aangevuld tot de hoeveelheid dat aangegeven staat in de ingrediëntenlijst. Dit is de eerste keer dat we pesto hebben gemaakt. De eerste potjes zijn niet helemaal gemaakt met biologische ingrediënten. Behalve de zelf geplukte kruiden zijn ook de Extra Vierge Olijfolie en knoflook biologisch. De zonnebloempitten, hazelnoten en kaas waren deze keer niet biologisch. Als er meer pesto gemaakt word zal deze bestaan uit alleen maar biologische ingrediënten zodaes worden, daarom is het handig om op te letten wanneer de massa dun genoeg is. Na smaak kan er peper en zout worden toegevoegd.

Pesto 1325De pesto hebben we op het eind gevuld in kleine potjes. Om luchtbellen in de potjes te voorkomen word de pesto goed aangedrukt. Zo word de houdbaarheid gewaarborgd. Er moet ook voldoende olijfolie in de pesto zijn als je de pesto langer dan een aantal dagen wilt bewaren. Als je de pesto aandrukt, dan zou er op de oppervlakte olijfolie te zien moeten zijn. 

Pesto 1330Uiteindelijk hebben we 7 mooie potjes als resultaat. In eerste instantie zat er te weinig olijfolie in te pesto. Deze werd later aangevuld tot de hoeveelheid dat aangegeven staat in de ingrediëntenlijst. Dit is de eerste keer dat we pesto hebben gemaakt. De eerste potjes zijn niet helemaal gemaakt met biologische ingrediënten. Behalve de zelf geplukte kruiden zijn ook de Extra Vierge Olijfolie en knoflook biologisch. De zonnebloempitten, hazelnoten en kaas waren deze keer niet biologisch. Als er meer pesto Pesto 1331gemaakt word zal deze bestaan uit alleen maar 

biologische ingrediënten zodat het ook biologische pesto mag heten. 2 dagen na het inrotten van de pesto kwamen we nog wat anders tegen. De olie is uit de potjes gaan lekken omdat schijnaar er in de potjes druk is gaan opbouwen. Dat is dan een tweede aandachtspuntje voor de volgende keer. Dat doet ons afvragen hoe de supermarkt die potjes zou lang houdbaar krijgt. Je kunt de olijfolie immers niet koken… Als oplossing vriezen we onze pesto in.

De pesto smaakte "groen". een beetje wild. Je hebt al die verschillende kruiden met hun eigen smaken die samen een sterke smaak vormen. Zelf eet ik graag pesto met pasta of geroosterd brood samen met pijnboompitten, kaas en tomaat.

 

 

 

 

foto4Deze winter houden we weer een Boomplantactie Oosterwold samen met de Stichting Heg en Landschap. Deze Stichting biedt voor een kortingsprijs een enorme hoeveelheid inheemse bomen, die ingezet kunnen worden om gemengde hagen en natuurlijke beplanting op je kavel te maken. Een mooie kans om te starten met de beplanting van je kavel in Oosterwold.

Dit is al het zevende jaar dat Stichting Paradijsvogelbosje samen met Heg en Landschap deze Boomplantactie organiseert. Op deze  manier hebben we al zo’n 110.000 bomen en struiken voor Oosterwold geleverd. Het voordeel is dat we daardoor het plantgoed op locatie in Oosterwold afgeleverd krijgen. Ook biedt dit uiteraard de mogelijkheid om onderling plantgoed uit te ruilen.

De bestellijst is informatief omdat je hier ook kunt lezen uit welke soorten je kunt kiezen. Niet alleen bomen en struiken, maar ook bessenstruiken en rozen.

boomplantactiePanorama 1Net als vorige jaren organiseren we weer een informatieavond, waarbij we belangstellenden tips geven over hoe te bestellen en hoe te kiezen. Wellicht is Lex Roeleveld van de stichting Heg en Landschap ook aanwezig bij deze avond. Wij organiseren deze informatieavond op donderdag 7 oktober om 20.00 uur. Als er maximaal 25 mensen aanmelden, doen we het fysiek in de Tuinkamer van het Paradijsvogelbosje. Als er meer aanmeldingen komen dan maken we er een digitale bijeenkomst van via MS Teams. We sturen twee dagen voor de informatieavond de link hoe je kunt deelnemen.

foto17Wij vragen iedereen die belangstelling heeft om te bestellen om uiterlijk 6 oktober een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef daarbij ook aan of je wilt deelnemen aan de informatieavond. Dat is niet verplicht. Als je bijvoorbeeld vorig jaar al hebt besteld, en je wilt een aanvulling, kan je ook alleen de bestelling invullen. Alleen als je je per mail hebt aangemeld sturen wij je een bestelformulier toe. De bestellijst moet op vrijdag 22 oktober 2021 weer bij ons binnen zijn. Er zijn dit jaar minder bomen beschikbaar. We nemen de bestellingen op volgorde in behandeling.

Levering zal in overleg met de leverancier plaatsvinden, maar waarschijnlijk in januari in een vorstvrije periode. Dit is tevens de beste periode om planten in rust te kunnen planten. 

NB: gebruik NIET de bestellijst die op de website van Heg en Landschap staat. We gebruiken in Oosterwold een aangepaste bestellijst. Bestellijsten van Heg en Landschap kunnen we niet in behandeling nemen, en die kunnen ook niet op locatie worden afgeleverd.

En niet onbelangrijk: de informatie avond is ook heel leuk. 

De soortenlijst (geen bestellijst) kan je hier downloaden.

We zijn benieuwd hoeveel nieuwe en oude Oosterwolders er dit keer weer meedoen. Vorig jaar waren het er bijna 100. Oosterwold wordt steeds groener!

Hopelijk tot volgende week donderdag 7 oktober!

ErwinPool 1066Vandaag hadden we een feestje. Erwin en Suzanne hebben vandaag bij de notaris de overdracht van de grond van de laatste kavel in onze wijk geregeld. 

En daarmee realiseerden we ons vorige week dat hiermee alle grond in de wijk van wijkbewoners is. Onze wijk is compleet met alle leden! Tijd voor een spandoek, vonden we! Daarom maakten Jan en ik van een oude dekbed hoes een spandoek! En een bak met tubes Acrylverf.

ErwinPool 1072Hier ging een uitgebreide app wisseling aan vooraf.  Wat moet er dan op zo'n spandoek ErwinPool 1068staan? Teksten in hele volzinnen kwamen eraan te pas. Maar het werd uiteindelijk heel simpel: HOERA COMPLEET. Je zou er bijna activistisch van worden, zo leuk is het om samen een spandoek te schilderen.  

ErwinPool 1080ErwinPool 1081Om het spandoek staande te houden zijn er ook nog scheringen nodig. Het blijft improviseren.ErwinPool 1088

En net als bij alle buren, planten we een vlag om het veld te koloniseren. En zetten we een van de wijkbankjes die we met z'n allen hebben gemaakt op de kavel, zodat ze de komende weken ook een zitplek hebben als ze hier zijn. 

ErwinPool 1106En als semi verrassing hadden we met een paar kannen koffie en thee, en wat flesjes bubbels de hele buurt uitgenodigd om Erwin en Susanne met hun zoons welkom te heten. Leuk dat er zoveel mensen waren. De kavel stroomt vol! Erwin en Suzanne planten nog ritueel een boompje en steken gezamenlijk hun maagdelijke spade in de Oosterwoldse grond. Een fotoverslag is op z'n plaats. 

ErwinPool 1096ErwinPool 1078 1En dan slaan we aan het mijmeren. 5 1/2 jaar geleden kregen we zelf onze kavel... Wat was het toen nog kaal en vlak. Maar ook voor ons waren er toen mensen die onze plek bijzonder maakten. Zucht wat een tijd.

Hoeveel reden heb je nodig voor een buurtfeestje?

 

En vooral: Welkom Erwin, Suzanne, Josia, Benjamin, Nathan en Aaron.

SpandoekJanMJ

 

ErwinPool 1094

 

ErwinPool 1114 2

 

Panorama 1

 

ErwinPool 1115ErwinPool 1121

Zonwering 0705Het grootste deel van het jaar, en zeker in de winter vinden wij het een voorrecht om te wonen in een ruimte met heel veel glas en licht. Met een beetje zon hebben we dan ook gratis verwarming. Maar in de zomer kan het soms iets teveel van het goede zijn, ondanks dat het overstek van het dak op het zuiden aardig wat zon tegenhoudt. Maar als de temperatuur oploopt tot dertig graden en meer, met een stekend zonnetje, en meer dan 16 uur per dag zon, dan is zonwering in onze woning wenselijk. En in het ontwerp van de woning hebben we daarin niet voorzien. 

Zonwering 133135Vorige jaren hebben we ons al wel beholpen met twee driehoekige zonweringsdoeken die we buiten aan de nok van het dak hangen, wat onze woning ook een beetje het aanzien geeft van een schip met bollende zeilen. Maar een nadeel is dat deze doeken niet bestand zijn tegen een flink windje. We hebben ze dan ook al een paar keer moeten repareren omdat draden of zelfs het hele doek scheurde. 

Zonwering 132905Daarom zochten we naar aanvullende zonwering, die we binnen kunnen aanbrengen zodat we onafhankelijk zijn van de wind. Daarvoor hebben we een reflecterende en zonwerende stof gevonden, waarvan we zo'n twintig meter hebben gekocht. Als eerste heeft Marie-José daarvan een lap genaaid, die we gebruiken aan de zuidgevel. Als het mooi weer is, hangen we die het liefst aan de buitenkant met sterke magneten op de goot van Cortenstaal. Maar het kan uiteraard ook binnen, als we de lap tussen de grote cactussen door weten de manoeuvreren.

Zonwering 0230De meeste zon en warmte komt in de Tuinkamer binnen via de westgevel, omdat daar veel glas is, en vooral, omdat in de zomer de zon daalt, en verder de Tuinkamer in schijnt. De blauwe driehoeksdoeken buiten helpen wel iets, maar nu maken we extra zonwering aan de binnenkant.

Zonwering 0231Zoals bijna alles in ons huis zijn de raampartijen ook schuin, dus het vraagt wel passen en meten. We bevestigen de lap met klittenband aan het kozijn, en kunnen de pasvorm dan aanpassen. Zo hebben we eerst de kleinere lap gemaakt aan de linkerkant van de westgevel, van binnenuit gezien. En daarna komt de grotere rechterkant. Dat is een lap van ruim acht meter lang. Als we die uitleggen in de Tuinkamer past het maar net. 

Zonwering 0232Gelukkig heeft Marie-José dit jaar een nieuwe Naaimachine, die zich met weinig moeite noch storingen door die meters stof heen werkt. Uiteraard moeten we vaak passen, en daarvoor mag ik apenkooien op de ladder, en met één been op de staalconstructie om klittenband te bevestigen, en de lap op te hangen. Als de grote lap ook passend is gemaakt en opgehangen, hebben we een serieuze zonwering!

Zonwering 0241Er zullen vast momenten in de zomer zijn, dat we verlangen naar uitzicht op de lucht boven de bosrand, maar in de warme maanden is de temperatuur in de Tuinkamer leidend. En als het mooi weer is leven we toch buiten.Zonwering 0242

ZonweringPanorama1

ZonweringPanorama2

Gisteren hebben we weer met z'n allen een Algemene Leden Vergadering gehouden met onze wijk Frederik van Eedenweg. De afgelopen twee vergaderingen hebben we noodgedwoningen digitaal gedaan, maar nu hebben we weer gekozen voor een fysieke bijeenkomst. En het weer was ons goed gezind, want een flinke bui dreef over, en het was heerlijk zacht weer. 

ALV20juniPanorama1k

Dus kwam iedereen met kampeerstoeltjes en een flesje drinken aanwandelen, om te verzamelen bij Joost en Aletta in de ruime achtertuin. Marie-José had de agenda en bespreekpunten op grote vellen op het raam geplakt. 

ALV20juni 142833ALV20juni 143027Het grote bespreekpunt was uiteraard de voorbereiding van de aanleg van het definitieve wegdek. We zijn een stuk verder gekomen. De wegcommissie kan weer verder.

Na afloop hebben we een buurtborrel gehouden. Heerlijk om weer ALV20juni 152326informeel te praten met alleALV20juni 152133 buurtjes. 

Weer een stapje naar normaal!

Bedankt allemaal en vooral Joost en Aletta voor de gastvrijheid.

 

 

ALV20juniPanorama2k

Slagschaduw 201615Gisteren hebben we met z'n tweetjes in het begin van de avond een rondje gefietst vanuit de Paradijsvogelweg via de Ibisweg naar de Grote Trap.

Daar kwamen we de eerste grote windmolens in aanbouw tegen. Met onwaarschijnlijk grote hijskranen erbij. Je kunt het niet op foto's vastleggen hoe enorm en beeldvullend die kranen opdoemen. Langs de Slagschaduw 201246Ibisweg staat ook een turbine op de grond. Dan zie je pas hoe reusachtig die ook is. En het schijnt dat de molens aan de Grote Trap (Wulptocht) vanwege de nabijheid van vliegveld Lelystad nog veel lager zijn dan de molens langs de A27 zullen worden opgericht.

Met de avondzon werd het dus onvermijdelijk dat we de zon ook door de molenwieken zouden zien. Dat was nog best even zoeken. En wat blijkt dan: De zon schijnt om de wieken heen, Slagschaduw 203038omdat die aan de punten dunner zijn dan het beeld van de zon. En vervolgens konden we ook de zon achter de reusachtige palen zien verdwijnen. Die palen zijn nog veel dikker dan de wieken.

Of...... verdwijnen? Wat je ziet is dat het licht van de zon om de rand van de paal heen afbuigt. Slagschaduw 203054

Verwacht hier geen wetenschappelijke verhandeling over Slagschaduw. Daarvoor moet je maar bij kameraad Jimmy Corrigan aankloppen. Maar het fenomeen van afbuigen van licht heet in natuurkundige termen diffractie (Op wikipedia zijn artikeltjes hierover te vinden). 

Ik krijg de indruk dat de berekeningen van vermoedelijke slagschaduw niet rekening houden met de dikte van de molenwiek en de diffractie van het zonlicht rondom de wiek. Daardoor zou het wel eens zo kunnen zijn dat in de praktijk de hinder door slagschaduw van woningen minder is dan rekenkundig voorspeld wordt.

Dat effect is waarschijnlijk groter, omdat de windmolens onvoorstelbaar groot zijn, en hun schaduw dus ook enorm ver weg werpen, maar daardoor is de afstand van de molens tot de slagschaduw vaak ook groot, waardoor deze verbuiging van het licht meer kan meespelen. En de zon is overal even groot, maar de molenwieken worden steeds dunner als je meer afstand neemt. 

Slagschaduw 203147Op verschillende plekken zie je ook de enorme wieken al klaar liggen. Die zijnSlagschaduw 203228 waarschijnlijk groter dan de grootste vliegtuigvleugel. Bij de Vogelweg kan je er aardig dicht bij komen voordat je op het Verboden Toegang bordje stuit.

Dit is dus niet het resultaat van een diepgaande studie, maar van een genoeglijk fietstochtje in de zomerse avondzon. En bij de kruising tussen de A27 en de Vogelweg werden we nog tijdelijk opgehouden door een speciaal transport van een paaldeel. Onvoorstelbaar, wat een apparaat. En wat een vrachtwagen met 15 assen. Spectaculair! De weg moest afgezet en zelfs een verkeersbord verwijderd omdat het gevaarte anders de bocht niet kon nemen.

Ik begin toch steeds nieuwsgieriger te worden. Wellicht in de toekomst nog maar eens een experimentele slagschaduwmeting herhalen.

Slagschaduw 203559

 

Slagschaduw 205023

 

 

DSC 0153Eén van onze belangrijkste motieven om te ontwikkelen wat we wilden maken, was ruimte met anderen delen. Dat betekent dat je anderen ook uitnodigt om er gebruik van te maken. Straatnaambordjes zijn daar  een onderdeel van. Helaas betekent uitnodigen soms ook duidelijk maken waar dat niet zo wenselijk is of waar dingen door wandelen stuk kunnen gaan. Dus een enkel privé bordje hoort er dan ook bij. Maar ook die kun je er leuk uit laten zien. Verder dus geen betoog, maar louter plaatjes.


