Zaterdag waren er weer uitreikingen van groene spelden. Een waardering van de gemeente Almere aan alle soorten initiatieven in het groene Almere. Elke bijdrage aan de groene stad wordt gewaardeerd.

Wij vinden het een mooi gebaar maar ook een mooie aanleiding om mensen even echt in het zonnetje te zetten. En dit half jaar hebben we dat gedaan met twee bewoners van de Frederik van Eedenweg: Marjon en Jan die zich ieder op hun eigen manier inzetten voor een groene stad!

Allereerst zetten we Marjon in het zonnetje:

Graag wil ik Marjon van Maren nomineren voor een Groene speld,

Ik doe dat namens het bestuur van de Vereniging Frederik van Eedenweg. Bij onze vereniging (een kavelwegvereniging in Oosterwold) neemt Marjon van Maren vandaag afscheid als secretaris.  Daarmee is zij secretaris geweest in de allereerste fase van de vereniging. Een niet eenvoudige periode, waarin we als pioniers in Oosterwold,  veel moesten uitvinden,  bedenken en regelen. In de periode voordat ze secretaris werd, heeft zij als initiatiefnemer ook al een groot aantal zaken mee georganiseerd. Ze heeft zich op allerlei vlakken ingezet: het welkom heten van nieuwe leden, mee-organiseren van burendag, nadenken over het aanleggen van wandelpaden in de wijk, het bewaken van de kwaliteit van de weg etc.

IMG 20191214 WA0000

Daarnaast heeft zij zich enorm ingezet (als voorzitter van de werkgroep afval in Oosterwold) om tot een goed overleg te komen met de gemeente. De gemeente die in Oosterwold het beeld had geen rol te hebben, maar hierbij toch een rol had.  Het overleg heeft geleid tot een regeling die voor nu tot een goede oplossing heeft geleid. Best knap om zo tussen de gemeente en eigenwijze bewoners te laveren.

En dan heeft deze dame naast het bouwen van een huis in Oosterwold ook nog tijd om bijenzwermen te vangen. Dit jaar heeft ze er in Almere meer dan 50 gevangen. Deze volken worden zo van een wisse dood gered, want bijenvolken kunnen niet overleven in het wild. Na het vangen en tot rust komen zorgen ze via de bijenvereniging dat deze volken een nieuw plekje krijgen.  

En last but not least is zij voorzitter geworden van de bijenvereniging. Haar actieve inzet zet zich dus voort.

Door haar te nomineren voor een groene speld willen we haar laten zien dat de inzet die zij laat zien, voor haar heel vanzelfsprekend is, maar dat in onze ogen niet is. Door haar te nomineren willen we haar laten weten hoe immens we haar hierin waarderen.

Namens de Vereniging Frederik van Eedenweg,

Marie-José Deckers,Voorzitter

 

Daarnaast hebben we Jan vanuit onze stichting Paradijsvogelbosje genomineerd voor alle bijzondere dingen die hij in Oosterwold doet:

In gesprek met Jan Kooy bleek de afgelopen weken dat hij nog geen groene speld had, terwijl wij van mening zijn dat hij hier viervoudig voor in aanmerking komt. Wij willen hem dan ook van harte nomineren.
Waarom?
Welnu, om te beginnen bouwt Jan in Oosterwold een huis. Niet zomaar een huis! Hij heeft voor  het hergebruiken van materiaal tot een principe gemaakt. Zo is hij een van de eersten in Nederland die gerecycled beton gebruikt.
 IMG 20191214 WA0001
Jan spant zich in voor Oosterwolders die in het slagschaduwgebied van het windmolenpark Zeewolde komen te wonen. Hij ontwikkelt een slagschaduwmodel waardoor de slagschaduw van de molens op een woning zichtbaar wordt. Daarmee helpt hij veel Oosterwolders hun project voort te zetten. Hij spant zich in met kleine maatregelen optimaal een woning te ontwerpen die voldoet aan de regels van slagschaduw.
Omdat hij schone energie echt belangrijk vindt, is hij actief bij de Nieuwe Molenaars, waar collectieve eigenaarschap van windmolens en zonne-energie wordt mogelijk gemaakt.
Daarnaast maakt Jan deel uit van het Platform Oosterwold. Een bewonersplatform, maar niet zomaar een bewonersplatform. Omdat bewoners van Oosterwold zoveel meer verantwoordelijkheid hebben, is het ook een lastiger platform om de belangen van bewoners (die heel verschillend reageren) en de gemeente (die buiten haar comfortzone reageert) bij elkaar te brengen.
Bij  laatste activiteiten kennen we Jan als een man die zich vastbijt in de materie, maar steeds weer  ruimte maakt en zoekt voor het menselijke. Een mooi mens dus.

Je kunt geen vraag bedenken, op facebook, per mail of live en als vriend, waar Jan (Jimmy Corrigan) niet met je mee denkt en werkt.

Kortom: vijfvoudig nomineren deze Jan!
Wij nomineren Jan graag,
namens Paradijsvogelbosje Oosterwold,
Marien Abspoel en Marie-José Deckers
 
Helaas van wethouder Jan Hoek niet aanwezig. Koningin van Growing green Almere Monique van der Plas nam de honeurs waardig over. Een gezellige middag in het KAF! En natuurlijk blijven zowel Marjon als Jan zich nog inspannen voor een nog groener Almere. Dank aan Aletta voor de video's!
20191214 14435820191214 144006

20191214 144651

primi sui motori con e-max.it