20221223 080023 AnibAfgelopen vrijdag hebben we de tweede sessie van de Boomplantactie, lichting 2022-23 georganiseerd, uiteraard weer samen met de Stichting Heg en Landschap. Het was eigenlijk een week eerder gepland, maar toen vroor het zodanig, dat het plantgoed niet uit, en niet in de grond kon. Nu was het een stuk zachter. En zeker de ochtend prima weer; toen nog droog en best warm. Zo stonden we weer om half acht de vrachtwagen op te wachten in het donker, hoofdlamp op, nadat we voor zeven uur de bouwlamp op de parkeerplaats hadden geïnstalleerd. Het plantgoed werd gebracht op Ferro's en houten pallets. Helaas was één pallet krakkemikkig, zodat de chauffeur met z'n kooiaap mopperend trucs moest uithalen om de pallet met plantgoed op z'n plek te krijgen. Uiteindelijk stond alles weer opgesteld en konden we gaan beginnen met sorteren. Het duurde even voordat we overzicht hadden, omdat een bestelbon van één van de kwekers verstopt zat in een pallet met plantgoed. Maar uiteindelijk was de bestelling wonderwel compleet, inclusief het plantgoed dat twee weken geleden ontbrak. Daarmee hebben we veel klanten extra blij kunnen maken.

Boomplantactie 6370 AniCHet was ook even spannend of we voldoende vrijwilligers konden vinden, want die hadden ook op een week eerder gerekend. Ronald en Wilma waren er al vroeg bij, en zo konden we gaan sorteren. Dan leggen we al het plantgoed per soort bij elkaar, en tellen we of de aantallen kloppen. Dat is best een klus want van iedere soort is er maar één bos met een label, en de rest moet je dus zorgvuldig op de stapel leggen. Als alles door elkaar raakt, kan je de soorten vrijwel niet uit elkaar halen. Gelukkig hebben we langzamerhand wel routine opgebouwd. Een slimmigheidje, is dat we de soorten die je snel door elkaar haalt op de twee verschillende dagen hebben laten komen. Dus de eenstijlige meidoorn twee weken geleden, en vrijdag de tweestijlige. En de hondsroos eerst, en vrijdag de Egelantier.

Boomplantactie 6373

 

 

 

Wel lastig is dat sommige bossen uit 25 stuks bestaan en anderen uit 10. Dat is oppassen met sorteren en met verzamelen van de bestellingen.

Boomplantactie 6381Boomplantactie 6382We wisten dat de kans groot was dat het 's middags zou gaan regenen, dus we hadden in de reminder mail aangegeven dat mensen liever eerder dan later moesten komen. Daarbij hebben we er niet op gerekend dat sommigen al om negen uur aan kwamen lopen, toen we nog aan het sorteren waren. Maar iedereen was bereid mee te helpen, of zelf zijn/haar eigen bestelling bij elkaar te rapen.

Boomplantactie 6388 2Het is ieder jaar weer fantastisch om dit plachtige plantmateriaal te zien van inheemse bomen en struiken. Er zijn ook flink uitgegroeide exemplaren bij: populieren en katwilgen meer dan manshoog. wilde appel, zwarte bes ook fors uitgegroeid. In overleg met Heg en Landschap heb ik gevraagd of we wat extra soorten konden toevoegen aan de bestellijst, zoals bosrank, klimmende kamperfoelie, walnoot, lariks en paardenkastanje. Vooral de Walnoot is ook een aanwinst voor stadslandbouw. Veel klanten hebben dat ook besteld en het is dankbaar om dit assortiment te benutten.

Boomplantactie 6393 anib

Dit jaar hebben we iedereen met kleine bestellingen zelf laten rapen. Dat scheelt veel werk, en met meer dan 140 bestellingen is dat noodzakelijk om binnen een dag iedereen te bedienen. De grotere bestellingen zijn door de vrijwilligers en door ons geraapt.

Na een mooie droge start begon het rond een uur 's middags te regenen, en dat hield niet meer op. Gelukkig waren we er enigszins op gekleed, en vrijwilligers kwamen met regencapes en en regenbroeken. Maie-José vroeg om een regenfoto te maken. Je ziet de druppels op de lens.

Boomplant 182301Boomplant 184745Vooral onhandig was dat alle bestellijsten ook in de plastic hoesjes nat en modderig werden, en dat een bril niet helpt als het regent, omdat je zicht dan tamelijk blurry wordt. Dus heeft Marien als een kippige rondgelopen om zonder bril de bestellijsten te ontcijferen bij de controles. Er is heel veel heel goed gegaan. We hadden één bestelling dubbel geraapt, waardoor we eerst wat mensen moesten teleurstellen, en vervolgens aan het einde van de dag konden vertellen, dat er toch nog een paar bossen waren.

BoomplantPanorama3k

Van twee weken geleden was er nog wat over, wat we hadden ingekuild. En het restant van vrijdag hebben we zaterdagochtend via Marktplaats verkocht. We konden één klant helpen, die zijn bestelling naar een verkeerd emailadres had gestuurd, en nu toch nog een start kon maken met een aardige verzameling.

BoomplantPanorama1k

Aan het einde na de boomplantdag volgt dan alijd nog de administratie, waarbij we een aantal mensen terugbetalen, omdat ze boswilg of amandelwilg minder hadden gekregen. Dat ziet er dan wel meteen chaotisch uit. Een paar honderd hoesjes en afgevinkte natte bestellijsten op de grond. Dan maken we de totaalrekening en maken we het geld over naar Stichting Heg en Landschap.

We maken Oosterwold dit jaar weer groener met 35.000 boompjes. Met de voorgaande zeven edities hebben we al 185.000 boompjes over Oostewold verspreid! Dat is toch naar alle maatstaven indrukwekkend! Dank aan alle vrijwilligers, die volhardend in de regen bezig bleven om bestellingen te verzamelen.Hulde aan Ronald, Wilma, Richard, Lynda, Leah, Vincent, José, Eva en iedereen die spontaan is aangehaakt om te helpen. En iedereen succes met planten.

BoomplantPanorama2

 

 

 

primi sui motori con e-max.it