DSC 0552Iedereen moet zijn stadslandbouw vorm geven in Oosterwold. Voor het maken van je plantschema's kies je natuurlijk planten die het goed doen in de zware klei. Beste kans op succes. Maar iedereen zal ook zo toegeven aan zijn of haar liefdes voor bepaalde planten of planten die een speciale betekenis hebben. Voor ons zijn dat duindoorns. Bekend uit de duinen, omdat ze zo goed tegen de moeilijke omstandigheden met zout, wind en arme grond kunnen. Zouden die het in Oosterwold wel doen? 

Geen idee hadden we. Maar toen we (inmiddels 23 jaar geleden) in september op huwelijksreis gingen, kampeerden we op Texel. De broedgebieden in Texel waren net weer open (het broedseizoen voorbij) en toen stonden de duinen vol met duindoorns. We hebben gesmuld van de duindoorn heerlijkheden. Daarom moesten er duindoorns in onze tuin! Inmiddels staan ze er 3 jaar en zijn ze ook al eens gesnoeid, want ze zijn inmiddels meer dan manshoog. (ook meer dan vrouwshoog, maar da's nu iets minder belangrijk). Het is dus in de Oosterwoldse klei niet een struik die kniehoog wordt, maar echt een bos vormt. We hebben er 25 geplant. je moet mannetjes en vrouwtjes hebben wil je vrucht hebben. De mannetjes zijn namelijk wel nodig om te bevruchten, maar de vrouwtjes dragen de bessen.

DSC 0550Maar hoe krijg je de besjes (een beetje heel) van deze struik met grote doornen. Nou die truc leerde ik van Wouter van Eck van het voedselbos Ketelbroek. Je vriest de takken in en rist de bessen er (bevroren en met handschoenen aan) af. Zo kun je ze weer in zakjes doen en invriezen. Het schijnt dat ze van bevriezen ook iets zoeter worden.

Vandaag was de vriezer vol.... Dus ik moest acuut iets met de te rissen bessen, wilde ik een nieuwe voorraad invriezen. Dus.... heb ik duindoornlikeur gemaakt.... Tegen de kerst is ie wel klaar.... Oranje boven bij het kerstmaal? Proost!

DSC 0549

primi sui motori con e-max.it