Sinds 2016 geven wij namens Heg en Landschap bomen en struiken uit. Tot nog toe zo'n 75.000. Lijkt me een wezenlijke bijdrage aan de CO2 en stikstof reductie. Maar juist op zo'n uitgiftedag realiseer ik mij altijd dat dit geenszins onze verdienste is, maar de verdienste van heel veel Oosterwolders samen. Wij zijn (dat hopen we tenminste, daarover later meer) aan het eind van de dag klaar. De Oosterwolders die hebben besteld, beginnen dan pas, want wij moeten al dat plantgoed planten. Daar hebben ze gelukkig even de tijd voor. Voor eind maart moet alles erin zitten.
Aan de uitgiftedag gaat altijd een en ander vooraf. En ik ben Marien en Micha (onze stagiair) heel dankbaar voor veel voorbereidingen. We hielden een informatie-avond. Dit jaar digitaal. Super kaal. Ik schenk echt veel liever koffie en thee in een net te vol zaaltje waar we mekaar kunnen zien. Maar minder gezellig, toch heel effectief. Dit jaar zijn er ca 90 bestellingen met ongeveer 35.000 bomen en struiken. Dt vraagt om twee uitgifte dagen. Min of meer op voorkeur wordt een deel half december en een deel 22 januari. (Let op heb je hierover op 19 november geen mail ontvangen laat dat Marien AT paradijsvogelbosje.nl even weten. Check wel echt even of je m hebt gekregen) Marien heeft van al die individuele lijsten een totaal lijst gemaakt. En de bestellingen met Lex van Heg en Landschap doorgesproken.
Ik vind het altijd grappig dat veel mensen happen op de betaalbaarheid van het plantgoed. Op de totale bouwkosten zouden de planten ook zonder korting prima in het bouwbudget passen. Wat gebeurt en veel meer betekent voor hoe groen Oosterwold wordt, is dat iedereen die meedoet hiermee nadenkt over het maken van doorgaande heggen en bosjes. Voor zowel de ecologie (geborgenheid van beestjes), als voor hoe groen de omgeving waarin je loopt/verblijft eruit ziet, zijn juist heggen en bosjes van veel grotere betekenis dan individuele bomen. En de fruit en notenbomen zijn ook heel belangrijk (begrijp me niet verkeerd), maar die kiest iedereen toch omdat men opbrengst wil.
Zelf vind ik deze uitgiftedagen iets om heel dankbaar voor te zijn. Mits je je kleed op de kou en het niet echt gaat regenen (en dat heeft het nog nooit gedaan). Maar meest dankbaar ben ik altijd voor de vrijwilligers die meedraaien. Het leek in de voorbereiding even een klein ploegje te zijn. Maar uiteindelijk zijn er in de loop van de dag voldoende "aanklevers". Bijzonder om te melden vind ik twee groepjes: Jurre en Tim die met vanaf 's ochtends vroeg met stagair Micha meekwamen. Jurre en Micha bleven ook helemaal tot het bittere einde toen het alweer koud en donker was: TOP JONGENS. En verder zijn Zilla en Daan onmisbaar geweest, omdat zij de catering deden. Fijn als vrijwilligers naar binnen kunnen gaan en je weet dat er koffie, thee, cake en soep (laatste twee van de hand van Marien) warm zijn... En fijn dat de tuinkamer fors groot is en we er ook in een groep op afstand kunnen zijn.
De bomen en struiken komen op 6 grote pallets binnen en liggen dan weliswaar gesorteerd maar ook bovenop elkaar. Dat leggen we uit in een "winkel". Fijn dat we daarvoor de berm van de weg bij ons en onze buren kunnen gebruiken. Helaas is een van onze pallets verwisseld met een pallet die niet voor ons is. Daarmee zijn de elzen, de aalbessen en een deel van hazelaars nog niet geleverd. We gaan zien wanneer die nageleverd worden. Helaas hadden we hierdoor wel de hele dag 1500 esdoorns onnodig in de weg liggen. Laten we het een corona-rotonde noemen. De esdoorns zijn inmiddels ook op de definitieve bestemming.
Om 11 uur is de winkel gereed en kan het grote rapen starten. Samen met Micha instrueren we de vrijwilligers bij een kop koffie. We melden waar ze niet naar hoeven zoeken, omdat het er niet is. Hoe om te gaan met bossen van afwijkende aantallen etc. Fijn dat we ruim uit elkaaar kunnen zijn ook als we binnen zijn.
En dan start het grote rapen. We werken sjouwend en soms met kruiwagens als winkelwagentjes. Dat gaat prima!
Vanaf 13 uur komt de eerste van de vier ploegen om de bestellingen op te halen. Marien en ik krijgen er een taak bij: we controleren de bestellingen en laten mensen betalen. Controleren kost even en zorgt soms voor rijen.... ook op de corona rotonde! Dank voor het geduld allemaal. En dan rapen we door.
Echt fijn dat Jurre en MIcha tot het einde blijven om mee te helpen opruimen, te kijken waar dingen fout zijn gegaan, wat teveel geleverd is etc. We tellen in het donker, bellen iemand die vergeten is op te halen (terwijl ie zelf heeft geraapt ;-) ) en bellen iemand die het bericht voor afhalen heeft gemist. Ook die bestelling wordt snel gehaald. De dag is over. Een potje bier en de laatste vier kommen soep doen ons goed!
Onderwijl is iedereen zijn plantgoed keurig aan het inkuilen of planten. Oosterwold is echt weer een stukje groener dit jaar!
Zaterdag regelen we de doorlevering met Lex van Heg en Landschap.
Dan rest nog een groot compliment voor de ploegen vrijwilligers: naast Micha, Jurre en Tim, Zilla en Daan, waren er (in ieder geval) Michelle, Sarah, Tara, Iris, Fred, Roswitha, Peter, Michel, Maaike en nog een Peter, Barbara en Emmy. Een topploeg waren jullie! (PS: geef me even een seintje als ik een vrijwilliger oer het hoofd heb gezien... )