StagiareKatja 8942

Vorige week is een nieuwe stagiaire Katja begonnen bij het Paradijsvogelbosje. Ze studeert Toegepaste Biologie bij het Aeres MBO. Met de Stichting Paradijsvogelbosje begeleiden we regelmatig stagiaires. Omdat wij een voedselbos ontwikkelen met veel diversiteit is het een mooie plek om te leren van biodiversiteit, vooral van planten, maar ook natuurlijk vogels en insekten.

StagiareKatja 8956 3StagiareKatja 8956Katja werkt mee met de lopende activiteiten in het Paradijsvogelbosje, maar ze doet ook eigen onderzoek. De belangrijkste opdracht is het inventariseren van soorten en aantallen planten op een aantal verschillende plekken op de kavel. Uiteraard hebben we vijf verschillende plekken uitgekozen, waar we ook verschillende planten kunnen verwachten. Eén plek is in de bosrand. We hebben samen kaders uitgezet van 2x2 meter. Dat is net te behappen om planten te inventariseren en groot genoeg om redelijke kans op een aantal verschillende soorten te benutten.

Katja is ook een echte vogelaar, dus daar kan ik ook van leren. De vaste gasten op de kavel herkennen we uiteraard wel, zoals koolmezen en pimpelmezen. DSC 8892 uitsnedeDe laatste weken kunnen we iedere dag onze 'huisbuizerd' verwelkomen. Een mooie bonte, die we daarom maar 'Bontje' noemen.

StagiareKatja 8958Woensdag hebben we ook de steenuilen-nestkast geïnspecteerd. Dat is sinds de plaatsing twee jaar geleden niet gebeurd. We moeten er ook flink hoog de boom in klimmen. Het is een speciale steenuil kast met een voorkamer, die er voor moet zorgen dat er geen ongewenst bezoek komt. Berucht is dat deze kasten vaak bezocht worden door StagiareKatja 8961boommarters, die vervolgens geen aardige dingen doen met uilen, kuikens en eieren. De voorkamer zorgt ervoor dat de boommarter het bochtje niet kan maken en onverrichterzake moet afhaken.

Als we twee schroeven losmaken, kunnen we met enige moeite het zijluik openen. En ...... ja dat nest is zeker bewoond geweest. We

StagiareKatja 8962

schuiven de inhoud van de kast in een emmer. Twee jaar geleden hebben we er een laag zaagsel in gelegd. Daarop ligt een grote hoop poep. Dat moet toch haast wel uilenpoep zijn, ondanks dat we hier nooit steenuiltjes hebben kunnen

StagiareKatja 8965

spotten. Maar ja, daar zijn het misschien wel uilen voor.

En we treffen nog een verrassing aan: in de voorkamer hangen twee honingraten van een klein honingbijennest. Blijkbaar is er vorig jaar een kleine bijenzwerm geweest die deze plek heeft

StagiareKatja 8964

uitgekozen. Maar ze hebben de winter blijkbaar niet overleefd. Wel belangrijk dat we de raten weghalen, omdat die de ingang van de voorkamer naar de eigenlijke nestruimte blokkeren.

We zullen met aandacht de kast blijven spotten.

Welkom Katja, fijne stage gewenst en leuk om samen te werken!

primi sui motori con e-max.it