Verslag van de informatieavond en informatie voor het aanmelden en bestellen

 

 

Woensdagavond 15 november hebben we een informatieavond gehouden in de Tuinkamer van het Paradijsvogelbosje.

 

In dit verslag na de algemene inleiding:

 

  1. Wat is de Boomplant actie van Stichting Heg en Landschap

  2. Hoe aanmelden en bestellen?

  3. Welke informatie wil de Stichting Heg en Landschap krijgen?

  4. Het assortiment.

  5. Wat is bosplantsoen

  6. Hoeveel bomen kan je planten?

  7. Ruilbeurs voor verdelen van bundels.

  8. Aanplanten: Levering van het plantgoed

  9. Verrijken van de grond

  10. Aanvullingen van het assortiment en aanvullende informatie

 

Inleiding

Samen met Anne-Marie Tholen hebben we een oproep geplaatst voor een gezamenlijke bestelling voor de Boomplantactie van de Stichting Heg en Landschap voor initiatieven in Oosterwold. Het is zinvol om dit gezamenlijk te doen, omdat we daarmee kunnen regelen dat het plantgoed hier in Oosterwold wordt afgeleverd.

Boomplantactie700Bovendien hebben we gezamenlijk een sterker verhaal waarom het planten van inheemse bomen en struiken bijdraagt aan een mooier landschap. En bovendien aan een leuke samenwerking.

De informatieavond is van en voor en door Oosterwolders en de uitwisseling begint meteen.
Anne-Marie heeft een mooie Powerpoint presentatie gemaakt met plaatjes van alle soorten gerangschikt naar kenmerken, zoals geschiktheid voor kleigrond, brandhout, bijen, vlinders, eetbare planten, besdragers. (zie bijlage). .

De animo was veel groter dan we van tevoren verwachten. Dus woensdag kwamen bijna vijftig mensen op bezoek. Van tevoren hebben we iedereen gevraagd zoveel mogelijk met de fiets te komen of te carpoolen, en een klapstoeltje mee te nemen, want zoveel stoelen hebben we niet.

 

1: Wat is de Boomplantactie van Stichting Heg en landschap?

 

Je kunt zelf veel lezen op de website www.hegenlandschap.nl uit hun website:

Boomplantactie703De stichting Heg & Landschap zet zich in voor een mooi, rijk cultuurlandschap. De werkwijze van Heg & Landschap wordt gekenmerkt door hun inzet voor een natuurrijk, renderend cultuurlandschap.

Voor het boomplantprogramma zie: http://www.hegenlandschap.nl/boomplantprogramma/ Dit programma wordt gesponsord door Yves Rocher, waardoor Heg en Landschap dit programma kan organiseren en het plantgoed ook met korting kan worden aangeboden aan initiatieven.

 2: Hoe aanmelden en bestellen?

Je hebt je al opgegeven voor deze Boomplantactie en/of de informatieavond. Anne-Marie Tholen heeft de adressen verzameld, en daarom ontvang je dit bericht.

Als bijlage bij dit bericht tref je een Excel bestand. In dat bestand zitten twee werkbladen. Op het eerste werkblad worden nog een aantal gegevens van alle initiatieven gevraagd.

Vul dat aan met een korte beschrijving van jouw project, en het belang dat je hecht aan beplanting met het plantgoed van Heg en Landschap. Denk daarbij aan de aanleg van houtsingels, paden voor omloopbaarheid, heggen voor beschutting van boomgaarden enz.

Als je samenwerkt met buren in de wijk voor aanleg van gemeenschappelijk groen, toegankelijke paden en verbinding van tuinen met bosstroken enz kan je dat toelichten en dat zal Heg en Landschap zeker aanspreken.

Maak er iets moois van! Een foto mag ook, stuur die dan los mee.

Op het tweede werkblad van het Excelbestand kan je opgeven welke soorten je wilt bestellen, en hoeveel.

Voor het betalen van de bestelling krijg je een rekening nadat het plantgoed geleverd is. De coördinatie daarvan doet het Paradijsvogelbosje (Marien Abspoel en Marie-José Deckers).

Stuur je ingevulde aanmeld- en bestelformulier op vòòr 4 december naar info AT paradijsvogelbosje.nl en walter.annemarie AT ziggo.nl (vervang AT door een @ zonder spaties voor en achter)

Het is belangrijk om tijdig te bestellen, want Heg en Landschap moet deze bestelde bomen en struiken reserveren, anders hebben de leveranciers straks niet genoeg meer.

 

3. Welke informatie wil de Stichting Heg en Landschap krijgen?

Heg en Landschap moet haar boomplantprogramma verantwoorden aan de sponsor Yves Rocher. Dat doen ze in een zorgvuldig en uitvoerig samengesteld rapport (in het frans, chapeau voor Lex) met leuke foto’s. Meestal komen vertegenwoordigers van Yves Rocher ook eenmaal per jaar een aantal initiatieven bezoeken. Zo zijn ze in 2016 bij het Paradijsvogelbosje geweest. Zie voor de blog 

http://www.paradijsvogelbosje.nl/images/paradijsvogelbosje/20160728YvesRocherParadijsvogelbosjeklein.jpgHeg en Landschap heeft voor deze evaluatie nodig dat ze van ons horen wat er met het plantgoed is gedaan. Het is ook een leuke manier om te laten zien dat we hier in Oosterwold gezamenlijk het landschap vormgeven, en tot iets bijzonders maken, waarin natuur, stadslandbouw en recreatie samengaan.

