groningen5997Deze blog had "in den beginne" een aantal doelen. Natuurlijk was de blog bedoeld om buren te vinden. Omdat de plek zo kaal (vlak land) was en eventuele buren zich geen beeld van onze gekke kavel konden vormen, starten wij met een beeld neerzetten. Daarnaast probeerden we informatie te verstrekken voor nieuwe initiatiefnemers toen de site van de Oosterwold nog heel beperkte informatie bevatte. En een derde doel dat daar later uit voort gekomen is, is anderen inspireren, omdat wij al in de praktijk mogen werken. 

Vanuit die inspiratie"rol" ontstonden deze week een tweetal bezoeken. De eerste was van een groep groningers. Groningers die Lutje hoeske  Deze 'Tiny houses" komen in een park in Groningen.  Maar aan het bouwen van Tiny houses kleven een aantal op te lossen zaken. Zeker als de eis van de gemeente is dat deze kleine huisjes er maar 15 jaar mogen staan. En je kunt natuurlijk een huis maken dat 15 jaar meegaat en dat je voor 15 jaar kunt financieren. Maar een van de elegante eigenschappen van een klein huis is dat ze in een mooie natuurlijk omgeving staan. Daar wil je als bewoner en bouwer graag aan bijdragen... Daarom haal je bij ons inspiratie... Maar juist natuur bouw je als het ware voor de volgende generatie. En niet voor 15 jaar. Zelf vind ik dat een van de lastige zaken om over mee te denken. Toch was het leuk om daarover mee te denken. Bijzonder was vooral dat niet alleen de toekomstige bewoners bij ons waren, maar ook de ambtenaren en een aantal studenten. Ik ben heel nieuwsgierig hoe dit initiatief zich verder zal ontwikkelen. 

voedselboszeewolde0104Vanmorgen was ook zo'n bijzonder moment. Dat begon eigenlijk als wel meer bezoekjes beginnen. " we vonden jullie  kavel zo mooi, mogen we eens komen praten" .  In het gesprekje op Messenger dat volgde werd duidelijk dat we met een collega voedselbosbouwer te maken hadden, die in Zeewolde al een tuin heeft. Dan is ervaringen uitwisselen wel heel leuk. Maar vanochtend stonden ineens 5 vrijwilligers uit dit bos op de stoep. 

En dan is het zo leuk om ineens met een collega voedselbosbouwer te zitten die het landschap op een vergelijkbare manier probeert op te bouwen. Jeroen van Steen bouwt in zijn Thuishaven met deze groep op een iets grotere schaal, zo'n 2 hectare en genieten van een aantal oude volwassen fruitbomen, maar kampen met het "in natuurbrEngen" van het met klaver begroeide veld. Heerlijk om strategieen uit te wisselen. En vanzelfsprekend gaan we zelf ook nog een keertje in Zeewolde kijken. (Dank nog voor je mand met lekkers Jeroen!)

voedselboszeewolde0096uitsnedevoedselboszeewolde0103

Ons leverde het bezoek de inspiratie op dat Marien binnenkort de cursussen "ontwerp je kavelbeplanting" gaat organiseren. Daarnaast gaan we voor komende winter en volgend jaar de inspiratie/werkdagen plannen. De eersten zullen in februari zijn. Dan gaan we wilgen knotten. We hebben er weer zin in.  

 

primi sui motori con e-max.it