Vorig jaar hebben al twee groepen studenten van de Aeres Hogeschool op het Paradijsvogelbosje onderzoek gedaan naar planten en dieren.

Dit jaar komen er weer twee groepen. Vier studenten richten zich op de inventarisatie van planten: Stephan, Tiemen, Dennis en Abram.

En vier andere studenten richten zich op vogels en insekten: Bo, Max, Myrthe en Nathan.

Deze groepen komen komend seizoen verschillende keren langs om onderzoeksgegevens te verzamelen.

Vandaag kwamen ze kennismaken en heb ik ze rondgeleid over de kavel. Gelukkig werkte het weer een beetje mee met zonnestralen tussen de hagelbuien door. Leuk om de beide groepen tegelijk te ontvangen, omdat we ook konden verkennen hoe de inventarisatie van planten en dieren samenhangt. Dat kunnen ze afstemmen door dezelfde biotopen te onderzoeken. Bijvoorbeeld de moerassige delen tegen de vijvers, of de hoger gelegen aardwal. Of de delen van de kavel die het dichts bij de bosrand liggen.

De reden om de studenten weer van harte uit te nodigen, is dat we verwachten, dat de vegetatie en aanwezigheid van vogels en insekten in de eerste jaren sinds de beplanting van de kavel gaat veranderen. De bomen gaan groeien, en planten gaan zich vestigen. Hoe ontwikkelt het landschap?

Hopelijk levert dat ook inzichten op die van belang zijn voor de verdere ontwikkeling van kavels in Oosterwold. En vooral: hoe verbinden we de vormgeving van individuele kavels tot een samenhangend geheel, dat ook een meerwaarde krijgt, gezien vanuit ecologie en biodiversiteit. We zijn benieuwd.

primi sui motori con e-max.it