DSC 0134 DSC 0154 DSC 0148 DSC 0139 DSC 0131 DSC 0132

DSC 0140a DSC 0151DSC 0133DSC 0136

Poort 9955

Op de hoek van onze kavel met de Frederik van Eedenweg heten we sinds jaren bezoekers welkom met een informatiebord en het begin van het Hazelaarpad, waar bordjes de weg wijzen. De afgelopen jaren hadden we van wilgenstaken een poort geïmproviseerd, waar nu ook een kamperfoelie gaat groeien. Maar de wilgenstaken waren ingestort, dus het was niet meer een royale entree.

DSC 9941uitsnedeIk heb al maanden in mijn hoofd gelopen met een wens om een nieuwe poort te maken. Maar wat voor ontwerp dan? Uiteindelijk heb ik een schets gemaakt die geïnspireerd is op een ruitvormig klimrek voor klimplanten. Maar zoals altijd kan ik mij niet aan een herhaling van een bestaand idee houden, dus heb ik een paar variaties ingebouwd. De hoek van de ruiten wordt in de hoogte groter. Dat had ik wel zo'n beetje berekend, maar uiteindelijk ga ik dat toch meer proefondervindelijk in het veld bouwen.

Ik wilde de poort graag maken van douglas hout, omdat we dat overal Poort 9942gebruikt hebben. Ik vond de beste maat door 32 mm steigerplanken te kopen en met een zaagtafel in drie gelijke delen van 6,3 cm te zagen. Poort 9956Daarna schuur ik de latten met de haakse slijper en zet ik ze in de lijnolie. Dat is dan weer de geur der herkenning, omdat we in het verleden maanden lang latten hebben ingeolied.

Ik ben begonnen met vier paalvoeten en vier korte paaltjes die de Poort 9967basis vormen. Daarop komen aan weerszijden vier balken. Zo bouwen wePoortanimatie1 telkens twee latten extra omhoog.

Terwijl de constructie hoger wordt, heb ik een trapje nodig om er bij te kunnen. Ook kom ik handen te kort, dus hang ik de boor en schroeftol in het rek terwijl ik jongleer met de latten en schroeven. Helaas heb ik wel drie bitjes geofferd, want die vallen uit de boor, onvindbaar in het struweel. Een belangrijke toets is of de beide helften wel op dezelfde hoogte uitkomen. Poortanimation3Daarvoor heb ik een waterpas bij de hand.

Poort 0014In het begin ging de constructie nog een beetje scharen, omdat de latten de pootjes in de grond een beetje uit elkaar duwen. Dat heb ik opgelost met vier driehoeksconstructies onderin.

Poort 0036Na het bouwen tot de definitieve hoogte, moeten we de verbinding maken. Daarbij is het idee gekomen om de beide delen van de poort schuin te maken, zodat ie naar boven toe enigszins toeloopt. De schuinheid moet ik in de praktijk uitproberen.

Poort 0103

 

De verbinding maak ik met één dwarse balk en vier diagonalen, die vier stabiele driehoeken maken om het geheel (hopelijk) voldoende stabiliteit te geven.

Poort 0106Tenslotte zaag ik bovenin nog de Poort 0102balkjes af die te veel uitsteken, zodat het meer een poort met een punt wordt. Daarna kan de kamperfoelie weer aan het rek verbonden worden, en is de nieuwe Poort voor het Paradijsvogelbosje gereed.

Maar..... als ik er zo naar kijk: is dit niet 'een  bouwwerk niet zijnde een gebouw'? En hij staat niet op m'n roodkavel. En misschien is het wel een belemmering voor de doorwaadbare zone? Hmm, wie belt de BOA?Poort 0110

DSC 9745 1

Dit weekend heb ik een project afgerond, dat een lange aanloop geschiedenis heeft. In ons industriële huis waren we op zoek naar "gezellige" verlichting. Ik borduurde voort op kunstwerkjes die ik al eerder maakte met bladmuziek. Bolletjes (vooral niet zo regelmatig)  gemaakt van een vochtbestendige papiermache. Maar dan 16 en voorzien van een lampjes.

DSC 9827 1

Papier gekleurd met ecoline. Daarna van binnen of van buiten koperkleurig gemaakt. En dan heb je 16 bolletjes, maar hoe ga je ze ophangen? Ik maakte een plafondplaat die we aan het plafond hangen. Dat klinkt triviaal, maar wij kunnen niet in ons plafond boren. Dat is nl. een stalen plafond met isolatie. Gaten zijn niet te herstellen en de isolatie in het stalen dak kan niets dragen. Daarom maken we 3 sterke magneten aan de plaat waarmee we 'm aan het plafond kunnen hangen.

 

DSC 9750 1DSC 9940 1Om te weten hoe lang alle draadjes moeten zijn maak ik een proefopstelling. Tussen 2 deuren om te kijken hoe alles uithangt en welke bol waar moet. Om alles te kunnen "onthouden" krijgt elke lamp een nummer en maak ik een registratie in excell. Want... tussen de deuren hangt het recht, maar het plafond is (in twee richtingen)  schuin. Van alles moet opgeteld en afgetrokken. Maar als ik alle draadjes op maat heb gemaakt, blijkt het wel te kloppen. Toch fijn zo'n excell fetish.

 

DSC 9938 1

Dan moeten alle 16 lampjes met het centrale punt worden verbonden. Dat is een heel gepriegel en ze zijn zuinig met kroonsteentjes.... Puzzelen dus. En de kroonsteentjes moeten ook nog plat blijven zitten zodat de magneten er geen last van hebben.

DSC 9992 1

 

 

 

 

DSC 9973 1En dan is het uur u... alles zit vast, maar het moet nog in het net gehangen worden. En daarvoor moet een gaatje door de stalen balk geboord worden. Daar zagen we tegenop, maar was een eitje. En dan aansluiten.... doen alle lampjes het? Wat is het effect? Nou... zeg er maar wat van!

 

 

 IMG 20210530 151308

MarienBossenstrategieEen half jaartje geleden heb ik meegewerkt aan een bundel verhalen over bomen. Deze bundel wordt samengesteld in opdracht van het ministerie van LNV. In een breder verband valt het onder de nieuwe Bossenstrategie die de beleidmakers aan het uitdenken zijn, en deze bundel dient ter inspiratie.

Het is een aardig interview geworden door Berny van der Donk. En de overige verhalen zijn ook minstens zoveel de moeite waard. Fotograaf Olivier Middelkoop kwam foto's maken, maar uiteindelijk hebben we zelf ook een aantal foto's aangedragen. 

De hele bundel met negen verhalen en inleidende teksten en veel foto's is HIER te downloaden via . Let wel: het is bijna 60 Mb! Ik heb ook een kleiner bestand gemaakt met alleen ons verhaal. Dat kan je HIER downloaden (4Mb).

Bossenstrategie2Ik heb verteld dat voedselbos heel goed past bij Oosterwold, omdat je daarmee zoveel functies kunt combineren, waaronder uiteraard wonen, stadslandbouw, waterberging, windkering, privacy. En ook hout om zelf te kappen en om CO2 te binden. En om de natuur een beetje mooier en diverser te maken.  

Leuk dat Oosterwold zo ook weer positief op de kaart staat als een inspirerend verhaal voor de toekomstige BossenStrategie

ZadenBeurs 9596Gisteren hebben we een bescheiden zadenruilbeurs gehouden voor Oosterwolders. Alie heeft vanuit haar Kruiderij Hof van Eeden een assortiment kruiden meegenomen, en wij hebben zaden van veel inheemse planten in de aanbieding. En het was heel leuk dat de bezoekers zelf ook zaden in de aanbieding hadden. Van een bijzondere Pompoen Gem Quash uit Zuid-Afrika van Loes tot bijzondere soortjes van Daan en Emmy. En zelfs eitjes van de loopeenden van Murk. We waren in totaal met zo'n 14 mensen, aanhang en familie meegeteld.

ZadenBeurs 9609Wat hadden we fantastisch weer! Daar hoopten we al op, dus we schoven buiten een schraagtafel en twee andere tafels aan elkaar tot één lange tafel, waar we de zaden konden uitstallen. Het ZadenBeurs 9602was een beetje op het randje met de wind, maar meestal ging het goed.

We gebruikten de Tuinkamer om koffie en thee te schenken en zaden in kleine zakjes te schenken. Omdat de mensen zich over buiten en binnen verdeelden konden we ook prima Corona-proof werken.

Een paar deelnemers beginnen net met hun tuin-avontuur, en kunnen nu hun beplanting een boost geven met een extra verzameling Oosterwoldse zaden. En wij zijn ook weer een paar bijzondere soortjes rijker. ZadenBeurs 9604Aan het einde

ZadenBeurs 9603

hebben we nog wat plantjes uitgespit die bij ons in het terras groeien of in de paden: Damastbloem, Zwartmoeskervel en Doorwaskervel. Leuk om dat te kunnen uitdelen.Bovenal was het een super gezellige activiteit. Fijn als het weer kan in deze goede weersomstandigheden. Nog fijner als we straks allemaal gevaccineerd zijn en ons niet hoeven te laten dicteren door de voorzorgsmaatregelen. Leuk om naar terug te kijken en naar uit te zien!

ZadenBeurs 9605

 

ZadenBeurs 9599

 

ExcursieAeres 9501

Afgelopen dinsdag ontvingen we een groep studenten van het Aeres MBO toegepaste biologie op onze kavel.

Voor de studenten was het een week na de afronding van stages en voordat het onderwijs weer opstart. Mede door Corona is er voor de studenten weinig gelegenheid voor praktijklessen.

Samen met onze stagiare Katja heb ik een excursie voorbereid.

ExcursieAeres 9503 2Er is een bescheiden groep van vijf studenten plus Katja, die voor deze excursie als stagiaire terugkomt. Docent Kim is er bij de start van de dag om de studenten ook welkom te heten. Gelukkig is het fantastisch zonnig weer. Dan draag ik een hoed, en dat was zo populair, dat er verschillende hoeden uit onze bescheiden verzameling zijn opgezet.ExcursieAeres 9508

We beginnen met een rondleiding waarbij we de principes van voedselbos in Oosterwold toelichten. Daarbij gaan we in op de verschillende functies van voedselbos, zoals inrichting van publieke ruimte, creëren van luwte en privacy.

En we bespreken de ontwikkeling van onze kavel, van een kale akker tot een jong voedselbos wat het nu aan het worden is. Ook de verbinding met omliggende tuinen en de bosstrook komt naar voren: wat maakt een Oosterwoldse kavel nu tot een volwaardig ecosysteem?ExcursieAeres 9504

Na de rondleiding kunnen de studenten zelf aan de slag: verschillende soorten planten tellen. Daarvoor hebben we een duidelijk formuliertje opgesteld met instructie en een tabel om in te vullen. Het biedt de studenten gelegenheid om met aandacht naar de verschillen tussen planten te beoordelen, en ondertussen ook hun plantenkennis wat op de proef te stellen. Maar het tellen van soorten is belangrijker dan het benoemen, zodat alle studenten met een bruikbare totaaltelling de opdracht afronden. Ze komen uit op zo'n 30 soorten op een gebied van zo'n 5 m2. Dat geeft een idee van de biodiversiteit. Katja begeleidt de studenten, en maakt ook leuke foto's om verslag te doen.

 

Als derde onderdeel hebben we een kruidenproeverij voorbereid. Voor ons voedselbos is het een belangrijke toevoeging, dat er niet alleen fruit- en notenbomen staan, en een moestuin voor groente, maar dat we ook inheemse kruiden laten groeien die eetbaar zijn. Deze proeverij slaat heel goed aan bij de studenten.

ExcursieAeres 9511 2We zoeken de planten in de tuin, en we proeven blaadjes. Omdat iedereen zelf een blaadje kan plukken, kunnen we zelfs deze proeverij Coronaproof uitvoeren. Ik vind het zelf ook heel leuk om te doen, nu in het voorjaar de kruiden zulke mooie verse blaadjes hebben. En opnieuw valt mij op, dat je met deze inheemse kruiden smaken proeft die je nergens mee kunt vergelijken. Wat een heerlijke toevoeging ook wanneer je een salade samenstelt.

ExcursieAeres 9514Zo hebben we radijsblad geproefd, bieslook, wilde marjolein, citroenmelisse, zevenblad, daslook, look-zonder-look, munt, barbarakruid, veldzuring, kleine veldkers, zwartmoeskervel.

ExcursieAeres 9526Tot slot hebben we nog een paar vragen voor de studenten: Wat vertellen zij hun klasgenoten, wat er leuk is aan het Paradijsvogelbosje? Het is vooral de biodiversiteit en praktisch met inheemse planten werken dat aanspreekt.

ExcursieAeres 9524En wat zou je later kunnen doen in Oosterwold, als je afgestudeerd bent als bioloog of ecoloog? Daarbij komen verschillende ideeën naar voren: ontwerpen, onderzoeken, inrichten en beheer van tuinen, plannen voor biodiversiteit en versterken van het ecosysteem.

Wat is het leuk om na zo'n lange periode Corona weer een groep te ontvangen en een excursie met enthousiaste studenten te doen! Hopelijk biedt de zomer meer gelegenheden als deze. Bedankt ook Katja: een mooi einde van de stage.

WerkdagPaaltjes 9472b

Vandaag hebben we weer een werkdag gehouden voor onze Frederik van Eedenweg. Nadat we drie weken geleden kuilen gevuld hebben en de paaltjes geschilderd, was het nu tijd om de paaltjes weer opnieuw langs de weg te plaatsen. Daarvoor moesten ze eerst uitgemeten worden: om de elf meter. Eduard had een touw van elf meter meegenomen: reuze handig. Ook moeten we een beetje improviseren omdat er uiteraard 26 inritten zijn, waar je geen paaltje kwijt kunt. Dan moet je een beetje schuiven.

WerkdagPaaltjes 9479WerkdagPaaltjesEduardAls we de paaltjes hebben uitgelegd, kan een andere ploeg beginnen met ingraven. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een wens van de Vereniging om de paaltjes dichter langs de weg te plaatsen. Maar dat WerkdagPaaltjesAlbertbetekent wel dat je veel puin tegenkomt als je gaat graven. Vandaar dat ook de houweel eraan tepas komt, naast de spades, grondboren, voorhamers en slaghouten. Een hele klus dus, en het was dus maar goed dat er een flinke ploeg op de been was gekomen. Als iedereen een stuk of vijf paaltjes in de grond werkt, dan staat de weg vol.

Het weer dreigt wel, maar het blijft gelukkig droog en rond het middaguur zitten de paaltjes erin. Komende week zullen we met een paar mensen de reflectoren op de paaltjes schroeven, en hebben we weer een duidelijk gemarkeerde weg. Toch fijn als je in het donker over een onverlichte kavelweg rijdt. De paaltjes schitteren je tegemoet. 

WerkdagPaaltjes 9481Marie-José heeft weer voor de catering gezorgd, met een kruiwagen vol met thermoskannen, kopjes en paaseitjes. We worden creatief van die Corona-regels.

Dank allemaal en het was weer gezellig. 

WerkdagPaaltjes 9482

WerkdagPaaltjes 9483

WerkdagPaaltjes 9488

WerkdagPaaltjes 9480 2

WerkdagPaaltjes 112323

 WerkdagPaaltjes 9489

MarienSBB

De afgelopen week hebben we weer bijna 600 boompjes geplant in de bosstrook. Eduard en Zilla hebben meegeplant, en onze stagiaire Katja, en ook onze zoon Roy en vriendin Anouk hebben een flink aantal bomen geplant. Eerder in deze winter hebben we al een aantal Iepen-zaailingen en een overtollige eik een plekje in het bos gegeven. Vanmiddag heb ik de laatste drie boswilgen uit onze moestuin gespit en geplant in het bos. In totaal zo'n 590 boompjes.
BoompjesSBB0331 094745In de bosstrook langs de Frederik van Eedenweg heeft Staatsbosbeheer een jaar of dertig geleden veel Essen geplant. Die zijn grotendeels ziek door de Essentaksterfte, een infectie met een soort klein zwammetje. Daardoor gaan de dunne takken dood, en uiteindelijk sterft de hele boom. Dit draagt eraan bij dat er afgelopen winter met de storm weer veel bomen zijn gekapseisd. Het houthakkersgilde heeft veel bomen weggezaagd. Daardoor zijn er grote open plekken gekomen in het bos. Het gevaar is dat er weinig bos meer over blijft. Gelukkig staan er in de bosstrook ook redelijk wat Haagbeuken, die de grote bomen in de toekomst zullen worden. Maar dat zijn er niet genoeg.

