Vorige week vrijdag hebben we het genoegen gehad om met Kees van der Vaart van Staatsbosbeheer en Louis Dolmans van Stichting Heg en Landschap en Stichting Van Akker naar Bos van gedachten te wisselen over de meerwaarde van het ontwikkelen van Voedselbos in bestaande bossen, en de het idee van een pilot in de bosstrook bij de Paradijsvogelweg.
SBBKeesVdVaart137SBBKeesVdVaart160uitsnedeWe hebben met de Stichting Heg en Landschap contact vanwege de grote plantactie, maar we delen ook een gezamenlijk streven naar ontwikkeling van meer Voedselbossen in Nederland. Hiervoor heeft Staatsbosbeheer zich ook uitgesproken met een 'Green Deal Voedselbossen'. In Oosterwold wordt ook een plan uitgewerkt voor een nieuw aan te planten Voedselbos. Maar het omvormen van een bestaand bos naar Voedselbos vraagt een andere aanpak.

De ideeën van Voedselbos sluiten mooi aan bij de ontwikkeling van Oosterwold, omdat je daarmee de functies van natuur, stadslandbouw, recreatie, biodiversiteit en duurzaamheid mooi kan verbinden. Dat staat ook centraal in onze motivatie om de Stichting Paradijsvogelbosje op te richten.
Aanleiding van dit gesprek was ons voorstel om de bosstrook aansluitend aan onze wijk Frederik van Eedenweg en de John Lockeweg aan de andere zijde gezamenlijk met Staatsbosbeheer en omwonenden te beheren. En Stichting Heg en Landschap ziet daarin ook een mooi proefproject om ervaringen op te doen met de omvorming van bestaand bos naar Voedselbos.
SBBKeesVdVaart152SBBKeesVdVaart154SBBKeesVdVaart145

SBBKeesVdVaart153We hebben toen ook een kijkje genomen in de bosstrook. Daar was te zien dat de storm aanzienlijk schade heeft toegebracht aan de essen. Daarvan zijn we wel geschrokken. Dat maakt de vraag naar een aanpak komende tijd zeker relevant, anders dreigt de hele bosstrook verloren te gaan. Hopelijk kunnen wij als omwonenden hierbij een rol spelen, door nieuwe bomen als ondergroei te planten en de ontstane gaten op te vullen.
De term Voedselbos zou erop kunnen lijken dat we het hele bos willen omgooien. Maar dat is niet zo. De ideeën achter Voedselbos gaan juist in eerste instantie uit van het behoud van de kwaliteiten in het bos, en planning met het oog voor lange termijn en duurzaamheid. En het gaat niet alleen om voedsel voor mensen, maar ook om voedsel voor dieren: besdragende struiken voor vogels, bloeiende planten en bomen voor insekten, voedingsbodem voor schimmels en paddestoelen. Leuk om te zien overigens dat er ook mooie paddestoelen aanwezig zijn, zoals deze Rode Kelkzwam en Gewone glimmerinktzwam en een klein exemplaar van de gele trilzwam, de Elfenwasplaat, en een groep trechterzwammen of ridderzwammen (daar kom ik qua determinatie niet helemaal uit). En ondanks alles zien die omgevallen en met dik mos bedekte stammen er toch ook sprookjesachtig uit. Wat zal het fantastisch zijn als we met Staatsbosbeheer en omwonenden hier een hoogwaardig en duurzaam Voedselbos van kunnen maken!

Panorama3SBBKeesVdVaart2

Panorama3Bosstrook2

primi sui motori con e-max.it