Vandaag was het zover, het Oosterwoldkoor geeft zijn eerste presentatie. Maar voordat het zover is repeteren we nog intensief vanaf 's ochtends tien uur tot 's middags drie uur. Daarmee ronden we repetities af van wat we twee weken geleden gestart zijn. Met een kennismakingsrepetitie bij elkaar een flitsend project en een soort snelkookpan om acht muziekstukken in te studeren. En we zijn heel ver gekomen. We zijn ook een groep geworden en die een gezamenlijke klank maakt en samen hard kan werken.Dat hebben we ook gedaan. Gelukkig kunnen we met het mooie weer lekker buiten inzingen, en ook in de pauzes de nodige zon pakken.

DSC 0327We hebben niet breed publiek uitgenodigd, vooral familie en kennissen, maar ook een paar berichtjes in de Facebook groepen van Oosterwold, en ook daarop zijn mensen afgekomen die we konden verwelkomen. Voldoende om de Tuinkamer goed te vullen en een eerste presentatie te houden.

DSC 0321uitsnedeWe hebben de acht muziekstukken verdeelt in vier groepjes: Renaissancemuziek, twee stukken Purcell, twee volksliederen en twee spirituals. Heel veel verschillende muziek, die contrasten biedt voor het publiek en zangers, en zo leren we elkaar ook kennen in verschillende stijlen.

DSC 0329Na afloop was er een borrel waarvoor alle zangers drinken en een hapje hadden meegenomen. En heerlijk uiteraard om in het prachtige weer buiten na te genieten.

DSC 0333Tijdens de borrel hebben we ook nog een soort open podium gehouden, waar Truus en Marie-José een paar liederen hebben gezongen. Zo'n open podium past ook heel goed in onze Tuinkamer.

DSC 0364Zo'n koorproject met borrel smaakt naar meer, dus we gaan zeker kijken of we een vervolg hieraan kunnen geven. Het zou mooi zijn als we nog wat versterking kunnen vinden met koorzangers, vooral een paar mannen er bij zijn meer dan welkom.

Met dank aan Pieter de Wit voor het maken van de foto's tijdens het concert.

 

Na een korte repetitieperiode nodigen wij vrienden, familie, Oosterwolders en belangstellenden om in het vervolg mee te zingen uit voor de eerste presentatie van het Oosterwoldkoor.

poster oosterwoldkoor

uitnodiging oosterwoldkoor

Wil je aanwezig zijn dan wordt een berichtje op prijs gesteld: https://www.facebook.com/events/187460341977812/?active_tab=discussion

 

Vandaag zijn we echt begonnen met het Oosterwoldkoor. Eerder hebben we een kennismakingsbijeenkomst en repetitie gehad, en ook hebben we al stemtesten met de zangers gehouden. We werken nu in twee weken naar een kleine presentatie toe op zondagmiddag 22 april. De groep bestaat uit 12 zangers, plus Marien als dirigent.

We hebben een programma samengesteld met negen werken, waarin we veel verschillende stijlen kunnen uitproberen, van oude muziek tot volksmuziek en spirituals. We zingen klaagzangen, het aanroepen van de vrijheid, over een zwaluw als geliefde, het Liefelycke Mey. En een eigen koorbewerking van een fantastisch lied van Purcell: Musick for a while. Kortom alle onderwerpen die we ook in Oosterwold tegenkomen.

Oosterwoldkoor070

Vanochtend zijn we begonnen om 10 uur met koffie, koekjes, en lekker buiten inzingen. Met geweldig voorjaarsweer. Heerlijk ook om met openslaande deuren in de Tuinkamer te repeteren, met uitzicht op de bloeiende Perzikboompjes.

Oosterwoldkoor073We hebben vooral goed en intensief gewerkt aan alle muziek, met veel nieuwe noten en al zoveel mogelijk aandacht voor de koorklank en muzikaliteit.

Oosterwoldkoor105Oosterwoldkoor107Een voordeel van zo'n repetitiedag is dat je uitgerust aan de repetitie begint, en een dag lang de tijd neemt om aan muziek te werken.

Zo wordt je ook een groep. Dat blijkt al snel in de pauzes, waar we gezamenlijk snoepen van collectieve koekjes, salade, drankjes, en natuurlijk genieten van de zon. Oosterwoldkoor082Daar past natuurlijk ook een groepsfoto bij. Onze dochter Irene was graag bereid om foto's te maken. Zowel op de groepsbank naast onze Tuinkamer, als in het amfitheater in aanbouw. Dat biedt gelijk gelegenheid om te dollen.

