Transformatoren 7590Afgelopen maandag kwam er ineens een grote wagen met rijplaten, en werden aan beide kanten van de weg rond het electriciteitshuisje rijplaten gelegd. Dat bleef wat mysterieus tot dinsdagochtend verschillende auto's van Liander aan kwamen rijden. Een behoorlijke optocht.

OmvormerSpanning250LianderMetenSpanning 121548853Wij hebben in de zomer bij Liander aangeklopt omdat bij ons de omvormer van de zonnepanelen regelmatig afslaat. Dat komt omdat de spanning oploopt, wanneer er veel stroom teruggeleverd wordt, en in huis wordt er geen stroom verbruikt. Als de spanning hoger wordt dan 253 Volt dan moet de omvormer afslaan. Dan moet uitgezocht worden hoe dat komt. 

Transformatoren 7591Daarom was begin September bij ons een week lang de spanning gemeten met speciale apparatuur gekoppeld aan onze Stroommeter. Daaruit werd geconcludeerd dat de spanning net binnen wettelijke normen zat, maar toch aan de hoge kant was, en dat dat te wijten is aan te lage capaciteit van de transformatoren in het electriciteitshuisje. Het Transformatoren 7593komt erop neer, dat die transformatoren de stroomaanvoer niet aankunnen wanneer alle zonnepanelen in de wijk tegelijk gaan terugleveren. Als de stroom niet makkelijk genoeg kan terugstromen, loopt de spanning op, en dan slaat de boel af. Omdat er het komend jaar nog een tiental huizen in de wijk bijkomen, die allemaal zonnepanelen krijgen, is het dus geen overbodige luxe, dat de capaciteit van het netwerk op deze teruglevering is afgestemd.Transformatoren 7592

Transformatoren 7594Dinsdag ben ik uit belangstelling dus even bij de werkers langsgelopen. Als je goed kijkt, zie je dat boven de weg de buizerd hoog in de Iep ook belangstellend toekijkt. Heel mooi om te zien, dat Liander een mobiel aggregaat meenemen, waarmee ze de stroomvoorziening in de wijk continueren, terwijl ze het werk aan het transformatorhuisje uitvoeren. Ik heb zelf startkabels voor mijn auto, maar dit zijn pas echt startkabels! 

Een algemeen advies kunnen we hieruit afleiden: meestal kan je de prestaties van je zonnepanelen monitoren, en kan je ook zien of ze afslaan. Ook kan je op de display van de omvormer (zoals bij ons) doorgaans zien hoe hoog de spanning is. Als de omvormer afslaat omdat de spanning te hoog wordt, kan je het netwerk in de wijk laten doormeten, en is mogelijk een aanpassing mogelijk. In ons geval dus niet door nieuwe kabels te trekken, maar door transformatoren van voldoende capaciteit in het electriciteitshuisje te plaatsen.

Laat nu de zon maar schijnen, zodat we kunnen merken of het ook verschil maakt.

primi sui motori con e-max.it