BoompjesSBB0331 102647Daarom hebben we afgelopen twee jaar al boompjes en struiken geplant. Helaas zijn er daarvan een aantal opgegeten door reeën, en ook heeft een aantal boompjes het leven gelaten bij het vallen en kappen van bomen en weghalen van het hout met een tractor. Het behoud van de Haagbeuken is van groot belang voor het in stand houden van de bosstrook. Dat maakt ook dat Staatsbosbeheer niet mechanisch kan herbeplanten zoals dat eerder in de open plantvakken is gebeurd. Daarom is het zinvol dat we ons als goede buur inzetten om het bos opnieuw te beplanten. Gewoon met de spade, en als het droog is met een paar gieters water bij de hand.BoompjesSBB0404 172348
Daarom hebben we ook dit jaar weer gevraagd om extra bomen en struiken aan Staatsbosbeheer. Helaas weten zij pas heel laat in het plantseizoen of er nog boompjes over zijn, dus konden wij pas donderdag voor Pasen boompjes gaan halen. Die staan ingekuild bij de Kemphaan, dus we zijn de bossen gaan halen met de aanhanger. Er stonden er nog best veel. Fijn dat we zelf ook soorten konden uitzoeken. We hebben vooral boompjes gekozen die ook wat opbrengen vanuit de Voedselbos-gedachte: Walnoten, Tamme Kastanjes, Wilde Kers, Sleedoorn. En daarnaast ook: Meidoorn, Eik, Beuk, Haagbeuk, Zachte Berk, Linde, Kardinaalsmuts, Wilde Liguster, Rode Kornoelje, Zwarte Els en Vogelkers. Het bos wordt gevarieerder!BoompjesSBB0408 162400

BoompjesSBB0404 172401

Bij een bezoek aan een bos afgelopen najaar heb ik eikels en kastanjes verzameld. Deze heb ik gestratificeerd: In een pot met grond in de winter de koude periode door laten maken. Dat is nodig om de eikels te laten kiemen. Dat bleek goed gelukt, want bij het uitgraven waren er wel 100 gekiemde eikels en kastanjes. Die heb ik ieder een plekje gegeven in de bosstrook, in de hoop dat daar eikebomen en kastanjes staan als ik het mag meemaken en heel oud wordt. Genoeg om de 600 boompjes vol te maken. 

Maar toch is het ook schrikken als je grote open plekken ziet, waar geen volwassen boom meer overeind staat. Hopelijk zal een groot deel van de boompjes aanslaan. We merken wel dat er meer druk komt op de bosstrook: er lopen meer mensen, ook met loslopende honden, en er spelen kinderen. Ook van de jonge boompjes van vorig jaar zien we er veel geknakt en omvergetrapt terug. En bij het vallen en zagen van bomen raken ook veel Haagbeuken beschadigd,BoompjesSBB0407 WA0008 omdat de Essen in de grillige takken van de Haagbeuk blijven hangen, die dan uitbreken. Ik vind het best lastig om mee te denken met Staatsbosbeheer hoe je nu het beste beheer op deze bosstrook kunt doen, zodat het bos zich kan herstellen.
Hopelijk dat we met deze extra 6000 boompjes toch weer een stap in de goede richting hebben gezet. Laten we met z'n allen trots zijn op het bos en zorgzaam voor de jonge aanplant. Bedankt Zilla en Eduard, Roy en Anouk, Katja, en ook Marie-José natuurlijk. BoompjesSBB0408 140142BoompjesSBB0407 115848

BoompjesSBB0407 WA0003

 

WerkdagLoes WA0007Gisteren hebben we met de bewoners van onze Frederik van Eedenweg eindelijk weer een gezamenlijke werkdag gehouden. Dat is er vanwege de Corona eerder niet van gekomen. Dat heeft ertoe geleid dat er sinds een jaar bij ons dertig paaltjes klaar liggen om geschilderd te worden en klaargemaakt als reflectorpaaltje langs de weg.

Werkdag 9194 2Ook zijn er afgelopen maanden met het natte seizoen een flink aantal kuilen in de puinweg gekomen. We hebben vrijdag een grote vrachtwagen met 34 ton puin laten komen, en die op drie plekken laten storten. De helft van de mensen is dus zaterdag aan de slag gegaan met kruiwagens en scheppen om kuilen te dichten. En voor de grote kuilen heeft Joost zijn kleine tractor ingezet. WerkdagLoes WA0002Werkdag 9187

Het nieuwe puin wordt op ietwat primitieve manier aangestampt: met de voeten, of in het geval van Jan: met de klomp. Alleen brak Jan z'n klomp! letterlijk. Vandaar dat hij vol trots zijn nieuwe glimmende klompen showt.

Gelukkig werkte het weer mee, en konden we een paar uur lekker in het zonnetje werken. Dat was zeker voor het opknappen van de WerkdagLoes WA0001breflectorpaaltjes nodig. We hebben alle paaltjes uit de weg gehaald, schoongemaakt, geschuurd, en een nieuwe laag witte verf gegeven. De kapotte reflectoren zullen we vervangen.

WerkdagLoes WA0003Werkdag 9180

Werkdag 9195

Werkdag 9169De afgelopen twee jaar Werkdag 9198 2hebben de paaltjes wel geleden onder de perikelen van bouwprojecten. Er zijn wel wat paaltjes en reflectoren gesneuveld tegen een bumper van een bouwbusje. Hopelijk zal het iets beter gaan nu bij de meeste bewoners de bouw achter de rug is.

Wat is het ook leuk om gewoon met elkaar een klus op te pakken! En omdat we allemaal buiten werken kunnen we dat prima Corona-proof doen. Daar hoort zelfs een kop koffie bij met zelfgebakken appelflappen van Edith en oliebollen van de jarige Anna! En we hebben eigengemaakte pastinaak-soep geserveerd.

Werkdag 9201

Werkdag 9206

 Werkdag 9211

 

Werkdag 9205

Werkdag 9215

Aan het einde van de ochtend hebben we alle paaltjes weer geschilderd en zijn alle kuilen van een nieuwe laagje puin voorzien. Over drie weken gaan we weer een werkdag doen, om alle reflectorpaaltjes opnieuw langs de weg te plaatsen. Zo worden we weer echt een buurtschapje!

parachute 8444 1

Als je dan in Corona-tijd je niet met vrouwen mag verenigen (en al helemaal niet als de avondklok is ingegaan) moet ik toch blogje over twee vrouwenprojectjes van de afgelopen weken. 

Eerder schreef ik al over wilgen die ik vorig jaar ecoline heb laten drinken. De wilgentakken heb ik in schijfjes gezaagd die ik vervolgens heb geschuurd en gelakt. Ik schreef hierover al eerder een blog

schijfjesschilderen769 1

Ik had nog grote hoeveelheden van deze schijfjes. Dus daar moest een nieuw kunstwerkje bij komen.  Een vrouw die parachute springt! Het begint met het maken (lijmen) van de parachute. Om m mooi rond te maken werk ik op een ballon. Levensgevaarlijk met een (heet) lijmpistool!

 

 

parachute 8445 1

Dus ik dek de ballon af met bakpapier, zodat de temperatuur overdracht niet zo direct gaat. En eigenlijk gaat dat heel soepel. Maar het is natuurlijk wel een precisie klusje en elk schijfje moet apart gelijmd.... Maar ach, naar buiten mogen we toch niet.

parachute 8511 1En als de parachute af is maak ik het vrouwtje... mooi roze! En ik geef haar ook nog een mooi rokje aan. En dan kan ik haar ophangen Aan een magneetje, zoals we alles aan ons metalen plafond ophangen...

Parachute 8696

 

Parachute 8695

En dan is het wachten op een mooie zonnige dag waar de zon verrassend door het daklicht valt! En je de schaduw prachtig op de spierwitte muur ziet vallen. 

Dit project heb ik begin februari afgerond. En dit weekend ontstond een volgende project. Het is nog niet helemaal af, maar toch al wel grotendeels. 

Het werk is dit weekend ontstaan. Marien heeft met onze nieuwe stagaire "de eendenkooi" gesnoeid. Dit is een constructie die lijkt op een eendenkooi, die we natuurlijk niet als zodanig gebruiken, over een van de sloten op onze kavel. Het zijn allemaal prachtige gele wilgen. En vanaf mijn werkplek in het vijverhuis keek ik de hele week verlekkerd naar de stralende gele takken. 

Er ontstond een idee om te kijken of het zou lukken om er mooie bollen van te maken. Best lastig want je moet een bol maken, uit het niets.... Zodra de vorm een beetje stabiel is kun je de vorm steeds stabieler maken door steeds maar weer nieuw door te weven. 

BIG MAMA8974 1

 

En je merkt dat het voor de takken letterlijk buigen of barsten is. Dus soms lukt het niet en moet je met de volgende tak verder. Maar na de eerste bol komt een tweede bol. En ik heb de smaak te pakken. Ik probeer zaterdag in de heerlijke zon eens of het ook lukt om een grotere bol te maken. Zou het lukken om een pop en mensbeeld te maken?

BIG MAMA8981 1

En zo'n grote bol is toch echt een stukje lastiger. Het duurt langer voordat de bol een soort van stabiel wordt. Als ie dat eenmaal is, dan is het ineens niet meer zo moeilijk. En dan durf ik te denken aan het bouwen van een pop. Dit moet natuurlijk wel lekker zichtbaar worden. Dus ik bouw m op op het talud dat naar de achterkant van het huis loopt. Uitkijkend op de vijver, goed zichtbaar op een groot deel van de kavel, maar ook vanaf de weg en de wandelpaden.

BIG MAMA8995 1

En zo begint BIG MAMA te groeien!

BIG MAMA9003 1Een MAMA groter dan ik! Kwetsbaar, want je kijkt er zo doorheen. En ook de wind blaast er dwars doorheen. Maar sterk omdat de elementen er ook geen grip op hebben. 

BIG MAMA8994 1

En grappig door de plek waar ze staat, ben ik me voortdurend van haar aanwezigheid bewust. 

Zaterdagavond maak ik een begin met het vlechten van de rok en op zondag (beetje kouder) ga ik ermee door. 

 

En aan het eind van de middag heeft ze een jurk aan. 

BIG MAMA9004 1Met een kleine reparatie (een tak toevoegen zet ik nog even het hoofd recht. 

En dan wordt het maandagochtend en ga ik braaf in mijn kamertje aan het werk. In de loop van de dag stromen ineens allemaal whatsapp berichtjes binnen van vrouwen die mij een aangename vrouwendag wensen!

Die Corona tijd brengt toch ook bijzondere gewoontes met zich mee!

En dan moet ik natuurlijk vanavond even gaan zitten

BIG MAMA9003 1

 . 

BIG MAMA9006 1

Want vandaag kan ik jullie hiermee nog een HELE FIJNE VROUWENDAG WENSEN! Ik groet u hartelijk met mijn twee lokale vrouwen!

StagiareKatja 8942

Vorige week is een nieuwe stagiaire Katja begonnen bij het Paradijsvogelbosje. Ze studeert Toegepaste Biologie bij het Aeres MBO. Met de Stichting Paradijsvogelbosje begeleiden we regelmatig stagiaires. Omdat wij een voedselbos ontwikkelen met veel diversiteit is het een mooie plek om te leren van biodiversiteit, vooral van planten, maar ook natuurlijk vogels en insekten.

StagiareKatja 8956 3StagiareKatja 8956Katja werkt mee met de lopende activiteiten in het Paradijsvogelbosje, maar ze doet ook eigen onderzoek. De belangrijkste opdracht is het inventariseren van soorten en aantallen planten op een aantal verschillende plekken op de kavel. Uiteraard hebben we vijf verschillende plekken uitgekozen, waar we ook verschillende planten kunnen verwachten. Eén plek is in de bosrand. We hebben samen kaders uitgezet van 2x2 meter. Dat is net te behappen om planten te inventariseren en groot genoeg om redelijke kans op een aantal verschillende soorten te benutten.

Katja is ook een echte vogelaar, dus daar kan ik ook van leren. De vaste gasten op de kavel herkennen we uiteraard wel, zoals koolmezen en pimpelmezen. DSC 8892 uitsnedeDe laatste weken kunnen we iedere dag onze 'huisbuizerd' verwelkomen. Een mooie bonte, die we daarom maar 'Bontje' noemen.

StagiareKatja 8958Woensdag hebben we ook de steenuilen-nestkast geïnspecteerd. Dat is sinds de plaatsing twee jaar geleden niet gebeurd. We moeten er ook flink hoog de boom in klimmen. Het is een speciale steenuil kast met een voorkamer, die er voor moet zorgen dat er geen ongewenst bezoek komt. Berucht is dat deze kasten vaak bezocht worden door StagiareKatja 8961boommarters, die vervolgens geen aardige dingen doen met uilen, kuikens en eieren. De voorkamer zorgt ervoor dat de boommarter het bochtje niet kan maken en onverrichterzake moet afhaken.

Als we twee schroeven losmaken, kunnen we met enige moeite het zijluik openen. En ...... ja dat nest is zeker bewoond geweest. We

StagiareKatja 8962

schuiven de inhoud van de kast in een emmer. Twee jaar geleden hebben we er een laag zaagsel in gelegd. Daarop ligt een grote hoop poep. Dat moet toch haast wel uilenpoep zijn, ondanks dat we hier nooit steenuiltjes hebben kunnen

StagiareKatja 8965

spotten. Maar ja, daar zijn het misschien wel uilen voor.

En we treffen nog een verrassing aan: in de voorkamer hangen twee honingraten van een klein honingbijennest. Blijkbaar is er vorig jaar een kleine bijenzwerm geweest die deze plek heeft

StagiareKatja 8964

uitgekozen. Maar ze hebben de winter blijkbaar niet overleefd. Wel belangrijk dat we de raten weghalen, omdat die de ingang van de voorkamer naar de eigenlijke nestruimte blokkeren.

We zullen met aandacht de kast blijven spotten.

Welkom Katja, fijne stage gewenst en leuk om samen te werken!

Rietmaaier 8792De afgelopen zomer heb ik samen met stagiaire Micha al gewerkt aan een beheerplan voor de vijver. En toen hebben we de rietkraag zo ver mogelijk weggemaaid. Zover als we erbij konden met de balkmaaier en met de bosmaaier. Maar het riet staat tot meer dan twee meter uit de oever, dus de laatste halve meter konden we niet bereiken.

RietmaaierWelnu, met deze ijsperiode, eens in de tien jaar, een goede gelegenheid om het resterende riet te maaien. Dat doet mij denken aan het oude ambacht van rietsnijder, zoals dat tegenwoordig nog maar in een paar plekken in Nederland wordt uitgevoerd. Ik zie nog wel eens stapels riet liggen in de Amblasserwaard. Rietmaaier 8811De oude rietsnijders maakten ook gebruik van ijsperioden om het moeilijk bereikbare riet te snijden wanneer je op het ijs kon staan.

We vertrouwen het ijs echter niet helemaal. Vooral niet waar er een dikke laag sneeuw op ligt. Af en toe hoor ik het dan ook kraken als ik mij op het ijs waag, met de zeis in de hand. Gelukkig gaat het goed in de grote vijver. Met de hark haal ik de restanten van de vijver.

Rietmaaier 8831 uitsnedeRietmaaier 8843En dan pas ik dezelfde truc toe op de paddenpoel. Daar ligt nog meer sneeuw, en inderdaad zak ik daar tot twee keer toe door het sneeuw-ijs. Meer dan een natte poot houd ik er niet aan over.

Het riet is natuurlijk al dood, maar toch helpt het wel om de restanten weg te halen, want dan kan in het voorjaar de zon ongehinderd in het water doordringen. En ook voorkomen we zo dat er teveel organisch materiaal gaat rotten in de vijver. En het voelt toch wel als een heroïsch klusje. :-) En vooral in de Paddenpoel is het verschil heel goed te zien!

Rietmaaier 8839

Rietmaaier 8842

The things you do for love!

2021happyvalentine

Langlaufen 8645

Wat een sneeuw. Het is jaren geleden dat we dit gezien hebben. Het is ook voor het eerst sinds de 6 jaar dat wij hier leven, dat heel Oosterwold onder een sneeuwlaag ligt. Prachtig om te wandelen, hoewel je soms strand in de sneeuwduinen. Nog beter is om de langlauf-ski's onder te binden.

Wij zijn absolute beginners; we hebben een paar wintervakanties de latten ondergebonden. Alleen langlaufen, skieën gaat ons beiden te snel. Dus liggen onze latten al ruim twintig jaar in de schuur. Ze zijn er één keer eerder uitgekomen, maar dat was nog in onze vorige woonplaats Hoofddorp.