En onze dochter vertrouwt ons toe dat het al goed klinkt. Dat belooft veel voor de komende repetities en presentatie op 22 april.

Oosterwoldkoor092

Oosterwoldkoor101 

 

 

 

 

Gisterenmiddag zijn we gestart met een kennismakingsrepetitie met het Oosterwoldkoor.

We waren met 14 zangers en waar Marien meezong, zes mannen. Er waren ook een paar afwezigen, dus de groep wordt nog iets groter. Het is ook goed als er nog wat meer heren bijkomen, met name tenoren. Maar ik heb een viertal stukken uitgezocht waarin de stemverdeling goed past bij deze samenstelling.

Oosterwoldkoor 0077Uiteraard hebben we kennisgemaakt en verwachtingen uitgewisseld, maar we zijn ook meteen begonnen met zingen en repeteren. Daarvoor kom je tenslotte bij elkaar. Vier verschillende stukken van de vijftiende eeuwse Isaak tot een negro-spiritual in een moderne bewerking van Bob Chilcott. En een eigen bewerking van een lied van Purcell. Conclusie: muziek van iedere tijd kan swingen!

En we hebben in een kleine twee uur hard gewerkt. Want het zijn allemaal nieuwe noten, en we moeten ook nog als groep aan elkaar wennen. Daarom vond ik het heel fijn dat de groep deze werkwijze positief ontvangt en het leuk vindt om door te gaan.

Dat betekent dat we een aantal extra repetities plannen, en met alle zangers stemtesten doen, en ook nog extra mannen uitnodigen.

Tijdens de repetities zijn we vergeten foto's te maken dus we hebben alleen foto's van de nazit met een drankje.

Het was ook super om deze groep te ontvangen in onze Tuinkamer, en te ervaren dat het goed klinkt met zo'n groep in de ruimte.

Ik kan haast niet wachten om door te gaan.

MarienHeaderkleinWie wil er meedoen met een nieuw op te richten Oosterwoldkoor of vocaal ensemble?

Wij wonen nu bijna een jaar in Oosterwold, en één van onze dromen gaat nu echt kriebelen:
Het oprichten van een koor of vocaal ensemble dat leuke creatieve mensen in de wijde omgeving van Oosterwold met elkaar verbindt, en muzikale ambities de vrije loop geeft.


Waarom een Oosterwold koor?

Een naam is maar een naam. Voor ons en zoals wij weten voor veel bewoners in Oosterwold wordt Oosterwold een uitvalsbasis, en we delen een gedrevenheid die ook veel creativiteit verraadt. Bovendien hebben wij in onze grote woning een zogenaamde Marien tuin‘Tuinkamer’ gebouwd, die voor een kamerkoor prima geschikt lijkt om te repeteren. En het kost niets, dus dat maakt het al weer een makkelijke opstart. En als het in de zomer mooi weer is, kunnen we misschien wel in ons kleine amfitheater tegen de bosrand repeteren.


Voor wie?

Ik ben zeer benieuwd wie zich aangesproken voelen voor zo’n nieuw koor.
Een klein koor, dat kamerkoor repertoire zingt werkt alleen als het niveau en de ambities van de zangers een beetje overeenkomen. Je hebt in een koor altijd mensen die iets makkelijker lezen, een grote of kleine koorstem hebben of makkelijker een kleine solo kunnen zingen, maar in het geheel van musiceren moet je met elkaar een beetje op hetzelfde werktempo, aanpak en niveau uitkomen.
Voor het Oosterwold ensemble stel ik voor dat iedereen tenminste noten kan lezen en zelf thuis zijn / haar partij kan voorbereiden.  Dat is een voorwaarde om ervoor te zorgen dat we tijdens het repeteren echt aan muziek maken toekomen. Dat wil overigens niet zeggen dat we helemaal geen partijstudie zullen doen, maar liefst gericht op de moeilijkere passages die echt aandacht nodig hebben, en zo snel mogelijk met meerdere partijen tegelijk, zodat niet meer dan de helft van het koor zit te wachten.
Naar mijn ervaring is het leuk en spannend om intensief met elkaar te werken aan een ensemblecultuur, samenzingen, de noten beheersen en boven de noten komen te staan.
Als je jezelf opgeven, organiseren we een kennismakingssessie, waarschijnlijk in kleine groepjes met een individuele stemtest.. Dan weet jij en ik ook wat je kunt, en waar sterke kanten en verbeterpunten zitten. Bovendien wil ik graag iedereen een beetje persoonlijk kennen om met elkaar tot een echte groep te kunnen groeien.

Een meer uitgebreide brief is als apart artikel opgenomen HIER in deze website en als PDF

primi sui motori con e-max.it