Een van de laatste grote klussen in onze grote woning is de aanleg van de keuken. Dat hebben we niet gemakkelijker gemaakt door de keuken inclusief kastjes en laadjes helemaal zelf te bouwen, en bovendien twee mobiele keukendelen op wieltjes te bedenken.
Maar Ala. Met kleine stapjes komen we dichterbij. Nadat we afgelopen weken het aanrecht op de kastjes hebben gekregen, begint de afwerking met het aanbrengen van een laag epoxy op de eikenhouten aanrechtbladen. Daarmee hopen we het eikenhout duurzaam te beschermen tegen het water dat uiteraard op het aanrecht blijft liggen.
Dan moeten we de apparatuur inbouwen. En dat gaat niet altijd soepeltjes. Ten eerste omdat we een wasbak en inductiekookplaat hebben uitgekozen die een nogal afwijkende maat hebben: meer dan tachtig centimeter, terwijl je normaal gesproken niet rekening houdt met kastjes van meer dan tachtig centimeter breed. Dus moet er op het laatste moment nog worden geschoven met kastenwanden. Dat is dan wel weer het voordeel als je alles zelf maakt: je kunt het ook weer aanpassen.
Als je een koelkast en vaatwasser installeert, lijkt dat op het eerste gezicht een kwestie van het apparaat in z'n vakje schuiven. Maar zo simpel is het niet. Want je moet ook alle leidingen aanleggen, zodanig dat alles past. En dan moet de stroom van de koelkast niet achter de vaatwasser zitten. En voor de waterafvoer van de vaatwasser is de grote truc om de vaatwasser en de wasbak elegant op elkaar en op de afvoer aan te sluiten. We hebben een dubbele wasbak gevonden die met z'n grijze kleur mooi past bij de betonnen muur. Maar zo'n dubbele wasbak heeft dus ook een dubbele sifon. Dat is een heel bouwpakket met veel onderdelen, die allen ingekort, gedraaid en afgesteld moeten worden, totdat die in de afvoer te schuiven is.
Ons ontwerp voor de keuken is nu verder uitgekristalliseerd dan toen we de leidingen in ons ontwerp hebben ingetekend. Dat betekent dat de leidingen niet precies bij het juiste kastje uitkomen, en dat we het water en de afvoer in wat bochtjes naar de juiste plek leiden.
De afvoer lijm je met pvc-lijm, en dat is in één keer goed of fout. Je hebt een paar seconden om het te schuiven en draaien, en dan versmelt het pvc tot één geheel. Daarom heb ik streepjes gezet op alle overgangen, zodat ik ze in één keer goed in elkaar kan schuiven.
Tenslotte nog de kraan. Omdat we een wasbak hebben met twee kraangaten, hebben we een kraan gezocht met een aparte knop. En dan is een uitdaging bij een kraan vaak, dat je jezelf in onmogelijke bochten moet wringen om achter je wasbak langs die kraan te monteren. Vandaar deze niet-geënsceneerde foto van een gevallen man.
En zo ziet onze wasbak eruit, en de keuken zonder lades en frontjes. Die komen nog.
Kortom, zoals een collega het verwoordde: "water uit de kraan: het is vanzelfsprekend maar o zo ingewikkeld."