Vandaag hebben we een lastige situatie meegemaakt. Vanochtend rook ik bij opstaan een merkwaardig geurtje, wat ergens tussen een tandartsgeurtje en smeltend plastic in zat, maar ik kon niet achterhalen wat het was. Even mijn mond gespoeld en daarna gewoon aan de slag.

DSC 7238Toen ik in het begin van de middag mijn mail probeerde te checken ontdekte ik dat de router niet werkte. Dus in de meterkast kijken, en blijkt een van de aardlekschakelaars te zijn omgeklapt. Dan is het eerst uitzoeken welke stop het is, die het probleem veroorzaakt, en toen kwam ik bij de verwarming uit. Balen. Ik moest eerst moed verzamelen, want ik vreesde dat mijn electrische boiler zou zijn doorgebrand en dat ik daarmee de hele verwarming moet demonteren.

Maar toen ik met mijn ladder in het installatiehok op de vliering keek, bleek al gauw, dat de stekker en het stopcontact van de boiler helemaal zwartgeblakerd was. Ik moest de stekker en het stopcontact uit elkaar trekken omdat ze aan elkaar gesmolten zaten. DSC 7240En daarmee waren de stroomdraad en de aardedraad tegen elkaar gekomen. Tsja, dan krijg je je aardlekschakelaar wel om!

Ik heb draad van zowel het stopcontact als de stekker wat ingekort, een nieuw stopcontact gemonteerd en een nieuwe stekker. Even wat extra isolatie om de draadjes. En dan bidden, en de stekker erin en de stop weer om. Bingo! hij doet het weer.

Maar de les die ik hieruit trek is dat we in Oosterwold veel stroom gebruiken om te verwarmen: koken, boilers voor heet water en verwarming. Daar kan dan soms enige tijd 3000 watt door de draden stromen. Daarom heb ik zowel de draden naar het stopcontact als naar de boiler met massieve koperdraden aangelegd. Juist om de hoge stroomsterkte zonder warmteontwikkeling te kunnen transporteren.

Blijkbaar zat er een contactprobleem ergens in de stekker of het stopcontact of waarschijnlijker: in de stroomoverdracht tussen de stekker en het contact, want alle draden zaten goed vast. Toch is het daar heet geworden. Je denkt niet gauw aan risico's bij een stekker of stopcontact. Ik ben blij dat de aardlekschakelaar in dergelijke situaties de riskante situatie opheft.

Het bleef bij ons dus met schrik, en een paar uurtjes klussen. Pfff.

primi sui motori con e-max.it