Heg en Landschap is ook zeer geïnteresseerd in de ontwikkeling van Voedselbossen. Dat is een beetje een modebegrip, maar geeft aan dat landbouw wordt opgenomen in een ecologisch systeem waarin alle lagen van een gezond bos benut worden. En het geeft aan dat bestaande bossen verrijkt kunnen worden door beplanting met soorten die voor mens en dier eetbare en nuttige opbrengsten leveren. Zoals fruitbomen, notenbomen, besdragende struiken, enz. Het is niet zo moeilijk om in deze beschrijving van Voedselbos veel initiatieven van Oosterwold een plekje te geven.

Behalve de informatie bij het aanmelden, vraagt Heg en Landschap ook om een nadere toelichting eind mei, om te horen of het plantgoed is geplant en aangeslagen. Daarvoor zullen wij in mei dus opnieuw een bericht sturen naar alle initiatieven die bestellen.

4: Het assortiment.

Heg en landschap levert een assortiment bomen en struiken. Het gaat om inheemse soorten. Daaronder zijn er veel die ook eetbare bessen of noten leveren, of bijvoorbeeld voor bijen nectar bieden. Zie hiervoor de Presentatie die Anne-Marie Tholen heeft samengesteld in de bijlage.

 

http://www.paradijsvogelbosje.nl/images/Tractor4.JPG5: Bosplantsoen is de benaming voor relatief jonge bomen en struiken die geleverd worden direct van de kweker, die ze kort voor het leveren uit de grond haalt en in bundels van meestal 25 stuks samenbindt, met blote wortels dus. Een voordeel hiervan is dat het veel goedkoper geleverd kan worden, dan wanneer alles in potten gezet moet worden.

 

Over het assortiment en hoeveel je kunt planten lichten we ook toe met bijdragen van Floris Moolenbeek en Marjolijn Adriaanse.

 

 

 

6: Hoeveel bomen kan je planten op hoeveel grond?

 

Boomplantactie704Het maakt veel uit waarvoor je het plantgoed gebruikt. Als je een haag wilt aanleggen, kan je bomen en struiken vrij dicht op elkaar zetten. Als je verschillende soorten door elkaar plant kan je iets dichter bij elkaar zetten, zeker als je kleinere soorten zoals bessenstruiken, rozen en bv. Gelderse Roos combineert.

Als je klein bosplantsoen van struiken gebruikt, zoals Hazelaar, Liguster, Sporkehout, Kornoelje kan je ook prima twee of drie plantjes bij elkaar zetten. Die worden dan één struik.

Als je een houtsingel maakt, waarbij de bomen wat meer in elkaar mogen groeien, kan je meerdere bomen en struiken per strekkende meter planten, zeker als je kruislings plant.

 

Als je snel groeiende soorten zoals Wilg, Els, Populier en Berk plant, bieden die snel luwte aan andere bomen. Je kunt bomen later knotten, snoeien, of wegkappen om ruimte te maken voor meer hoogwaardige soorten die langzamer groeien.

Marjolijn noemt een norm van 64 bomen per 100 m2. Dat lijkt een prima norm voor groter plantgoed. Voor  een heg geeft zij aan dat 5 planten per strekkende meter goed is. Voor een gemengde heg 4 per meter. Zodoende zorg je dat de heg stevig wordt. 

 

 Boomplantactie6977: Ruilbeurs voor verdelen van bundels.

Omdat niet iedereen 25 stuks wil van één soort, organiseren we een uitruil mogelijkheid via de Facebook groep Marktplaats Oosterwold. Of eigenlijk organiseren de initiatiefnemers die uitruil dus zelf. Als je het zo invult, moet één van de deelnemers de hele bundel bestellen. Jullie kunnen dan zelf onderling verrekenen. Dat scheelt ons in de coördinatie en vooral in het uitleveren enorm veel werk.

 

Zie https://www.facebook.com/groups/162335804307100/

 

 

 

8: Levering van het plantgoed:

 

Voor de levering van het plantgoed mikken we op een levering medio in December en begin Februari. December gaat alleen door als er voldoende tijdige bestellingen zijn met die voorkeursdatum.

 bomenenstruikendag3dVul de gewenste leveringsdatum in op het eerste werkblad van het formulier.

De Stichting Heg en Landschap zal een grote bestelling afleveren op locatie. Dat is de afgelopen twee jaar gedaan bij het Paradijsvogelbosje. Belangrijk is dat het langs de weg kan worden gesorteerd, en dat er ook toezicht is als mensen hun plantgoed een dag later ophalen. Afleveren op meerdere adressen is niet mogelijk vanwege de noodzaak om alles te sorteren. Wellicht kan iemand met een aanhanger hierbij assisteren?