Langlaufen 8646Nu doet zich weer een gelegenheid voor. En wat is er mooier dan dat je direct vanuit je eigen woning kunt beginnen met langlaufen. De sneeuw is nog zo vers dat je zelf je spoor kunt maken (loipe in het ski-duits).

Gisteren hebben we in de namiddag het laatste uurtje zon benut om een ronde om de bosstrook te skieën. Met de sneeuw en laagstaande zon geeft dat prachtig licht op een Panorama 3bprachtig landschap. Leuk ook om alle dierensporen in de sneeuw aan te treffen. We zijn niet alleen!

Langlaufen 8657

Langlaufen09 170453

Langlaufen 8673

Langlaufen 8659 2Vandaag zijn we midden op de dag gaan langlaufen. Wat een stralend wit licht ketst er terug van al die sneeuw. Tot diep in de bosstrook dringt de zon in de winter door en geeft ook prachtige schaduw en licht patronen. Ook een goede gelegenheid om van een afstand naar onze groeiende wijk te kijken, die langzaamaan aansluiting vindt bij andere wijken.

We skieën aan de andere kant van de bosstrook terug, en zien dan de John Lockeweg met de vele huizen in aanbouw. Dit zijn wel dagen dat je opnieuw beseft hoe ooi Oosterwold wordt, en welke potentie het heeft om nog mooier te worden.

Langlaufen 8724

Langlaufen10 125247

Panorama 1

Langlaufen 8707

Langlaufen 8746

Langlaufen 8726

Langlaufen 8705

 

 

 

 

 

Panorama 6

 

SneeuwPanorama 1Fantastisch natuurlijk die sneeuw. Maar als die sneeuw op de zonnepanelen blijft liggen, dan wek je geen stroom op. En zeker als het zonnetje doorbreekt dan wil je in de winter wel profiteren van die energie. Ons dak was niet helemaal bedekt, maar zeker voor de helft wel. Wij hebben zonnepanelen die in twee serie-geschakelde lussen de stroom opwekken en doorgeven aan de omvormer. Dat betekent dat als er ergens in de lus een paneel geen stroom levert, dat de hele lus dienst weigert.

Sneeuw 8617 2Tijd voor een list. We hebben een telescoop steel, die we doorgaans gebruiken om (heel zelden hoor!) de ramen te wassen. Nu kunnen we daar een wisser op monteren. Daarmee kunnen we zo'n drie meter verder reiken dan mijn hand. Dan kan ik met een sprongetje bijna bovenaan het dak komen. Een behoorlijke sneeuwlawine komt dan naar beneden zeilen, dus het heeft zin om even terug te springen. Voor de nok moet ik op een keukentrap gaan staan. Dus ja, ik heb ook nog een sneeuwdouche gehad, want terugstappen is er dan niet bij.

Sneeuw 8619ZonnepanelenSchoonmakenHet resultaat mag er zijn. 's Ochtends voor het schoonmaken bleef de omvormer staan onder de kilowatt. En daarna schoot de stroomopbrengst door tot bijna 5 kilowatt. Zo hebben we de afgelopen twee dagen toch enkele tientallen kilowatts meer opgewekt. Kunnen we goed gebruiken omdat we in de winter toch meer stroom gebruiken.

Sneeuw8517

En toen was het plotseling toch nog winter! Eigenlijk kwamen we afgelopen zaterdag tot niets. Lockdown en noodweer in aankomst. We waren, zeg maar, druk met wachten. De voorspellingen waren onheilspellend: tot 30 cm sneeuw. Dus toen we zondagochtend opstonden waren we wel een beetje opgelucht en teleurgesteld tegelijkertijd. Maar koud was het wel, vooral als je je kop in de wind stak. De miniscule sneeuwvlokjes kolkten rondom het huis. Toch is dat moeilijk vast te leggen op een foto. Zelfs een filmpje dat ik maakte uit het raam ziet er vaal uit in vergelijking tot 'the real thing'.

Sneeuw8518 2Bijzonder was ook dat de sneeuw in de luwte van de westgevel alle ruiten bedekt. Alsof we in een cocon zitten, met een paar gaatjes om doorheen te loeren naar het winterlandschap.

Sneeuw8526

 

Sneeuw8531

Sneeuw8531 2b

 

Vannacht ging het weer sneeuwen, en het sneeuwt nog door! De wind is niet meer zo sterk, dus ook een goed moment om even de deur uit te gaan en een kleine inspectie over de kavel te maken. Je kunt mooi zien, dat de sneeuw over de vlakte komt aanstriemen, en neerdaalt achter alle obstakels. Met name tussen de struiken en bij de greppel aan de kant van de Paradijsvogelweg ontstaat zomaar een hele golf, als een bevroren branding aan het strand!

Vogels hebben het niet makkelijk om eten te vinden. Leuk om voor het eerst een Graspieper te zien. En de Grote Bonte Specht is op zijn manier bezig om eten te vinden: hij hakt mijn vogelvoertafel om!

Panoramasneeuw1

Onze kavelweg is door twee grote tractoren met schuivers begaanbaar gemaakt. Fantastisch, en ook bijzonder, want ik heb geen idee wie het zijn. Iemand een idee? Dat creëert ook sneeuwwallen naast de weg.

Sneeuw8558

Sneeuw8524 2Voordat ik er met de auto uit kan, moet ik eerst nog een half uurtje scheppen. Maar als het niet hoeft, wachten we wel op tijden met iets meer rij-confort.

Sneeuw8532Hoewel we dus voor het grootste deel van de tijd binnen zitten, is het toch ook mooi om een paar kiekjes te maken en te delen. We willen toch alle seizoenen meemaken in Oosterwold?

Sneeuw8533

Sneeuw8540

Sneeuw8543

Sneeuw8544

Sneeuw8547

Sneeuw8551

Sneeuw8545

PanoramaSneeuw2b

PanoramaSneeuw3b

Noot achteraf: inmiddels is bekend wie de held is die sneeuwschuivers heeft geregeld......

Wilgenknotten 8468

Vandaag heb ik het grote winterproject: wilgenknotten afgerond. Het is ieder jaar bijzonder, omdat je iedere boom aankijkt en kiest hoe je de boom snoeit. Zo zie je ieder jaar de bomen ook verder groeien. Door de dikke, tweejarige takken weg te snoeien blijven de bomen in principe dezelfde maat, maar de stam en de knot wordt steeds dikker. Daardoor zijn er nu al een paar echt karakteristieke knotwilgen gegroeid. Ook heb ik dit jaar weer Wilgenknotten 8473een paar wilgen helemaal weggezaagd, waar ze een andere boom in de weg staan, zoals een beuk of berk. Er blijven er nog meer dan genoeg over. Ook in de winter zie je de verschillende soorten aan de kleur van de takken. Vooral de geel-oranje kleur van de Salix alba 'Chermesina' is nu heel mooi in de zon. Ook grauwe wilg, boswilg, geoorde wilg en amandelwilg zorgen voor de variatie. Ik kan bijna niet wachten totdat ze over een maandje of wat weer in bloei staan!

Vanwege Corona heb ik het meeste knotwerk alleen gedaan. In ieder geval het zagen. Dan ligt na een uurtje zagen het hele wandelpad vol met halve bomen. Want als de takken op de grond liggen lijken ze nog groter dan recht omhoog.

Die berg verschuift vervolgens naar de Wilgenknotten 8454parkeerplaats waar een berg ontstaat waar je niet meer omheen kunt.

Bij het schonen van de takken heb ik hulp gehad van een paar vrijwilligers die ook graag wilgen willen stekken. Zodoende hebben een paar honderd royale takken van zo'n vier meter lang een andere eigenaar gevonden. Donderdag heb ik de laatste 40 takken via Marktplaats aangeboden om te planten, en er was zoveel belangstelling, dat ik helaas een paar mensen heb moeten teleurstellen. Wel heel leuk dat al die honderden gesnoeide takken in Oosterwold een plekje vinden om uit te groeien tot nieuwe wilgen. Laten we Oosterwold groener maken!

Wilgenknotten 8466

Alle takken die niet geschikt zijn om te stekken gebruiken we op de kavel. De dikke stukken zaak ik in Wilgenknotten 8508stukken om volgend jaar in de Hout-CV kachel te branden. Dus was vanmiddag het houthok weer helemaal vol. Middelgrote takken versnipperen we om een paadje langs de vijver te bedekken. En de resterende takken en takjes gaan op de takkenril, die al een aardig formaat krijgt.

Deze week heb ik ook nog een pleidooi gestuurd naar de werkgroep / pilot Wilgenknotten 8457doorwaadbare zone om

Wilgenknotten 8480

meer bomen in de doorwaadbare zone te planten. Als het nodig is

 

moet de gemeente daarvoor maar een plaatselijke verordening maken. Oosterwold wordt alleen groen, als er veel bomen in de doorwaadbare zones komen. Uiteraard wel met wederzijdse instemming van betrokken buren, maar dat heb je toch ook nodig om een leuk wandelpad aan te leggen.

Als het goed is krijgen alle wilgen

Wilgenknotten 8507

nog een plekje voordat komende week de winter losbarst. En dan maar weer snel naar het voorjaar.Wilgenzagen 20210205 152523

Wilgenzagen 20210204 134057

   Wilgenzagen 20210205 165904

BoomplantAktie 8423Afgelopen vrijdag hebben we weer de Boomplantaktie Oosterwold georganiseerd. Uiteraard samen met Stichting Heg en Landschap die het plantgoed levert met subsidie / korting met dank aan de Yves Rocher Foundation.

In Oktober hebben we een digitale informatieavond gehouden, en vervolgens hebben zich 99 Oosterwolders gemeld om planten te bestellen. Eigenlijk waren het er nog meer, want veel mensen hebben ook gezamenlijke met hun buren een bestelling geplaatst. Daardoor kwamen we op het duizelingwekkende aantal van 35.000 boompjes dit jaar. Dat is uiteraard veel te veel om in één dag te sorteren en uit te geven. Daarom hadden we 11 december al de eerste lichting met 17.500 boompjes. En vrijdag dus de resterende 17.500 stuks.

BoomplantAktie 8424

De vrachtwagen kwam even na 7.30 's ochtends vroeg, terwijl het nog donker was. Het plantgoed is opgepakt op 7 Ferro's stalen rekken, en ingepakt in plastic. Minpuntje is dat onze aanhanger nu nog vol met plastic ligt. De vrachtwagenchauffeur kan met zijn kooiaap de Ferro's uit de vrachtwagen tillen en bij ons op de parkeerplaats zetten. Het plantgoed wordt vervolgens op de onderliggende pallet uit de Ferro's getild. Dan kunnen die Ferro's weer mee terug in de vrachtwagen.

BoomplantAktie 8427Gelukkig waren er vrijdag ook weer mensen die wilden meehelpen. We hebben wel regels bedacht zodat iedereen zo veilig mogelijk kan werken. Het is buiten, en iedereen kan zelfstandig taken uitvoeren, zodat je niet te dicht bij anderen hoeft te komen.

En wat hebben we een geluk, dat het prachtig winterweer is. Een lekker zonnetje en niet teveel wind. Wat wil je nog meer!

PanoramaBoomplantAktieBoomplantAktie 8428bDe eerste taak is om het plantgoed te sorteren op soort. Dat klinkt eenvoudig, maar de bossen met bosplantsoen liggen op elkaar gestapeld, en er is doorgaans maar één bos met een label eraan. Oppassen geblazen dus, en het uitsorteren doet Marien zelf, met hulp van twee of drie anderen: een die de bossen telt (ik kan niet bossen verplaatsen en tellen tegelijk) en anderen die de bossen in kruiwagens uitstallen langs de berm, op alfabet, van de A van Acer (esdoorn) tot de V van Viburnum / Gelderse Roos. De soorten met grote aantallen laten we liggen op de parkeerplaats, maar ook dan nog liggen de planten over honderd meter uitgespreid langs de berm.

BoomplantAktie 8429

Gelukkig klopt de bestelling deze keer vrij goed. Dus om halfBoomplantAktie 8441b elf kunnen we aan de koffie met koek omdat alle planten op soort klaar liggen. Daarna gaan we de bestellingen klaar leggen, per besteller dus. En dat zijn er deze keer 53, een record voor één dag. Om 11 uur komt er ook weer een nieuwe lichting helpers bij om bestellingen klaar te maken. Er zijn hele grote bestellingen met 1500 stuks, en ook mensen die vorig jaar al hebben besteld en nu nog een paar bosjes erbij willen. Zo lopen er de hele tijd helpers met kruiwagens bestellingen te rapen. Wij doen ook zoveel mogelijk mee met rapen.

BoomplantAktie 8436b

 

BoomplantAktie 8433 2

 

Vanaf 13.00 uur komen de eerste klanten om hun bestellingen op te halen. En de helpers nemen ook hun eigen bestelling mee naar huis.

We hebben langzaam aan ervaring opgedaan met een procedure. Marien controleert alle bestellingen samen met de klant, zodat we beiden weten dat de bestelling klopt. Eventuele afwijkingen kunnen we corrigeren of aftrekken van de rekening als er te weinig is. Helaas klopt het toch niet bij alle klanten. Vervelend, maar onvermijdelijk als je 17.500 boompjes van eigenaar verwisselt. Helaas ook een klein foutje van ons, met gevolgen voor een paar klanten: één bestelling was twee regels verschoven in de Excel. Daardoor kwamen we 75 hulstplantjes tekort. Helaas zullen een paar klanten een jaartje moeten wachten.

BoomplantAktie 8438En er was nog een afwijking: een besteller bleek buiten ons om dubbel geadministreerd, waardoor er 500 boompjes over waren. Daarom hebben we zaterdag op Marktplaats Oosterwold de restanten aangeboden. En binnen een half uur was alle uitverkocht. Wat werken de informatie verspreiding in Oosterwold toch fantastisch! En het is heel leuk als je nog een tiental Oosterwolders onverwachts blij kunt maken me extra plantgoed.

BoomplantAktie 8443BoomplantAktie 8442

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na zo'n Boomplantaktie zijn we allebei tamelijk gesloopt. Goed dat het dan ook weer voorbij is. Voor ons. Niet voor de bestellers: die kunnen nog dagen aan de slag om alles te planten. Succes gewenst ermee.

BoomplantAktie 8439We hebben ook nog een mijlpaal bereikt: als we alle bestellingen bij elkaar optellen, van de afgelopen 6 jaar, dan zijn we nu over de 100.000 boompjes heen! Oosterwold wordt steeds groener. En dan hebben we nog niet de honderden wilgen meegeteld die we de afgelopen jaren als staak van het wilgenknotten aan andere Oosterwolders hebben meegegeven om als nieuwe bomen in de grond te steken.

Als laatste willen we graag alle helpers bedanken: Janny, Harry, Will, Patricia, Elian, Wendy, Ragna, Michèle, Stanford, Durk. En ook alle bestellers die zelf hun bestelling hebben verzameld.

 

WilgenKnotten 8122 1

De winter is de tijd om wilgen te knotten. En ook om wilgenstaken te planten, zodat ze het volgend seizoen uitgroeien tot een nieuwe boom. Dat gaat heel gemakkelijk bij wilgen. Eigenlijk hebben ze alleen een beetje natte voeten nodig bij het wortelen. Wilgen hebben stoffen in hun bast, die werken als een soort stekpoeder. Zelfs andere planten gaan met deze stoffen beter wortelen. Maar wilgen zeker. Het is heerlijk dat je op nieuwe kavels met flinke wilgenstaken een begin kunt maken, zodat er nog hetzelfde jaar een pruik van zo'n anderhalve meter groeit op een nieuw geplante wilgenstaak.

WilgenKnotten 8113 1 2Vanwege Coronatijd organiseren we niet een wilgenknot werkdag, omdat teveel mensen niet verantwoord is. Wel maken we met liefhebbers individuele afspraken om te helpen met knotten en wilgenstaken mee te nemen.

We waren deze winter al wat eerder dan gebruikelijk begonnen. Stagiaire Micha, onze zoon Roy en vriendin Anouk hebben even voor de kerst al een begin gemaakt.

En onze buurman aan de andere kant van de wijk, Joost kon de wilgen goed Wilgen20210105 WA0001Joostgebruiken om zijn grote kavel met nieuwe doorwaadbare zone aan te kleden.

