Vanavond, 75 jaar na de vooravond van de bevrijding van heel Nederland, herdenken we ook in Oosterwold de doden. Simpel, kort, stil, hoorbaar en samen.
Zilla leidde het samenzijn in en sloot dat af met het volgende gedicht.
STIL
Floortje Agema
vanavond ben ik stil
voor wat verloren ging
in voorbije oorlogstijd
onschuld, veiligheid, vertrouwen,
leven
bevroren in de tijd
vanavond ben ik stil
voor wie verlies nog draagt
voor wie in oorlog is gestorven
angst, onmacht, strijd
diepe sporen
voordat vrijheid werd verworven
en vanavond ben ik stil
voor wie de stilte raakt
aan eigen diepe pijn
zonder grenzen, zonder tijd
in stilte
zullen we verbonden zijn
Het begon met een uitdaging van trompetten onderling om in deze Corona tijd op 4 mei, net voor 8 uur de taptoe te spelen. In onze wijk hebben 4 buren op de hoeken van hun kavels een speelplek voor kinderen gemaakt, met klimrekken, een voetbalveld en een speelheuvel. Marjon besloot vanaf deze heuvel te spelen. Gezinnen die wilden komen konden bij elkaar opstellen en zo aanwezig zijn.
Marien bewerkte het Wilhelmus naar een vierstemmige zetting, die we één keer kort met een aantal bewoners uit de wijk oefenden (Fijn zo'n grote tuinkamer, zodat je afstand kunt houden). Toen Marjon klaar was met de taptoe, hielden we twee minuten stilte en daarna zongen we samen met onze buren het Wilhelmus. Klinkt zo vierstemmig wel echt heel plechtig.
En daarmee was de korte herdenking ten einde.
Niet alleen de mensen op het veld genoten mee. Ook de buren in hun tuin, de pubers zittend op het dak en de buren van vier straten verder die lieten weten meegenoten te hebben.
Zo zijn we dichtbij, veraf, ook in Coronatijd even heel erg samen!
Ik denk zomaar dat we dit ritueel niet voor het laatst op deze manier uitvoeren.