DSC 8240 1

We hebben lange tijd geleefd met de positieve ervaring dat het 's nachts mooi donker is in Oosterwold. Dat is ook zo en moet ook zo blijven. Toch kan het geen kwaad om te laten zien waar je oprit loopt, en het wandelpad naar de kleine woning. Op menige donkere nacht ben ik van het pad de struiken in gestrompeld.

Ventilatie 8213

We hebben ons lange tijd beholpen met goedkope zonnepaneel-lampjes, maar uiteindelijk doen die het vooral in de zomer redelijk, en na een paar regenbuien houdt het merendeel er mee op, en in de winter dan zijn de lampjes een half uur na zonsondergang al uitgeteld. Dus toch maar een nieuw plan gemaakt.

Van de eerste bouwfase hebben we nog een honderd meter grondkabel overgehouden. Die kan zonder Ventilatie 8217mantelbuis ingegraven worden in de grond. Het probleem om op te lossen is, hoe je lampen doorschakelt van de ene naar de andere lamp, Ventilatie 8220zonder dat er water bij komt, en kortsluiting dreigt. En op z'n Paradijsvogelbosjes.... willen we niet de hoofdprijs betalen voor buitenlampen. Want een korte surfactie op het internet leert dat je daar een fortuin aan kunt uitgeven.

Dus hebben we gebrainstormd over de wensen en mogelijkheden: we willen dat eigenlijk alleen de grond wordt verlicht, dus geen lichtvervuiling in de omgeving. Het moet weinig stroom gebruiken: dus LED-lampjes. En het mag een beetje elegant, dus geen grote Ventilatie 8230protserige armaturen.

Uiteindelijk hebben we bij de favoriete koopjeswinkel 21 glazen weckpotten gekocht, waar we de deksels vanaf haalden. En we hebben gekozen voor LED-spotjes met GU10-fitting. Daar heb je kleine keramische lamphouders bij. Met PVC buisjes, waar we aan de onderkant twee inhammen in zagen voor de taaie grondkabel, die we met enig geweld ombuigen, zodat ze in de goede richting terecht komen. En betonijzer om de paaltjes in de grond te verankeren. Dan zijn vervolgens alleen nog drie-voudige stroomklemmetjes nodig om de lamp aan te sluiten en de kabel door te verbinden naar de volgende lamp in de reeks.

Ventilatie 8224Toch is het een flinke klus. Dat begint al met het doorsnijden van de gewapende grondkabel, en prepareren van de aansluitingen. 21x2 aansluitingen van zo'n stijve grondkabel, bedoeld om een verkeerd ingestoken tuinspade te weerstaan. Zo hebben we 15 lampjes achter elkaar geschakeld langs de oprit naar de grote woning. Bij de afslag naar de kleine woning hebben we een aftakking gemaakt zodat we verlicht tot aan de voordeur kunnen komen.

DSC 8244 1 2Bij de parkeerplaats aan de weg hebben we onlangs een nieuwe brievenbus gemaakt. Daaronder hangen we een breedstraler met een bewegingssensor. Die geeft een flinke hoeveelheid licht als je langsloopt of komt aanrijden met de auto. Ook fijn dat deze grote lamp na een paar minuten weer uitgaat. Anders zou het wel lichtvervuiling opleveren.

 

 

 

DSC 8245 1Als laatste hebben we nog roestvrijstalen bakjes als een spiegelend hoedje op alle lampen geplakt, die extra licht weerkaatsen naar de grond. Zo lijkt het niet of er een rijtje soldaatjes langs de weg op wacht staan ðŸ˜¸.

Tenslotte ben ik al begonnen met het rotste klusje: het ingraven van de kabel. Dat gaat nog wel even duren; iedere dag een paar meter met de hauweel. Helaas is bij de aanleg van het pad nogal wat puin naast het hoofdpad terechtgekomen. Dus spitten werkt niet. Degelijk handwerk, oftewel hauwwerk.

Tenslotte nog een impressie van de lampjes. Vrolijke foto's in de tijd van kerst en nieuwjaar.

DSC 8294 1

 

DSC 8269 1

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

DSC 8264 1

 

 

DSC 8296 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC 8257 1

 

 

DSC 8260 1

primi sui motori con e-max.it