 

 

 

WilgenKnotten 8204 1

Joris heeft twee keer een lading wilgen gesnoeid en meegenomen om een levende Wilgenhut te bouwen. De tweede keer hielpen zoons Lian en Tim dapper mee. Alle wilgenstaken passen natuurlijk niet in de auto, dus die moest Joris met een stevig elastiek vastbinden, zodat de takken net niet over de weg slepen. WilgenKnotten 8397 1WilgenKnotten 8400 1Niet helemaal volgens de verkeerswet, maar hemelsbreed 500 meter over een polderweg moet kunnen! De tweede keer mochten Lian en Tim op de wilgen zitten, dat is al weer een spannend avontuur. En 's middags krijg ik een foto toegestuurd van de hut met de nieuwe takken geplant en WilgenKnotten 8401 1samengebonden. Die hut ziet er indrukwekkend uit!

 

 

 

 

 

WilgenKnotten 8207 1WilgenKnotten 8210 1WilgenKnotten 8403 1Wilgen20210116 WA0002JorisOok hebben we vijf flinke takken gesnoeid van de drie kronkelwilgen die we hebben staan. Die hebben we via Marktplaats Oosterwold aan een andere eigenaar geholpen. Het is heel leuk als deze kronkelwilgen kunnen uitgroeien tot nieuwe bomen.

Wilgen20210116 WA0000b

 We hebben nog heel wat wilgen te gaan. Vanmiddag heb ik weer een nieuwe lichting geknot, en ligt de hele parkeerplaats weer vol met wilgentakken. Uiteindelijk wordt alles hergebruikt. Wat niet wordt meegenomen, hakken we klein voor de houtkachel, of versnipperen we op de paden, of leggen we als natuurlijke beschutting en composteren op een grote houtril op onze heuvel naar de aardwal van ons huis.

Als er dan aan het einde van de middag nog sneeuw valt, dan is het zeker de moeite om nog een paar plaatjes te schieten voor een fotoverslag.

WilgenKnotten 8120 1

WilgenKnotten 8126 1

WilgenKnotten 8229 1

WilgenKnotten 8409 1

 WilgenKnotten 8413 1

WilgenKnotten 8410 b

 

 

WilgenKnotten 8405 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Als er nog belangstellenden zijn voor wat wilgenstaken, kunnen we daarover de komende week nog afpraakjes maken.

 

 

Ventilatie08 163821

De afgelopen twee weken hebben we de kerstvakantie met lockdown gebruikt om het laatste grote bouwproject voor onze kavel te realiseren: het ventilatiesysteem met de Warmte-terugwin-unit, gewoonlijk afgekort met WTW-ventilatie. Dat ging niet helemaal zonder slag of stoot. Ik zag ook wel tegen deze klus op: niet alleen een nieuwe techniek waarmee je vertrouwd moet raken, maar vooral omdat we dit project eigenlijk in de verkeerde volgorde aanpakken. Het Ventilatie 8060 1was logischer geweest (tip voor alle toekomstige bouwers) om de ventilatie te ontwerpen en in te bouwen voordat alle kamers worden afgewerkt. Dus voordat badkamers zijn betegeld en voordat de slaapkamer al bewoond is, en voordat de woonkamer is afgewerkt. Nu moest dat achteraf, en dan moet je door alle nette afwerking heen werken. Dus dwars door de mooie witte badkamertegels en betimmering van de Tuinkamer.

Deze blog is lang, het is ook een ingewikkeld project, en het is vooral voor onszelf dat we de bevindingen in uitgebreidheid beschrijven. Wellicht hebben belangstellende lezers er iets aan, als ze zelf nog een WTW-ventilatie systeem willen aanleggen.

Het begint met het ontwerp, en dat is niet triviaal, omdat je alle ruimtes moet ventileren. Daarbij moeten de natte ruimtes worden afgezogen, de slaapkamer ingeblazen, en de woonkamer en Tuinkamer zowel Ventilatie 8063 1ingeblazen als afgezogen. Een WTW-ventiliatie is een balans-ventilatie, wat betekent, dat er een evenwicht is tussen de toevoer en afvoer van lucht, waarbij de warme uitgaande lucht in de WTW-unit de koudere inkomende lucht opwarmt. Zo voorkom je dat er veel warmte verloren gaat. Maar waar laat je al die buizen? In onze woning zitten geen verlaagde plafonds waar je die buizen makkelijk kunt wegwerken. Alles moet dus zichtbaar. Toch hebben we Ventilatie 8067 1ervoor gekozen om de installatie grotendeels weg te werken in de natte cel bij de Tuinkamer, en een deel van de buizen de leiden door de slaapkamer, zodat de Tuinkamer en woonkamer ontzien worden. Ondertussen ventileren we ook de installatieruimte waar vooral de hout-CV-kachel voor veel extra warmte zorgt.

Ik ben het project begonnen met aanleg van badkamerventilatoren in de toiletruimte en in de badkamer. Dat is een kleine maar bewuste afwijking van het traditionele balansventilatie-concept. Die actieve badkamerventilatoren drukken de lucht actief naar de installatieruimte. Omdat daar de afzuiger van de WTW-unit afzuigt, komt de lucht uit de toilet en Ventilatie 8076 1badkamer dus uiteindelijk weer in de WTW-unit terecht. Die aparte ventilatoren zorgen ervoor dat de toilet en badkamer bij gebruik met hogere intensiteit worden afgezogen, zodat je Ventilatie 8080 1niet eerst je ventilatie harder moet zetten voor je hele huis. De ventilator in de badkamer past de snelheid aan op basis van licht en vocht. Heel handig!

Het hart van de ventilatie is de WTW-unit, een flinke doos met twee verbindingen naar buiten: Ventilatie16 150545ingaande en uitgaande lucht. Dat betekent ook twee gaten in het dak zagen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Ons dak bestaat uit sandwichpanelen van Ventilatie 8084 1twee lagen staal met daartussen isolatieschuim. Eerst heb ik de WTW-unit opgehangen met de daarvoor beschikbare stalen houder (foto linksboven). Dat was al een uitzoekwerk, omdat de natte cel best klein is, en we zowel in hoogte als breedte alle ruimte nodig hebben. Ventilatie 8083 1

Vervolgens heb ik de locatie van de gaten door het dak bepaald, en met een gatenzaag de onderste staalplaat weggezaagd. Daarna met een mes de isolatie laagje voor Ventilatie 8085 1laagje weggehakt (daar loopt de gatenzaag op vast), totdat de bovenste stalen plaat in zicht komt. Die heb ik eerst doorgeboord, omdat we met de boorgaten kunnen bepalen waar we buiten, boven op het dak uitkomen. Daar moesten we eerst de kruidenlaag en grond verwijderen, om bij het dak met beschermende EPDM-laag en viltlaag uitkwamen. Zo konden we ook de bovenste staalplaat (met damwandprofiel) doorzagen, en kijk ik van onderuit naar de buitenlucht. Met enig slijpwerk waren de gaten groot genoeg om de RVS pijpen door te laten. Die heb ik vastgekit met HiTack kit.

Voor op het dak heb ik twee speciale EPDM hoezen gekocht, waarmee we het dak en de aansluiting van de pijpen weer waterdicht moeten maken. Daar hebben we vervolgens eenVentilatie 8094 1

Ventilatie 8087 1

Ventilatie 8090 1paar kitspuiten op leeggeknepen. Dat was ook een intensief klusje met z'n tweeën, vooral omdat in dit natte seizoen overal water vandaan sijpelt, die het kitten en afdichten bemoeilijkt. Dus toen we het dak waterdicht hadden, was het donker, en moesten twee plastic zakken voorkomen dat het naar binnen zou regenen. De volgende dag hebben we twee schoorsteenpijpen gemonteerd, op verschillende hoogte en verschillende richting, om te voorkomen dat de uitgaande lucht weer direct naar binnen wordt gezogen.

Ventilatie 8091 1Ventilatie 8095 1De verbinding van de stalen dakdoorvoerpijpen met de WTW-unit heb ik gemaakt met een flexibele buis, om ervoor te zorgen dat ik de WTW-unit kan demonteren als het nodig is. Met vaste pijpen had ik de WTW-unit vastgeklonken; nu is demontage Ventilatie 8123 1voor onderhoud mogelijk.

Ventilatie 8059 1Ventilatie wordt bepaald door de capaciteit van de ventilator en de weerstand. De weerstand ondervindt de lucht door het hele systeem. Je kunt de weerstand beïnvloeden door keuze van de diameter van de buizen, en regelen door het sluiten of openen van filters, of toevoegen van dempers. Die dempers zijn op zich weer van belang om geluidsoverlast te voorkomen, een veelgehoorde klacht van WTW-systemen. Daarom hebben wij gekozen voor brede kanalen: die beginnen met doorsnede van 180mm en vervolgen na de eerste splitsing met 160mm buis. Door die brede buizen hoeft de lucht niet hard te blazen om toch voldoende capaciteit rond te pompen.

Brede kanalen klinken logisch, maar hoe maak je een gat van 180 mm in een muur? Daar kan je gelukkig gatenzagen voor kopen. Maar dat zijn behoorlijk indrukwekkende apparaten. Die koppel je op een boor (liefst een betonboor die niet al te snel draait). Een probleem is dat de boor zelf een aardig gewicht heeft, en vanwege die diameter met flink geweld ronddraait. Grote kans dat die boor een paar keer vastslaat wanneer deze een hard stuk tegenkomt, of juist half door een wand heenzaagt. Ik heb een paar keer een flinke klap gekregen van de boor, en wist mij gelukkig staande te houden op een trap of ladder. Het heeft mij zelfs een boormachine gekost, omdat bij één zo'n klap het handvat doormidden brak. Inderdaad een ontzaglijke klus.

Ventilatie 8103 1De gaten in de badkamer met witte tegels heb ik met een haakse slijper en diamantschijf gemaakt. Ook al zo'n ontzagwekkende machine. Zeker omdat je een enorme hoeveelheid stof produceert. En ik kan als brildrager niet werken met een stofmasker, want dan beslaat mijn bril ogenblikkelijk. Dat betekent dus een grote hap adem, dan zonder adem slijpen, en binnen zo'n twintig seconden proestend de badkamer uitstrompelen.

Ventilatie 8239 1Na het uitzagen van de gaten begint het monteren van de kanalen. Omdat het ontwerp in ons schuine en scheve huis ingewikkeld is, was het ook lastig om in één keer alle juiste onderdelen te bestellen. Dus heb ik het in fases gebouwd, en telkens bijbesteld wat ik tekort kwam. Zo stond in de Tuinkamer wel een aardig assortiment aan Spirobuizen en hulpstukken beugels en bijbehorend gereedschap.

In de slaapkamer hebben we Spirobuizen met isolatie gekozen, om ervoor te zorgen dat de slaapkamer niet te warm of te koud wordt door de geleiding van de pijpen. En om wat geluidsoverlast te dempen. Voor de luchtinlaat in de slaapkamer zagen we een gat in de buis en monteren we een regelbaar rooster.

Ventilatie 0005Met een uitgekiende bocht vanuit Ventilatie 8107 uitsnedede slaapkamer in de Tuinkamer is het gelukt om zowel voor de Tuinkamer als de woonkamer lucht in te blazen. Daarvoor is het wel nodig om een gat te zagen in de glazen tussenwand. Gelukkig zijn de platen in de hoek en in de nok gemaakt van plexiglas, en kan ik daarin een gat zaken. Ook een bijzonder klusje, want het plexiglas smelt onder de warmte van het zagen, en als je niet oppast, smelt de zaag vast aan het glas. Gelukkig is het gelukt zonder het glas te breken.

Ventilatie 8318Het afzuigen van de woonkamer en tuinkamer doen we in de nok: daar verzamelt zich in de zomer de meeste warmte. Daarvoor moet er wel zo'n zes meter buis opgetild Ventilatie 8181 1worden tot vijf meter hoog. Ook

Ventilatie 8179 1

hier zagen we een gat in het plexiglas van de tussenwand om de woonkamer af te zuigen. Het is vervolgens wel passen en meten (op vijf meter hoogte op een wankele ladder) om de buis precies door dit gat te loodsen, en niet de hele stellage inclusief jezelf naar beneden te laten lazeren....

PanoramaVentilatie1Het meest ingewikkeld was de montage van buizen in de natte cel, omdat daar zowel de buizen vanuit de slaapkamer uitkwamen, alsook de afzuigbuis vanuit de Tuinkamer. Er is zo weinig ruimte, dat ik een flexibele buis nodig heb om de buis uit de Tuinkamer te verbinden met de juiste buis naar de WTW-unit.Ventilatie 8309 1

Ventilatie 8298 1Bij de afwerking hoort uiteraard ook nog het vastzetten en afdichten van alle gaten, met pur-schuim en hybride kit. In de natte cel moet dat in de juiste volgorde gebeuren: eerst de buis van de luchttoevoer afkitten, want als de afzuigbuis wordt gemonteerd, kan je niet meer bij de andere buis. Het heeft iets van 'de kool en de geit...'

Tenslotte sluiten we de buizen (met de indrukwekkende geluidsdempers) aan op de WTW-unit. Eigenlijk wel gek dat de WTW-unit alleen openingen heeft van een soort hard piepschuim. Want daaraan kan je Spirobuis van staal niet vastmaken. Dat heb ik geïmproviseerd door het koppelstuk in te zagen en vervolgens met een klemring vast te klemmen. Je wordt wel inventief van zo'n project.

De natte cel is nu wel aardig vol met de WTW-unit en de buizen. Er is een panorama-montage nodig om alle buizen op één foto te krijgen. Zo krom als ze hieronder op de foto lijken, zo recht zijn ze gemonteerd!

Het systeem draait! En het geluid valt reuze mee. Alleen in de hoge stand is het duidelijk hoorbaar, maar dat gaan we alleen doen als het overdag in de zomer heet is. Ik ben mezelf tijdens deze klus wel een paar keer tegengekomen. Vloeken en smijten met spullen als het tien keer tegenzit. Dus trots? Zo voelt het niet. Wel blij dat met deze laatste grote klus het huis min of meer gereed is en overgaat in de fase van (achterstallig) onderhoud en restklusjes.

PanoramaVentilatie3Gisteren hebben we de laatste vakantiedag benut om op te ruimen en de glazen tussenwand te wassen. Over achterstallig schoonmaakwerk gesproken. Maar wat een verschil! Het draagt wel bij aan een leefbaar huis.

DSC 8240 1

We hebben lange tijd geleefd met de positieve ervaring dat het 's nachts mooi donker is in Oosterwold. Dat is ook zo en moet ook zo blijven. Toch kan het geen kwaad om te laten zien waar je oprit loopt, en het wandelpad naar de kleine woning. Op menige donkere nacht ben ik van het pad de struiken in gestrompeld.

Ventilatie 8213

We hebben ons lange tijd beholpen met goedkope zonnepaneel-lampjes, maar uiteindelijk doen die het vooral in de zomer redelijk, en na een paar regenbuien houdt het merendeel er mee op, en in de winter dan zijn de lampjes een half uur na zonsondergang al uitgeteld. Dus toch maar een nieuw plan gemaakt.

Van de eerste bouwfase hebben we nog een honderd meter grondkabel overgehouden. Die kan zonder Ventilatie 8217mantelbuis ingegraven worden in de grond. Het probleem om op te lossen is, hoe je lampen doorschakelt van de ene naar de andere lamp, Ventilatie 8220zonder dat er water bij komt, en kortsluiting dreigt. En op z'n Paradijsvogelbosjes.... willen we niet de hoofdprijs betalen voor buitenlampen. Want een korte surfactie op het internet leert dat je daar een fortuin aan kunt uitgeven.

Dus hebben we gebrainstormd over de wensen en mogelijkheden: we willen dat eigenlijk alleen de grond wordt verlicht, dus geen lichtvervuiling in de omgeving. Het moet weinig stroom gebruiken: dus LED-lampjes. En het mag een beetje elegant, dus geen grote Ventilatie 8230protserige armaturen.

Uiteindelijk hebben we bij de favoriete koopjeswinkel 21 glazen weckpotten gekocht, waar we de deksels vanaf haalden. En we hebben gekozen voor LED-spotjes met GU10-fitting. Daar heb je kleine keramische lamphouders bij. Met PVC buisjes, waar we aan de onderkant twee inhammen in zagen voor de taaie grondkabel, die we met enig geweld ombuigen, zodat ze in de goede richting terecht komen. En betonijzer om de paaltjes in de grond te verankeren. Dan zijn vervolgens alleen nog drie-voudige stroomklemmetjes nodig om de lamp aan te sluiten en de kabel door te verbinden naar de volgende lamp in de reeks.