 

 

9: Planten en verrijken van de grond

Op de informatieavond bleek al dat opvattingen over het planten kan verschillen. Sommigen zijn voorstander van gebruik van compost en mest, en anderen willen dat per-sé niet. Die keuze moet iedereen dus voor zichzelf maken.

Het verdient wel aandacht dat als je bomen in de vette klei wilt planten, dat je de wortels moet bedekken, en dat gaat moeilijk met een homp klei. Ook vermengen of vermalen van klei lukt eigenlijk alleen mechanisch. Het vullen van de plantgaten kan met een mengsel van compost, (bemeste) tuinaarde en/of zand, al dan niet vermengd met klei.

 Boomplantactie706Ook houden veel bomen niet van natte voeten, en doe je er goed aan iets te regelen voor betere water-doorlatendheid. Ook zijn er bomen en struiken die houden van een speciale grond, met bijvoorbeeld meer zand of humus. Dat kan vragen om maatwerk per soort.

Bij de meeste leveranciers van compost kan je toelichting krijgen over de herkomst of zelfs een monster krijgen om te beoordelen.

Je kunt compost in de moestuin wellicht laten infrezen. Dat gaat vooral goed als je nog geen aanplant hebt staan, en een grondwerker met machines op het land uit de voeten kan.

Ook belangrijk is dat je je kavel op de goede hoogte brengt. Moet je nog een vijver uitgraven, en verspreid je honderden kuubs grond over je kavel, dan moet je dat doen voordat je bomen plant.

10: Aanvullingen van het assortiment en andere informatie

 

Velen zullen naast de beplanting met de soorten van Heg en Landschap ook andere bomen en struiken wensen. Er is zeker behoefte aan informatie en verwijzing naar andere leveranciers.

 

Wilgen zelf stekken:

 

Wilgen kunnen ook eenvoudig en gemakkelijk geplant worden door takken van geknotte wilgen diep in de grond te steken. Bij voorkeur door met een grondboor een gat te boren. Ze gaan dan vanzelf wortelen. Een voordeel is dat je met een beetje geluk flinke takken kunt bemachtigen, die in het eerste groeiseizoen al groeien tot een meter of drie. Dat geeft je kavel al gauw een begroeid uiterlijk. Als je wilgen relatief dicht op elkaar zet, kan je die later ook gemakkelijk uitdunnen of wegkappen.

 

Er zijn vast meerdere mensen die takken van knotwilgen kunnen regelen. Een goede afspraak kan zijn om dat via Facebook, marktplaats Oosterwold met elkaar te delen.

 

De meeste geschikte tijd om te knotten en te planten is eind Januari. Maar wilgenhout kan het soms ook weken uithouden in de koude winter, zelfs zonder water. Je kunt ze eventueel ook in de sloot of vijver laten liggen tot je tijd hebt om ze te planten.

 

Informatie over fruitrassen:

 

Er zijn een aantal kwekers die uitstekende informatie over fruitbomen op hun website hebben gezet.

 

Leveranciers die genoemd zijn:

 

Deze informatie zullen we ook delen op de webpagina www.paradijsvogelbosje.nl/landschap (check)

 

Wij houden ons aanbevolen voor aanvullingen. Als je die toestuurt dan zullen we deze informatie opnemen en delen op deze website.

 

Aanvullende vragen:

 

Gedurende de informatieavond zijn ook aanvullende vragen genoteerd. Voor zover nog niet in dit verslag verwerkt:

 

Leverancier compost: o.a.

 

 

Floris en Akke hebben een kopie van een assortimentslijst met kenmerken erbij. Klik hier voor deze lijst

(toevoeging van Marjolijn en ook onze ervaring: veel bomen groeien goed in de klei ook als ze volgens "het boekje" andere grondsoorten nodig hebben".

Lex van Stichting Heg en Landschap informeerde ons naderhand nog dat in het boek Bomen en struiken van hier (http://www.hegenlandschap.nl/over-ons/publicaties/ ) ook een nuttige tabel staat: (http://online.fliphtml5.com/szes/gjln/#p=32 )

De presentatie van Anne-Marie: Klik hier voor de presentatie

Klik op Bestellijst om de bestellijst te downloaden. Let op vul zowel de eerste als het tweede werkblad in (persoonlijke gegevens én bestelling)

 

 

Nogmaals: aanvullende informatie en tips welkom. Die nemen we op op de website van Paradijsvogelbosje.  

Tenslotte: bij antwoorden, vragen, opmerkingen, en ook bij het insturen van de bestellijst, altijd sturen aan zowel Marien Abspoel:  info AT paradijsvogelbosje.nl als Anne-Marie Tholen: walter.annemarie AT ziggo.nl

 

BoomplantactiePan3En niet vergeten: Insturen vòòr 4 december 2017!!!

 

Wij zijn reuze benieuwd naar jullie bestellingen, en of we er komend jaar gezamenlijk een groen Oosterwold van gaan maken.

 

Hartelijke groet,

 

Anne-Marie Tholen, Marie-José Deckers en Marien Abspoel

  

 

 

 

primi sui motori con e-max.it