We hebben al enige tijd zonnepanelen, op de kleine woning al ruim een jaar en op de grote woning sinds 31 oktober. Eerst hadden we een probleem met de kleine woning, omdat de teruglevering van de stroom bij zonnig weer afbrak als de weerstand van de tijdelijke kabel naar de bouwstroomkast te hoog werd. Dat is opgelost toen we de definitieve stroomaansluiting kregen.

Het is de bedoeling dat wij, en ook de leverancier Zonnefabriek de prestaties van de zonnepanelen kunnen monitoren. Dat kan doordat de omvormer van de installatie wordt aangesloten en aangemeld op het internet, op een portaal dat SunnyWeb heet.

Maar.... het heeft even geduurd voordat we internet hadden, en dus was het aanmelden van deze installatie nog niet gelukt.

 

Dat is nu wel gelukt, en nu kunnen we de prestaties van de panelen ook monitoren. Per huisje, want het zijn twee onafhankelijke installaties. Met een mooi dashboard met metertjes en cijfertjes kan je zo de prestaties zien.

Helaas missen we de informatie over de periode tot gisteren. Maar gelukkig wordt ook de meterstand weergegeven, en kunnen we uit die totaaltelling wel opmaken wat het oplevert.

Fijn ook dat het nu zulk mooi weer is, want nu kan de installatie ook laten zien wat ie waard is. Op de grafiek is te zien dat het geleverde vermogen oploopt vanaf 9.00 uur 's ochtends. Ja toen lag de panelen nog onder een witte laag rijp van de vorst. En bij de kleine woning hebben de zonnepanelen nog tot een uur of 10 schaduw van de bomenrij langs de Paradijsvogelweg. Ook zien we dat de opbrengst toeneemt als de zon meer recht op de panelen schijnt. Met een beetje Googlen vind ik dat de zon om ongeveer 12.40 op z'n hoogst staat. Dat zou ook het zuiden moeten zijn en we hebben de beide huizen geprobeerd perfect op het zuiden te richten. Daarvan de twee grafiekjes hieronder. Bij de leverancier is de kleine woning het 'Vijverhuisje' gaan heten. Daar kunnen we wel mee leven.

Behalve het monitoren van het vermogen biedt deze techniek uiteraard de mogelijkheid om te controleren op storingen. Dus niet de hele tijd, maar wel met enige regelmaat bekijken.

Vermogen Hoofdwoning 201802061256Vermogen Vijverhuisje 201802061256

 

primi sui motori con e-max.it