Ventilatie 8224Toch is het een flinke klus. Dat begint al met het doorsnijden van de gewapende grondkabel, en prepareren van de aansluitingen. 21x2 aansluitingen van zo'n stijve grondkabel, bedoeld om een verkeerd ingestoken tuinspade te weerstaan. Zo hebben we 15 lampjes achter elkaar geschakeld langs de oprit naar de grote woning. Bij de afslag naar de kleine woning hebben we een aftakking gemaakt zodat we verlicht tot aan de voordeur kunnen komen.

DSC 8244 1 2Bij de parkeerplaats aan de weg hebben we onlangs een nieuwe brievenbus gemaakt. Daaronder hangen we een breedstraler met een bewegingssensor. Die geeft een flinke hoeveelheid licht als je langsloopt of komt aanrijden met de auto. Ook fijn dat deze grote lamp na een paar minuten weer uitgaat. Anders zou het wel lichtvervuiling opleveren.

 

 

 

DSC 8245 1Als laatste hebben we nog roestvrijstalen bakjes als een spiegelend hoedje op alle lampen geplakt, die extra licht weerkaatsen naar de grond. Zo lijkt het niet of er een rijtje soldaatjes langs de weg op wacht staan 😸.

Tenslotte ben ik al begonnen met het rotste klusje: het ingraven van de kabel. Dat gaat nog wel even duren; iedere dag een paar meter met de hauweel. Helaas is bij de aanleg van het pad nogal wat puin naast het hoofdpad terechtgekomen. Dus spitten werkt niet. Degelijk handwerk, oftewel hauwwerk.

Tenslotte nog een impressie van de lampjes. Vrolijke foto's in de tijd van kerst en nieuwjaar.

DSC 8294 1

 

DSC 8269 1

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

DSC 8264 1

 

 

DSC 8296 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC 8257 1

 

 

DSC 8260 1

IMG 20201230 kerstkaartbezorgen

Het einde van een bijzonder jaar nadert. Een jaaroverzicht gaan we niet maken. Ik stel voor dat jullie daarvoor onze blogs teruglezen. ;-)

We wilden dit jaar toch weer een heel aantal mensen een zo fysiek mogelijke wens sturen/brengen. Daarom hebben we dit jaar weer echt een fysieke nieuwjaarskaart gemaakt. Die kwamen gisteravond binnen. Dus vanochtend hebben we de kaarten geschreven.

20201230 kerstkaartbezorgenVanmiddag gingen de exemplaren met een postzegel op de bus. En we wilden Oosterwold het beste wensen. Dus hadden we speciaal mooi weer besteld, om met z'n tweeén fietsend door Oosterwold te fietsen. Ik moet zeggen dat het een fijne fietstocht was. Goed om voortgang en allerlei nieuwe huizen en buurten te zien.

En wie geen fysieke kaart heeft gehad: evengoed het allerbeste voor het nieuwe jaar!

Kerstkaart2020

 

Sinds 2016 geven wij namens Heg en Landschap bomen en struiken uit. Tot nog toe zo'n 75.000. Lijkt me een wezenlijke bijdrage aan de CO2 en stikstof reductie. Maar juist op zo'n uitgiftedag realiseer ik mij altijd dat dit geenszins onze verdienste is, maar de verdienste van heel veel Oosterwolders samen. Wij zijn (dat hopen we tenminste, daarover later meer) aan het eind van de dag klaar. De Oosterwolders die hebben besteld, beginnen dan pas, want wij moeten al dat plantgoed planten. Daar hebben ze gelukkig even de tijd voor. Voor eind maart moet alles erin zitten.

 

HEL1220200089 1

Aan de uitgiftedag gaat altijd  een en ander vooraf. En ik ben Marien en Micha (onze stagiair) heel dankbaar voor veel voorbereidingen. We hielden een informatie-avond. Dit jaar digitaal. Super kaal. Ik schenk echt veel liever koffie en thee in een net te vol zaaltje waar we mekaar kunnen zien. Maar minder gezellig, toch heel effectief. Dit jaar zijn er ca 90 bestellingen met ongeveer 35.000 bomen en struiken. Dt vraagt om twee uitgifte dagen. Min of meer op voorkeur wordt een deel half december en een deel 22 januari. (Let op heb je hierover op 19 november geen mail ontvangen laat dat Marien AT paradijsvogelbosje.nl even weten. Check wel echt even of je m hebt gekregen) Marien heeft van al die individuele lijsten een totaal lijst gemaakt. En de bestellingen met Lex van Heg en Landschap doorgesproken.

Ik vind het altijd grappig dat veel mensen happen op de betaalbaarheid van het plantgoed. Op de totale bouwkosten zouden de planten ook zonder korting prima in het bouwbudget passen. Wat gebeurt en veel meer betekent voor hoe groen Oosterwold wordt, is dat iedereen die meedoet hiermee nadenkt over het maken van doorgaande heggen en bosjes. Voor zowel de ecologie (geborgenheid van beestjes), als voor hoe groen de omgeving waarin je loopt/verblijft eruit ziet, zijn juist heggen en bosjes van veel grotere betekenis dan individuele bomen. En de fruit en notenbomen zijn ook heel belangrijk (begrijp me niet verkeerd), maar die kiest iedereen toch omdat men opbrengst wil.

HEL1220200092 1Zelf vind ik deze uitgiftedagen iets om heel dankbaar voor te zijn. Mits je je kleed op de kou en het niet echt gaat regenen (en dat heeft het nog nooit gedaan).  Maar meest dankbaar ben ik altijd voor de vrijwilligers die meedraaien. Het leek in de voorbereiding even een klein ploegje te zijn. Maar uiteindelijk zijn er in de loop van de dag voldoende "aanklevers". Bijzonder om te melden vind ik twee groepjes: Jurre en Tim die met vanaf 's ochtends vroeg met stagair Micha meekwamen. Jurre en Micha bleven ook helemaal tot het bittere einde toen het alweer koud en donker was: TOP JONGENS. En verder zijn Zilla en Daan onmisbaar geweest, omdat zij de catering deden. Fijn als vrijwilligers naar binnen kunnen gaan en je weet dat er koffie, thee, cake en soep (laatste twee van de hand van Marien) warm zijn... En fijn dat de tuinkamer fors groot is en we er ook in een groep op afstand kunnen zijn.

HEL1220200095 1De bomen en struiken komen op 6 grote pallets binnen en liggen dan weliswaar gesorteerd maar ook bovenop elkaar. Dat leggen we uit in een "winkel". Fijn dat we daarvoor de berm van de weg bij ons en onze buren kunnen gebruiken. Helaas is een van onze pallets verwisseld met een pallet die niet voor ons is. Daarmee zijn de elzen, de aalbessen en een deel van hazelaars nog niet geleverd. We gaan zien wanneer die nageleverd worden. Helaas hadden we hierdoor wel de hele dag 1500 esdoorns onnodig in de weg liggen. Laten we het een corona-rotonde noemen. De esdoorns zijn inmiddels ook op de definitieve bestemming.

HEL122020pan 1Om 11 uur is de winkel gereed en kan het grote rapen starten. Samen met Micha instrueren we de vrijwilligers bij een kop koffie. We melden waar ze niet naar hoeven zoeken, omdat het er niet is. Hoe om te gaan met bossen van afwijkende aantallen etc. Fijn dat we ruim uit elkaaar kunnen zijn ook als we binnen zijn. 

HEL122020pan 2

HEL1220200097 1En dan start het grote rapen. We werken sjouwend en soms met kruiwagens als winkelwagentjes. Dat gaat prima!

Vanaf 13 uur komt de eerste van de vier ploegen om de bestellingen op te halen. Marien en ik krijgen er een taak bij: we controleren de bestellingen en laten mensen betalen. Controleren kost even en zorgt soms voor rijen.... ook op de corona rotonde! Dank voor het geduld allemaal. En dan rapen we door.

HEL1220200114 1 2

HEL1220200101 1

 

 

 

 

 

Echt fijn dat Jurre en MIcha tot het einde blijven om mee te helpen opruimen, te kijken waar dingen fout zijn gegaan, wat teveel geleverd is etc. We tellen in het donker, bellen iemand die vergeten is op te halen (terwijl ie zelf heeft geraapt ;-) ) en bellen iemand die het bericht voor afhalen heeft gemist. Ook die bestelling wordt snel gehaald. De dag is over. Een potje bier en de laatste vier kommen soep doen ons goed!

HEL1220200107 1 2Onderwijl is iedereen zijn plantgoed keurig aan het inkuilen of planten. Oosterwold is echt weer een stukje groener dit jaar!

Zaterdag regelen we de doorlevering met Lex van Heg en Landschap.

Dan rest nog een groot compliment voor de ploegen vrijwilligers: naast Micha, Jurre en Tim, Zilla en Daan, waren er (in ieder geval) Michelle, Sarah, Tara, Iris, Fred, Roswitha, Peter, Michel, Maaike en nog een Peter, Barbara en Emmy.  Een topploeg waren jullie! (PS: geef me even een seintje als ik een vrijwilliger oer het hoofd heb gezien... )

 

 

 

mosterd 7784 1Met een buurvrouw die in kaas doet en een voorraad duindoornbessen in de vriezer, pak ik eind oktober een nieuw heksenprojectje op. We gaan mosterd maken met duindoorns. Mosterd wordt gemaakt van mosterd 7785 1mosterdzaadjes (goh!) en zuur. Daar kan je allerlei soorten azijn voor gebruiken, maar ook zure vruchten. De zaden die we gebruiken hebben we gekocht. Biologisch dat wel, maar het oogsten van dit soort zaadjes is handmatig echt een ongelofelijke klus. We maken drie mengsels: een mengsel met zwarte en witte mosterdzaden die we met duindoornbessen verrijken. Een deel zoeten we met honing van de imkers op ons land. Als de mosterd net klaar is, is ie ontiegelijk scherp! Niet te doen.

mosterd 7789 1Na verloop van tijd wordt dat beter. Maar we maken een derde soort met alleen witte mosterdzaden. Dat moet milder zijn en dat is ook zo. Inmiddels hebben we de mosterd in potjes bij de buurvrouw afgeleverd. mosterd 20201116 WA0001Mosterd met zo'n 10 % duindoorn is elders niet verkrijgbaar. (de waddenmosterd komt met 2% niet in de buurt). Biologische mosterzaden en azijn, duindoornbessen uit het Paradijsvogelbosje.Lekkerder kunnen we het niet maken. Wel makkelijker. U rijdt/fietst of wandelt namelijk naar Marjon en gaat zo'n potje kopen ;-) Eet smakelijk! 

Op naar 4little dreams!4littledreams

En dan hebben we oogst en hele mooie oogst!

Oogst2020 7752 1

Bijgaande kweepeer is echt moeders mooiste! Kweeperen zijn tamelijk ouderwets fruit. Zo van de boom eigenlijk niet te eten. Maar gekookt.... super lekker. Het leuke van dit soort vruchten is dat we vaak niet meer weten hoe we ze moeten gebruiken en dan is het internet een goede leermeester.

Dus deze keer maak ik (naast kweeperen likeur...mmmm) membrillo: kweepeerpastei. De kweepeer aangelengd met suiker wordt schier eindeloos ingekookt. Je staat een paar uur te roeren.... jaja het brandt snel aan! Weer een echte heksenactie!

En hij is pas goed als ie zo stijf is geworden dat de pastei ook echt als pastei gestort kan worden.

4littledreamsHet is een gerecht uit de spaanse keuken en super lekker bij een pittige (schapen) kaas. Gewoon een blokje/schijfje zoet op de pittige kaas.

Ik heb zo'n voorraad dat Marjon mijn Membrillo verkoopt. Kom je ook proeven? Klik op het logo van 4 little dreams en vind informatie over de winkel!

20201023 membrillo

2020 mispels08 1En dan komen we verder in het seizoen. November treedt in en de oogst gaat door! Nu zijn de mispels aan de beurt!  We hebben een geënte in de moestuin staan die grote mispels geeft (zo'n  3 a 4 cm) en een aantal wilde die leuke kleintjes geven. We oogsten ze allemaal. We hebben gelukkig een kleine nachtvorst gehad. Dan worden de mispels zoeter. Nu hoeven ze niet in de vriezer. (want dat doe je als je geen nachtvorst krijgt.... gewoon simuleren. ) Ik laat ze een paar dagen liggen zodat ze lekker zacht worden... Zo rot als een mispel... Het betekent eigenlijk vooral zacht. Want rot is echt anders.

Aan de vorm van de vrucht kun je goed zien dat het familie is van de roos. Ik vind ze zelf best op grote rozenbottels lijken. 2020 mispels02 1

Als je ze zo uit de hand eet zijn ze zoet, melig en een beetje fris zuur. Je eet ze door de aanhechting van het stengeltje eraf te bijten en het vruchtvlees uit te zuigen. Zo blijven de grote pitten ook in het "zakje" achter en krijg je vooral het vruchtvlees in je mond. 

 2020 mispels15 1

Ik heb van de helft lekkere mispelmoes gemaakt. (ook lekker bij kaas ) en de andere helft zijn op sterk water (wodka) gezet.... Die van vorig jaar was zo lekker!  De mispellikeur is voor eigen gebruik. De mispelmoes kun je ook bij Marjon kopen! Eet smakelijk.

 

 

OngeschiktEr is de afgelopen weken veel te doen over handhaving in Oosterwold. Nadat het rapport eind juli is gepubliceerd, ging er al enigszins lacherig maar ook verontwaardiging de ronde over normen voor een goede stadslandbouw. Hoeveel varkens en kippen passen op een vierkante meter......

Nu gaan afgelopen week twee berichten de ronde via Omroep Flevoland over handhaving op doorwaadbare zones en stadslandbouw. Het is op zichzelf al nieuws van Omroep Flevoland, dat de gemeente twee Boa's aanstelt om Oosterwold te controleren. Het was ook passend geweest, als we dat direct van de gebiedsorganisatie zouden vernemen. Maar dat is ook de functie van de media.

Ook horen we dat er drones over Oosterwold vliegen om de percelen in kaart te brengen.

Toen Oosterwold begon waren velen zeer verheugd, dat al bij de start een grote stap richting vrijheid was genomen: er zou geen Welstand zijn, die beoordeelt of bouwplannen al dan niet door de beugel kunnen. Wie kent niet de verhalen van enthousiaste plannen van bewoners, die oplopen tegen een negatief advies van een Welstandscommissie, die zich beroept op behoud van het beschermd gezicht van de stad, dorp of wijk. Een voormalig architect, die vind dat alleen die ene kleur groen de enige goede uitstraling geeft aan het straatbeeld. Of de dakkapel die tien centimeter te breed is.

Koolzaad80Toen Marie-José en ik jaren geleden, als student nog, ons in onze eerste volkstuin gingen uitleven, kregen we te maken met een ballotage-commissie. Ze stoorden ons sinds het begin aan onze experimenten met gele mosterd (allemaal onkruid) en natuurlijke inrichting. Na een paar jaar ontvingen we een heuse brief in de bus, die begon met de voor ons ondertussen onsterfelijke aanhef: "Geachte heer Abspoel, u wist dat het er eens van moest komen.....". En daarna een litanie aan klachten over onkruid en zorgen van keurige buurtuiniers. Het moge duidelijk zijn dat dat het einde was van ons volkstuin avontuur in die Vereniging.

Nu gaan Boa's controleren of Oosterwolders wel op de goede manier aan stadslandbouw doen. Ik snap best dat je iets moet met handhaving, als er misstanden zijn, maar het idee dat Boa's met een centimeter en bonnenboekje in de hand de tuinen gaan langslopen doet mij aan als een gruwel.

Trouwens, wie gaat die Boa's betalen? Wordt dat ook betaald uit onze exploitatiebijdrage? Of gaat dat van de OZB belasting? Of moeten de Boa's zichzelf bedruipen met boetes, zoals dat ook bij de politie werkt? Kan die investering niet beter besteed worden?

Maar mijn grootste zorg is het gevoel van privacy. Privacy gaat niet alleen over het gevoel of je beroofd wordt, maar ook je gevoel dat je zelf kunt doen op de kavel wat jij wil en denkt nodig te hebben. Het idee dat er Boa's gaan rondlopen, waaraan je moet uitleggen wat je aan het doen bent, en waarom je nog niet tien procent van de Almeerders aan het voeden bent. Mijn energie lekt nu al weg.

Initiatiefnemers die niks aan stadslandbouw doen hebben niet mijn sympathie, maar als initiatiefnemers zich moeten gaan verdedigen tegen boetes van de gemeente, verdienen ze onze solidariteit. Laten we in plaats daarvan, elkaar helpen aan een mooie inrichting van kavels, met respect voor ieders wensen, en behoefte aan samenwerking.

Slowakije Tatra 1996 Img0002 204x300Ook over omloopbaarheid is veel te doen. En wellicht terecht nog meer dan over stadslandbouw, want de omloopbaarheid bepaalt de kwaliteit van de publieke ruimte. Waar is het 'park van de wijk'? Maar mede door verwarring en negatieve berichtgeving vanuit de gebiedsorganisatie hebben velen het idee dat je niets mag in de doorwaadbare zones. Je moet toch niet in de situatie komen, dat de Boa's met een centimeter jouw paadjes gaan opmeten, en je gaan sommeren om bomen en struiken te rooien, omdat Werner met zijn shovel er niet door kan....

WaarschuwingVingerIn de nieuwsbrief van afgelopen week schrijft Werner Brouwer: "een beetje Oosterwold bestaat niet". Maar wiens Oosterwold dan wel? Is dat het Oosterwold van Werners' shovel? De gemeente die exploitatiebijdragen van Oosterwolders inzet om riool aan te leggen en Boa's op de loonlijst te zetten?

Het idee over Boa's die handhaven versterkt een gevoel van onveiligheid, en belemmering van de mogelijkheden om zelf invulling te geven aan je kavel. Dat schuurt zeer tegen het idee van Oosterwold. Het doet me te veel denken aan het televisieprogramma van Jort Kelder: 'Hoe heurt het eigenlijk'.

Is de schade van wantrouwen en onveiligheid en privacy-schending niet veel groter dan de winst van handhaving? Gaat de handhaving niet teveel uit van een ouderwets idee van maakbaarheid van de samenleving. Als we genoeg financiële prikkels uitdelen, gaan mensen zich vanzelf goed gedragen...... Het is een klassieke denkfout dat we er vanuit gaan dat wat wenselijk is (verbeteren van stadslandbouw en doorwaadbaarheid) ook kan zonder dat de maatregelen erger zijn dan de kwaal. Of zoals de filosoof Badiou het uitdrukt: het is nu eenmaal zo in de wereld, dat veel zaken noodzakelijk zijn, en onmogelijk.....

KeurmeesterWat mij betreft kunnen de Keurmeesters van de gemeente wegblijven. Er is een veel bredere discussie over handhaving nodig voordat we als Oosterwolders met een warm gevoel gaan samenwerken om Oosterwold nog mooier te maken. Hoe zou de dialoog tussen de gebiedsorganisatie, de Boa's en Oosterwolders eruit moeten zien, om die Boa's op een zinvolle manier hun werk te laten doen?

Als ik in Oosterwold rondloop, dan laat ik mij graag verrassen door initiatieven van anderen. En ik stel mijn oordeel uit. Het maakt mij benieuwd naar de ideeën van mensen achter hun plannen. Die ideeën delen, dat is Oosterwold. Ik vraag mij ernstig af of de Boa's de linking pin zijn in deze ontwikkeling.

 

DSC 7881 1Sinds afgelopen week werkt er weer een nieuwe stagiaire van het Aeres MBO Toegepaste Biologie mee in het Paradijsvogelbosje: Micha.

DSC 7876 1 3Uiteraard is het fijn dat hij meewerkt met de lopende activiteiten in het Paradijsvogelbosje, waarbij we ons vooral richten op het beheer van bomen en struiken.

Maar hij richt zich vooral ook op het beheer van de grote vijver. Die begint behoorlijk vol te DSC 7872 1groeien met riet. Er staat een rietkraag van ruim twee meter rondom de vijver. Die ontneemt grotendeels het zicht op de vijver. Belangrijker is dat er op deze manier teveel verlanding ontstaat.

DSC 7896 1Als we niets doen, zal over een paar jaar de hele vijver één grote rietkraag zijn. Dat is ook niet optimaal voor de biodiversiteit. Het is fijn als meer oeverplanten en waterplanten een plek krijgen en behouden in en rondom de vijver.

DSC 7898 1 2Samen proberen we ook uit wat het beste werkt in het beheer. Daarmee zijn we deze week begonnen door de rietkraag te maaien. Eerst met de nieuwe maaimachine strak langs de oever, en daarna met de bosmaaier zo ver mogelijk reikend tot in het water. Dan blijft er evengoed nog een kleine meter rietkraag staan. Dat is de volgende uitdaging.

Panorama Vjver1

We zijn benieuwd met welke plannen en aanpak Micha komt. Hij maakt er ook een fotoverslag van, waarvan we graag gebruik maken in onze blog. Wordt vervolgd. Welkom Micha!

 

Duindoorns 7605Marien blogde al eerder dat wij in september een enorme oogst duindoorns hadden. Maar liefst zo'n 13 kilo oogsten we in ons voedselbos! Een heerlijke voedzame en zure vrucht! Met zo'n enorme oogst moet je ook een beetje creatief worden in hoe je het verwerkt. Naast een grote oogst duindoorns, hadden we ook een enorme oogst aan appels in diverse soorten en formaten.

In ons voedselbos hebben we best veel wilde appels gezet. Goed voor de ecologische omgeving, goed om andere appels te bevruchten. Meestal leveren ze vrij klein appeltjes maar dit jaar zijn de appels bijna allemaal zo groot als een kleine handappel. Dus oogsten we ze ook echt.

En dan hebben we nog de rozen. Die hangen vol rozenbottels. Prachtig. Dus op veel plekken laten we ze netjes hangen. Om naar te kijken en voor de vogels. Rozen zijn in deze tijd heel belangrijk voor vogels. Zo tegen de winter zijn dit soort struiken veilige plekken voor vogels. Als ze zich namelijk tegen roofdieren (vossen, roofvogels en uhm katten) willen wapenen, hebben ze in de winter geen blad meer om zich te verschuilen. In de rozenstruiken kunnen ze dat wel. Daarom hebben wij op een aantal plaatsen in ons voedselbos een forse strook rozen staan. Dat maakt ook dat ik nu her en der fors kan oogsten. Dan dat doe ik net als bij de duindoorns rigoreus. Gewoon de takken afzagen (heggenschaar) en daarna de bottels plukken. Zo plukte ik een emmer vol. Oogst2020 7757 1Goed wassen uitkoken en daarna door de passeerzeef. En dat ruik zo ontzettend lekker! Jullie kennen vast de reclame uit de jaren tachtig nog wel van Roosvicee: Mama mag ik pompen? Voor de lol heb ik m hierin de blog gehangen.

Er gaan nog wel een paar oogstjes komen komende weken.

Ook de druiven zijn binnengehaald. Geen enorme oogst, soms een beetje zuur. Om te verwerken lekkerder dan zo te eten.

En dan kan het grote heksen beginnen en trek ik mij een weekendje terug om brouwsels te maken. Daarbij haal ik laatste restjes oogst uit de tuin. Een paar handjes bramen, de bramen die in de likeur hebben gezeten, een paar takjes munt enzovoort.

En dan is aan het eind van het weekend mijn tafel tjokvol! Potjes groot en klein voorzien van etiketten, met wat erin zit en waar het vandaan komt.

Oogst2020 7741 1Oogst2020 7760 1

Oogst2020 7764 1Oogst2020 7769 1

 

 

MarjonPanorama 10

4littledreams

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met Marjon van Maren (onze overbuurvrouw) van 4littledreams spreek ik af dat zij (een groot deel) van de jams verkoopt. Klik door op het logo van haar winkel en vind de gegevens over locatie en bereikbaarheid. Vanaf deze week staan de potjes ook bij haar in de winkel.

Zo kunnen jullie ook meegenieten van de oogst van Paradijsvogelbosje.

Laat jij je betoveren? Ik hoor graag wat jullie ervan vinden!

 

 

 

 

potjes marjon1

 

 

potjes marjon2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het wInformatieavond 7768 1as spannend gisteravond, of het zou lukken, onze eerste online informatieavond gewijd aan de Boomplantactie samen met Stichting Heg en landschap.

Helaas moest Lex Roeleveld van Heg en Landschap om persoonlijke redenen afzeggen, dus moesten we het samen doen, Marie-José en ik.

Informatieavond 7765 1Wel even geoefend van tevoren, hoe we moeten wisselen als spreker, zonder dat de microfoons en luidsprekers gierend gaan rondzingen, en hoe we presentaties kunnen laten zien. Het blijft improviseren, en lang niet zo gezellig als de InformatieavondMoniquedrukbezochte bijeenkomsten in de Tuinkamer van voorgaande jaren. Maar toch lukte het.

En er waren een overweldigend aantal van 122 aanmeldingen voor bestellijsten. Uiteindelijk hadden we 51 bezoekers online. Een mooie groep. Vragen konden de mensen stellen via de Chat, en die konden we beantwoorden per onderwerp in de presentatie.

Het hele verslag met bijbehorende informatie kan je lezen op onze website onder deze link

Duindoorns 7605September en Oktober zijn de oogstmaanden. Dat hebben we veelvuldig gedaan, appels, peren, zelfs de drie amandelen hebben goede oogst opgeleverd.

Bijzonder voor ons is de oogst van duindoorns. Bij de inrichting van ons voedselbos hebben we bewust gekozen voor een aantal gewassen die bijzondere oogst opleveren die goed passen bij het voedselbos. En die bijzondere oogst biedt ook een mooie aanvulling op de reguliere oogst die je ook in de supermarkt kunt kopen. 

Duindoorns 7556Duindoorns 7554En ook was het een verrassing voor ons dat de duindoorns in de Oosterwoldse zeeklei uitgroeien tot forse struiken van meer dan drie meter hoog. Zeker dicht bij onze woning was dat eigenlijk niet helemaal de bedoeling. Maar de manier van oogsten van de duindoorn biedt uitkomst: om de imposante doorns een beetje te ontwijken zijn handschoenen, telescoop takkenschaar en accu-reciprookzaag onontbeerlijk. We zagen dus de uitgegroeide takken af tot snoeihoogte van zo'n anderhalve meter, en nemen de takken dan mee naar een tafel om ze vervolgens Duindoorns 7555in stukjes te knippen. Van de kleine takjes kunnen we de bessen er veel gemakkelijker afrissen.

Duindoorns 7604Een andere oplossing is om de hele takken met bessen in de vriezer te leggen, en de volgende dag te rissen. Het voordeel is dan dat de bessen hard bevroren zonder smet kunnen worden gerist. Maar onze vriezer is eigenlijk altijd te volg om deze takken kwijt te kunnen. Dus rissen we de bessen vers, en verwerken we ze meteen.

Dat gaat na het afspoelen eerst in een pan, en worden de bessen kort gekookt, tot de bessen stuk zijn. Dan kan de pulp door de roerzeef, waarbij de pitjes en een deel van de velletjes in de zeef achterblijven. 

Het snoeien van de duindoorns hebben we dit jaar gedaan met de stagiaires Finn en Senna. Duindoorns zijn tweehuizig. Dat betekent dat sommige planten vrouwelijk zijn en bessen dragen en de mannelijke planten wel voor bevruchting zorgen (vooral via de wind) maar uiteraard geen bessen dragen. Daarom hebben we nu voor de snoei de mannetjes en vrouwtjes apart gemerkt. Dan kunnen we daarmee ook in de toekomst beter rekening mee Duindoorns 7564houden bij het snoeien. Je kunt Duindoorns 7559ook meer vrouwtjes hebben tegenover de mannetjesplanten. 

Niet alle struiken dragen evenveel bes. Duindoorns zijn evidente zonneaanbidders. Hoe meer zon, hoe meer bessen. Er zijn er een paar die boordevol zitten met bessen. De takken lijken dan wel bijna op maaiskolven! Ook grappig om te zien dat er twee kleuren zijn, een licht-oranje en een donker-oranje variant, zoals je op deze foto kunt zien. Omdat het inheemse duindoorns zijn, is het toch verrassend dat er zulke verschillen zijn.

Duindoorns 7601Het rissen van de bessen heeft vooral Marie-José gedaan, met wat hulp van Marien, Finn en Senna. Daar zijn heel wat uurtjes in gaan zitten. En vervolgens het koken en zeven. Daarbij komt de losse inductieplaat goed van pas (tip). Marie-José houdt ook de hoeveelheid bij, en de teller staat op ruim 13 kilo duindoorns!

Het sap is rijk aan zuur en vitaminen, en kan heel goed worden toegevoegd aan jam en gelei. Duindoorns 7570Ook maakt Marie-José er likeur van, voegen we smaak toe aan appelmoes en stoofpeertjes, kweeperen en mispels. 

Bij de Brouwmarkt heeft Marie-José alle soorten potjes en flesjes gehaald, die vervolgens met mooie etiketjes zijn beplakt, op naam, datum en natuurlijk met onze naam en logo.EtiketDuindoorn

 

 

 

 

 

 Bedankt Senna en Finn voor jullie stage bijdrage!

Duindoorns 7714

  

 

 

 

Duindoorns 7568

 

 

 

foto4

Deze winter houden we weer een Boomplantactie Oosterwold samen met de Stichting Heg en Landschap. Deze Stichting biedt voor een kortingsprijs een enorme hoeveelheid inheemse bomen, die ingezet kunnen worden om gemengde hagen en natuurlijke beplanting op je kavel te maken. Een mooie kans om te starten met de beplanting van je kavel in Oosterwold.

Dit is al het zesde jaar dat Stichting Paradijsvogelbosje samen met Heg en Landschap deze Boomplantactie organiseert. Op deze  manier hebben we al zo’n 75.000 bomen en struiken voor Oosterwold geleverd. Het voordeel is dat we daardoor het plantgoed op locatie in Oosterwold afgeleverd krijgen. Ook biedt dit uiteraard de mogelijkheid om onderling plantgoed uit te ruilen.

De bestellijst is informatief omdat je hier ook kunt lezen uit welke soorten je kunt kiezen. Niet alleen bomen en struiken, maar ook bessenstruiken en rozen.

foto5Net als vorige jaren organiseren we weer een informatieavond, waarbij we belangstellenden tips geven over hoe te bestellen en hoe te kiezen. Lex Roeleveld van de stichting Heg en Landschap zal aanwezig zijn bij deze avond. 

Wij vragen iedereen die belangstelling heeft om te bestellen om uiterlijk 6 oktober een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geef daarbij ook aan of je wilt deelnemen aan de informatieavond. Dat is niet verplicht. Als je bijvoorbeeld vorig jaar al hebt besteld, en je wilt een aanvulling, kan je ook alleen de bestelling invullen. Alleen als je je per mail hebt aangemeld sturen wij je een bestelformulier toe. De bestellijst moet op 18 oktober 2020 weer bij ons binnen zijn.foto17

Levering zal in overleg met de leverancier plaatsvinden, maar waarschijnlijk in januari in een vorstvrije periode. Dit is tevens de beste periode om planten in rust te kunnen planten. 

NB: gebruik NIET de bestellijst die op de website van Heg en Landschap staat. We gebruiken in Oosterwold een aangepaste bestellijst. Bestellijsten van Heg en Landschap kunnen we niet in behandeling nemen, en die kunnen ook niet op locatie worden afgeleverd.

En niet onbelangrijk: de informatie avond is ook heel leuk. Ook al zullen we het deze keer online doen via Zoom of Teams. We sturen twee dagen voor de informatieavond de link hoe je kunt deelnemen.

We zijn benieuwd hoeveel nieuwe en oude Oosterwolders er dit keer weer meedoen. Vorig jaar waren het er bijna 80. Oosterwold wordt steeds groener!

Hopelijk tot volgende week donderdag!

Vandaag heeft Gert-Jan Bon met hulp van Kees Limburg op de reusachtige Shovel onze kavelweg, de Frederik van Eedenweg een opknapbeurt gegeven. Dat was best hard nodig, want door alle regenbuien waren er behoorlijk veel kuilen ingekomen, en zinken waar door bouwwerkzaamheden en aanleg van nutsleidingen de weg was opengegooid.

PanoramaJanDuiker1

We hebben met onderhoud van de weg gewacht totdat Jan, Debbie, Marco, Loes en Harry een droom konden realiseren: een duiker onder de weg door, om de beide vijvers met elkaar te verbinden. Eerst zou Jan een bovenmatige duiker ingraven, maar dat bleek met de lopende leidingen niet haalbaar. Nu is het een iets bescheidener buis geworden, wel met een regelbare uitvoer, doordat de bochten aan beide zijden kunnen worden gedraaid. Een mooi projectje voor Erik Brouwer en zijn mannen, onder toeziend oog van opper-meester Jan. Gelukkig hebben ze een goed plekje voor de lunch gevonden.

JanDuiker 7543JanDuiker 7536

PanoramaJanDuiker5

 

IMG 20200929 143337

IMG 20200929 135939

Met de bouwwerkzaamheden is de kavelweg een gebruiksweg geworden. Door het vele gebruik zijn sommige bochten net even verschoven. Dat hebben we al geconstateerd toen het Kadaster eind november vorig jaar de definitieve grenzen kwam inmeten. De landmeter had toen op hoekpunten in de weg grote spijkers met een ring ingeslagen. Met enige moeite konden Jan en ik er nog een groot aantal terugvinden, om de juiste begrenzing van de verharding te bepalen.

JanDuiker 7532OnderhoudWeg 7718

 

 

 

 

 

OnderhoudWeg 7725Op een paar plekken konden we zodoende de ligging van de weg verbeteren. Ook was de weg niet overal de volle 5,5 meter breedt. Een stukje verbreding helpt ook om het fundament van de weg te verbeteren, vooral als we volgend jaar (wanneer we dat besluiten met de Vereniging) de definitieve weg laten aanleggen.

OnderhoudWeg 7719 2

OnderhoudWeg 7723OnderhoudWeg 7727

OnderhoudWeg 7734

Er zijn nog een stuk of 6 grote wagens puin over de weg gereden, en met de Shovel geëgaliseerd. Gert-Jan Bon bracht vervolgens zijn wals in stelling. Deze walst niet alleen, maar trilt tegelijkertijd de weg aan. Een hoop herrie, maar dan heb je ook wat! En het gaat een stuk sneller dan met zo'n trilplaat.

OnderhoudWeg 7731

 

OnderhoudWeg 7735Vanmiddag heb ik nog maar eens een rondje door de wijk gelopen. Het ziet er weer een stuk strakker uit. Geen plassen meer, en weinig losliggende stenen. Genoeg om met vertrouwen de winterperiode in te gaan. Al met al ook een reden om leuke plaatjes te schieten, met al deze mega-apparaten.

OnderhoudWeg 7737OnderhoudWeg 7738Nu moeten er nog een aantal reflectorpaaltjes vervangen worden. De paaltjes liggen al een tijd te wachten op de aflaklaag om hun plek langs de weg in te nemen. Dat wordt een projectje voor de komende weken.OnderhoudWeg 7739

 OnderhoudWeg 7740

 

 

 

 

libel Renze BorkentAl eerder hebben wij bevlogen Almeerders voorgedragen voor een groene speld. 

Vandaag heb ik Renze Borkent voorgedragen voor de waardering van een groene speld. Waarom? Dat lees je hieronder: 

roze waaierstaart Renze BorkentRenze is ras-Almeerder. Met zijn kinderen en vrouw Willemijn woont hij in Almere Buiten. Hij is fervent vogelaar en wandelaar. Hij verstaat de kunst over zijn waarnemingen in de natuur beeldend, betrokken en vooral  "engagerend" te schrijven. Door ons mee te nemen in hoe hij de wereld ziet leren wij (ik in ieder geval) anders kijken naar wat ik om mij heen zie. Maar ook hoe ik mij hiertoe kan verhouden. Door de verhalen en de ogen van Renze zie ik meer!

Hij publiceert zijn verhalen op facebook en op zijn eigen website:

blogrenzeborkentblog.wordpress.com.

Jullie doen mij en met mij vele volgers een groot plezier dit in Almere te waarderen met een groene speld! Alvast hartelijk dank, mede namens Marien Abspoel, Paradijsvogelbosje Oosterwold, Marie-José Deckers

Ik laat jullie graag meelezen met de laatste blog die ik las:

 

post Renze

 

 

 

 

Dank Renze voor deze mooie verhalen die een glimlach op je gezicht, maar ook een nieuwe blik op de wereld brengen:

Als je gevloerd bent, zie je meer hemel!

Ik bewonder dat jij de wereld zo kunt aanschouwen. Door hierover te schrijven stel je mij in de gelegenheid om dit kunstje heel langzaam van je af te kijken. 

Voor wie de blog niet kent: klik eens door en laat je verrassen. 

En Renze: dank je wel voor al je verhalen en foto's! ik kom graag naar de uitreiking van de speld.

Tot dan! (of eerder)

 

 

Foto's: (uiteraard)

Renze Borkent

Maaier7430 1

Sinds twee weken hebben we een nieuwe maaimachine aangeschaft, en een heggenschaar. Ja, hoor ik denken, had je dat niet vijf jaar eerder moeten doen?

Ja, helemaal gelijk, maar dat ontdek je soms pas later. Tot die tijd hebben we ons beholpen met de zeis en bosmaaier. De zeis blijft natuurlijk mijn hart veroveren, dus die schrijven we niet af. Evenmin als de benzine-bosmaaier, het werkpaard om grof maaiwerk te doen. Maar om de wandelpaden van onze kavel een beetje netjes te maaien is dat een heel gedoe.

Maaier7432 1Maar hoe kies je de juiste maaier? Je wordt op het internet uiteraard dood gegooid met maaiers, maar de meeste zijn bedoeld voor die gazonnetjes, die erbij liggen alsof er een golf-toernooi op wordt gehouden. Wel, die associatie heb ik niemand bij onze kavel horen maken. Wij gingen dus op zoek naar een maaier, die ook op ruw terrein met hoog onkruid uit de weg kan.

Maaier7435 1Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij Maaier7438 1een balkmaaier, met een maaibreedte van 78 cm, aangedreven op benzine. Een voordeel van zo'n balkmaaier, is dat die met weinig geweld en weinig geluid het mes heen en weer laat gaan. Zo snijdt of knipt ie het gras en onkruiden door. Het alternatief is een maaier met snel ronddraaiende messen, een soort bosmaaier dus. Een nadeel hiervan, is dat het mes zo snel ronddraait; als die een steen tegenkomt, dan kan die steen 50 meter verder worden geslingerd.

De maaier kwam als een klein pakketje met de postbezorger. Haast te klein naar het leek. De maaier was in delen, en de maaibalk paste er net diagonaal in.

Het was nog een hele klus om de maaier in elkaar te zetten, omdat de beschrijving alleen in het Engels was. Nu kan ik best wel Engels lezen, maar mijn kennis van motoronderdelen in het Engels bleek toch nogal beperkt. En de beschrijving is uitgebreid, zoals blijkt uit deze toelichting van de motoronderdelen. Gelukkig zat dat grotendeels in elkaar. Ik moest mij wel in bochten wringen om de onderdelen aan elkaar te knopen.Maaier7442 1 2

Maaier7439 1

 

 

 

Maaier0063 1

 

 

 

 

 

 

 

Als je zo'n nieuw apparaat hebt, is het uitproberen voor de eerste keer toch spannend. En stagiaires Finn en Senna vonden het reuze spannend om hiermee te werken, dus ik had ook twee kritische pottenkijkers :-).

Maaier0047 1

Olie en benzine erin, en dan starten maar. Eigenlijk liep de motor meteen als een zonnetje. Toen nog leren omgaan met de koppeling en het inschakelen van de maaibalk. Als eerste hebben we het rondje om onze kavel gemaaid, waarbij we alle paden in één keer gemaaid hebben. Langs de bosrand zijn we drie keer heen en weer gegaan, om het pad ietsje breder te maken, maar ook om de machine beter te leren kennen. Ook een goede plek om de stagiaires Finn en Senna te leren werken met deze nieuwe maaier.

Heel belangrijk is dat de maaier zelf rijdt.Dat hebben we vooral op de aardwal uitgeprobeerd, want daar stond het onkruid meer dan een meter hoog, met flink houtige stelen. Eigenlijk maait ie er moeiteloos doorheen. Het meeste werk is dan nog om de afgemaaide plantenresten af te voeren. Op de takkenril, naar de composthoop of op een soort hooibergje.

 

 

Maaier0073 1

Maaier0083 1Maaier0085 1Maaier0109 1Nu gaat het maaien van de paden dus een stuk makkelijker. Maar dat is niet genoeg, want het gras en kruiden groeien niet alleen op het pad. Ze groeien ook hoog naast het pad, en met regen en wind vallen ze om en komen ze dwars over het pad te hangen.

Daarvoor hebben we nu een Accuheggenschaar gekocht. Daarmee  kunnen we alle overstekende planten in één keer afmaaien, zodat er geen planten meer over het pad vallen. Ook hebben we de heggenschaar uitgeprobeerd op de haag met botanische rozen. Dat is met een snoeischaar altijd een heel gedoe, met schrammen en half gescheurde kleren als gevolg. Nu kunnen we beter afstand houden en een mooie haag scheren. Goede uitvinding zo'n heggenschaar, en O zo handig, een accu zonder snoer.

 

 

Maaier0099 1

 

Maaier7444 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maaier7445 1Wel ben ik nog voorzichtig met deze apparatuur. Het is niet bedoeld om vingers of tenen tussen te steken. Want een heggenschaar ziet niet het verschil tussen een rozentak en een vinger. Dus dat is de eerste les aan de stagiaires (en aan mezelf). Wel mooi dat zo'n heggenschaar een dubbele schakelaar heeft: alleen als je de heggenschaar met twee handen indrukt, gaat de moter aan. Als je dan een beetje bij elkaar uit de buurt blijft (anderhalve meter Corona-afstand is een goed idee) dan is het veilig genoeg.

RondleidingZaden7459Afgelopen zaterdag hebben Alie en ik twee rondleidingen verzorgd door de Kruiderij Hof van Eeden en het Paradijsvogelbosje. Alie heeft hierover al geblogd op haar nieuwe website KruiderijHofVanEeden.nl. Leuk! Zeker een tip om deze website en blog regelmatig te bekijken.

FotosAlie2370Vanwege de Corona maatregelen hebben we de groepjes kleiner gemaakt. Dat is ook fijner omdat je makkelijker iedereen kunt bereiken en verstaan. Vorig jaar heb ik ook al twee keer een rondleiding gehouden rond het thema zaden verzamelen. En in augustus dit jaar een keer samen met Oogsterwold in het kader van Struinen door Tuinen. Maar het is nu weer een maand later, en er zijn weer andere zaden.

 

RondleidingZaden0124PanoramaFotosAlie4Nieuw deze keer is dat we niet ter plekke de zaden knippen. Dan ben je heel erg afhankelijk van de zaden die toevallig die dag rijp zijn. Als je te vroeg bent zijn de zaden niet rijp, en als je te laat bent zijn alle zaden al in het rond gevlogen. Daarom hebben Alie en ik na afloop van de beide rondleidingen in de Tuinkamer een klein winkeltje ingericht met zaden. Alie had alle zaden van kruiden al keurig in zakjes verpakt. Omdat onze zaadvoorraad van inheemse planten zo groot is, met soms grote hoeveelheden van soorten zoals Koninginnekruid, Kaardebol, Gele Morgenster enz, vraag ik de deelnemers eerst uit te kiezen wat ze willen, en dan vul ik ter plekke een zakje met zaad.

RondleidingZaden7522FotosAlie2362Onze stagiaires hebben afgelopen week meegeholpen met het verzamelen van zaad. Dat helpt want het is toch best een heel werk.PanoramaRondleidingAlie1

PanoramaFotosAlie2Er waren veel deelnemers die nog aan het begin staan van hun Oosterwold avontuur, en zich daarom afvragen: waar moeten we beginnen? Behalve de tip, dat het winterseizoen er aan komt, en dat dat de beste gelegenheid is om bomen en struiken te planten, brengen we ook het advies, dat je het niet zo gauw fout doet, als je begint met een aantal planten uit te zaaien. En je kunt uiteraard ook later terugkomen. Zaden hebben we voorlopig nog wel in voorraad, en dat geldt ook voor de Kruiderij van Alie.

RondleidingZaden7479Het sterkt mij wel in het voornemen om ondanks Corona toch binnenkort weer een cursus Ontwerp je eigen Kavelbeplanting te gaan geven. Een aantal deelnemers heeft al aangegeven belangstelling te hebben, dus er zullen er zeker meer zijn.

RondleidingZaden7483Het is fantastisch, dat tuinen in Oosterwold zo verschillend zijn. Dat zie je zeker aan de Kruiderij van Alie, in vergelijking met het Voedselbos in het Paradijsvogelbosje. Waar Alie de kruiden zeer nauwgezet kweekt en onderhoud, staat bij het Paradijsvogelbosje het ecosysteem centraal. Ook zie je de invloed die vijf groeiseizoenen op de tuin uitoefenen. Bomen groeien groot uit, niet alleen de wilgen, maar na deze vijf jaar zeker ook andere bomen zoals berken, Robinia, elzen, hazelaars, notenbomen. Om de fruitbomen in veel verschillende rassen niet te vergeten. Dat betekent dat er ook veel meer schaduw-minnende planten komen, die groeien onder de bomen en struiken. En de fruitbomen profiteren zeker van de luwte die ontstaat achter de boomsingels.

PanoramaFotosAlie3Marie-José maakt de afgelopen jaren veel jam, gelei en likeur van het fruit dat groeit op het Paradijsvogelbosje. Daarbij gebruiken we bijzonder fruit, zoals duindoornbessen en rozebottels, kweeperen, mispels, appelbessen, druiven, en sleedoornbessen.

RondleidingZaden0124Zaterdag hebben we die voor het eerst ook in ons winkeltje neergezet, en hoe leuk is het als deelnemers potjes met jam en gelei kopen!

Marie-José heeft ook nog plaatkoek gebakken met havermout, appels, peren en mispels erop. Heerlijk! En het weer werkte fantastisch mee.

FotosAlie2347

 

FotosAlie2323

Dus voldoende reden om nog een paar mooie plaatjes te delen. Alie en Michel hebben ook foto's gemaakt, waarvoor dank. Sta ik er ook op, hoewel niet altijd even flateus. FotosAlie2359

 

 

RondleidingZaden7467

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RondleidingZaden7511 3

 

 

 

RondleidingZaden7488

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RondleidingZaden7502

RondleidingZaden7523

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

RondleidingZaden7497

RondleidingZaden7508

RondleidingZaden7509 3


 

 

 

 

 

RondleidingZaden7489

FotosAlie2392

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PanoramaRondleidingAlie3 PanoramaRondleidingAlie2

Rondleidingzaden6448 2Op Zaterdag 19 september houden de Kruiderij Hof van Eeden en het voedselbos van Paradijsvogelbosje open tuin. Twee totaal verschillende tuinen waarin ecologisch wordt getuinierd. En waarin het nodige te oogsten en te zien valt.

Alie kweekt in de Kruiderij een groot assortiment kruiden voor allerlei gebruik. Het Paradijsvogelbosje is ingericht volgens voedselbosprincipes met overwegend inheemse bomen, struiken en planten.

Vorige maand hebben we al een rondleiding gegeven. Er zijn nu weer andere planten en zaden te vinden, en vorige maand moesten we een aantal mensen teleurstellen, omdat de groep anders te groot zou worden. 

Rondleidingzaden6464Vanwege de Corona regels ontvangen we twee keer een kleine groep van acht mensen. We bezichtigen de tuinen en ondertussen vertellen Alie en Marien alles wat je weten wilt over deze tuinen. De tuinen gaan nu langzaam naar hun herfsttooi en zien er weer heel anders uit dan een maand geleden. Even gluren bij de buren en inspiratie opdoen voor je eigen tuin!!

Rondleidingzaden6436Na afloop van de rondleiding bestaat de gelegenheid om vers geplukte zaden uit beide tuinen te kopen en vervolgens te gebruiken op je eigen kavel. Voor de zaden vragen wij een kleine bijdrage die op de zakjes staat aangegeven.

De entree is gratis alsook de koffie en thee die natuurlijk klaar staat. Schrijf je snel in, want vol=vol. 

Rondleiding 1 start 's ochtends om 10 uur. Rondleiding 2 start 's middags om 13.00 uur.

Inschrijven kan bij Marien van het Paradijsvogelbosje per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Graag je naam/ adres en telefoonnummer meesturen. Geef ook aan of je voorkeur hebt voor 's ochtends of 's middags.

Uiteraard leven wij de Coronaregels na en vragen we u om bij klachten niet te komen. We verheugen ons op leuke rondleidingen. Voor informatie over de Kruiderij Hof van Eeden kan je op Facebook kijken. Binnenkort ook een website.

Panorama 2

Subcategorieën

primi sui motori con e-max.it